התכנסות המונית וצבעונית של אלפי אנשים יפים, חלקם בתחפושות נועזות וסקסיות, עשרות יצירות אמנות ארעיות ויוצאות דופן באמצע המדבר, מסיבות נושא מדליקות של קרחנה מוחלטת ורדיקלית לתוך הלילה וגם בשעות הבוקר, חיי קהילה וחיים בחיק הטבע - כל אלה הם מרכיב בדוק לאושר צרוף, בייחוד אחרי מגפת הקורונה. לכן כשנודע לנו כי אירוע "מידברן 2021" יוצא לדרך, מיהרנו לארוז את הנוצות, העמסנו מזון לשבוע ויצאנו למדבר.
בלב שטחי הפזורה הבדואית, באזור העיר ערד, הוקמה עיר פלאית וקסומה של אוהלים וקרוואנים, בסגנון מחנות הקיץ של תנועות הנוער, ל-5,000 משתתפים. התושבים החדשים של המדבר חוגגים שם חופש מוחלט בהכללה רדיקלית במשך שבוע לפחות. בסוף הכינוס יוצא הדופן העיר תפורק, האדמה תיגרף, הטבע יחזור לקדמותו והשקט יחזור למדבר.
כל מי שמתבונן מהצד באירוע המסקרן יכול ליפול בקלות לסטיגמות, לדעות קדומות ולסרקאזם, אבל מתחת לנוצות, למשקפי האבק המסוגננים ולחוטיני מסתתרת תנועה חברתית אותנטית ועשירה בערכים של ילדי הפרחים - הדור שני למהפכת הביטניקים והתרבות ההיפית, שפרצה לעולם בשנות ה-60 מארה"ב.
השטח שעליו ממוקמת העיר האוטופית נקרא בעגת המשתתפים "הפלאיה", והוא יכול להוות בקלות אתר צילומים לסרט "חולית". רוחות המדבר והאבק הסמיך, אותה "פודרה" נוראית שכל מי שעשה תרגיל צבאי בדרום התרגל לשנוא, מהווים תפאורה מושלמת וחסם כניסה מסיבי לאחד האירועים האמנותיים והקרחניסטיים המדוברים ביותר בישראל. מתוך סופת האבק המדברית, שצורבת בגרון ובעיניים, מגיח רכב ביזארי ומשעשע, אופנוע ים על גלגלים, והנהג החביב, יעקב כהן מ"קמפ שדוזה", מציע לנו טרמפ חלומי.
"המידברן הוא לא פסטיבל שאתה משלם כרטיס ובא לראות איזה מופע", הוא אומר. "מבחינתנו המידברן עצמו הוא האירוע, וכל משתתף מביא משהו. השנה יש 5,000 משתתפים - אז יש 5,000 הופעות. כל משתתף נותן אהבה, מביא מעצמו, נותן גיפט ייחודי שיש בתוכו לחברים, ואתה חווה חוויה מטורפת שאי אפשר לתאר אותה בקלות במילים. אנחנו קמפ (מחנה - א"ק) של משפחות - מתינוקות עד ילדים מבוגרים, שבאים לעשות כאן כיף גדול מאוד, ואני מרכז במחנה את נושא ה-Art Car".
כהן מלטף בהמון אהבה בידיו המאובקות את מושב העור של אופנוע הים המדברי, מעשה ידיו להתפאר, מלביש אותי בחליפת הצלה אמיתית, הכנה לנסיעת השטח, שם גז ומספר על הסצנה.
"לוקחים כל מה שיש לך בדמיון - שהוא נוסע על גלגלים וגורם הנאה וחיוך לאנשים, וגם סיפוק בהכנה שלו. לכן חיברתי את האופנוע ים שהיה שייך בעבר לעיריית בת ים לסוג של גולף קארט, ואנחנו עושים כיף לאנשים, מסיעים ועוזרים למי שצריך הנגשה. הפרויקט עצמו עולה כסף, עבדנו ימים ולילות, קנינו חומרים וחלקים - אבל החיוך של האנשים שווה כל שקל".
באחד הרחובות המרכזיים בעיר האוטופית והמאובקת שקמה מתוך המדבר אנחנו פוגשים את מורן צלונר מקמפ "טמפל וייבז", שסיימה את הפעילות שלה במחנה ויצאה לנשום קצת אבק בפלאיה.
