הסופה "ברברה" עזבה את ישראל והשאירה מאחוריה מרבדי שלג לבנים ומפלים שוצפים בצפון הארץ. במקביל, פריחת החורף כבר בעיצומה וזה הזמן לצאת ולהתרגש מהכלניות, האירוסים והשקדיות. איפה תהנו מכל הטוב הזה? ריכזנו לכם כמה המלצות – אך לפני היציאה מהבית נזכיר: הכלניות והאירוסים הם פרחים מוגנים – אין לקטוף אותם ויש להיזהר מאוד לא לרמוס אותם במהלך הטיול או אם מתקרבים לצלם ולהצטלם, בדגש על הצמחים שטרם פרחו.
השלג שנשאר ברמת הגולן
אתר החרמון נפתח היום (שישי) לגלישה, אחרי ששלג בגובה של כמטר וחצי נערם במפלס העליון בשבוע האחרון. הכניסה לחרמון היא בתשלום ובהזמנת כרטיס מראש דרך אתר האינטרנט. אך מי שלא הצליח לרכוש כרטיס או בסך הכל מעוניין ליהנות מקצת שלג לבן - יכול להסתפק בביקור חינמי לגמרי בצפון רמת הגולן - שם נערמו כ-20 סנטימטרים, ובזכות הטמפרטורות הנמוכות השלג צפוי להישאר שם בימים הקרובים.
ההצטברות המשמעותית ביותר של השלג היא מקו עין זיוון-מרום גולן, ועד החרמון. עיקר השלג נמצא מאזור קיבוץ אל רום וצפונה. אתרים ויישובים מומלצים לביקור: יער אודם (הג'ובה הגדולה, תל קצעה), מאגר בנטל, באב אל-הווא, פארק וולקני אביטל, מסלול "עמק הבוסתנים" ליד מצפה רונן, ברכת רם, עמק יעפורי, קיבוץ עין זיוון, קיבוץ מרום גולן, קיבוץ אל רום, מסעדה, בוקעאתא, מג'דל שמס, נמרוד ונווה אטי"ב.
מפל סער זורם
נחל סער מהווה את הגבול הגיאוגרפי בין רמת הגולן ורכס החרמון, והוא נשפך אל נחל הבניאס כ-300 מטרים מדרום למעיין הבניאס. בערוץ הנחל יש שני מפלים גדולים ועוד עשרות מפלונים קטנים. באופן טבעי, מי הנחל זורמים כל השנה, אך בעקבות שאיבת מים מהמעיינות של בקעת יעפורי, כיום זורמים בנחל מים רק בחורפים גשומים, ובדרך כלל רק במחצית השנייה של החורף. בזכות הגשמים האחרונים, הנחל זורם כעת – בפעם השנייה בסך הכל מאז תחילת החורף, ובעוצמה גבוהה הרבה יותר מהפעם הקודמת.
כדי להגיע נוסעים בכביש 99 (מקריית שמונה למסעדה), וכ-100 מטרים לפני הפניה לקלעת נמרוד יש חניון גדול מצד ימין. מחנים ועוברים את הכביש לצד השני – כאן יש תצפית וממנה נשקפים שלושה מפלים: העליון והתחתון בגובה 8 מטרים, והאמצעי בגובה 20 מטרים – זהו מפל סער. במקום גם שביל הליכה קצר עם גשר שעובר מעל הנחל. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
זרימה שוצפת במפל הבניאס
בשל אופי הקרקע בהר החרמון, רוב מי השלגים שמפשירים מחלחלים באדמה ואינם זורמים על פני השטח בנחלים שעל ההר – והם נובעים במעיינות שמתחת למערת פאן ומזינים את נחל חרמון. בשמורת הבניאס, שבה זורם נחל, נמצא המפל בעל עוצמת הזרימה החזקה ביותר בישראל – אשר צונח ברעש אדיר מגובה של כ-10 מטרים לבריכה יפהפייה מוקפת בצמחיה. הגשמים האחרונים הביאו לכך שהזרימה כעת אפילו חזקה מהרגיל.
