לרגל חודש ספטמבר שבא עלינו לטובה ביקשתי מחן יוסף, בלוגרית הטיולים וחובבת המעיינות, המלצה על מקום לבילוי איכותי בחיק הטבע. "החוף הקסום של מעגן מיכאל הוא אחד החופים הכי יפים בארץ ואני ממליצה עליו בחום", השיבה חן. "רוב האנשים מכירים את החוף המפורסם של מעגן מיכאל עם הפסל הרומנטי שכולם מצטלמים לידו, אבל יש עוד חוף, שקט יותר, שמוכר בעיקר למקומיים".
חן הוסיפה וסיפרה: "החוף הזה היה סגור לציבור במשך המון זמן, ורק לאחרונה הוחלט לפתוח אותו, בצורה עדינה וללא מאבקים. הקימו שם גישה חדשה שמאפשרת למבקרים להגיע מבלי להפריע לשגרת החיים של תושבי הקיבוץ. התושבים ממש חמודים – כשהגענו, הם הציעו לנו עזרה, ולא היה אכפת להם שאנחנו נהנים מהחוף שלהם, כל עוד אנחנו שומרים על ניקיון ומקשיבים להוראות".
מעגן מיכאל הוא קיבוץ ציורי השוכן לחופי הים התיכון בין חדרה לזכרון יעקב. הקיבוץ נוסד בשנת 1949 על ידי קבוצת עולים מהתנועה החלוצית והוא ממוקם על רצועת חוף מרהיבה שכוללת לגונות טבעיות ומאגרי מים שהופכים אותו ליעד פופולרי לאוהבי טבע ובעלי חיים. שמו ניתן לו בהשראת מיכאל פולק, שהיה אחד מהיזמים המרכזיים של מפעלי ים המלח. מאז הקמתו, מעגן מיכאל הפך לאחד הקיבוצים המובילים בארץ, בזכות כלכלתו המגוונת שמתבססת על חקלאות, תעשייה ותיירות.
חוף מעגן מיכאל, הצמוד לקיבוץ, הוא פנינה של שלווה ויופי. החוף, בעל חול זהוב ורך, גובל במים צלולים בגוון טורקיז שמזמינים לשחייה מרגיעה. סביב החוף פורחים עצי דקל גבוהים, שמספקים צל טבעי, יחד עם שיחי צמחייה עבותים שמוסיפים לתחושת הירוק והטבעי של המקום. בחלקו הדרומי של החוף ניתן לראות את האי הקטן שמפוסל במי הים, שמשווה למקום קסם נוסף. סביבת האי אידיאלית לשנרקול ולחקירת העולם התת-מימי.
חן מתארת את הדרך לחוף כהרפתקה בפני עצמה: "כדי להגיע לחוף צריך ללכת דרך הקיבוץ, וברגע שעוברים את שער הים נכנסים לדרך עפר חולית שמוקפת עצי דקלים משני הצדדים. זה מרגיש כאילו אתה כבר לא בארץ. כשמגיעים לחוף עצמו מצד שמאל יש עצים נטושים במים שמזכירים מאוד את תאילנד – הם יוצרים צל טבעי וביניהם יש נדנדה קטנה ושולחנות פיקניק מסודרים. אין צורך להביא צילייה כי יש המון צל טבעי, מה שהופך את החוויה לייחודית".
החוף עצמו, הדגישה חן, אינו חוף מוסדר ואין בו שירותי הצלה, אך היופי שלו מדבר בעד עצמו: "הים שם צלול בטירוף, בצבעים לא נורמליים. זה אחד החופים היפים ביותר שראיתי בארץ. יש שם אפילו אי מיוער בשמורת טבע שאסור להתקרב אליו, והפיקוח במקום מוודא שהחוקים נשמרים. ההליכה מהחניה לחוף לוקחת בערך רבע שעה, רוב הדרך חשופה לשמש ולכן חשוב להצטייד בהרבה מים. בגלל זה, וגם בגלל חוסר שירותי ההצלה, הקהל שם מורכב בעיקר ממקומיים ומצעירים.
מה גרם לך להמליץ על חוף ולא על מעיין?
"בעונה הזאת של השנה אני בדרך כלל חוגגת במעיינות ובנהרות קרירים בצפון, כמו בניאס, דן, ושניר, אבל בגלל המלחמה חצי מהארץ נסגרה. כשיצאתי מהחוף של מעגן מיכאל אמרתי לעצמי שאני חייבת לחזור לשם. זה חוף שגרם לי להתנתק מכל מה שאני מכירה בארץ, יש שם אווירה של חופש טהור. כשהייתי שם, הרגשתי שאני במקום אחר לגמרי".
חן הוסיפה והדגישה כי שער הקיבוץ סגור בשבת ולכן עדיף להגיע באמצע השבוע, אך אפשר לחנות רחוק וללכת אל החוף גם בשבת. ההליכה לחוף מהחנייה המסודרת נמשכת כרבע שעה. כמו כן, הכניסה לחוף בחינם, אין פחים, ואפשר להגיע עם כלבים שקשורים ברצועה. אסור לעשות קמפינג,ויש מקלחת בחוף.
איך מגיעים? על אף שהקיבוץ שוכן בצמוד לים, אין אליו גישה דרך כביש החוף, אלא דרך כביש 4. כדי להגיע למעגן מיכאל, ניתן לנסוע בכביש החוף (כביש 2) ולצאת במחלף זכרון יעקב אם מגיעים מדרום, או במחלף קיסריה אם מגיעים מצפון. לאחר היציאה מהמחלף, ממשיכים לכביש 4 (כביש חיפה-תל אביב הישן), ולאחר נסיעה קצרה פונים מערבה לפי השילוט לקיבוץ מעגן מיכאל. הכניסה לקיבוץ ברורה ונמצאת בסמוך לחוף הים, כך שתוך כמה דקות תגיעו לשער הקיבוץ, המוקף בנופים של שמורות טבע ובריכות דגים המאפיינות את האזור.
כדי להגיע לחוף, מכוונים את הווייז לחניית האורחים ליד מפעל פלסאון – חנייה עפר גדולה ומסודרת המיועדת למבקרים. אסור לחנות בחניות הקרובות יותר שמיועדות רק לתושבי הקיבוץ, ויש רכב ביטחון שעובר ומוודא זאת. מהחנייה יש שביל גישה חולי שמתחבר לכביש, ומשם ממשיכים לכיוון הים ובריכות הדגים. לאחר כעשר דקות הליכה פונים שמאלה עד שמגיעים לשער הים. כשעוברים את השער ורואים את שביל הדקלים, יודעים שהגעתם לחוף.
אזהרה: חוף מעגן מיכאל הוא חוף ללא שירותי הצלה והרחצה היא על אחריות המתרחצים בלבד. רחצה בים ללא מציל מסוכנת.