"מידברן זה המקום שבו אתה יכול להיות מי שאתה רוצה מתי שאתה רוצה, בלי שיפוט, בלי ביקורת", היא אומרת. "בא לך להתחפש - תתחפש, ופשוט לחגוג את החיים ולהיות בפול פאוור, להיות בחגיגה מוחלטת עם אנשים זרים, ופתאום יש איזו שיחה מעניינת משום מקום. החיים פה לא צפויים - זה סוג של משחק מחשב כזה. הקמפ שלנו עוסק בטקסים שמאניים, מודעות אישית וסדנאות במגע בתנועה, והפעילות בו מוגבלת לבני 18 פלוס".
בגלל המיקום יוצא הדופן והמרענן שנבחר השנה למידברן 2021, שטח חקלאי ושומם בלב הפזורה הבדואית, המבנה הטופוגרפי הריבועי המסורתי של העיר הפך למלבני ומוארך יחסית, מה שיצר בשולי המחנה שטח פראי ועצום בגודלו המכונה דיפ פלאיה ואשר בו ממוקמים, בדלילות מדויקת ומהנה ועם המון מחשבה, מיצגי אמנות מרהיבים ואתרי שיגור פסיכדליים למסיבות טבע מצומצמות ואיכותיות.
מצוידים בהרבה מים אנחנו צועדים פנימה לתוך הדיפ, במטרה למצוא את מיצג 'המערה' המדובר, המסתתר באחד מקפלי הקרקע המדבריים. הדרך הארוכה אל "המערה" מרגשת ומדהימה, חוויה אומנותית נדירה הכוללת עשרות מיצגים יוצאי דופן שהוקמו במיוחד להנאת המשתתפים כולל: חילזון מתכת מזמר, עגל זהב מנצנץ ונווה מדבר עם דקלים על אסיד.
לפתע אנחנו מזהים קולות עמומים של מוזיקה אלקטרונית, טראנס פרוגרסיב משובח. משהו חפר עם טרקטור בור גדול ומאורך עם שפתיים חיצוניות, הוסיף שטיחים ועמדת DJ מעניינת ובפנים יש מסיבת טבע מעולה כמו בסרטים - על כל הקלישאות. מסתבר שלא הגענו למערה אלא למיצג נועז שנקרא "הוואגינה" והיה מאוד קשה לצאת משם.
בקצה הדיפ פלאיה ממוקם הטמפל, אחד המבנים המסורתיים בתרבות הברנרים - שמקובל גם לשרוף בסוף הכינוס. באופן מפתיע ומרענן במיוחד הוחלט הפעם להקים מיצג אמנותי חדשני, שיפורק בסוף המידברן בטקס צנוע וללא שריפה. רגע לפני השקיעה המדברית המרהיבה אנחנו פוגשים בכניסה למיצג המסקרן והמרהיב ביופיו את היוצרים: רותם טותם (קסטלר), חן וינקלר, פיני כהן ושיר חדי. וינקלר, פסל ויוצר באבן, מספר לנו על היצירה הארעית המהפנטת ויוצאת הדופן שהקים באמצע המדבר עם חבריו.
"הטמפל השנה הוא מנדלה של קריסטלים, עמדת הטענה לאנרגיות - Re-Charger. זאת הפעם הראשונה שיש קריסטלים במידברן - 22 טון. לשים יצירת אמנות כזאת באמצע המדבר רק לשבוע אחד זה לא דבר טריוויאלי. לכאן באים להיטען, לעשות מדיטציה ולצאת מפה אחרת ממה שבאים".
המבנה עצמו עשוי מיריעות בד מרשרשות שמתנפנפות ברוח, והקרקע מלאה באלפי אבני קריסטל מסוגים שונים המקיפות סלי קש מוארכים, שנקברו בקרקעית המיצג. טותם מבקשת ממני להיכנס בזהירות לאחד הסלים בשכיבה ומוסיפה לי על הבטן כמה קריסטלים מנצנצים של אמתיסט (אחלמה) לחיזוק התדר, ואני עוצם עיניים. באופן אישי מעולם לא התעניינתי בקריסטלים, אבל נראה שהמגע הנדיר והאמוציונלי עם 22 טון של אבנים קסומות עשה את שלו. בלי ציניות, הרגשתי לפתע כמו אנטנה סלולרית המשדרת דרכי וממגנטת אליי את כוחות היקום וממלאת אותי ברוגע, בשלווה ובהמון אהבה.
דניאל, הבן הצעיר של האמנית טותם, לוחש לי שהשקיעה כמעט הסתיימה ומזמין אותי להציץ בצבעים הזוהרים של ערימות הקריסטלים שקרני השמש האחרונות צובעות. טותם טוענת כי בילוי עם הילדים במידברן הוא חוויה מושלמת.