רשות הטבע והגנים הנגישה חלק מקטע הנחל באמצעות שביל תלוי שאורכו כ-100 מטרים ומאפשר לנוע בסמוך למים השוצפים ואף להירטב מהם. בשמורה ניתן לבקר גם במערה, שהיא שריד ממקדשו של האל פאן – אל הרועים ועדריהם במיתולוגיה היוונית, אשר נקרא פאונוס במיתולגיה הרומית, ושם המקום נגזר משיבוש שמו בערבית - בניאס. בחזית מערת האל נמצאים שרידי מקדש שבנה הורדוס לכבודו של הקיסר אוגוסטוס. הכניסה לשמורה בתשלום (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
גם מפל עיט זורם
נחל עיט זורם לאורך כשבעה קילומטרים במרכז רמת הגולן. חלק גדול מהנחל עובר בערוץ עמוק, ובקטע זה נשפך מפל עיט – אחד המפלים המרשימים בגולן – לתוך קניון בזלת עמוק שאורכו כ-4 ק"מ ומתנקז אל נחל יהודיה. מרפסת התצפית שמשקיפה לעבר המפל והנחל מאפשרת מבט מרהיב אל הקניון המדהים ואל עמודוני הבזלת במצוק הנחל – תופעה גיאולוגית יפה ומרשימה במיוחד.
כדי להגיע נוסעים מצומת המפלים (מפגש הכבישים 808 ו-87) ופונים דרומה לציר המפלים. עוברים את הפנייה למושב אניעם וממשיכים עוד כ-5 דקות נסיעה עד לשלט המפנה ימינה למגרש החניה של מפל עיט הנמצא ממערב לכביש. הגישה למפל עיט נוחה ביותר בהשוואה לשאר מפלי הגולן, ובעיקר למפלים שלאורך ציר המפלים. שביל נוח ומסודר, שיוצא ממגרש החניה, מוביל למרפסת התצפית. מעט אחרי תחילת השביל מגיעים לפיצול שבילים: פנייה שמאלה מובילה לתצפית על עמודוני הבזלת, ובדרך גם חוצים גשר עץ נחמד בתוך סבך צמחיית נחלים. הצד הימני של השביל מוביל לתצפית לעבר שני מפלי הנחל. ההליכה אל עמדת התצפית אורכת כ-10 דקות, והחזרה היא בשביל מעגלי אל מגרש החניה. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
המפל הגבוה בארץ בשמורת גמלא
שמורת גמלא שבגולן מציעה שילוב נדיר של טבע ונוף עם סיפור אנושי היסטורי מרתק. בשמורה זורם כל השנה מפל גמלא - המפל האיתן הגבוה ביותר בארץ (51 מטרים), ובזכות הגשמים האחרונים הזרימה בו חזקה במיוחד. לא רחוק ממנו, בראש קניוני הנחלים המרשימים, נמצאים שרידיה של העיר העתיקה גמלא המספרים את סיפור גבורתה הייחודי במרד הגדול בסוף תקופת בית המקדש השני.
גמלא מוזכרת בתלמוד כאחת הערים מוקפות החומה בתקופת כיבוש הארץ על ידי יהושע בן נון. בחפירות ארכיאולוגיות שבוצעו במקום נחשפו שרידי בית כנסת, אמת מים, מקווה טהרה, מבני ציבור, אבני קלע רבות וראשי חיצים שמעידים על הקרב הקשה שהתחולל במקום. אחד הממצאים החשובים ביותר שהתגלו במקום הם מטבעות קטנים, ועליהם חקוקה הכתובת "לגאולת ירושלים הקדושה".
בשמורת הטבע שבלבה חורבות העיר העתיקה שלושה מסלולי טיול מרכזיים: שביל התצפיות - שביל מעגלי נוח ונגיש שעובר על שפת המצוק; השביל אל העיר העתיקה - מרחק של 20 דקות במורד לביקור בבית הכנסת, בית הבד, בית המרחץ ועוד ממצאים שהתגלו באזור; והשביל אל מפל גמלא. אורך מסלול הליכה כ-1.5 ק"מ, לכל כיוון. הכניסה לשמורה בתשלום (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
זרימה שוצפת במפל קצרין
נחל קצרין הנסתר זורם רק בחורף במרחק של עשרות מטרים בלבד מבתי היישוב קצרין שבמרכז רמת הגולן – ומזין את נחל משושים שנשפך בסופו של דבר לכינרת. מדובר בנחל קצר שאורכו כ-15 ק"מ בלבד, אך בזכות הגשמים האחרונים הוא שוצף במיוחד. בסמוך ליציאתו מהיישוב נפל הנחל במפל בגובה 10 מטרים – וכשהזרימה שוצפת מדובר במראה מרשים מאוד.
