לפני שבוע גיסתי מתקשרת אליי וככה בלי להגיד שלום נובחת לי באוזן: "אני חייבת חו"ל דחוף, בואי ניסע"! עכשיו, אני בשנת חופש, אז אני זורמת ואומרת לה "יאללה לאן בא לך?". "ובכן, או מרקש או איסטנבול או איזו עיר אירופית מימי הביניים", היא עונה. "נו, לא קשה לביצוע", אני חושבת לעצמי אבל אז היא מוסיפה: "קחי בחשבון שיש לי רק 36 שעות". "שום בעיה סיכמתי. נעשה גם מרקש גם איסטנבול וגם ימי הביניים וכל זה בפחות מ-36 שעות אז קדימה, תארזי מזוודה או שקית ניילון עם מטען, כי אנחנו נוסעות ל...עכו".
תמיד היה לעכו מקום חם בליבי ואחרי מה שעבר על העיר במאי האחרון, הצורך לחזור אליה התגבר. זו עיר שראויה למקום של כבוד בפנתיאון של הערים האטרקטיביות בישראל בקטע היסטורי, תרבותי וקולינרי. היא מושלמת לטיול עירוני מהסוג הזה שמגיעים, מחנים את הרכב, ועוברים בין נקודות קסומות נוטפות ניחוחות חו"ל והכל ברגל, כי ככה זה בעכו: קלאס באפס מאמץ.
רק שהפעם, כדי שגיסתי תהיה מרוצה, הייתי חייבת להתייחס לביקור הזה כמו אל נסיעה לחו"ל אז עשיתי מחקר עומק מקיף כדי לעמוד בהבטחות וכדי שנחווה אותה כעיר אירופית ונמצא גם את מרקש וגם את איסטנבול בין הסמטאות הצרות.
איפה ישנים? חדר בסגנון מרקש פלוס יחס אישי
זה לא עניין פשוט בעכו, בקטע טוב, זאת אומרת. כי לשמחת הנופשים יש בה אפשרויות רבות ומגוונות. בין מלונות גדולים יחסית לצד מתחמי דירות מפנקים ועד למלונות בוטיק כמו עכותיקה, האפנדי וערבסק.
בביקור הזה בחרתי באופציה האחרונה - מלון ערבסק, שהוקם בשני מבנים עות'מאניים סמוכים, משוחזרים להפליא ומשופצים באהבה. במלון האינטימי יש שבעה חדרים עשירים עם תקרה גבוהה וקירות אבן מקוריים. חלק מהאבנים בנות מעל 1,000 שנה.
רצפות אריחים, ריהוט עתיק ויצירות אמנות והכל בניחוח מזרחי קסום (מי אמר מרקש?) וכל הטוב הזה נמצא במרכז העיר העתיקה, כך שיכולנו להגיע לכל מוקדי העניין העיקריים של עכו בפחות מחמש דקות הליכה. אבל החלק הכי מדליק בסיפור של ערבסק הוא האנשים שעומדים מאחורי המיזם. אב ובן, אבן ומיכה שהשקיעו את חייהם בסמטאות הצרות של העיר הזאת. אחד מהם יהיה שם כדי לקבל אתכם בחיוך כי הסיפור של ערבסק הוא סיפור של יחס אישי.
לוח זמנים מנצח ללילה אחד!
ובכן, קליק אחד בגוגל מעלה טריליון המלצות לאתרים מובילים בעכו שמתכנסים לרשימה הבאה: השוק, אולמות האבירים, מנהרת הטמפלרים, הבזאר הטורקי (שסגור מאז מאי), מסגד אל ג'זאר, מוזיאון החמאם ואזור הנמל.
אם אתם לקראת ביקור ראשון בעכו, אני ממליצה לבחון את הרשימה הזו כי מדובר במקומות קסומים שראוי לבקר בהם. יתרה מכך: החברה לפיתוח עכו העתיקה משווקת כרטיס כניסה, בעלות מוזלת וסופר משתלמת, שיאפשר לכם להיכנס לכל האתרים האלה ביום אחד.
אבל, במקרה שלנו, גיסתי כבר מכירה את כל אלה אז הייתי צריכה לחשוב חזק יותר או פשוט להתייעץ עם יודעי דבר וכך עשיתי - וחסכתי לכם הרבה זמן. שימו לב מה אתם עושים:
אחרי הצ'ק-אין אתם יוצאים לסיור סמטאות בעקבות יצירות אמנות ייחודיות. תתחילו בסמטת המארוניטים, תזהו את המקום שאתם מחפשים כשתראו שלט: בית קשאש (לא מופיע בגוגל מפות). הסמטה נמצאת בסמוך לביתו של וליד קשאש, אמן יליד עכו, שמעצב עבודות מחומרים שהוא מלקט מסביב. היצירות משלבות פסימיות בצבעים אופטימיים עם אמירות נוקבות למציאות שאיננה שחור ולבן. ואם המשפט הלא ברור הזה לא סקרן אתכם מספיק אז פשוט לכו לשם כדי לראות מה אפשר לעשות מערימה של כסאות חבוטים, שני מטאטאים ונעלי בלנסטון.
לחוות את עכו באמת דרך הנשים שלה
מהסמטה הזו המשיכו לצעוד דרך רחוב "אשר" ותעצרו בשתי גלריות אמנות.
הראשונה: אורוקה של הצורפת והאמנית המוכשרת, אורלי קופלר. שם תוכלו לחוות סדנה אישית אפשר בזוג או משפחה עד ארבעה משתתפים) של יצירת תכשיט מחוט זהוב.
