"דין החזרה לשגרה באילת - הוא לא כדין החזרה בתל אביב", במילים אלו בדיוק מתאר אמיר גאנם, בעל דוכן גלידה בקניון "אייס מול" בעיר, את תחושותיו עם החזרה לדוכן הגלידה שלו, אחרי חודשיים וחצי בהם הוא עמד סגור ומיותם בקניון השומם.
"אז פתחו את הקניון, אז מה? אין קהל. אני עומד כאן ומחכה להעמיס כדורי גלידה בגביעים, אבל אין למי", מוסיף גאנם. "בקניון כמו שלנו, שתלוי בנופשים שמגיעים לעיר, ייקח עוד זמן רב עד שהקניון יתמלא. ובינתיים אני לא יכול להתקיים מלמכור גלידה רק לתושבי אילת, כמה תושבים כבר יש כאן?".
"בלי תיירים - אילת לא יכולה לחזור לשגרה"
לאילת הגעתי יחד עם בן זוגי בסוף השבוע האחרון, זמן קצר אחרי שבוטלה הגבלת 500 המטרים. כמי שבמהלך חייה בילתה לא מעט בעיר הנופש הדרומית, את השממה ששוררת שם בימים אלו לא יהיה מוגזם לתאר כחוויה סוריאליסטית עד כדי מדכאת למדי; מראות החופים הנטושים והנעולים בשרשראות ברזל, הכיסאות המקופלים ומסעדות החוף העזובות - מבהירים היטב כי אילת במצוקה קשה, אולי הקשה ביותר שידעה מימיה.
משבר הקורונה תפס את עיר הנופש הדרומית כשהיא שרויה במשבר עמוק בשל סגירת שדה דב. בעודה מנסה להתאושש מסגירתו של שדה התעופה, מספר שבועות לפני פרוץ המגפה בארץ, פקדה את אילת סופה קשה שגרמה לנזקים כבדים למבנים, לתשתיות ולקטעים מהטיילת, וכן פגעה קשות במרינה העירונית שהושבתה לחלוטין. נגיף הקורונה היה, למעשה, הסיכה האחרונה שננעצה בבועת התיירות האילתית - שהתפוצצה לחלקיקים קטנים שעל מנת לחברם מחדש, נדרשים לא מעט משאבים כלכליים, יצירתיות וגם אומץ.
שיטוט מהיר בעיר המחיש לנו את גודל המשבר: הטיילת הסמוכה לקניון "מול הים" הייתה ריקה מאדם, בים היו כמה צוללים וגולשים ועל החוף ישבו כמה מתושבי המקום, שנקנסו זמן קצר לאחר מכן על ידי פקח שעבר בסביבה (כאמור, בעת שהותנו במקום טרם אושרה השהייה בחופי הים). גם הקניונים ומתחמי הקניות - שבשלב זה כבר הורשו לפתוח את שעריהם - היו שוממים לגמרי. בפנים עמדו מוכרים עם מסכות, מוכנים ומזומנים לכל לקוח שרק יגיע.
בחוץ עמדו השומרים עם המדחומים ועל שביל הכניסה הודבקו מדבקות המצוות על הנכנסים לשמור מרחק של שני מטרים זה מזה. אולם, נראה כי היערכותם של הקניונים להתנהלות בצל הקורונה ועמידתם בתנאי משרד הבריאות - לא מספיקות על מנת להביא לכאן את הישראלים.
"אילת היא דוגמה קלאסית לעיר שבלי תיירות פנים ותיירות חוץ - שלא תחזור עד שהבידוד בארץ לא יסתיים, וכמובן עד שלא יגיעו טיסות מחו"ל לרמון - לא יכולה לחזור לשגרה", מציינת סיגלה שוהם, מדריכת צלילה ובעלת מועדון ובית ספר לצלילה באילת המכהנת גם בתפקיד יו"ר SS-I (ארגון הצלילה בישראל).
