החופש הגדול הגיע, החום כבד, והילדים משתגעים בבית – וזו בדיוק ההזדמנות לצאת ולהכיר כמה מסלולי הליכה בטבע שיהיו מושלמים לימים אלו: טיולים המשלבים מים, צל, נוף יפה – וכמובן אינם קשים או ארוכים מדי ולכן מתאימים מאוד למשפחות. בכל אחד מסופי השבוע אנו מביאים לכם חמש המלצות למסלולי טיול מעולים לקיץ. והפעם: שמורת נחל עיון, עין דיבשה, נחל הקיבוצים שבפארק המעיינות, פארק עמק התכלת ונחל ערוגות שבשמורת עין גדי.
מפלי מים ובריכת שכשוך: שמורת נחל עיון
נחל חרמון שהוצג בכתבה בשבוע שעבר הוא אחד ממקורותיו של נהר הירדן – יחד עם נחל עיון, שראשיתו סמוך לעיירה מרג' עיון שבדרום לבנון, והוא נכנס לשטח ישראל סמוך למטולה. שמורת נחל עיון מספקת למבקרים קניון יפהפה ובו ארבעה מפלי מים גבוהים – מפל עיון שגובהו 9.2 מטרים, מפל הטחנה שבו נופלים המים מגובה 21 מטרים לתוך טחנת קמח עתיקה, מפל האשד שהוא בעצם שני מפלים סמוכים שגובהם הכולל כ-15 מטרים, ומפל התנור המפורסם שגובהו כ-30 מטרים.
למטיילים בשמורה מוצעים שני מסלולי טיול. המסלול הקצר אשר נגיש גם לבעלי מוגבלויות יוצא מהחניון התחתון של השמורה ונמשך לאורך כ-300 מטרים לכל כיוון. השביל עובר במצפור גפני אשר צופה על מפל התנור, ולאחר מכן ממשיך אל המפל עצמו – ומשם שב אל רחבת החנייה. בסמוך לחניון בריכת שכשוך ולידה שולחנות פיקניק, ברזייה ושירותים נגישים.
המסלול הארוך הוא מסלול קווי אשר מתחיל בחניון העליון של השמורה (חורשת האיקליפטוסים) ונמשך כ-1.5 ק"מ עד לחניון התחתון. המסלול עובר בכל ארבעת המפלים. יש לדאוג להקפצת כלי רכב, או לחזור באותה הדרך במעלה השביל.
הליכה בנחל שוצף ורדוד: עין דיבשה
כמו עין תינה שהצגנו בשבוע שעבר, גם עין דיבשה נובע בשיפוליה המערביים של רמת הגולן והזין בעבר את ימת החולה. אולם בניגוד לטיול בעין תינה, שדורש הליכה בערוץ נחל עמוק ושוצף וטיפוס מעט תלול אל המפל – מסלול הטיול במעיין עין דיבשה הסמוך הוא קליל מאוד ומתאים גם למשפחות עם ילדים קטנים מאחר שעומק המים אינו עובר את הקרסוליים.
מעל הנביעה שרידי טחנת הקמח העות'מאנית "דרבשיה" שניצלה בעבר את המים לטובת ייצור קמח. לפני כמה שנים שופץ והוכשר במקום שביל לזכרו של רס"ן צפריר בר אור שנפל במבצע צוק איתן.
לאחר החניה בחניון של עין דיבשה, הצמוד לכביש 918 מצידו המזרחי, חוצים בזהירות את הכביש ועוברים את גדר הבקר. מכאן צועדים לאורך פלג המים ולאחר כ-100 מטרים מגיעים כבר לנקודות מוצלות מתחת לעצים הרבים, לצד ספסלים שהותקנו במקום בסמוך למים כחלק מהשיפוץ. עולים במעלה הזרם על אבני הבזלת השחורות ולאחר כ-300 מטרים מגיעים לשרידי טחנת הקמח. לאחר השכשוך במים בסמוך לטחנה, חוזרים לרכב באותה הדרך.
הזרימה בפלג של עין דיבשה אינה קבועה – מאחר שמי המעיין נשאבים לשימוש חקלאי. אזור מעלה הכינרת והירדן עדיין מנותק ממערכת המים הארצית, למרות הקמת מתקני ההתפלה בישראל, וכל המים הנחוצים לחקלאות ולשימושים אחרים של היישובים נשאבים ישירות מהמעיינות ומהנחלים. צריכת המים האינטנסיבית הזו מייבשת ומצמצמת את המעיינות והנחלים ויוצרת פגיעה אנושה במערכות הטבעיות וביכולת ליהנות מהן – מה שהוביל למאבק בהובלת החברה להגנת הטבע בדרישה לחבר את האזור למערכת המים הארצית ולשחרר לאלתר את מי המעיינות לזרימה טבעית בנחלים – מאבק שעדיין בעיצומו.
מי המעיינות של העמק: נחל הקיבוצים
עמק בית שאן הוא מהאזורים העשירים במים בישראל, ולאורך קו המגע שבין העמק לגלבוע נובעים כמה מעיינות גדולים אשר מזינים, בין היתר, את נחל הקיבוצים. בקטע הנחל שבפארק המעיינות יש מסלול הליכה (רטוב או יבש, לבחירת המטיילים) ולאורכו כמה בריכות, בנוסף לבריכה גדולה ויפה סמוך לחניה.
במסגרת עבודות פיתוח ושדרוג שנעשו בנחל לפני כשלוש שנים נבנו מעבירי מים שבהם ניתן לגלוש, גשרים מעל הנחל, מרפסות תצפית, שבילים מסודרים ואף מדרגות לצורך ירידה בטוחה לתוך המים. המסלול עצמו מתאים מאוד למשפחות, אך כמה מקטעי הנחל עמוקים יחסית. לכן, יש להצטייד במצופים או גלגל ים עבור ילדים שלא יודעים לשחות.