השנייה: ART192. מיזם של עשר נשים, אמניות מהגליל והגולן, העוסקות במגוון תחומי אמנות קרמיקה, זכוכית, נייר וחומרים ממוחזרים. הגלריה ממוקמת במבנה מרהיב לשימור שנבנה בתקופה העות'מאנית.
חשוב: הכניסה חופשית ובשני המקרים אנא הקפידו לייצר שיח עם האמניות, תשאלו אותן על יצירה ועל תשוקה ועל אמנות בסמטאות של עיר עתיקה. כי זו, זו החוויה האמיתית שתישאר אתכם. ואיתן.
למה אתם חייבים להגיע לגג המלון בשקיעה
שימו לב לשעון שלכם כי מה שלא תעשו, בשעה 18:30 תקפידו לעמוד על הגג של ערבסק. מדוע? כדי לצפות במחזה מוזר ומסקרן שמתרחש עם תחילתה של שקיעה מרהיבה ובמקביל לקריאתו של המואזין. מאות ציפורים מסביב, שמופיעות משום מקום, מתכנסות לתוך הסמטאות בחיפוש אחר חוטי חשמל שאפשר להתמקם עליהם ללינת לילה וההמולה מסביב מהפנטת (השעות עשויות להשתנות בחורף כמובן).
קדימה, רדו מהגג והמשיכו את ההליכה בסמטאות. הפעם כוונו לאזור הנמל, שם תיכנסו לארוחת ערב במסעדה שהוקמה במבנה צלבני משנת 1210 (שבהמשך שימש כבית המכס העות'מאני), אל מסעדת אל-מרסא.
על התפריט של המסעדה חתום השף, עללא מוסא (בוגר מסעדות שף נחשבות ועטורות כוכבי מישלן בשבדיה). הוא משלב מטבח ערבי מסורתי עם מטבח מודרני, מה שאומר שמחכה לכם חוויית אירוח ים-תיכונית עם נגיעות אירופיות עכשוויות. קחו שולחן ליד החלון ותוכלו לצפות בסירות הדייגים מקפלות רשתות וסוגרות יום.
רופ טופ עם טפאסים במעטפת דואר חומה
בסיום הארוחה תמשיכו צעידה ברחוב הצמוד לים לכיוון צפון כי את הלילה תסיימו ברופ-טופ משגע של האחים מרוואן וחמודי ברגוט, במרסא בר. כשתטפסו לקומה השלישית תגלו בר חדש ומודרני, שנפתח בין הסגרים, ומהווה חלוץ אמיץ לחיי הלילה בעכו.
תמצאו שם נוף אורבני בלתי רגיל המשקיף לחאן אל שווארדה (חאן מהמאה ה-18), כשברקע מוזיקה עכשווית, תפריט טפאסים מעולה מוגש במעטפת דואר חומה ותפריט אלכוהול מרשים. תזמינו עלי גפן ויין לבן. אין בעד מה.
יאללה עכשיו אפשר ללכת לישון, כמו בכל יום בטיול בחו"ל, כשאתם עייפים אך מרוצים.
יום חדש - גוף חדש
בוקר טוב. אחרי ארוחת הבוקר שלכם תצעדו כשבע דקות לעבר ההמלצה הכי חמה שלי עבורכם : חמאם טורקי גטאס (Ghattas Turkish Bathhouse).
המקום הייחודי הזה מצליח, בעיצוב המוקפד שלו, להעביר תחושה של חמאם טורקי מסורתי אותנטי, ואני חייבת להודות שהוא יפה יותר ונעים יותר מכל החמאמים שביקרתי בהם בטורקיה ובמרוקו. כנראה שזה מה שקורה כשמדובר בפרויקט משפחתי שנולד כחלום ילדות של אמיל גטאס, הבעלים ויליד עכו, שזכה לחוות את האווירה הקסומה של חמאם "אל שעבי" (החמאם העממי), כשהיה ילד והשתוקק לשחזר אותו.
החמאם נפתח בתום תהליך ממושך וסבוך שכלל חפירות (ידניות!), שימור מחמיר ושיפוצים והתוצאה בהתאם - מושקעת, אישית וייחודית. שימו לב: חייב לתאם הגעה מראש כי חמאם מארח קפסולות של שניים עד ארבעה אנשים או בקבוצות. יש לשריין שעתיים בלו"ז שלכם.
לקינוח - כנאפה שלא נופלת מהגרסה הטורקית
אחרי שעתיים של פאן טורקי תצעדו שבע דקות נוספות ותתיישבו במסעדת טורקיז. שם תזמינו את הכנאפה הכי טעים שאכלתם בחיים.
במקרה שלנו, עוד לפני שטעמנו את הכנאפה הזה ידענו שהוא הכי טעים בעולם כי סוד הקסם טמון בשני אלמנטים: הראשון הוא סמיר, הבעלים של המסעדה, והשני הוא השבלול. עד לפני שנתיים סמיר היה צלם מצליח ולכן יש לו עין לפוטוגניות אז יצא לו כנאפה שיכול להשתתף בתערוכות. האלמנט השני הוא המבנה השבלולי שיוצר יחס מושלם של קדאיף וגבינה והדבר הזה פשוט ראוי לשירי הלל, עדיף בליווי של מנדולינה. נקודה.
זהו נראה לי, הגיע הזמן לחזור הביתה לא?
אם יש לכם עוד זמן וכוח מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי של עכו העתיקה ולדלות עוד רעיונות ואפשרויות שמחכות לכם בעכו ובסביבתה.