סביבתו של הנחל שופעת פריחת רקפות, והוא אומץ על ידי תלמידים מפרויקט "שומרי הנחל" של רשות ניקוז ונחלים כינרת בשיתוף המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע, אשר דואגים לטיפוח הנחל לאורך השנה בליווי צוותי ההדרכה של רשות הכינרת.
ההגעה אל התצפית על המפל קלה מאוד – יש להגיע אל "כיכר זוויתן" בקצרין, ושם לפנות על פי השילוט אל החניה ברחבת העפר. צועדים לאורך השביל לעבר התצפית על המפל והנחל, משם חוצים את הערוץ ויורדים לעבר הוואדי ותחתית המפל. השביל אינו מסומן, אך ברור ועובר בתוך ערוץ הנחל. לאחר כ-30 מטרים מגיעים למפל נוסף, שאליו יש לרדת בזהירות בעזרת מאחזי יד ורגל. מנקודה זו ניתן לחזור לרכבים, אך מטיבי הלכת יכולים להמשיך ולפלס את דרכם בתוך ערוץ הנחל לאורך עוד כ-400 מטרים ולפגוש בעוד גבים מלאי מים וצמחיית נחלים אופיינית. מהמפגש של השביל עם טיילת החצבים ניתן לשוב לרכבים לאורך הטיילת.
4 מפלים שוצפים בנחל עיון
נחל עיון הוא יובל של נהר הירדן, אשר ראשיתו סמוך לעיירה מרג' עיון שבדרום לבנון, והוא נכנס לשטח ישראל סמוך למטולה. לאחר עשרות שנים שבהן היה הנחל יבש בקיץ בשל הטיית המים בלבנון, פעלה לפני כמה שנים רשות הטבע והגנים לחידוש הזרימה בנחל בעזרת מים שנשאבים מנחל דן – ועתה זורמים בשמורה מים כל השנה, לצורך קיומם של החיים בנחל ולהנאת המטיילים בו. בזכות הגשמים האחרונים, התחדשה הזרימה הטבעית בנחל – והיא שוצפת במיוחד.
שמורת נחל עיון מספקת למבקרים קניון יפהפה ובו ארבעה מפלי מים גבוהים – מפל עיון שגובהו 9.2 מטרים, מפל הטחנה שבו נופלים המים מגובה 21 מטרים לתוך טחנת קמח עתיקה, מפל האשד שהוא בעצם שני מפלים סמוכים שגובהם הכולל כ-15 מטרים, ומפל התנור המפורסם שגובהו כ-30 מטרים.
למטיילים בשמורה מוצעים שני מסלולי טיול. המסלול הקצר אשר נגיש גם לאנשים עם מוגבלויות יוצא מהחניון התחתון של השמורה ונמשך לאורך כ-300 מטרים. השביל עובר במצפור גפני אשר צופה על מפל התנור, ולאחר מכן ממשיך אל המפל עצמו – ומשם שב אל רחבת החנייה.
המסלול הארוך הוא מסלול קווי אשר מתחיל בחניון העליון של השמורה (חורשת האיקליפטוסים) ונמשך כ-1.5 ק"מ עד לחניון התחתון. המסלול עובר בכל ארבעת המפלים. יש לדאוג להקפצת כלי רכב, או לחזור באותה הדרך במעלה השביל. הכניסה לשמורה בתשלום (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
מפל פרע היפהפה זורם
מפל פרע הסמוך לקיבוץ שניר אינו מוכר כל כך למטיילים - אך הוא אחד המפלים היפים ביותר שזורמים בצפון לאחר גשמים חזקים. המפל נמצא בנקודת המפגש של נחל פרע היורד מהגולן עם ערוצו העמוק של נחל חרמון - מה שגורם לכך שמי נחל פרע מתנפצים מגובה רב היישר אל הבניאס. הזרימה במפל מחזיקה לרוב ימים בודדים.
