השושן הצחור הוא אחד מפרחי הנוי היפים והאהובים ביותר בעולם, אך לא הרבה יודעים שבמקור מדובר בפרח בר, ושאפילו ניתן למצוא אותו בטבע הישראלי. השושן הצחור הוא אחד מפרחי הבר הנדירים ביותר בארץ, והוא גדל רק בכמה נקודות בודדות בכרמל, בשמורת הר מירון ובאזור נחל כזיב.
∙ מתחת לאף: טיולי טבע עירוניים
מלבד ישראל, השושן הצחור גדל בטבע רק בלבנון, טורקיה, יוון ומקדוניה, אך בכל המדינות הללו הוא נדיר ביותר. במסורת היהודית הוא מזוהה עם "השושנה בין החוחים" שמוזכרת ב"שיר השירים", מאחר שתקופת פריחתו היא באביב המאוחר, סוף אפריל ותחילת מאי, כאשר רוב הפריחה העונתית כבר הסתיימה והכל מסביב כבר מצהיב.
הפרח הנדיר קיבל גם מקום של כבוד באמנות מתקופת בית שני, והופיע על "מטבעות יהוד מדינתא" – המטבעות אשר הוטבעו על ידי רשות הממשל העצמי היהודי בארץ ישראל בתקופת שיבת ציון במאה ה-6 לפני הספירה (דגם אשר הועתק אל מטבע השקל במאה ה-20). בנוסף, עיטר הפרח נרות חרס וחזיתות של מערות קבורה.
כמו כן, חוקרים טוענים שהשושן הצחור היה גם ההשראה לעיצוב ולשיוך היהודי של סמל מגן הדוד. על מנורת המשכן, מתחת לכל נר היה פרח - שושן - ובמבט מלמעלה נראית הצורה שיוצרים עלי הכותרת כמגן דוד.
עבור הנוצרים, מסמל השושן הצחור את בתוליה של מרים, אמו של ישו. על פי המסורת הנוצרית, כשהגיע המלאך גבריאל לבשר למרים כי היא הרה ותלד את בנו של האלוהים, הוא הגיש לה שושן צחור – אשר בהתאם למסורת נקרא באנגלית "Madonna Lilly".
חשיבותו של הפרח כסמל בדת הנוצרית גרמה לאיסוף ולעקירה רבה של בצלי שושן צחור בארץ ישראל על ידי צליינים שהגיעו מאירופה, החל מכיבוש הארץ על ידי הצלבנים במסע הצלב הראשון. בשל כך, בתחילת המאה ה-20 נדמה היה כי הצמח, שככל הנראה היה נפוץ בעבר, נכחד מהארץ - וניסיונותיו של הבוטנאי אהרון אהרונסון לאתרו עלו בתוהו.
למרבה המזל, הפרח הצליח לשרוד בטבע באזורים שהגישה אליהם הייתה קשה עבור הצליינים, והוא התגלה לראשונה בשנת 1925 ברכס פקיעין שבגליל העליון. בהמשך התגלה גם בכרמל. אף על פי כן, שניים מאתרי פריחתו כיום נגישים יחסית למטיילים – וזה בדיוק הזמן להגיע אליהם כדי לצפות ביופיו המרהיב של השושן הצחור, שפורח רק לתקופה קצרצרה.
רק נזכיר – מדובר בפרח מוגן ונדיר במיוחד, אשר נמצא בסכנת הכחדה. אין לגעת בו וכמובן שאסור לקטוף אותו. אפשר לצלם בזהירות ובלי לרמוס את הצמחים שעדיין לא פרחו. המסלולים נקיים – קחו איתכם שקית אשפה ואל תשאירו זבל בשטח.
קרן ברתות בגליל המערבי
קרן ברתות צופה אל נחל כזיב ומבצר המונפור, והטיול במקום שבו פורח גם השושן הצחור מתאים לכל המשפחה. במיזם "אוצרות הגליל" מדגישים כי המסלול קצר יחסית לטיול המלא לנחל כזיב, משום שאינו יורד ממש לקניון הנחל. רובו של המסלול בתוך חורש מוצל ולאורכו תצפיות נוף מרהיבות.
