התחלנו את הסיור שלנו ב"לחם של רוני", שם השתתפנו בסדנאות באפייה במחמצת. רוני לילה, איש הייטק בכיר בעברו, החליט לשים את הקריירה הזאת בצד ולהגשים חלום ישן ולפתוח מאפייה וללמד אנשים להכין לחם מחמצת. לפני שלוש שנים הוא סוף סוף עשה את זה ולאט-לאט החל לבנות את המאפיה הביתית שלו ביישוב הקהילתי עדי.
היום אנשים מגיעים לחוות את הסדנה ובסופה לאכול ארוחה כיפית שחלק ממנה הם הכינו בעצמם. לאורך ימי הפסטיבל מאפיית הבוטיק הקטנה תציע מעבר לסדנאות גם אווירה טובה עם נגנים מקומיים וטעימות יין. פרטים נוספים בטלפון 052-9427137 או באתר.
התחנה הבאה היא סליק אבידוב בנהלל, אחד מ-20 סליקים גדולים שפעלו בארץ תחת ארגון ההגנה בין 1943 ועד לפרוץ מלחמת העצמאות. עופר אבידור, דור שלישי בנהלל ומפעיל הסליק, מספר ששנים רבות הציבור בארץ לא זכר את קיומו עד שבן נהלל, הסופר מאיר שלו, פרסם את הספר "רומן רוסי" שבו סיפר על אודות הסליק. מאז אנשים התחילו לבקר בסליק שהפך למוקד תיירות של ממש. בעזרת סולם תוכלו לרדת חמישה מטרים לעומק הבור, ולהתרשם בעצמכם.
בנוסף, אבידור, דור שלישי בנהלל, מספר לאורחים שלל סיפורי מורשת שקשורים לקיבוץ. כמו כן, אם תרצו לשלב אתר קצת פחות שגרתי בביקור בנהלל, תעלו לבית הקברות המקומי שמשקיף על נוף העמק. לפרטים נוספים ולתיאום סיורים התקשרו לטלפון 052-3347194.
התחנה הבאה בסיור הייתה בית הבד של משפחת גלילי בבית לחם הגלילית. בני משפחת גלילי מתמחים בהפקת שמן זית באיכות גבוהה בשיטה אקולוגית. תמצאו כאן שמני זית מכל מיני זנים, אפילו בטעם לימון. ערן גלילי נחשב לאחד מטועמי שמן הזית הבכירים בארץ ובזמנו הפנוי גם משמש שופט בתחרויות שמן בינלאומיות. לפני 13 שנה החליט גלילי להגשים חלום ילדות ולחזור לבית הלחם הגלילית שבה גדל ולהקים בבית הבד המשפחתי מרכז מבקרים שימחיש את תהליך ייצור השמן האקולוגי שבו משפחתו דוגלת ויאפשר הצצה לעולם הזה. בביקור שלכם תוכלו ללמוד על התהליך וכמובן גם לטעום.
לאורך הפסטיבל בית הבד גם יארח אירוע של השקת יין עם ארוחת שף שבכולן יהיו שמני הזית המקומיים. לפרטים נוספים ולתיאום סיור או ארוחה התקשרו למספרי הטלפון 052-6154411 או 04-6899779.
מקום נוסף שביקרנו בו הוא יקב הבוטיק משק אופיר שנמצא באלון הגליל והוקם על ידי משפחת אופיר בשנת 1986. המשפחה החלה לייצר יין על טהרת הענבים הגדלים בכרם, ביניהם סנג'ובזה, מרלו, שירז, פטיט סירה, מרסלן ורוסאן. ב-2004 הפך היקב ליקב הבוטיק הראשון בארץ המייצר כ-20 אלף בקבוקים בשנה, שאותם ניתן לרכוש באופן ישיר מהיקב בלבד.
המשק החקלאי מייצר גם דבש טהור מכל הסוגים, וניתן לרכוש סלסלת פיקניק וליהנות מפינה מוצלת ושקטה בין מרחבי היקב הגדולים והירוקים. ביום שישי, בין 11:00 ל-15:00 היקב יערוך פסטיבל אביב שבו יוגשו בשרים שיוכנו במעשנת, גבינות, מזטים, קפה, מאפים ויין כמובן. הכל על רקע מוזיקה נעימה. מחר: 40 שקל לאדם, כולל כוס יין ראשונה חינם. פרטים נוספים בטלפון מספר 04-9861466
איפה עוד אוכלים? תוכלו לבקר גם ב"גולדה בחצר" בקיבוץ מרחביה. בת הקיבוץ דורית שקלובסקי עומדת מאחורי בית הקפה החביב. מומלץ להגיע לכאן לאתחנתא קצרה בין הפעילויות ולצאת להליכה קצרה ברחבת הקיבוץ המרכזית. התפריט מציע מגוון מאפים ופשטידות חלביות, כמו גם ארוחות בוקר מגוונות. גם כן אפשר לרכוש סלסלת פיקניק ולצאת איתה לטיול באזור.
