צפו: טיול בשמורת יער יהודיה בגולן
(צילום: ג'ורג'י נורקין ורינת רוסו, רט"ג)

שמורת יער יהודיה היא שמורת הטבע הגדולה ביותר ברמת הגולן, ונדמה שיש בה הכל: נחלים עתירי מים, מפלים גבוהים, קניונים עמוקים, לגונות ואגמונים, תופעות וולקניות, פרחים נדירים ובעלי חיים רבים – והכל בתוך יער רחב ידיים של עצי אלון התבור המשתרע בדלילות בין קצרין לכינרת.
אז אתם בעניין של מסלול הליכה רטוב, רחצה בבריכה טבעית, טיול פריחה או אולי סנפלינג אתגרי? קבלו את המדריך המלא.
14 צפייה בגלריה
מפל יהודיה
מפל יהודיה
מפל יהודיה
(צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים)
14 צפייה בגלריה
אחד הקניונים בשמורת יער יהודיה
אחד הקניונים בשמורת יער יהודיה
אחד הקניונים בשמורת יער יהודיה
(צילום: גלעד כרמלי)
את יער יהודיה חורצים כמה נחלים עמוקים, שהגדולים שבהם הם הנחלים יהודיה, זוויתן, משושים ונחל דליות. בנחלים הללו זורמים מים כל ימות השנה, והם חלק חשוב מאגן ההיקוות של הכינרת. מצוקי הנחלים הם בית גידול של עופות דורסים, בהם נשרים.
היער אומנם דליל יחסית לחורש הים-תיכוני המוכר מהגליל, מהכרמל ומהרי יהודה – אך כל עץ כשלעצמו הוא מפותח מאוד, וחלקם של עצי האלון נישאים לגובה של שמונה מטרים.
14 צפייה בגלריה
חצב פורח בשמורת נחל יהודיה
חצב פורח בשמורת נחל יהודיה
חצב פורח בשמורת נחל יהודיה
(צילום: גלעד כרמלי)
בסוף המאה ה-19 סבל היער מכריתה נרחבת לצורכי השלטון העות'מאני, ורק כיום הוא מגלה סימנים של התאוששות מהמשבר. בין בעלי החיים שבהם ניתן להיתקל ביער: צבאים, חזירי בר, תנים, שועלים ואף זאבים.

נחל יהודיה וחורבות הכפר הנטוש

הקניון המפורסם של נחל יהודיה אולי זכור לחלק מהמטיילים מטיולים שנתיים קשים בתיכון, אך לפני כשלוש שנים נאלצה רשות הטבע והגנים לסגור את המסלול הוותיק בעקבות מפולות סלעים חוזרות ונשנות שסיכנו את המטיילים. אך לטובת מי שהתגעגע לבריכות הצלולות של הנחל – סומן שביל טיול חדש ובטוח בנחל יהודיה עליון.
14 צפייה בגלריה
טיול בנחל יהודיה
טיול בנחל יהודיה
טיול בנחל יהודיה
(צילום: שרית פלאצי מיארה, רשות הטבע והגנים)
ניתן לבחור בין טיול ארוך במסלול מעגלי, לבין טיול קצר ישירות אל מפל יהודיה ואל הבריכה שהוא יוצר. היציאה אל שני המסלולים היא מחניון יהודיה – יורדים במדרגות מתחנת המידע ופונים ימינה אל רחבת החניה הדרומית. מקצה החניה יוצא שביל הליכה סלול בסימון אדום.
השביל עובר במעבר תת-קרקעי מתחת לכביש העולה מהכינרת לקצרין (כביש 87) ודרך שער בגדר הבקר, ומגיע לחורבות הכפר יהודיה. לפני שממשיכים בשביל האדום, מומלץ מאוד לפנות ימינה עם הסימון הירוק לסיבוב מעגלי של 5 דקות בין חורבות הכפר, שייקח אתכם גם לתצפית יפה לעבר קניון יהודיה.
אינפו