"אנחנו פה מהמידברן הראשון, מאז שדניאל היה בבטן. כל שנה אנחנו באים, ויש לנו חצי שבוע עם הילדים וחצי שבוע בלעדיהם - וזה לא פיקניק, אבל זה שווה כל רגע בחוויה שלהם. זה משהו שהם לא נחשפים אליו בשום מקום אחר".
בלילה המדברי, הטמפרטורה יורדת במהירות ואנחנו ממהרים לאוהל המאובק, לעבור לבגדים חמים ולהתארגן לקראת המסיבות הגדולות ולחגיגת הריקודים המסורתית - עד הזריחה. זאת הזדמנות טובה להגיד תודה לקמפ ברוקולי, שפינק את הרוקדים במרק ברוקולי חם מהאגדות.
לאחר ארוחת הבוקר המושקעת והמפנקת שהכינו חברי הקמפ שלנו, פייק ניוז, התפנינו להכיר זוג חדש שהגיע למחנה שלנו. מסתבר שהם התחתנו לפני יומיים, ובאו לחגוג את ירח הדבש הרומנטי באבק הסמיך של הפלאיה. שירן, עורכת דין ומדריכת כושר שזאת הפעם הראשונה שלה במידברן, הביאה ערימות של אוכל ומזוודת טרולי מלאה בבגדי גוף פסיכדליים ובתחפושות נועזות למסיבות הידועות של הברן.
"לא משנה כמה פעמים גיא סיפר לי, עד שלא הגעתי לכאן לא ידעתי, לא היה לי מושג מה זה המידברן", סיפרה. "התנאים לא פשוטים אבל זה שווה את הכול - ירח דבש מושלם". גיא, הבעל הטרי וברנר כבד, מצהיר שירח דבש רדיקלי במידברן הוא חוויה לכל החיים. "ביום הולדת 40 יצא לי לחוות את הברן הראשון שלי בארצות הברית, והייתי חייב לחזור שנה אחרי זה - לחוות את זה שוב. בארץ לא פספסתי את שלושת המידברנים האחרונים, ומי שלא היה, גם התמונות וסרטוני הווידאו המדהימים שיש לא מעבירים אפילו חלק מהחוויה".
ראש הקמפ המכובד שלנו הוא נתי גולדמן, ברנר ותיק, ממייסדי עמותת מידברן בישראל ואחד מהוגי הדעות המרכזיים בקהילה, המייחס חשיבות עצומה לעשרת העקרונות המהווים את הבסיס לפעילות בפלאיה, שלטענתו הם גם מאוד מומלצים ליישום בחיים עצמם.
"המידברן בישראל התחיל במטרה להביא את התרבות הברנרית לתוך הארץ, וזה עושה את שלו יפה", הוא מסביר. "מתקיימת פה השתתפות קהילתית, שזה אחד הדברים הכי חשובים שברנרים מנסים לעשות בעולם. יותר מדויק, פחות מדויק, זה בסדר, כי גם ב'לא מדויק' יש דברים מדליקים".
אחד מנושאי השיחה הקבועים והמתישים במפגש אקראי בין ברנרים, הוא ההשוואה המעייפת בין האירוע המקורי הראשון והמגלומני, ברנינג מן בנוואדה, לבין המידברן הישראלי הצנוע והאינטימי. גולדמן טוען שאין מקום להשוואה: "כל מודל הוא מודל בפני עצמו. מדובר בקהל אחר, בתרבויות שונות, אי אפשר להשוות. לשפוט דברים שלא קיימים - זה לא רלוונטי".
באופן מעט מביך, למעט עקרון "ההכללה הרדיקלית" לא זכרתי את שאר העקרונות, ופניתי לכתובים: "מייסד ברנינג מן, לארי הארווי, כתב את עשרת העקרונות ב-2004 כקווים מנחים לקהילות הברן החדשות שנוצרו ברחבי העולם. העקרונות לא נוסחו כדי להנחות איך אנשים צריכים לנהוג אלא לשקף את התרבות והאתוס של הקהילה כפי שהתפתחו באופן אורגני: לא להשאיר עקבות, מיידיות, הכללה מוחלטת, הסתמכות עצמית מוחלטת, השתתפות, ביטוי עצמי מוחלט, א-מסחריות, הענקת מתנות, אחריות אזרחית ומאמץ קהילתי" (מתוך אתר האינטרנט הרשמי של המידברן).