כדי לצפות במפל יש להגיע אל בית העלמין של קיבוץ שניר, לחנות ברחבת החניה שלו, ולהיכנס בשער הולכי הרגל - שמיד אחריו, מצד שמאל, נמצאת התצפית העליונה. תצפיות טובות וקרובות יותר נמצאות על שביל ההליכה לאורך נחל חרמון, בדרך לטנק הסורי. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
מאגר בית זית התמלא
מאגר בית זית הוא אגם עונתי בתוואי נחל שורק, סמוך למושב בית זית בהרי ירושלים וכקילומטר דרומית למבשרת ציון. האגם נוצר בעקבות סכר שנבנה בתוואי הנחל בשנות ה-50 מתוך כוונה לעצור את מי הגשמים ולהביא לחלחולם אל מי התהום ממערב לקו פרשת המים. עם זאת, בשנים שלאחר השלמת הפרויקט התברר כי מדובר בכישלון תכנוני אדיר – הסכר אמנם יצר אגם גדול ומימיו חלחלו כצפוי, אך הם לא השפיעו כלל על מאזן המים באקוויפר ההר המערבי. בדיקה העלתה כי קו פרשת המים הטופוגרפי למעשה אינו חופף לקו פרשת המים הגיאולוגי – ומשום כך המים שמחלחלים במאגר נובעים דווקא מזרחה, במעיינות נחל פרת שבמדבר יהודה, וזורמים לעבר ים המלח. אף על פי כן, הסכר לא פורק והמאגר הפסטורלי הפך לאטרקציה תיירותית כשאר הוא מתמלא – ובזכות הסערה "ברברה" הוא כעת במיטבו.
בגדה המזרחית של האגם הוסדר שביל להולכי רגל ולרוכבי אופניים, המהווה חלק מפארק ירושלים. ניתן לגשת לשביל זה משתי נקודות – הצפונית סמוכה למחלף מוצא בכביש 1 ויש לפנות לפי השילוט למוצא עילית ובית זית, והדרומית סמוכה לעין כרם ויש להגיע דרך מעגל התנועה של כביש 386 אל חניית בית הספר החקלאי עין כרם. אורך השביל בין החנייה הצפונית לחנייה הדרומית הוא כ-3 קילומטרים. הטיול באתר ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש, הכניסה למים באגם אסורה ומסוכנת.
כלניות צבעוניות במגידו – ואדומות ב"דרום אדום"
הכלנית מוכרת מאוד גם בזכות פסטיבל "דרום אדום" שהחל בתחילת החודש בצפון הנגב – בדיוק כשמרבדים מרשימים של כלניות אדומות מכסים את היערות והמרחבים הפתוחים באזור. הצעדה המסורתית, המרוץ, הדואתלון שיתקיים לראשונה, ההופעות החיות, הסיורים עם המדריכים המוסמכים, האטרקציות, וגם: איפה אוכלים ואיפה ישנים? עשינו סדר בשלל האירועים והפעילויות.
אולם הכלניות לא נמצאות רק שם, והן לא רק אדומות: באזורים אחרים, ובעיקר בצפון הארץ, שולטות בנוף כלניות סגולות, כחולות, ורודות ולבנות. אחד מאתרי הפריחה המרשימים ביותר בארץ הוא יער כלניות הסרגל הסמוך למנחת מגידו שבעמק יזרעאל. במקום ריכוז של אלפי כלניות בצבעים סגול, כחול ולבן – עם מיעוט של כלניות אדומות. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש. איך מגיעים? בצדו הצפוני של כביש מגידו–עפולה (כביש 65). נוסעים מצומת מגידו 4.7 ק"מ ופונים צפונה למנחת מגידו על שמגיעים אל חורשת האקליפטוס והשילוט שהציבה קרן קיימת לישראל במקום. כדי לשמור על הפריחה ולאפשר לה לשוב גם בשנים הבאות – יש להקפיד ללכת רק בשבילים המסומנים ולא לעבור את החבלולים.
מרבדים מרשימים נוספים של כלניות צבעוניות תוכלו לפגוש כעת גם בחורשת טל, ברמות מנשה, בעמק השלום, בנחל סנין ובגבעת יסעור, ומרבדים אדומים פורחים בין היתר בשמורת אלוני אבא, ביער בית קשת, בפארק השרון, וכמובן באתרי צפון הנגב – יער בארי, יער שוקדה, בתרונות רוחמה, יער דבירה, שמורת פורה וחוות השקמים. אז איך מגיעים אל מרבדי הכלניות המרשימים ביותר? ריכזנו לכם את כל ההסברים במסודר – הקליקו.