"אילת זו עיר שמתקיימת מתיירות, וברגע שאין בה את זה - גם ענף הנדל"ן חוטף 'זבנג'. צריך להבין, אנחנו לא עוד עיר במרכז הארץ", אומר ניר דוד, בעל משרד תיווך בעיר. "זה עצוב ומישהו חייב להתעורר בממשלה שלנו. אסור שעיר התיירות של ישראל תקרוס", מצטרפת לדבריו זוהר קרקו, בת זוגו. "הקניונים וחדרי הכושר פתוחים, מועדוני הצלילה פועלים, כל ענף הקיט והגלישה קם לתחייה, ואפילו טיולי הריינג'רים כבר חזרו לפעילות - והכול בהתאם להנחיות. אני בטוחה שאנשים צריכים להתאוורר מכל התקופה הקשה הזו, וזו כבר סיבה טובה לעלות על טיסה או להיכנס לרכב ולרדת דרומה", היא מוסיפה.
"בצפון האטרקציות פתוחות - ואצלנו הכל עדיין סגור"
מאז הביקור שלנו בעיר, חופי הים כבר נפתחו לרחצה והבריכות והמסעדות - צפויות אף הן להיפתח במהלך השבוע הקרוב. האטרקציות - עדיין לא. "אנחנו עדין סגורים! תשאלי את ביבי מתי הוא מתכוון לאפשר לנו לפתוח, במיוחד כשלא מעט אטרקציות בצפון כבר החלו לפעול", אמרה לי הבוקר נציגת המוקד הטלפוני במתחם ההחלקה על הקרח שבקניון "אייס מול". גם המצפה התת-ימי, שבימים שבשגרה מצליח למשוך אליו תיירים רבים - סגור בשלב זה עד להודעה חדשה.
"כל האטרקציות בעיר שעדין לא נפתחו, הן האטרקציות התיירותיות ביותר בארץ", אמר ניסים יניב, הבעלים של קניון "אייס מול". את יניב פגשנו בסמוך למתחם ההחלקה על הקרח שהיה נטוש ושומם. "בכל הארץ חם בימים אלו, ובאילת חם במיוחד - וזה בדיוק הזמן המתאים לפתוח את האתר", הוסיף.
לדברי יניב, המתחם עמוס במשפחות עם ילדים לאורך כל השנה, ומספק להם אטרקציה מרעננת בימים חמים. "הילדים מחליקים על הקרח בזמן שההורים עושים שופינג בקניון, אלא שעכשיו , על פי המתווה של משרד הבריאות, רק נבחרת הספורטאים באילת המקצועית מותר להיכנס ולהחליק כאן. עד שלא יאשרו שימוש בכל האטרקציות, כולל במוזיאון התת-ימי, בבריכות ובים בצורה חופשית ובלי איסורים - הרי שלצערי גם משטח ההחלקה ב'אייס מול' יישאר ריק ממחליקים".
למרות הפסימיות שהפגין, הוא מוסיף כי "אפשר קצת להתנחם בעובדה שמרגע שפתחו שוב את מועדוני הצלילה בעיר, יש כבר ניצנים ראשונים של תנועה בקניון. אבל עד שהמסעדות ובתי המלון לא ייפתחו - התיירים לא יגיעו, והצוללים יגיעו כדי לצלול ויחזרו לביתם. אז נכון שחלק מהמלונות נפתחו וחלק ייפתחו בהמשך, אבל אני מצפה כבר שכולם יפתחו ושהעיר שלנו תחזור להיות מלאה בתיירים - לפי שעה בישראלים, אבל בהמשך גם בתיירים מחו"ל.
"אני מקווה שבחג שבועות המתקרב, הישראלים יבינו שאילת היא מקום מצוין להתאוורר בו אחרי הסגר ולא במדינות כמו קפריסין או יוון, כפי שהממשלה מעודדת לעשות - ויגיעו לעיר בהמוניהם".
"רוב בתי המלון באילת יורידו את המחירים ב-30-20%"
לפני מספר שבועות אמר סגן ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, בראיון לאולפן ynet כי כחלק מניסיונות שיקום התיירות בעיר, קידמו באגף התיירות בעירייה תוכנית בשם "אילת עיר ירוקה". לדברי לנקרי, "באמצעות התוכנית הזו אנחנו רוצים לנצל את היתרונות שיש לעיר כמו המיקום הגאוגרפי שלה, העובדה שהיא מרוחקת משאר היישובים בארץ ואת היותה עיר סגורה - כמו מעין אי - על מנת להבטיח לתיירים שלנו קודם כל חופשה בטוחה, אבל גם כזו שתהיה איכותית ומגוונת, ועם כמה שפחות מגבלות".
