ארבעה חודשים וחצי אחרי שבוטלה מגבלת 100 המטרים של הסגר הראשון – החל מהיום (שישי) בצהריים שוב אסור לצאת לטייל בטבע בגלל התפשטות נגיף הקורונה. מהשעה 13:00 יישארו שערי שמורות הטבע והגנים הלאומיים סגורים עד להודעה חדשה.
היום נרשמו לכניסה אל השמורות והגנים הלאומיים 8,283 מטיילים, ואתמול פקדו את האתרים 10,525 מבקרים. מרשות הטבע והגנים נמסר כי האתרים המובילים ביום וחצי האחרונים היו גן השלושה (הסחנה), שמורת חוף הבונים, שמורת עינות צוקים, גן לאומי חוף אכזיב, גן לאומי ירקון (תל אפק) ושמורת נחל פרת.
אהובה שרי (72) מפתח תקווה, סבתא לשמונה נכדים, החליטה לנצל יחד עם משפחתה את השעות שלפני הסגר כדי להספיק לשאוף עוד קצת טבע כל עוד זה מתאפשר. "סוגרים אותנו, אבל היה לנו חשוב לקיים לפני החג מפגש משפחתי כשברור היה שמגבלת ה-500 מטר לא תאפשר זאת. יחד עם הצורך של כולנו לשמור על ריחוק חברתי, הוחלט שניפגש בשישי בבוקר לבראנץ' והרמת כוסית בגן לאומי ירקון", היא מספרת. "נתמקם במקום עם הרבה צל, שכשוכיות מים ובריזה נעימה כדי שזה יהיה אידיאלי לקטנים ולגדולים כאחד".
אביב (35), תושבת מצפה אבי"ב שבגליל התחתון, החליטה לטייל היום לפני הסגר עם משפחתה בשמורת עין אפק. "הרגשנו שרגע לפני שסוגרים את המדינה, אנחנו חייבים שאיפה אחרונה מהטבע", היא מסבירה.
לדברי הוד שטרלינג מ"טיולי רדיוס", ביום חמישי שעבר – לאחר שקבינט הקורונה החליט להטיל סגר של שבועיים לפחות – הופסקו כל ההרשמות לטיולים שהם מובילים. "מאז ועד עכשיו רק מתקשרים לבטל", הוא מספר. "אנחנו מאוד מקווים שהסגר הזה יהיה משמעותי ויוביל לתוצאות, ושאנשים יישמעו להנחיות, כדי שנוכל לחזור ולקיים טיולים. מרגיש שזה כסת"ח, כי הרבה דברים אחרים כן פתוחים, אבל טיולים בטבע זה מן קו אדום שלא מאפשרים. בסך הכל טיולים באוויר הפתוח זה משהו שמאפשר לשמור על ההנחיות, ומההתרשמות שלי בחצי השנה הזו – אנשים מאוד צמאים לטיולים".
על פי נתוני רשות הטבע והגנים, בחודשים יולי-אוגוסט 2020 חלה עלייה של כ-6% במספר המבקרים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים לעומת השנה שעברה - 1,509,974 הקיץ לעומת 1,422,211 בקיץ שעבר. זאת למרות היעדר תיירות מחו"ל ומכסות המבקרים שרשות הטבע והגנים נאלצה להגדיר בהתאם לתו הסגול.
"עת הסתיים הסגר הקודם זכינו לתנועת מטיילים גדולה יחסית מקרב הישראלים שהיו סגורים בבתים וצמאים לחוויות מסוג זה, והעריכו אף יותר את הטבע הפתוח מסביבם", אומר שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים. "אתרי הטבע והמורשת באוויר הפתוח היו המקום הבטוח להיות בו בצל הקורונה".
לדבריו, "לצערנו עתה אנחנו שוב נכנסים לסגר, דווקא בחגי תשרי וחול המועד, תקופה שבה הישראלים מרבים לצאת ולטייל. בימים האחרונים אנו רואים בשמורות ובגנים את המטיילים שרוצים לשאוף ולנשום עוד קצת מהטבע היפה ולזכות בטעימה אחרונה לפני תקופת סגר ממושכת. אנו מקווים שבקרוב נוכל לפתוח שוב את האתרים עבור ציבור המטיילים".
יותר מ-1,000 מטיילים בחרו להעביר את הלילה האחרון שלפני הסגר בחניוני הלילה השונים. "באנו לתפוס את היום האחרון לפני הסגר כדי להנות כמה שאפשר", הוסיפו משפחות בן שלג ויעקוב שהעבירו את הלילה בחניון פארק אשכול.
בסך הכל, בקיץ האחרון נרשמו בחניוני הלילה יותר מ-100 אלף לינות. המובילים שבהם היו חניון הלילה בחורשת טל, חניון הלילה בחוף אכזיב וחניון הלילה בגן הלאומי מעיין חרוד. "קהל הלנים שמח על ההזדמנות לבלות בטבע בימי קורונה וגילה שאפשר ליהנות גם בארץ", אומרת לימור קטן פרידמן, מנהלת חניוני הלילה ברשות הטבע והגנים.
"בשנים האחרונות ראינו כי המטייל הישראלי לן רק פעם אחת בקיץ בחניוני הלילה. אבל בקיץ הנוכחי ראינו משפחות שחזרו אל חניוני הלילה פעמיים ואפילו שלוש פעמים לקמפינג. אנחנו מקווים שהסגר יסתיים במהרה ונערכים לקלוט את המטיילים אחרי הסגר בחניוני הדרום המפנקים במזג אוויר נהדר".
הערכה: עונת הרחצה הגיעה לסיומה
בהתאם להנחיות, גם חופי הרחצה ייסגרו לפחות לשלושת השבועות הקרובים. במשרד הפנים הנחו את הרשויות להיערך לפתיחת תחנות ההצלה מחדש ב-10 באוקטובר, אך גורמים המעורים בנושא מעריכים כי יש סיכוי סביר שלמעשה עונת הרחצה מסתיימת כבר היום.
עונת הרחצה אמורה להסתיים עוד חודש, ב-17 באוקטובר, אך החופים לא ייפתחו שוב אם יוחלט להאריך את הסגר בשבוע נוסף או אם פתיחת החופים לא תהיה חלק מצעדי החזרה לשגרה הראשוניים לאחר הסגר.
במכתב שהפיץ אתמול עאטף חיראלדין, מנהל האגף לחופי רחצה ארצי במשרד הפנים, לרשויות המקומיות שבתחומן חופי רחצה – והגיע לידי ynet - התבקשו ראשי הרשויות "להסיר כל סימן שיגרום לחוף להיראות כחוף הפתוח לרחצה ולמנוע את היראות החוף כמוקד משיכה למי שמבקש להתרחץ בחוף הים".
בין היתר, התבקשו הרשויות להוריד דגלים מתחנות ההצלה בחופים, להגביר את הפיקוח בחופים באמצעות סיורים רגליים או ממונעים, להציב שלטי "הרחצה אסורה" בכניסה לחופים ועל קו המים ואף לסגור את החניונים הסמוכים לחופים ולחסום את דרכי הגישה אליהם לכלי רכב.