גולדמן מבקש להדגיש כי "בתפיסה שלי, עשרת העקרונות הם תוסף מזון לכל תרבות. לא מדובר בחוקים או כללים אלא במפת דרכים, וגם אם אתה לא מקיים אותם זה בסדר, כי הבחירה החופשית חייבת לבוא ראשונה".
בתוך המידברן לא ניתן להשתמש בכסף או לקנות שירותים בסיסיים כמו אוכל ומי שתייה, ויש להתנהל בהתאם לעיקרון של הסתמכות עצמית מוחלטת. השהות במידברן יקרה: אלף שקלים כרטיס כניסה, ועוד כאלף שקלים מס לקמפ המארח, הכולל אוכל לשבוע, הצללות ומתקני קמפינג, כולל מטבח, שירותים ומקלחת שטח.
חברי הקמפים השונים מפיקים לאורך השנה מסיבות נושא פסיכדליות ומהנות ברוח המידברן, במטרה לממן את מיצגי האמנות הארעיים ולמשוך משתתפים חדשים. באופן מעט מקומם, תושבי הפלאיה מתחלקים לשני מעמדות מרכזיים: אנשי האוהלים המאובקים, ובעלי הממון המתגוררים בקרוואנים מפנקים עם מזגן, מטבחון ומקלחת חמה, בעלות ראשונית של כ-6,000 שקלים לשבוע.
אחד הפתרונות המומלצים לדר אוהלים מלוכלך ומזיע, שמעוניין להתקלח בחינם, הוא קמפ "שטיפלה" הוותיק והאהוב, שפעל השנה במתכונת חדשה ומרעננת. כל מה שצריך זה להביא שני בקבוקי מים ולעמוד בתור הארוך למקלחות השדה, שחברי הקמפ העירומים מפעילים עם המון אהבה. הכניסה מגיל 18 פלוס, ויש מוזיקה טובה ועירום מכל הכיוונים.
אחרי המקלחת רציתי קפה. לשמחתי הפלאיה דואגת לכל מחסור, וממש במקרה גילינו בית קפה אקסטרה-קול של קמפ מדליק ששכחתי את שמו. כדי למלא את הכוס האישית בקפה קר וחלומי באמצע המדבר, חובה לרשום על פתק וידוי אישי מביך. אף שלא התכוונתי, הצצתי לפתק שכתבה הבחורה שעמדה לפניי בתור: "אני הולכת בפלאיה בלי תחתונים!". כתבתי משהו מביך שקרה לי בבוקר, ומסיבות מובנות לא אפרט. הבריסטה היפה חייכה אלי בנימוס, מזגה לי קפה ותלתה את הפתק המביך על הקיר, וכולם הסתכלו בו ובי נבוכים.
אחרי הקפה והבושות רצינו לאכול. רוני קלדרון, הצלם הדוקומנטרי הוותיק שפגש אותנו ממש במקרה, הזמין אותנו לאכול בקמפ ההזוי שלו מצברייט ממש כמו בפסח. חילקו לנו גם פיצות, סטייקים, בירות וקוקטיילים - בקיצור, חגיגה רדיקלית של חופש, נתינה והמון אהבה.
קשה מאוד לתמצת שבוע רדיקלי במידברן: חוויות רודפות חוויות, מפגשים מרתקים עם א/נשים. המיצג האמנותי שהכי אהבתי בדיפ פלאיה נקרא מלכת הלילה - מדובר בתנשמת ענקית ומרשימה בגובה של שישה מטרים, המסתכלת על השקיעה ועשויה מלוחות עץ, כפות תמרים וגבעולי תירס יבש. לצערי, בסוף המידברן היא נשרפה. אמנות ארעית במיטבה, שתישאר עמוק בזיכרון - לפחות עד המידברן הבא.
לסיכום: מידברן 2021 היה חוויה מטורפת של אמנות, חברות, טבע פראי, ערכים של ארץ ישראל הישנה והמון מוזיקה טובה. למרות התנאים הקשים, נהנינו ליצור קשרים עם זרים ולחדש היכרות עם מכרים ותיקים - ולא היה אפילו בדל אחד של סיגריה על הקרקע. למרות המחיר היחסית גבוה, במתכונת מצומצמת לימי הקורונה (במידברן הקודם שבו הייתי היו 12 אלף משתתפים), לא הייתי מחליף בשום מצב את נפלאות הפלאיה בחופשה משעממת בהונגריה. היה אשששש.