בינתיים, הוציאה עיריית אילת "תו ירוק", שמטרתו להתאים את התיירות בעיר לתקופת הקורונה - זאת לצד ה"תו הסגול" המוכר שעל פיו הם כבר פועלים, כאמור. בין היתר, כוללת התכנית חלוקה של החופים למקטעים; מסעדות שיציעו אירוח בשטחים פתוחים ונאמני בריאות שייפקחו על ההנחיות בשטחים הציבוריים. עוד מסתמן מהתוכנית כי הנופשים שיגיעו לעיר, ינהלו את החופשה שלהם באופן מקוון; מופעים יוקרנו על מסכים ברחבי העיר, ומתחם דרייב אין יופעל בנמל התעופה הישן.
התכנית הוגשה לממשלה בדרישה לאשר את יישומה בהקדם, על מנת לחלץ את אילת מהמשבר ולאפשר לה לחזור להיות עיר תיירות המארחת למעלה מ-2.5 מיליון נופשים בשנה. לצד אלה, ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, פועל מול גורמים בממשלה ובאוצר על מנת שיכירו במשבר הכלכלי הקשה הפוקד את העיר, ויעניקו לה התייחסות מיוחדת ונקודתית הכוללת פתרונות ותקציבים מיוחדים.
"תכנית התו הירוק תאפשר לעיר מוכנות טובה יותר לגל נוסף של קורונה, אם חלילה יבוא בסתיו או בחורף או קודם לכן, כך שלא יהיה צורך לסגור אותה בפני התיירים והיא תוכל להמשיך ולנהל חיים כלכליים מלאים, כי לאילת יהיה קשה לשרוד חלילה משבר כלכלי נוסף כזה", אומר לנקרי.
ומה באשר למחירי המלונות, שבמהלך השנים ספגו לא מעט ביקורות בשל גובהם? לדברי גורמים בעירייה, רוב בתי המלון והרשתות הפועלות שם הודיעו כי יורידו את המחירים ב-30-20% בהשוואה למחירים בתקופה זו אשתקד. "אנו מברכים את המלונאים בעיר אילת על הורדת המחירים שעשו, ומקווים שיתמידו בכך. אנחנו בטוחים שמאות אלפי הישראלים שיגיעו לאילת בחודשים הקרובים, ייהנו מרמת מחירים טובה והוגנת, משרות יוצא מן הכלל טוב ומחופשה בטוחה, מגוונת ואיכותית", מוסיף לנקרי.
ולצד ההיערכות העירונית, בסיוע משרד התיירות, בקרוב יושק קמפיין לקידום חופשה "כחול לבן", שמטרתה להציע לתיירים חופשה נעימה ובטוחה באילת. בנוסף, העיר נערכת לשוב ולארח טורנירים, תחרויות ומחנות אימונים במגוון ענפי ספורט - וכן כנסים של איגודים וועדים.
איזה מלונות צפויים להיפתח בימים הקרובים באילת?
לצד "קלאב הוטל" שפעל לאורך כל התקופה בזכות העובדה שהוא מציע סוויטות משפחתיות ומאפשר ריחוק חברתי, לקראת חג שבועות יחזרו לפעילות גם מלון פרימה, רויאל גארדן של רשת ישרוטל ומלון דן אילת. את החופשות במלונות האלו, אגב, ניתן להזמין כבר בימים אלו.
לדברי ליאור מוצ'ניק, מנכ"ל מלון דן אילת ושאר מלונות הרשת בעיר: "המלון נערך לפתיחה מחודשת לקראת חג השבועות, ביום רביעי הקרוב, תחת אמנת הבריאות של הרשת Stay Safe & Enjoy עם תקנות מאוד מחמירות של היגיינה וחיטוי, וכל האספקטים הנדרשים של המיגון: מדחומים ידניים וסביבתיים, עמדות חיטוי ידיים, ערכות מיגון אישיות, מדבקות ומחיצות לשמירת הריחוק החברתי ושילוט עם הסבר מקיף ומפורט על התנהלות המלון.
