רוב החורף מסלול הר חבושית העולה לחרמון הוא היחיד שמאפשר "טרק אלפיני" בישראל – אך השלג שירד השבוע וכיסה את רמת הגולן ופסגות הגליל בשמיכה לבנה יצר עוד כמה שבילי טיול כאלו. באזורים הגבוהים בצפון הגולן נערמו כעשרה סנטימטרים של שלג, ובפסגות הגליל הגבוהות כחמישה סנטימטרים – וזה בדיוק הזמן לצאת וליהנות מהנוף הלבן לפני שהוא נעלם. אבל אם לא תספיקו, שמרו את הכתבה – התחזית צופה כרגע מנת שלג נוספת בפסגות הגבוהות גם בשבוע הבא.
הר בנטל
הר הגעש הרדום בצפון-מזרח רמת הגולן, הלא הוא הר בנטל, מספק את אחד הטיולים היפים ביותר שאפשר לעשות בחורף – במיוחד כשסביבתו מכוסה בשלג. היציאה לטיול היא מרחבת עפר שבה ניתן לחנות, לצידו של כביש 959, בצמוד למאגר בנטל הלוכד מי שיטפונות באגן הניקוז של נהר הירמוך. מתחילים בצעידה דרומה לאורך "שביל הגולן" לצידו של מאגר בנטל. לאחר כרבע שעה הליכה השביל מתפצל – שביל אדום מוביל בטיפוס יחסית מתון אל פסגת הר בנטל, בעוד ש"שביל הגולן" ממשיך על צלע הר אל עבר הר אביטל הסמוך.
ניתן להסתפק בטיול למרגלות ההר ולשוב אל הרכב, או לטפס לפסגתו – אך יש לקחת בחשבון כי החזרה לרכב בסוף הטיול היא באותה הדרך. לאחר כשעה וחצי של טיפוס בשביל האדום –עם נוף מרהיב אל מאגר בנטל, החרמון ורמת הגולן – מגיעים אל בית הקפה "קופי ענן" שלצידו מוצב צה"לי משוחזר שנבנה במקור על מוצב סורי שננטש במלחמת ששת בימים.
ניתן לסייר במחילות ובבונקרים של המוצב ולהאזין להסברים בעמדות האוטומטיות. בסמוך תצפית מרהיבה על רמת הגולן, החרמון ומרחב קונייטרה הסורי.
מי שלא רוצה לשוב באותה הדרך בירידה יכול להמשיך אחרי הסיור בבונקרים עם השביל השחור – שמוביל אל מוצב נטוש נוסף ואל תצפית על לועו של הר הגעש אביטל הסמוך, ולאחר מכן לרדת עד לכביש 9882 ליד הכניסה לקיבוץ מרום גולן. מכאן ניתן לשוב בהליכה ארוכה לאורך הכביש (צפונה) עד למפגש עם כביש 959 – ומשם ימינה עד החזרה לרכב.
על אף הקור, ההר הוא אתר פריחה של שניים מהפרחים היפים והנדירים ביותר בארץ: אירוס הלבנון שצבעו כחול, והרקפת היוונית שצבעה ורוד וצורתה ייחודית ושונה מזו של הרקפת המצויה המוכרת משאר אזורי הארץ. ייתכן שבמהלך הטיול תבחינו בפרחים פורצים מתוך השלג. מדובר בשני פרחים מוגנים ונדירים במיוחד – אין לקטוף אותם או לגעת בהם, ויש להיזהר מאוד שלא לדרוך עליהם ולרמוס אותם בזמן שמצלמים ומצטלמים.
רכס בשנית
גם רכס בשנית התכסה בשמיכת שלג לבנה, והטיול בשמורה משלב הליכה בתוך חורש עצי אלון מרשים, שרידים מהשלטון העות'מאני, תצפיות נוף מרהיבות שנצבעו בלבן ואפילו מעיין קטן וקפוא בין חורבות הכפר הצ'רקסי הנטוש ג'וויזה.
רכס בשנית, המכונה גם רכס חזקה, הוא רכס געשי במרכז קו התלים הישראלי שבמזרח רמת הגולן. אורכו כשבעה קילומטרים, רוחבו שניים-שלושה קילומטרים וגובהו נע בין 900 ל-1,150 מטרים מעל פני הים. על הרכס 11 הרי געש, שהגבוה בהם הוא הר חוזק. אבל לא צריך להיבהל: הרי הגעש בקו התלים נחשבים רדומים, למעט התפרצות בודדת שאירעה באזור לפני כ-4,000 שנה.
גם כאן ייתכן שבמהלך הטיול תבחינו בפריחה הכחולה של אירוס הלבנון ובפרחים הוורודים של הרקפת היוונית שפורצים מתוך השלג. זכרו לשמור עליהם.
הכניסה לשמורה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש. ניתן לטיול בחלקה העליון של השמורה, או לתכנן מסלול קווי באורך של כשלושה קילומטרים – מה שמצריך שימוש בשני כלי רכב.
