אירועי דרום אדום הסתיימו אבל נראה שהזרקור לאזור הדרומי (יחסית) של ישראל עדיין לא יורד. הפעם מדובר בפסטיבל "ירוק ולא רחוק" המתקיים בפעם השישית בשפלת יהודה, פסטיבל שמבקש להפגיש בין התיירים לא רק לטבע באזור אלא גם לאנשים ש"מאחורי הקלעים" - החקלאים ותיירני האזור.
את המושג "תיירות כפרית" המאפיין את האזור, תוכלו לראות דרך עסקי בוטיק קטנים ועד מחלבות שמייצרות לא פחות משני מיליון ליטר חלב בשנה. בכולם שמים דגש על חיבור לשורשים ולאדמה וגם למשפחתיות.
"משחררים את המוח" בסדנת ציור
התחלנו את הסיור במצפור מושקו רום שבגבעת שפיר. בו פגשנו את שלומית נועה נדב ואת סדנת הציור שוברת השגרה שלה, שגרמה לנו לחזור ולהרגיש כמו ילדים בגן. הסדנה נקראת סדנת ציור אינטואיטיבי והיא זמינה לאורך הפסטיבל בנקודות שונות, לעיתים גם בשילוב טיול בוקר בטבע שנותן אף יותר השראה לציור.
"זו בעצם סדנה שבה אנחנו משחררים את המוח ובאים ליהנות כמו ילדים קטנים. פשוט לנשום את הטבע, את הצבע, להשתחרר ולעשות חיים", מתארת נדב וממשיכה: "הטבע הוא ההשראה הכי גדולה להיות מי שאנחנו ואני מאמינה שכל אחד יכול להיות אמן ולכן התוצר הסופי בכלל לא חשוב, אלא הדרך".
סדנאות מיוחדות לפסטיבל:
18.3 צבע בטבע - טיול בפארק בריטניה בהדרכת רעות בן שלמה וציור אינטואיטיבי בהנחיית שלומית.
25.3 סדנת ציור אינטואיטיבי, קיבוץ גלאון.
הסדנאות מתאימות לקבוצות, למשפחות ויחידים.
להזמנות ופרטים נוספים:
אומנות עם רגש, שלומית נועה נדב 050-8988828.
מה הקשר בין ארטישוק והאנגאובר?
מציורים בטבע לטבע עצמו - הנקודה הבאה בטיול הייתה חוות הארטישוק במושב ניר בנים. שם פגשתי את נועם יעקובא, דור שלישי למשפחה חקלאית שמתמחה בגידול ארטישוק וענבי מאכל. יעקובא מוציא סיורים למרחבים העצומים והצבעוניים בחווה לצד הצמחייה המקומית וכרם הזיתים. בנוסף, אפשר לשמוע ממנו הסברים ועובדות מפתיעות שכנראה לא ידעתם על הארטישוק, כמו למשל שאכילת ארטישוק יכולה למנוע האנגאובר.
את הסיור תסיימו בשדה הארטישוק, שם תצפו ביעקובא, מצויד בסכין קטן ובסל גדול, אוסף במהירה עשרות ארטישוקים שיגיעו הישר אל השולחן. לאחר הסיור תוכלו לחזור למרכז המבקרים לארוחה צמחונית שמבוססת כולה על טהרת הארטישוק, וגם כאן מחכות לכם הפתעות.
חוות הארטישוק של נועם, שדרות הורד 36, ניר בנים. עלות: מאה שקלים לסיור וארוחה, לילדים העלות היא 60 שקלים. 072-3944348.
להכיר את הפרות והעגלים מקרוב
לא רחוק מחוות הארטישוק, המשכנו לרפת של איתי. שם פגשנו את איתי גיל, בן משק שהוריו הקימו רפת מפרה אחת בלבד. היום, אותו משק מייצר כשני מיליון ליטר חלב בשנה. בתקופה האחרונה גיל החליט להנגיש את הרפת לתיירים ולתת להם חוויה של היכרות מקרוב עם העגלים, הפרות וכל מה שבניהם.