אירוס הארגמן פורח ביער אילנות
אירוס הארגמן פורח רק בישראל, ואי אפשר להתעלם מפרחיו הגדולים כאשר נתקלים בהם במהלך טיול. צבעו בורדו עז, נוטה לעתים לשחור, ולעתים רחוקות ניתן למצוא גם פרטים שצבעם צהוב-כתום – ואותם מכנים המטיילים "אירוס ג'ינג'י". זהו גם אירוס ההיכל הראשון לפרוח – ולעומת שאר קרובי משפחתו שנקראים על שם צורת הפרח הייחודית הוא גם היחיד שניתן לפגוש במרכז הארץ. בעבר היה אירוס הארגמן נפוץ בחולות וברכסי הכורכר במישור החוף, מאשדוד ועד בנימינה, אולם הפיתוח של האזור פגע ברוב האוכלוסיות שלו – וכיום הוא בסכנת הכחדה חמורה.
את אירוס הארגמן ניתן לפגוש במלוא הדרו ביער אילנות – שמשתרע בשרון משני צדדיו של כביש 4 בין פרדסיה לקדימה. קרן קיימת לישראל מפעילה במקום גן בוטני בשטח שבו הוקם בשנות ה-50 הארבורטום (גן אקלום לעצים) הלאומי של ישראל. מחוץ לגן הבוטני, בשטחו ה"פראי" של היער, הוסדר "שביל האירוסים" – שביל הליכה מעגלי שאורכו כ-1.5 קילומטרים שמוביל אל גבעה ועליה ריכוז של עצי אלון התבור. לכל אורך השביל ובפרט על הגבעה ניתן לראות עשרות אירוסים פורחים. ביער פורחים בסוף החורף צמחים נדירים נוספים כמו אזוביון דגול ושום תל אביבי. ההגעה ליער בפנייה ימינה מכביש 4, בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד). הפנייה אפשרית לבאים מדרום בלבד. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
מסלולים ואתרים נוספים שבהם פורח אירוס הארגמן: שמורת האירוסים נתניה, פארק שלולית החורף ("בריכת דורה") בנתניה, שמורת שער פולג, גבעת עין הים בחדרה, שמורת אלוני קדימה, לצדי "שביל ישראל" מדרום לארסוף, מערות אפקה ואקו-פארק גלילות, גבעת האירוסים בראשון לציון, גבעות הכורכר של נס ציונה, שמורת בית חנן, גבעת חומרה ליד פלמחים ושמורת מבוא אשדוד. לפירוט נפרד על כל המסלולים – הקליקו.
השקדייה פורחת – בסטף
השבוע ציינו את ט"ו בשבט – ופריחת השקדיות בשיאה. אחד המקומות המומלצים לראות את עצי השקד היפהפיים הוא פארק הסטף. סטף היה כפר ערבי בהרי ירושלים, על הצלע המזרחית של הר איתן אשר יורדת עד לנחל שורק. הכפר ננטש במלחמת העצמאות ונותר שומם עד ימינו. בשנות השמונים החלה קק"ל לשקם ולשחזר את מערכת המדרגות החקלאיות המסורתית, ובמסגרת הפרויקט נחפרו ונחשפו שני מעיינות שסיפקו מים לכפר – עין סטף ועין ביכורה, יחד עם התעלות שיצאו מהם ובריכות האגירה.
"שביל הכפר" המסומן בירוק חופף ברובו ל"שביל ישראל" ויורד ממרומי הר איתן (החנייה העליונה של סטף) אל נחל שורק. בדרך הוא מעניק הזדמנות להתרשם משני המעיינות שבאתר ומהמדרגות החקלאיות ויורד לחניה התחתונה. אפשר לשוב לחניה העליונה באותה הדרך, או ליצור מסלול מעגלי מעט ארוך (כ-3 קילומטרים במצטבר) אם חוזרים מעין ביכורה ב"שביל השומרות" (סימון אדום).
עין סטף מרוחק מהחניה כ-500 מטרים בלבד. מימיו נובעים מתוך ניקבה קצרה המחייבת זחילה כפופה במים רדודים, וממנה יוצאים המים אל הבריכה. כדי להגיע לעין ביכורה יש לשוב מעט צפונה בשביל צדדי המסומן צהוב, שהמשכו מתחבר שוב אל השביל הירוק שדרכו ניתן לחזור לחניה העליונה, או לפנות אל השביל האדום שמוביל אל מסלול נוף על צלע ההר. הכניסה לפארק הסטף חופשית ואין צורך בתיאום מראש.
פורסם לראשונה: 07:00, 03.02.23