מחירים: 260 שקל לסלסלה הכוללת סכו"ם, מפה, שני מיצים טבעיים, שקשוקה, אנטיפסטי, בייגלס, ממרחים, קיש וקינוח. להזמנות התקשרו לטלפון 052-3767150 .
מקום מומלץ לארוחת ערב הוא מסעדת בלה שמציעה תפריט פיוז'ן מפתיע ביחס לאזור ואווירה תל אביבית באמצע העמק. המסעדה האיטלקית-ים תיכונית רוצה לספק לתיירים ולמקומיים בסביבה חוויה קולינרית שונה ומתוחכמת על טהרת הדגים ולכן תמצאו מגוון מנות מסקרנות ופוטוגניות המשלבות דגים ומאכלי ים לצד פסטות, פיצות ועוד. במהלך הפסטיבל בימים חמישי ושבת המסעדה תפתח את שעריה עד שעות מאוחרות יותר והמטבח ייסגר בשעה 23:30. לפרטים נוספים והזמנות התקשרו ל-04-9830730.
חוויה מפתיעה נוספת בעמק יזרעאל היא טיסה בכדור פורח – אטרקציה צבעונית, מהנה ופוטוגנית במיוחד. לפי מפעילי הכדור, הטיסה נחשבת נינוחה ורגועה, ולא ממש נחשבת לפעילות אקסטרים קלאסית, זאת על אף שמגיעים לגובה של 6,000-5,000 רגל מעל הקרקע.
מלמעלה הנוף הירוק של הגלבוע יחכה לכם מזווית חדשה שעוד לא הכרתם. משך הטיסה כשעה, אבל כדאי שתדעו שצריך לקום מוקדם מאוד וכל התהליך מההתחלה ועד הסוף לוקח בערך כשלוש וחצי שעות. מגיעים בשעות הבוקר המוקדמות לתדרוך ומחכים לבלון שיתנפח, אחר כך יוצאים לטיסה אחרי הוראות בטיחות נוספות ונוחתים בנקודה שונה, ומשם חוזרים לנקודת ההתחלה ברכב. מרחק הטיסה תלוי בעוצמות הרוח ומגיע עד 20 ק"מ. פרטים נוספים והזמנות בטלפון 077-4500282.
איפה ישנים?
באזור עמק יזרעאל שלל אפשרויות לינה במלונות ובבתי הארחה בקיבוצים, החל מ"גולד 68" ו"פרובאנס בעמק" בכפר ברוך, דרך "חוות קירשנר" ו"קסם המגע" בבית לחם הגלילית, "עליית הגג של ג'וד" בקיבוץ הסוללים, ואחוזת ציפורי, בוסתן ציפורי, כפר ציפורי ומקום לחלום – כולם במושב ציפורי כמובן – או בכפר הנופש מזרע בצפון עמק יזרעאל, שם אנחנו בחרנו להעביר את הלילה.
קיבוץ מזרע נוסד לפני כמעט מאה שנה וממוקם בין נופים ושדות. בשנים האחרונות הוא הפך למוקד עלייה מבוקש למשפחות שרוצות ללון באזור עמק יזראעל. כפר הנופש מציע 65 חדרים בגדלים שונים שמתאימים ליחידים, לזוגות ולמשפחות וכולל את כל האביזרים שתצטרכו. האורחים מוזמנים ליהנות גם מבריכת הקיבוץ, פינת החי ולבקר במוזיאון קטן שמספר את סיפור ההתיישבות הקיבוצי. מחירים: החל מ-400 שקל לזוג ללילה, על בסיס לינה וארוחת בוקר.להזמנות התקשרו לטלפון 04-6429230
פסטיבל חלב ודבש יחל מחר (יום ו') ויימשך עד 27 במאי. לפרטים נוספים על האירועים והמופעים השונים היכנסו לאתר הפסטיבל. הכותב היה אורח מחלקת התיירות של המועצה האזורית עמק יזרעאל.