תוכלו ללמוד מקרוב על כל תהליך החליבה מהכי קרוב שיש וגם להאכיל את העגלים הקטנים בארוחת הצהריים שלהם וללטף אותם. גיל מעיד שלא רק הילדים מתרגשים להכיר את העגלים והפרות מקרוב, "גם למבוגרים קשה להישאר אדישים".
הרפת של איתי, פתוחה בימי שבת. הסיורים מתקיימים בשעה 10:00 וב-12:00. עלות כניסה 40 שקלים החל מגיל שנתיים. 072-3944351.
לחוות את העבר של בני העדה האתיופית
התחנה הבאה היא כפר ביתא ישראל שנמצא בפאתי קרית גת. הכפר הוקם לפני 14 שנה ומהווה מקום תעסוקה לבוגרי הקהילה האתיופית באזור, שמגיעים אליו בכל יום ברגל מקרית גת. מעבר לכך, הכפר הוא גם מרכז אותנטי וחוויתי המשחזר את הג'וז'ו (Gojo) - מבני הבוץ העתיקים שבהם גרו בני הקהילה האתיופית לפני שעלו לארץ.
סדנאות יצירה, ריקודים מסורתיים וכיבוד יכניסו אתכם לקצב השמח של רוח בני העדה האתיופית. תוכלו ללמוד על מנהגי העדה הוותיקים ולסייר במקום. "זו תיירות חינוכית, שחושפת את התרבות והאוצרות של יהודי אתיופיה לחברה הישראלית. התרבות עליה שמרו בקנאות יהודי אתיופיה בגולה 2,500 שנה וזאת אולי המתנה הכי גדולה שאנחנו יכולים לתת לחברה הישראלית", כך לדברי מנהלת המתחם, גאולה הדראי.
ביתא ישראל, קריית גת. עלות הסיורים החל מ-55 שקלים. 072-3944381.
להירגע על המדשאה עם יין צעיר
עכשיו הגיע הזמן להירגע עם כוס יין טוב ביד. לשם כך הגענו ליקב חיטים הצעיר ששם דגש על עבודת האדמה ואפילו נעזר בכבשם לשם כך. היקב הוקם לאחר טיול קרוואנים של בני הזוג עצמון ושלושת ילדיהם בדרום אפריקה, שם הם קיבלו השראה מאחד היקבים המקומיים וכשחזרו ארצה החליטו למכור את ביתם ולהקים יקב דומה למה שראו בטיול.
כרמי היקב נמצאים במושב נווה מבטח והוא פותח את שעריו למבקרי הפסטיבל מדי יום שישי לסיורים בכרם, הסברים על הכנת היין וטעימות כמובן. תוכלו להגיע, להתמקם לאורך המדשאה, להזמין פלטת גבינות ולאמץ את השלווה שאופפת את המקום.
יקב חיטים – מורג 24, נווה מבטח. הסיורים יתקיימו בימי שישי בשעות: 10:30, 11:30 , 12:30 , 13:30. עלות - 50 שקלים למשתתף בתיאום מראש. 072-3944184.
איפה אוכלים בדרך?
בג'ויס בייקרי שבמושב ביצרון מציעים מאפים מקומיים לצד כוס יין או מיץ טוב. את הקונדיטוריה-בית קפה תמצאו לצד מדשאות ירוקות רחבות ידיים שגם בהן כיף לעצור להפסקת פיקניק, ניתן גם לשבת במקום.
אם תרצו סלסלת ארוחת בוקר תוכלו לאסוף כזאת מהמטבח של אריאלה במושב שקף או להצטייד במלאווח שנעשה בעבודת יד בג'חבורג כפרי בכפר ורבורג.
מחפשים יותר מזה? תוכלו לעצור לארוחה בפונדק ורדה בצומת ראם שמציע תבשילים ביתיים, סלטים ומרקים וגם מארזי פיקניק שתוכלו לקחת אתכם לחיק הטבע.
בנוסף לפעילויות שפורטו בכתבה, במהלך הפסטיבל יתקיימו גם שוקי לילה וירידים כפריים תוצרת מקומית לצד סדנאות, מפגשים מיוחדים, סיורי ליקוט, מסלולי טיול ועוד. הפרטים המלאים באתר. "פסטיבל ירוק ולא רחוק" – שפלת יהודה, בתאריכים: 26-10 במרץ 2022, 072-3944440.