יהודיה הוא שם מוזר לכפר ערבי. נראה שגם הסורים חשבו כך, ועל כן החליפו את שמו ל"יערביה". שיטוט בין רחובות הכפר מגלה שבקירות הבתים הנטושים משובצות אבנים רבות ממבנים עתיקים, ופה ושם עדיין אפשר למצוא בסיסי עמודים ופריטים ארכיטקטוניים אחרים שהיו חלק ממבנה ציבורי קדום. בימי המשנה והתלמוד היה כאן יישוב יהודי. חובב מציאות לקח מכאן פעם אבן שבה חקוקים מנורה ושופר, אך למרבה המזל היא הגיעה לבסוף אל מקומה הנכון במוזיאון לעתיקות הגולן שבקצרין.
14 צפייה בגלריה
המסלול הרטוב בנחל יהודיה
המסלול הרטוב בנחל יהודיה
המסלול הרטוב בנחל יהודיה
(צילום: שרית פלאצי מיארה, רשות הטבע והגנים)
לאחר הסיבוב בכפר חוזרים אל המסלול האדום, ובהליכה על גדת נחל יהודיה מגיעים אחרי כקילומטר לנקודת מפגש עם שביל מסומן בשחור. וזוהי נקודת הפיצול בין המסלול הקצר למסלול הארוך.
למסלול הקצר ממשיכים עם הסימון האדום מטה ישירות למפל יהודיה ולבריכה. הירידה איננה ארוכה. בתחילתה היא מתונה ולאחר מכן הופכת למעט תלולה, לכן יש לרדת בזהירות. לקראת סוף הירידה יש מדרגות סלע נוחות. העלייה בחזרה מהמפל והחזרה לחניה היא באותו מסלול.
למסלול הארוך ממשיכים עם הסימון השחור, לעבר נחל יהודיה עליון. מכאן ממשיכים בהליכה קצרה לאורך המצוק (כ-12 דקות), עד לנקודה שבה יורדים מהמצוק לאפיק הנחל – במקום תראו שלט "לתחילת המסלול". יורדים בזהירות עד הכניסה למי הנחל, וכאן מתחיל החלק הרטוב של הטיול – הליכה במים כחצי קילומטר וטבילה במי שתי ברכות רדודות.
14 צפייה בגלריה
מפת יער יהודיה
מפת יער יהודיה
מפת יער יהודיה
(באדיבות רשות הטבע והגנים)
הורים המטיילים עם ילדים קטנים – שימו לב לפני הכניסה למי הנחל לשלט שמפנה אל "מעקף משרד החינוך" – שביל המאפשר לעקוף את החלק של ההליכה בתוך הנחל, עבור ילדים מתחת לגיל 10 שהמים עשויים להיות עמוקים מדי עבורם, וכמובן עבור כל מי שמעדיף להימנע מהליכה במים.
השביל השחור פוגש בסופו של דבר שוב את השביל האדום, ומכאן מומלץ לפנות שמאלה ולרדת אל מפל יהודיה – בנופל מגובה של כ-20 מטרים לתוך בריכה טבעית המוקפת בשיחי הרדוף, עצי ערבה ועצי תאנה, וניתן לשחות בה. לאחר הטבילה והמנוחה על שפת הבריכה, ניתן לחזור אל הרכב בעלייה לאורך השביל המסומן באדום.
הטיול בנחל יהודיה ובנחל זוויתן מחייב הרשמה מראש למועד הביקור הרצוי דרך אתר רשות הטבע והגנים. הכניסה בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.