איך מגיעים? מהפינה הצפון-מזרחית של הכינרת (צומת יהודיה) עולים לגולן בכביש 87, ממשיכים ישר בצומת קצביה ובצומת המפלים. בצומת בשן פונים שמאלה לכביש 98. לאחר כשני קילומטרים וחצי מגיעים לנקודת הסיום של המסלול ובה שילוט המסביר על שמורת רכס בשנית וסימון שבילים ירוק. כאן מחנים את אחד הרכבים – ועם הרכב השני ממשיכים בנסיעה צפונה בכביש 98 לתחילת המסלול. כשני קילומטרים אחרי הפנייה לאלוני הבשן פונים ימינה בכביש מפותל העולה לרכס. כאן יש לעקוב אחר סימון השבילים הירוק על עמודי הטלפון בצדו השמאלי של הכביש, עד לצומת שבה מתחיל מסלול ההליכה שמסומן גם הוא בירוק. את הרכב מחנים מול שער הברזל הקטן (מצד ימין לכביש).
הג'ובה הגדולה ביער אודם
במקביל לתלים הגעשיים ברמת הגולן מצויות הג'ובות – תופעה גיאולוגית מיוחדת שמשמעות שמה בערבית "בור". ביער אודם לבדו יש 23 ג'ובות, כשהמרשימה ביותר היא זו שקוטרה 250 מטרים ועומקה 60 מטרים. גם היער התכסה בשלג, מה שיעשיר את הביקור בימים אלו.
שמורת יער אודם היא שמורת הטבע השנייה בגודלה ברמת הגולן, אחרי שמורת יער יהודיה. היער הוא שריד מיער רצוף שכיסה עד לפני כ-120 שנה את הגולן העליון כולו, אך הוא נפגע על ידי התושבים הצ'רקסים שכרתו חלקים נרחבים ממנו וניצלו את העצים לצורך בנייה ומסחר.
על פי התיאוריה המובילה, הבור נוצר עקב התפרצות של גז וולקני לוהט בלחץ אדיר ממעמקי האדמה, אשר התפוצץ בהגיעו אל פני השטח. לאחר הפיצוץ קרסו הדפנות ונוצר מכתש געשי מרהיב שלא נראה מהקרקע - רק כשממש מתקרבים אל הבור מבחינים בו.
שביל הגישה לג'ובה הגדולה מסתעף מכביש מסעדה–אודם (מס' 978), כ-200 מטרים מצפון לכביש הגישה למושב אודם. הקרן הקיימת לישראל הכשירה רחבת חניה במקום שבו השביל יוצא, ואורכו כ-300 מטרים בלבד.
גם כאן ניתן לפגוש את אירוס הלבנון ואת הרקפת היוונית – זכרו כי אין לקטוף אותם או לגעת בהם, ויש להיזהר מאוד שלא לדרוך עליהם ולרמוס אותם בזמן שמצלמים ומצטלמים.
ניתן לנצל את השלג שביער גם לביקור באווירה אירופית במיוחד באתר "יער האיילים". הטיול ביער אודם עצמו ובג'ובה הגדולה ללא תשלום; הכניסה ל"יער האיילים" בתשלום: 25 שקלים למבוגר, 50 שקלים לילד.
שביל הפסגה בהר מירון
המסלול המעגלי של "שביל הפסגה" מקיף את פסגת הר מירון בגובה 1,208 מטר– וגם שם הצטברו כמה סנטימטרים של שלג ביומיים האחרונים. בשביל הסדירה רשות הטבע והגנים נקודות תצפית שמהן ניתן להשקיף אל הרי הגליל העליון והלבנון, רמת הגולן והחרמון, מישור החוף וחלקים מהגליל התחתון. אורכו של השביל המעגלי כקילומטר וחצי והטיול הוא בדרגת קושי קלה. ההליכה היא לאורך סימון שבילים אדום.
גם כאן ייתכן שבמהלך הטיול תבחינו בפריחה הכחולה של אירוס הלבנון ובפרחים הוורודים של הרקפת היוונית שפורצים מתוך השלג. כדי להגיע, פונים מכביש 89 בין חורפיש לסאסא בעקבות השילוט לבית ספר שדה הר מירון. נוסעים עד לרחבת החניה, ומשם יוצאים ברגל למסלול המעגלי. הכניסה ללא תשלום ואין צורך בתיאום מראש.
כך תטיילו בשלג באופן בטוח
יוסי פרידמן, ממונה בטיחות ברשות הטבע והגנים, מזכיר כי הירידה משבילי טיול בשמורות טבע וגנים לאומיים אסורה – ובימים מושלגים היא עלולה להיות מסוכנת במיוחד. לדבריו, "בהצטברות שלג על הקרקע קשה להבחין בתוואי השביל, בשילוט אזהרה של מיקוש וסכנות אחרות. תנאי מזג האוויר הקיצוניים מחייבים היערכות והתנהגות מתאימה".
- אנא סעו בזהירות. על כבישי צפון הגולן מצטברת בלילה שכבת קרח עבה ומסוכנת. ייתכנו חסימות נקודתיות של קטעי כביש במקומות בהן יש סכנה בשל קרח. מומלץ לא לנהוג בשעות הלילה או בשעות הבוקר המוקדמות.
- בצידי הדרך מערומי שלג ולעיתים שכבת בוץ מתחת לשלג. אין לחנות בצידי הדרך, ויש להימנע ככל הניתן מעצירות פתאומית. יש חניונים גדולים ומסודרים בדיוק בשביל המטיילים והמכונית, כגון: פארק עורבים, יער הלוחמים, מצפה קוניטרה, הג'ובה הגדולה ועוד.
- אין לטפס מעל גדרות ואין להיכנס לשטחים החשודים כממוקשים.
- אם פתחתם שער בקר, סגרו אותו מיד אחרי המעבר כי הפרות והסוסים רק מחכים לצאת לכביש – וזה עלול להיות מאוד מסוכן לנהגים האחרים.