בוסתן כיאט הנטוש נמצא במורדות הר הכרמל. תעלות המים הרבות שמזינות את הבריכות מובילות מים נקיים מהמעיין בעין שיח היישר אליו.
הבוסתן נבנה בשנות ה-30 של המאה הקודמת על ידי משפחת כיאט, אחת המשפחות הנוצריות המפורסמות והעשירות של חיפה, למטרת נופש משפחתי. הבוסתן נבנה על שטח של כשישה דונם ובהשפעה מובהקת של אדריכלות גנים מוסלמית - מורית - ספרדית שמאוד מזכירה את גני האלהמברה המפורסמים בדרום ספרד.
אל הבוסתן החיפאי עשרות תעלות מזרימות מי מעין זכים דרך מפלונים לבריכות שכשוך, בריכות שחייה, בריכות לגידול צמחי מים מרהיבים ולמטרות השקיה של עצי פרי ים תיכוניים, כמו תאנים רימונים ועצי תות.
קצת לפני קום המדינה בשנת 1943 הכנסייה הנוצרית קיבלה מידי משפחת כיאט את השליטה על האתר המיוחד ובשנת 1972 הוא נמסר לעירית חיפה. כעת הוא נכלל ברשימת האתרים לשימור של העיר. בשנת 1998 הוחלט לשפץ את המקום הנדיר אך בפועל השיפוץ לא התחיל מעולם.
בחזרה לשנת 2021. קבענו בשעת בוקר עם הפעיל החברתי לשיקום ושימור הבוסתן ובריכות הרחצה, איל פרידלנדר.
פרידלנדר גם חבר ב"קואליציה למען בוסתן כיאט", שנוסדה במטרה לפעול לשימורו, שיקומו ותחזוקתו השוטפת של הבוסתן. בקואליציה חברים המועצה לשימור אתרים, שתי"ל, החברה להגנת הטבע, העמותה לקידמה חברתית-חיפה, מרכז המחקר למורשת הארכיטקטורה בישראל בטכניון, תושבי הסביבה, אדריכלים, היסטוריונים ואמנים.
יום קודם פרידלנדר בדק שבריכת הרחצה המפנקת של הבוסתן מלאה במים, אך להפתעתנו המים רוקנו מהבריכה קצת לפני שהגענו לטבול ולסקר את המקום.
"אני מאוכזב מזה שהבריכה ריקה, קיוותי שהיא מלאה ושנפתח את הבוקר באיזו רחצה טובה ונעימה", אמר פרידלנדר בריאיון לאולפן ynet. לשאלה מי אחראי על ריקון ומילוי המים, ענה: "אני לא יכול להגיד בוודאות מי רוקן עכשיו את המים אבל זה כנראה מי שמטפל פה במקום ומתחזק ודואג שיהיה נקי וגזום, שלא יהיו עשבים ולכלוך. זה דבר שקורה כל הזמן, אי-אפשר לדעת אם תבוא לפה והבריכה תהיה מלאה או ריקה", ענה והסביר שלרוב מנקים את הבריכה ומרוקנים אותה מדי יום ראשון ולכן הופתע שזה קרה דווקא היום זמן קצר לפני הצילום.
למרות שהבריכה הייתה ריקה ניתן היה לחוש בפוטנציאל התיירותי המדהים של המקום ולא רק למשפחות עם ילדים שרוצות לשבור את החום או לזוגות רומנטיים חובבי רחצה לילית, אלא גם לחובבי ארכיטקטורה, אדריכלות ועיצוב.
הריחות המשכרים של התאנים מציפים את הגן ותעלות המים המתוחכמות בתחושה עמוקה של נוסטלגיה וגעגועים לילדות ולעולם הנשכח של פעם, לפני המצאת המזגן. בימים שבהם הבריכה מלאה במים ניתן להתרחץ ולהתקרר במפלונים השונים.
פרידלנד ראף מילא בקבוקי מים לשתייה כדי להביא הביתה. מתברר שבפולקלור המקומי מתייחסים למי עין שיח כמעיין שמזין את מי הבריכות וטוענים כי יש להם סגולות בריאותיות וטעם ייחודי.
האתר הנטוש והמסקרן מומלץ מאוד לביקור ולרחצה. למי שמעוניין לקבל פרטים נוספים מוזמן להיכנס לעמוד הפייסבוק של הקואליציה.
מעיריית חיפה נמסר בתגובה כי "העירייה רואה חשיבות רבה במקום ופועלת לתכלל את כלל הבעיות והסוגיות השונות בנחל ובבוסתן.
ישנם שותפים ביניהם, מסדר הכרמליתים רשות ניקוז כרמל, רשות העתיקות, הקרן לשטחים פתוחים, בעלי קרקע ועוד. העירייה הובילה תכנית חפ/2155 להסדרת פיתחת הנחל כמו כן ערכה תכנית אב נופית לטיפול בנחל כולו, בהמשך מקודמות תכניות מפורטות בשת"פ עם גורמי העניין.
בשנה הנוכחית אנו פועלים לגיבוש קואליציית השותפים ברמה הארצית במטרה לטפל במקום החשוב הזה. אנו תקווה כי בשנה הבאה יגובשו תכניות מסודרות לשיקום תעלות המים והבריכות בבוסתן ושטחי העתיקות הצמודים שיהוו מוקד בעל חשיבות ערכית, דתית ותיירותית עליונה".