לאחר טבילות במפל סודי בהוד השרון, במעיין נסתר בצומת הצ'ק פוסט, בנחל תנינים נטול התנינים ברמות מנשה, במפלים הלבנים נטולי המפלים בשולי בית שאן, במעיין עין חניה הסמוך לירושלים ובבריכה הטבעית באכסניית ימק"א הנטושה שלחופי הכינרת – יצאתי הבוקר (יום א') לבדוק נקודה מיוחדת בנחל הירקון שנקראת בית לאה, מרחק שלושה קילומטרים מפתח תקווה, סמוך לנווה ירק.
יונתן רז, אקולוג מרשות נחל הירקון ליווה אותנו והסביר על אודות פינת החמד: "אנחנו נמצאים בקטע הנקי של הירקון, בקטע העליון של הנחל שבו זורמים למעשה מי מעיינות בלבד, מי מעיינות מאזור ראש העין שמסופקים לירקון. הירקון לא נראה כפי שהוא היה נראה לפני 60 שנה כשזרמו פה הרבה יותר מים, היום זורמים פה רק שמונה אחוזים מהשפיה הטבעית של המעיינות, אבל הכמות הזאת מספיקה בשביל לקיים נחל".
מה מצב המים?
"איכות המים היא של מי מעיינות, המים הם לא מי שתייה, אבל אפשר לשתות אותם, לשחות בהם, המים באיכות של מי רחצה".
איזה חיות יש כאן?
"חזירי בר, חתולי ביצות, עופות מים למיניהם, כמובן שכולם נשענים על החי בתוך המים, מגוון של דגים, סרטנים רכיכות, חלזונות וכמובן חרקים.
"מה שמפליא זה שעל אף שהירקון זורם באזור הכרך האורבני, האזור הצפוף במדינה, תודות למערכת האקולוגית שמפתחת בעזרתנו ובמאמץ גדול סביב הירקון, למעשה המערכת הזאת תומכת במגוון גדול מאוד של בעלי חיים והירקון הוא מעין מסדרון אקולוגי שבעלי חיים יכולים לחיות בו ולנוע לאורכו".
למה קוראים למקום הזה בית לאה?
"קוראים למקום הזה בית לאה משום שלפני בערך 25 שנה מישהו בא וכתב על הבית באר, בית משאבה, שעומד פה על גדות הירקון, מישהו כתב על הקיר 'לאה המקומטת', כמו 'ברוך ג'מילי' בדרך לירושלים והשם הזה השתרש כאן בפני המבקרים בתור בית לאה, אבל למעשה זה בית פרדס ששימש בית משאבות לשאוב מים מהירקון להשקות את החלקאות והפרדסים שהתפתחו כאן בסוף המאה ה-19. היום הבית עומד בשיממונו, לא שואבים יותר מים ישירות מהירקון להשקות את הפרדסים, אבל הבית היפה ולאה המקומטת נשארו".
איך מגיעים? תכתבו ב-waze בית לאה. יש חנייה, תבואו.