"בנוסף, המלון עושה את ההתאמות הנדרשות בכל הקשר להגשת המזון, בהתאם להנחיות משרד הבריאות. גם חדרי הכושר, מועדוני הילדים ובתי הכנסת עוברים כעת חיטוי מלא כמובן, ובנוסף נערכים כאן לקיים פעילויות נוספות לילדים באזורים הפתוחים".
גם רשת פתאל עדכנה כי תפתח את בתי המלון שלה בעיר בשבועות, בהתאם למתווה החדש כמובן. על מנת למשוך את הלקוחות, מציעה הרשת 20 אחוז הנחה על חופשה בכלל המלונות שהיא מפעילה בעיר, בהם הרודס, פאלאס אילת, קורל ביץ' ולאונרדו פלאזה.
מנכ"לית רשת פתאל, אביה מזרחי מגן, אמרה כי "לרשות הלקוחות עומדת מדיניות ביטול של עד 24 שעות לפני מועד הנופש. החבילה משלבת צלילת שנורקלים משפחתית מודרכת בחוף אלמוג באילת, ובאזור ים המלח יוכלו הנופשים ליהנות מטיול ג'יפים".
ואיך יתמודדו בתי המלון עם המתווה הנוגע לבריכות השחייה? לדברי דר' רוני פיבקו , יו"ר קלאב הוטל וממלא ממקום נשיא התאחדות המלונות בישראל: "לאור החלטת הממשלה להקדים את פתיחת ברכות השחייה גם בבתי המלון, הרי שעל פי המתווה אנחנו למעשה כבר ערוכים להנחיות - בקלאב הוטל יש 6 בריכות הפזורות על שטח של 2.5 דונם, כשמסביב מדשאות על שטח של 17 דונם. משמע, בחישוב מהיר במידה והמלון בתפוסה של 400 סוויטות מתוך 700 סוויטות, כפי שכרגע נראה שיהיה בשבועות, הרי שכל משפחה גרעינית יכולה ליהנות בו זמנית משככוך בשש הבריכות, תוך הקפדה על מרחק ה-6 מטרים שמציין מתווה התו הסגול".
פיבקו אף הוסיף ואמר כי "במידה שהמלון יהיה בתפוסה מלאה, הרי שזה יחייב אותנו לנהל סבבים מסודרים של כניסת משפחות לבריכות כדי להקפיד על הנהלים החדשים. מה גם שתמיד יש משפחות שמבלות גם בים, דבר שמוריד את העומס בבריכות".
במלון קיסר פרימייר החליטו ללכת על קונספט ייחודי של חלוקת הבריכה למתחמים, כאשר כל מתחם ישמש משפחה גרעינית אחת. לדברי מנכלי"ת המלון, זיו ארזואן: "אנחנו מתעדים לפתוח את המלון ב-2 ביולי, ובימים אלו עמלים סביב השעון לבצע את כל ההנחיות וההתאמות הנדרשות במתחם המלון, כאשר את הבריכה אנחנו מחלקים למתחמים קטנים באמצעות הפרדה של שרשרת מצופים - ובכך נאפשר לכל משפחה גרעינית לשכשך במים באזור התחום בלבד, תוך שמירה על מרחק של 2 מטרים מכל מתחם".
ארזואן אף הוסיפה כי "התרחיש ממנו אני חוששת יותר מכל הוא שלמרות שאנחנו עושים הכול כדי להגן על האורחים שלנו במלון - אם זה בהקפדה על כביסת מצעים ומגבות בהרתחה של 70 מעלות, אם בהגדלת תדירות הניקיון והחיטוי בכל חדרי השירותים, ב-270 חדרי המלון ובמשטחים שמסביב, ואם בחדר האוכל בו רווחנו בין השולחנות תוך שמירה על מרחק בין משפחה גרעינית לאחרת - הרי שמספיק שאחד מהאורחים שלנו יעמוד ליד חולה מאומת בקניון ויחזור למלון - ובזה כל ההשקעה שלנו לעמוד ב'תו הסגול' תרד לטמיון".