בריכות משושי זוויתן והנקיק השחור

נחל זוויתן הוא מהיפים בנחלי הגולן, והטיול במסלול הנחל העליון יפגיש את המטיילים מטיבי הלכת עם "משושי זוויתן" – בריכות עמוקות וצלולות לצד מצוקי בזלת מרשימים שמזכירים את בריכת המשושים המפורסמת, שנמצאת גם היא בשטח יער יהודיה. עדות לקילוחי הלבה שפעם זרמו כאן מהרי הגעש של רמת הגולן.
14 צפייה בגלריה
בריכת משושי זוויתן
בריכת משושי זוויתן
בריכת משושי זוויתן
(צילום: גלעד כרמלי)
14 צפייה בגלריה
מטיילים בנחל זוויתן עליון
מטיילים בנחל זוויתן עליון
מטיילים בנחל זוויתן עליון
(צילום: יעקב שקולניק)
היציאה למסלול היא מחניון שייח חוסיין, שאליו מגיעים דרך כביש אספלט משובש המקשר בינו לבין חניון יהודיה. מהחניה צועדים בדרך עפר המסומנת בכחול עד לחורבות הכפר שייח חוסיין, ושם פונים לכיוון צפון (ימינה) לדרך עפר מסומנת בשחור.
14 צפייה בגלריה
גלעד כרמלי בבריכת מפל הזוויתן
גלעד כרמלי בבריכת מפל הזוויתן
גלעד כרמלי בבריכת מפל הזוויתן
ממשיכים בהליכה כחצי שעה עד שהשביל השחור חוצה את הנחל ופוגש שביל מסומן באדום. פונים שמאלה אל השביל האדום הממשיך במורד הנחל ומוביל אל בריכות משושי זוויתן. לאחר הבילוי בבריכות ממשיכים עם השביל האדום אל המצפור שמשקיף על מפל הזוויתן, ומכאן מומלץ לפנות ימינה אל השביל הכחול היורד אל המפל עצמו.
הירידה אל המפל תלולה ולא קלה, אך היא תוביל את המטיילים שיבחרו בה אל שתי בריכות גדולות בעומק של כשמונה מטרים הנמצאות למרגלות המפל. מכאן, החזרה אל הרכב היא דרך השביל הכחול – הליכה של כ-45 דקות.
אינפו

חדי העין יבחינו במהלך הירידה למפל בשלט המפנה ל"נקיק השחור" – המקטע התיכון של הזוויתן, שבו הנחל מתחתר בקניון עמוק שהמעבר בו אפשרי באמצעות סנפלינג בלבד.
מסלול הנקיק השחור הוא המסלול היחיד בארץ שמאפשר גלישת צוקים בתוך נחל זורם. המסלול כולל מעבר של בריכות מים ענקיות, מדרגות סלע וסולמות. קטע זה של הנחל קיבל את שמו בשל העובדה שהמים יצרו במקום נקיק צר ועמוק בתוך מסלע הבזלת השחור.
14 צפייה בגלריה
סנפלינג בנקיק השחור בנחל זוויתן
סנפלינג בנקיק השחור בנחל זוויתן
סנפלינג בנקיק השחור בנחל זוויתן
(צילום: רינת רוסו, רשות הטבע והגנים)
על אף יופיו, מסלול הנקיק השחור מיועד למטיבי לכת בלבד ומחייב ידע בשחייה. הכניסה למסלול מתאפשרת רק בתיאום מראש ולאחר רישום נפרד דרך אתר רשות הטבע והגנים.
כמו כן, יש לטייל במסלול אך ורק בליווי מדריך סנפלינג מוסמך – וניתן, למשל, להצטרף לטיולים המודרכים של "רדיוס". לפרטים נוספים – הקליקו.