מדובר במסלול מעגלי המתחיל ומסתיים בחניון שליד מצפה הילה, כ-17 ק"מ מזרחית לנהריה. נוסעים מזרחה על כביש 89, חוצים את צומת כברי וממשיכים כ-10.5 ק"מ עד מעיליא.פונים שמאלה למעיליא ונוסעים כל הזמן ישר בתוך הכפר עד לכביש המגיע עד מצפה הילה. ממשיכים כחצי קילומטר עד לעיקול הדרך ליישוב מנות, שם פונים ימינה לדרך עפר מסומנת באדום - עד לצומת שבילים המסומן באדום שחור. כאן מחנים את הרכבים ומתחילים בטיול.
מתחילים ללכת ימינה על פי הסימון השחור, ונכנסים לחורש מוצל ובו שלט המכריז על "שמורת נחל כזיב". יורדים במדרגות ונכנסים לערוץ נחל ברתות. ממשיכים עד צומת שבילים המסומן בשחור כחול. ממשיכים ללכת לאורך 300 מטר לפי הסימון השחור. בגדה הצפונית של הנחל תבחינו במערת המקדש המפורסמת בשל תבליט גדול של חייל רומי החצוב בסמוך אליה. מכאן ממשיכים שמאלה לפי הסימון הכחול, ואחרי כחצי קילומטר של הליכה באזור מסולע תבחינו בשושן הצחור. המשך הדרך מוביל לקרן ברתות - מצוק מרשים מעל מפגש הנחלים ברתות וכזיב, שממנו יש תצפית נוף מרהיבה למונפור. לבסוף מגיעים חזרה לצומת השבילים העליונה, ופונים ימינה כדי לשוב לחניון באותה הדרך שבה הגעתם.
אורך המסלול כ-5 ק"מ. בשבת תוצב במקום תחנת מידע של רשות הטבע והגנים, לצורך הכוונת המטיילים למקומות שבהם פורח השושן הצחור. העמדה תוצב בחניה ובירידה למסלול. הכניסה לשמורה אינה כרוכה בתשלום.
נחל כלח בכרמל
מסלול נחל כלח הוא אחד מהמסלולים באזור של הכרמל שמכונה "שוויצריה הקטנה" – פנינת טבע ובה נופים מרהיבים של מצוקים וחורש מיוער ששומר על צבעו הירוק בכל ימות השנה. המסלול עובר בשביל רחב ונוח בתוך חורש ים-תיכוני מוצל ברובו, אשר כולל כמה תצפיות נוף.
המסלול מתחיל סמוך לקיבוץ בית אורן. מכביש 4 פונים לאחת הדרכים היפות ביותר בארץ – כביש 721, אשר מתפתל בתוך היער. בהצטלבות עם כביש הגישה לבית אורן ממשיכים ישר לעבר השלט הקטן המורה "חניון פיתולים" (בצד שמאל תבחינו בחוות סוסים), ומחנים כאן את הרכב.
מהחניה צועדים בשביל המסומן באדום, לאחר כחצי שעת הליכה איטית תבחינו בקבוצה הראשונה של פרחי השושן הצחור על המצוק, בגובה של כ-6 מטרים מעל השביל. ניתן לעלות בזהירות אל הפרחים עצמם כדי לצלמם מקרוב. מכאן יורדים בשביל לצומת ואל גשר הנמצא מעל הערוץ. ממשיכים בשביל האדום-כחול שמאלה לכיוון מערב, כ-200 מטר, ושם מתגלה תצפית נוף מרהיבה על ערוץ הנחל ו"הצניר הגדול". על ראש ההר הגבוה מאחוריכם תבחינו בפרחי שושן צחור רבים נוספים, אך הם אינם נגישים. מכאן חוזרים חזרה באותה הדרך אל החניה.
בזכות הגשמים הרבים והחורף שהסתיים מאוחר השנה, עדיין פורחים לאורך המסלול סחלבי בר מהסוג סחלב פרפרני ואפילו רקפות שהצליחו לשרוד עד עכשיו. מטיילים מנוסים ומטיבי לכת יכולים לרדת מהגשר אל השביל המסומן בכחול, לצעוד במסלול של נחל גלים, ולאחר מכן לעלות דרך מסלול נחל נדר אל חניון פארק הכרמל הסמוך לאוניברסיטת חיפה. בדרך ניתן לעצור להתרעננות במעיין עין קדם – אולם אפשרות זו מאתגרת יחסית מאחר שהיא ארוכה וכוללת כמה ירידות ועליות תלולות, וכן דורשת הקפצת רכבים אל נקודת הסיום.
אורך המסלול כ-3 ק"מ. הכניסה לשמורה אינה כרוכה בתשלום.