חיפה חיפה - עיר עם תחתית והרבה מדרגות. וגם תערוכה חדשה: אוצרת התערוכה צאלה קוטלר הדרי מסבירה בריאיון לאולפן ynet מדוע תערוכת האומנות החדשה בחיפה היא לא עוד תערוכה רגילה בחדר מוזיאון לבן ונקי. כ-40 אומנים מחיפה ברובם מציגים בתערוכת האומנות במרחב הציבורי, העונה לשם: "שתי נקודות דמיוניות, והנוף" שתישאר כתערוכת קבע ברובע המדרגות החיפאי. הרובע חוצה את הרחובות יפה נוף - הנרייטה סאלד – החשמונאים - גולומב.
הגרם הארוך הזה כולל לא פחות מאלף מדרגות ומחבר בין העיר התחתית לכרמל. כאשר התערוכה תופסת חלק ב-300 מדרגות מתוכו ומציעה לעוברים ולשבים הרבה נקודות למחשבה ולא פחות חשוב - הרבה ספוטים טובים לסלפי.
רובן המוחלט של העבודות בתערוכה, המוצבות בציר המדרגות ההיסטורי של חיפה הן עבודות תלויות מקום המתייחסות למאפיינים של האזור: הטבע העירוני, המעקות, הגדרות, האבן המקומית, הנוף ושטחים ציבוריים פתוחים. בתערוכה ישנם אובייקטים של פיסול, צילום, ציור, גרפיטי, רדי מייד, הצבות קונספטואליות, עבודות סביבתיות, רישום בנוף ועוד.
"מתנה של האומנים לעיר"
"זו חוויה של שיטוט אורבני וככל שמשוטטים יותר בנחת ככה מגלים יותר. זו חוויה של גילוי וחשיפה של אזור בעיר שלדעתי הוא חיפה במיטבה. טבע עירוני וציר הליכתי. גם ילדים נהנים פה ואפשר להתחבר עם הכרמלית בחזרה. זה מתנה של האומנים לעיר וזה כיף גדול לראות כל כך הרבה מבקרים מקבלים את המתנה בכיף", מספרת קוטלר הדרי.
ואם כבר מבקרים אז בדקנו אילו נקודות מצולמות הכי הרבה עד כה. שאלה שניתן לענות עליה בקלות דרך הצצה לחשבון האינסטגרם של התערוכה והתיוגים שבו.
"לפי האינסטגרם אפשר לראות שאנשים אוהבים את הפסל עם מדרגות המראה, יש ציור קיר שחוזר בזמן לחיפה של לפני מאה שנה. יש את החמור עם הלב לנוף של הנמל, יש את הרמזור שמדבר אלייך, יש מיצב של גלויות שכל אחד מוזמן לכתוב משהו ולשלשל לתיבה שמישהו אחר ייקח בסוף. זו עבודה נפלאה ומרגשת. רואים הרבה עבודות שמפעילות את האנשים", מתארת אוצרת התערוכה.
עוד חלק שפחות מורגש עכשיו כשהכול כבר ממוקם במקום ומסודר, הוא בניית התערוכה ומאחורי הקלעים. אם לרוב, אנו רואים עבודות אומנות מוצבות בחללי מוזיאון סגורים, הרי שכאן היה צריך לסחוב את היצירות דרך מאות המדרגות, בתנאי מזג אוויר לא פשוטים תמיד.
"זה ללא ספק אתגר. כל הדבר הזה הוא די נס שקרה מרצון טוב של עובדי עירייה. בתכלס זה לעלות ולרדת עם ציוד ופסלים ולהתקין אותם בברד ובשרב. לייצר קשרים עם תושבים מקסימים שפתחו לנו את הדלת כשהיה קפוא ונתנו לנו מים כשהיה חם. זה מרגש, זה לא לעבור בקובייה לבנה שהכול סטרילי. יש פה חוויה אחרת, מתקשרים עם הסביבה, הצמחים עולים על הפסלים ויש חוויה של הרבה ממשק ומפגש. זה מה שמרגש באומנות ציבורית".
אז בפעם הבאה שאתם בחיפה - בין פסטיבל הצגות הילדים והחוויה של לעלות ולרדת בכרמלית, תוכלו להוסיף לעצמכם גם שיטוט במדרגות שמחברות בין חלקי העיר ולבסוף לרדת מטה ולקנח באזור הקולינרי המתחדש שבעיר התחתית.
לנוחיות המבקרים ניתן לקבל מידע מלא על העבודות ועל האמנים במדריך דיגיטלי ייעודי שהושק ברשת ומאפשר שיטוט תוך כדי שיעלה הסבר מעמיק. כרגע מדובר על מקטע המדרגות הראשון כשהחזון הוא להפוך את כל אלף המדרגות בעתיד למוזיאון חוץ עם יצירות אמנים מקומיים.