לגונות בשפך הנחלים לכינרת

נחל זוויתן ונחל יהודיה מתחברים בתחומי יער יהודיה אל נחל משושים – והם נשפכים יחד לכינרת באזור הנקרא בקעת הבטיחה, או בקעת בית צידה על שם כפר דייגים קדום שישב בה. מעט דרומה משם, גם נחל דליות נשפך אל הכינרת.
14 צפייה בגלריה
המג'רסה
המג'רסה
המג'רסה
(צילום: דורון ניסים)
שפך הנחלים אל הכינרת יוצר לגונות ייחודיות, וזהו המקום היחיד בישראל שבו נשתמרו נופי ביצה טבעיים ובלתי מופרעים. הלגונות וסבכי הצמחייה הטבולה במים הם בית גידול חשוב לדגי הכינרת בעונת ההטלה, ובשל כך גם אזור זה מוגדר כשמורת טבע.
אינפו
בשפך נחל דליות נמצא אחד ממסלולי הטיול המהנים והחווייתיים ביותר בישראל – "המסלול הרטוב" של המג'רסה. מדובר בקטע של כ-800 מטרים של הליכה במי הנחל, ובסופו אפשר לחזור לנקודת ההתחלה דרך "המסלול היבש" ולהתרשם מהשמורה ומנופיה ללא הליכה במים.
14 צפייה בגלריה
המסלול הרטוב במג'רסה
המסלול הרטוב במג'רסה
"המסלול הרטוב" במג'רסה
(צילום: גלעד כרמלי)
ההליכה בנחל היא בשביל המסומן בכחול. עומק המים אינו קבוע ותלוי בעונה ובכמות הגשם שירדה בחורף. לרוב, הגובה המירבי הוא עד גובה הבטן של אדם בוגר. לאחר כ-300 מטרים הערוץ מתרחב ומעמיק, עד שהוא הופך לבריכה של ממש שבה ניתן לשחות. כאן אפשר ליהנות מרביצה במים הנעימים גם כשהשמש יוקדת.
מי שמסתפק בטיול עד כאן יכול לצאת שמאלה לגדה הדרומית של הנחל ולשוב במסלול היבש, אך מומלץ להמשיך עוד במים הנעימים והעמוקים עד לשלט המציין את קצה המסלול ומכוון את המטיילים שמאלה, אל הגדה הדרומית של הנחל. כאן יוצאים מהמים וחוזרים לנקודת המוצא במסלול יבש, סלול ומונגש. ההליכה אל חלקי הלגונה שמאחורי השלט אסורה, כדי לשמור על ערכי הטבע שבמקום.
הטיול במג'רסה מחייב הרשמה מראש למועד הביקור הרצוי דרך אתר רשות הטבע והגנים. הכניסה בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
שפך נחל המשושים והיהודיה לכינרת מכונה "הזאכי" – והוא מספק מסלול הליכה אתגרי באפיק הרבה יותר עמוק מהמג'רסה, שמחייב גם שחייה בחלקים מסוימים לאורך עשרות מטרים. השביל הרטוב מסומן בירוק ומסתיים בכניסה ללגונה ליד משאבת המים, וכדי לחזור לחניה יש ללכת על השביל המסומן בשחור במקביל לנחל.
איך מגיעים? בכביש הגישה לשמורת המג'רסה ממשיכים ישר על פי סימון השבילים הירוק לכיוון נחל הזאכי, במקום לפנות שמאלה בסימון הכחול אל המג'רסה. ממשיכים בנסיעה וחוצים שני מעברי בקר, חולפים על פני חניית האוטובוסים ונוסעים עד לנקודה שבה יש שילוט לחניית רכבים פרטיים (משמאל). מהחניה הולכים כמה עשרות מטרים ואז יורדים לאפיק הנחל דרך הגדה המזרחית.
14 צפייה בגלריה
בריכת המשושים
בריכת המשושים
בריכת המשושים
(צילום: עידו שקד, רשות הטבע והגנים)
טיול בזאכי אינו בתשלום ואינו מחייב הרשמה מראש. עם זאת, בשל ריבוי שטחי המרעה בסמוך לתוואי נחל משושים, לקראת סוף הקיץ נסגר לעתים מסלול הזאכי כמו גם בריכת המשושים כאשר הזרימה בנחל נחלשת ועדרי הבקר גורמים לזיהום זמני של המים. יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים או במוקד (3639*) לפני היציאה לטיול.

חשוב לדעת!

הטיול במסלולים הרטובים מחייב לדעת לשחות. מומלץ להביא מצופים או גלגל צף לילדים קטנים. המסלולים מחייבים גם מעבר עם כל הציוד בתוך המים (עד גובה מותניים למבוגרים), לכן יש להימנע מלהביא ציוד שאינכם רוצים שיירטב. את הציוד יש לניילן טרם הכניסה לאפיקי הנחלים.
14 צפייה בגלריה
אחת מבריכות המשושים בזוויתן
אחת מבריכות המשושים בזוויתן
אחת מבריכות המשושים בזוויתן
(צילום: גלעד כרמלי)
ההליכה בנחלים מאוד חלקלקה, ולכן יש לנעול נעליים המתאימות להליכה במים. לא ניתן ללכת במסלולים בכפכפים.
אין במסלולים פחי אשפה. הצטיידו מראש בשקית כדי לזרוק בה את הזבל, וקחו אותה איתכם. לא משאירים אשפה בשטח!
פורסם לראשונה: 01:31, 28.08.20