איך הופכים מרחב אורבני אפור לגלריית רחוב צבעונית ושוקקת? איך מעבירים מסר לעוברים ולשבים מבלי לדחוף להם חומר פרסומי? ואיך נותנים לאמנים צעירים את המרחב ליצור ולהעניק תרבות חינמית לתושבים? בשנים האחרונות הפכה ירושלים למוקד תיירות ססגוני במיוחד, ומדי שנה מיזמי אמנות מקבלים תקציבים ושטחים והופכים קירות אפורים של בניינים גבוהים לציורי רחוב ענקיים. מאז תחילת המלחמה, אמנות ציורי הרחוב השתנתה גם היא והציורים הפכו לתחושות, לחלומות וגם לזיכרונות המוצגים בגלריה פתוחה של זיכרון ותקווה.
מצוירים לתלפיות
פרויקט "קירות" המוצג ב"גלריית הביניים" נולד בירושלים ב־2018 כשמיטב אמני הרחוב הפועלים בארץ ובעולם נבחרו להציע יצירות מקוריות שיוצגו במרחב הציבורי. הפרויקט יצא לדרך בעזרת העירייה ובעזרת עדן, החברה לפיתוח כלכלי בירושלים, באזור התעשיה תלפיות, במטרה להפוך קירות חשופים וחזיתות מבנים לתערוכת רחוב עצומה של ציורי קיר. בעזרת פיגומים, ציוד סנפלינג והרבה צבע וכישרון מתנוססות כיום כ־40 יצירות שלהם ברחבי העיר. הפרויקט ביקש גם לחבר בין בעלי הנכסים בשכונה, העסקים הפועלים בה, העירייה, אמני רחוב ועוברי האורח הפוקדים אותה מדי יום.
ציורים בזמן מלחמה
בתחילת המלחמה החל המיזם הבינלאומי "מגישים חלומות" ביוזמת העירייה, ובו ציורי קיר המספרים על ילדי העוטף. יש בו ציורי ענק של אמני רחוב ישראלים מהמובילים בארץ ובעולם שנרתמו כדי להמחיש את המשאלות שהביעו הילדים מבתי ספר שונים בעיר.
לצד העובדה שציורי הקיר הענקיים מייפים את הבניינים, הם גם מביאים לידי ביטוי רבות מהתחושות של התושבים והמבקרים בעיר הקודש. גם בעלי העסקים נהנים מקהל חדש שפוקד אותם בזכות הציורים והסיורים שנערכים בעקבותיהם.
את תהליך בחירת האמנים, הליווי האמנותי ותהליכי הביצוע, יזמו בעיריית ירושלים ובחברת עדן תוך שיתוף פעולה עם אנשי מקצוע מתחומי האמנות ותכנון ערים. התהליך כולל איתור מיקומים, שיתוף ציבור, קבלת ברכת בעלי הנכסים, איתור אמנים מתאימים, ליווי רעיוני לאמנים, פיקוח על הביצוע, ועוד מוטיבים תפעוליים מורכבים. ראש העיר ירושלים, משה ליאון, שתמך והשיג תקציבים למימון הפרויקטים בשנת המלחמה, אומר: "העיר ירושלים שמחה בשפע מיזמי התיירות, האמנות והתרבות שהיא זוכה לקדם ולעודד בשנים האחרונות, ומזמינה את כולם ליהנות משפע היצירה ומיזמי התרבות השוטפים את רחובותיה וגם את מוקדי האמנות ומוסדות התרבות הרבים הקיימים בעיר".
הנה טעימה של כמה מהציורים והיוצרים, והיכן אפשר למצוא אותם:
רחוב ניסים בכר בצמוד לשוק מחנה יהודה - אחד מציורי הקיר שפוקדים רבים נמצא ברחוב ניסים בכר בצמוד לשוק מחנה יהודה, ולא בכדי הוא מציין יותר מכל את המלחמה והחטופים שעדיין נמצאים בעזה. לציון יום הולדתו של כפיר ביבס בן השנה שנחטף יחד עם בני משפחתו לעזה, החליטו בעירייה ביחד עם ועד סוחרי השוק והאמן סלומון סוזה ליצור ציור קיר ענק ובו משפחה של אריות: אריה, לביאה ושני כפירים, המייצגים את שירי, ירדן, אריאל וכפיר ביבס. המיצג המיוחד בשוק, בשיתוף המחלקה לאמנות במרחב הציבורי והאמן סוזה נועד להזכיר לעולם שחמאס הוא ארגון טרור המלא בשנאה ורוע, שפוגע גם בתינוקות רכים ללא היסוס וללא רחמים.