הרבה מאיתנו מכירים את הירקון וטיילנו לאורכו או בחלקים מסוימים שלו לפחות פעם אחת. אך כמה מכם מכירים את החלק הסודי שלו? הכירו את חוף אבו ראבח. הוא נמצא על גדת הירקון הדרומית בשטח מושב עדנים, מדובר למעשה בחצי אי יפהפה ועשיר בצמחיית מים וצל של אקליפטוסים עתיקים, בעבר פעלה שם טחנת קמח עם גלגלי טחינה המונעים באמצעות כוח המים, ממש כמו בסרטים היסטוריים ושמה הוא מקור השם של החוף.
בחודשי החורף נהר הירקון עולה על גדותיו, החוף של אבו רבאח מוצף במים והוא עובר לשליטה בלעדית של חיות הבר ועופות המים הרבים אשר מקננים כאן.
לחובבי צילום וצפרים מדובר בגן עדן אמיתי, עשרות סוגים של עופות מים וחיות בר מתגוררות לאורך הירקון ובשעות הבוקר המוקדמות ניתן לצפות בהן בהנאה בכל כיוון. בגלל שמדובר בשטח פראי ולא בבריכת רחצה של מלון, אני ממליץ למי שרוצה ליהנות מטבילה נעימה ללא חששות, להיכנס למים עם סנדלים.
דודו מילגום, מייסד המסיירת הסגולה "נאמני הירקון", שמורכבת מחבורת מתנדבים ששומרים על הירקון, הגיע לספר לנו מה קרה במקום: "אנחנו 240 חבר'ה שהתארגנו בקבוצה, כולם מתנדבים בנחל הירקון, ואנחנו מטפחים את שבילי הירקון ואת האתרים נפלאים שלאורכו. דואגים שיהיו נקיים, בעזרת חינוך המטיילים.
לדברי מילגום, ישנה קבוצה של כאלף אנשים שנקראת "נאמני שביל הירקון לאופניים". "אנחנו רוכבים כמה פעמים בשבוע, בקבוצות קטנות או כל אחד לבד, לאורך הירקון. השבילים מדהימים, האתרים נפלאים ואנחנו דואגים שיחד עם הרשויות: רשות הטבע והגנים הלאומיים ורשות נחל הירקון, שהדרכים והשבילים יהיו מטופחים, גזומים ונקיים. זה מה משותף לכולנו - אנחנו אוהבים את שבילי הירקון כי זה המקום הכי יפה בארץ".
אך לא רק בשל הניקיון והדאגה למקום שווה להגיע לכאן. יש במקום אתר היסטורי - תחנת קמח עתיקה, שהשתמשו בה לטחינת קמח. הטחנה שוקמה ווהאזור כולו מאוד מטופח ומזמין.
אגב, לכל מי שמודאג מרחצה בנהר הירקון מחשש לזיהומים וכדומה - חשוב להדגיש כי נהר הירקון זורם ממעיינות טהורים. באזור מבצר אנטיפטרוס הוא אף מכיל מים נקיים וראויים לטבילה. מהמפל הסודי של הירקון ליד הוד השרון, האזור בו מתחבר נהר הירקון לנחל קנה המכיל מי שפכים, המים בירקון הופכים מזוהמים ואסורים לרחצה.
עוד אורחים במקום ורכיבה על אופניים
"יש כאן מגוון רחב מאוד של חיות בר, וגם של ציפורים. ציפורים יפהפיות וחיות כמו נמיות, תנים ושועלים ומה לא. ניתן לראות אותם ברכיבה מבלי להפריע להם", סיפר דודו מילגרום, מהסיירת הסגולה.
"שביל הירקון המדובר הוא שביל מדהים שלא צריך שום מאמץ כדי להגיע אליו. אפשר לרכוב לאורך הירקון והשביל מוליך עד לכאן. הוא שביל לא קשה מידי ומתאים לכל רמות הגילים", מספר עודד לינה, רוכב אופניים חצי מקצועי. עוד הוסיף לינה כי המקום מוצל מאוד וכי "הטמפרטורה בו נמוכה בעשר מעלות מכל מקום אחר שאני רוכב בו ורכבתי בהרבה מקומות בעולם. אני יכול להגיד שזה אחד השבילים היפים והשווים וכדאי לבוא לאן. ואל תשכחו לטבול במים בסיום".
איך מגיעים אליו?
מצומת ירקונים על כביש 5, יש לקחת את הפנייה דרומה, לכיוון צומת סגולה ומיד לקחת ימינה אל דרך עפר המובילה אל גשר מתחת לכביש 5. משם יש לקחת ימינה ולאחר עשרות מטרים בודדים תראו את תחנת הקמח המשופצת אבו רבאח והגעתם. מי שמסתבך יכול לרשום אבו רבאח בווייז.
מרשות נחל הירקון נמסר כי: "הרשות אמונה על תחזוקה שוטפת של אפיק הנחל וגדותיו לכל אורכו,החל ממקורות הירקון בגן הלאומי בתל אפק ולכל אורך 28 הקילומטרים עד לשפך הירקון בנמל תל אביב יפו. גדות הירקון סבלו בעבר מהרס מתמיד, בעיקר בגלל פגיעה בצמחיית הגדות.
"בקטע התחתי ("המלוח") של הירקון נעשו פעולות בנייה מחדש של הגדות, תוך שמירה והשתלבות אסתטית עם נופי פארק גני יהושע. פעולות אלה הביאו להתפתחות צמחייה המושכת אליה בעלי חיים וציפורים מקננות, ומחזירה את עולם הטבע לגדות הנחל. נחל בריא בעל גדות חיוניות הוא "מסדרון אקולוגי" שבו יכולים לנוע בעלי חיים וזרעים של צמחים. לפיכך, בתהליך השיקום, יש חשיבות רבה לשמירה על ערוץ הנחל כולו".