הכניסה הרגלית לפארק המעיינות היא חופשית, ומסלול הנחל קרוב מאוד לחניון. לא רחוק מהנחל נמצאים שלושה מעיינות טבעיים נוספים שבהם ניתן לטבול: עין מודע, עין שוקק ועין מגדל. אין צורך בהרשמה מראש.
נוף הרי צפת מימים עברו: פארק עמק התכלת
בצמוד לצפת משתרע על פני כ-580 דונם פארק עמק התכלת – פארק טבע עירוני ענק ובו מעיינות ובוסתנים. הפארק נפתח לפני כשלוש שנים, אחרי שנים שבהן היה נעול וסגור בפני הציבור הרחב. הקרן הקיימת לישראל בשיתוף עם עיריית צפת הכשירה בפארק שבילי הליכה, שיקמה את המעיינות, יצרה בריכות מים וטיפחה את הצמחייה.
מי שיבקר כאן יוכל להתוודע אל הנופים של הרי צפת מימים עברו: מעיינות קטנים מפכים בגיא, בוסתנים של עצי זית ורימון, עצים המייצגים את החורש הים תיכוני ונוף הרי הגליל. מול הפארק ניצב כחומה הר מירון – ההר הגבוה בגליל.
שני המעיינות הנובעים בפארק מזינים את נחל ביריה, אשר זורם בשטחו, והבריכות שיוצרים הפלגים מהווים בית גידול לח עבור צבי ביצה, סלמנדרות, קרפדות, אילניות וטריטונים. בפארק משוטטים חופשי גם בעלי חיים שהובאו אליו, בהם עדר של יעלים נובים, עדר של איילים נקודים ודישונים, בנוסף לעופות מים רבים.
הפארק מציע שני מסלולי טיול. המסלול הקצר (הצפוני) הוא מעגלי ומתאים לכל המשפחה. אורכו כ-800 מטרים ורובו עובר ליד מים זורמים. המסלול הארוך (הדרומי) תלול וכולל 160 מדרגות, ואורכו כקילומטר. המסלול אינו מעגלי והחזרה היא באותה הדרך.
המעיין הגדול של הפארק נמצא במעלה הנחל, בראש השביל. זהו עין התכלת, שממנו נגזר שמו של הפארק. כדי להגביר את שפיעת המעיין נחצבה בעבר ניקבה המגדילה את חשיפתה של השכבה נושאת המים. מי המעיין זורמים לבריכה ריבועית, המכוסה כיום בפרגולה.
בעבר הוליכו את המים מהבריכה לערוגות גני הירק שעובדו למרגלותיה. קק"ל שיפצה את הבריכה ובנתה במדרון שמעליה קיר אבן חזק התומך בכביש מירון–צפת (כביש 89). עצי חרוב קשישים ובוסתן נטוע של עצי פרי מוסיפים גם הם יופי למקום. בצל החרוב שמעל למעיין יש שולחן פיקניק ופינות ישיבה. בצל עצי הזית הקשישים הסמוכים למעיין מוצבים עוד שני שולחנות פיקניק. הכניסה לפארק חופשית וללא צורך בתיאום.
גליצ'ה לילדים ומפל נסתר: נחל ערוגות
בניגוד לנחל דוד שהצגנו בשבוע שעבר, נחל ערוגות שגם זורם בשמורת עין גדי הוא נחל ארוך (כ-46 קילומטרים) ובעל אגן ניקוז גדול של יותר מ-230 קמ"ר. יובליו העליונים מתחילים ממזרח לגוש עציון והר חברון, אך חלקו האיתן שזורם כל השנה הוא רק בקילומטרים האחרונים שלו, לפני ים המלח. בקטע זה הנחל נופל אל קניון עצום שעומקו יותר מ-500 מטר, וזורמים בו מי מעיינות.
בעיניי רבים, הטיול בנחל ערוגות נחשב לאחיו הקשוח, האתגרי והארוך יותר של נחל דוד – וזה נכון בדרך כלל. מסלולי הנחל המעט ארוכים יותר, יביאו את המטיילים אל פינות חמד נהדרות כגון המפל הנסתר, ששוצף מים כל השנה, וגם אל הבריכות העליונות, שנראות כמו ציור ומזמנות טבילה ממושכת.
אולם, לא הרבה יודעים שבנחל הוגדר גם מקטע הנקרא "מסלול הבריכות התחתונות" – שמתאים גם לטיולי משפחות עם ילדים קטנים. נכנסים בשערי השמורה, צועדים כרבע שעה בלבד (כ-700 מטר) עם הסימון האדום ומגיעים לבריכות, באזור המכונה "הגליצ'ה". מכאן מומלץ לבצע את המשך המסלול ממש בתוך המים, בהליכה בעקבות השביל בסימון כחול – ולאחר היציאה מהמים, במפגש עם המשך השביל האדום, פונים ימינה כדי לשוב אל הכניסה.
ואם בכל זאת אתם בשוונג ורוצים לראות גם את המפל הנסתר, כדאי לדעת כי מכאן ועד אליו מדובר בהליכה של כקילומטר וחצי – כלומר 40 דקות בלבד. מדובר במפל יפהפה שגובהו כ-10 מטרים ומתחתיו בריכה גדולה. המפל מכונה "הנסתר" משום שלא ניתן להבחין בו מרחוק, ורואים אותו רק כאשר ממש מגיעים אליו.