צמוד לגבול עם סוריה ברמת הגולן, מערבית להריסות העיר המפורסמת קוניטרה ומזרחית להר בנטל, מסתתר מבנה אדריכלי יוצא דופן ומרשים בגודלו ששימש את מפקדת החטיבה הסורית ששלטה באזור עד למלחמת ששת הימים. יצאנו לסייר במבנה ששרד את האש הארטילרית הכבדה ואת מוראות המלחמה.
שעת בוקר מול בית החזית הסורית ברמת הגולן. הערפל הסמיך של הזריחה התפוגג, ואנחנו חונים מול חזית רחבה ומרשימה של בניין מפלצתי ונטוש. גיל מועלם, מדריך טיולים ותיק ותושב רמת הגולן, מכין לנו קפה שחור ומהביל, מחכך ומחמם את הידיים מהקור העז ומתחיל בהדרכה. "בית החזית הסורית שימש כמפקדה צבאית נגד מדינת ישראל", הוא מספר, "זה בניין מפואר ומאוד מתקדם יחסית לאותן שנים שבהן הוא נבנה".
מאחורי החלונות המנופצים של עשרות המשרדים ניהלו הקצינים הסורים את השליטה ברמת הגולן. באולם הכניסה מחכה לנו גרם מדרגות עצום ומרהיב. "גרם המדרגות המפואר הזה הוא אחד האלמנטים היפים במבנה הסובייטי הזה", מסביר מועלם.
אנחנו עולים בזהירות במעלה המדרגות אל הקומה השנייה, שם סימני ההרס שהותירה המלחמה בולטים. פגז שפגע בתקרה חדר פנימה והרס את המדרגות שמובילות לגג. מועלם ממהר להרגיע את הצלם המודאג: "גם לי יש גבולות, אנחנו לא נעלה מפה אלא דרך גרם מדרגות אחר, בטוח יותר".
זה המקום להזהיר את הקוראים הנאמנים של "סדרת הכתבות על המקומות הנטושים" כי מסוכן לטייל עצמאית במבנה הנטוש. מדובר במבנה ישן שעבר הפצצות רבות, וחלקים מסוימים באתר נמצאים בסכנת התמוטטות. יש לטייל עם מדריך תיירים מוסמך ולהקפיד על זהירות מרבית.
בחזרה לסיור. מועלם מרחיק אותנו מאזור הסכנה, ומוביל אותנו לסיור מסקרן לאורך המסדרונות הארוכים והשוממים של המפקדה הסורית הנטושה. לאורך הקירות יש קווי תקשורת מסודרים, תשתיות חימום ותאורה. אנו חשים את הרוח הסטליניסטית שהנחתה את האדריכלים והמהנדסים המוכשרים של ברית המועצות, שפעלו למען בעלת הברית המועדפת במזרח התיכון. מועלם מצביע בגאווה על עבודות הפרזול היוקרתיות של החלונות והתריסים, ומוביל אותנו לאחד מחדרי האמבטיה המרווחים שבבניין.
"קל להתרשם כאן מהאיכות ומסטנדרט הבנייה הסובייטי", הוא אומר, "אפשר לראות את החרסינה היוקרתית ואת כל מתקני הרחצה המודרניים, כולל הסטנדים של הכיורים והרדיאטורים המחממים". קל לדמיין את קצין השלישות הסורי המשופם של החטיבה יושב במשרדו המפואר עם הנוף המושלם של הר החרמון מהחלון, כלשצידו רדיאטור גדול שמחמם את החדר.
מועלם ממשיך בסיור, והעיניים נודדות בהתפעלות לעבר עשרות ציורי גרפיטי שמקשטים וצובעים את הקירות המאובקים. ההליכה לאורך המסדרונות השונים משולה לסיור במבוך, בכל מסדרון יש עשרות פתחים למשרדים שונים וקל לאבד כיוון. בכניסה לאחד המסדרונות מועלם מתחיל להתרגש. אני נכנס בעקבותיו לתוך אחד החדרים ומוצא את עצמי בחדר הנצחה מטופח לזכרו של אלי כהן, המרגל הישראלי המפורסם שפעל בסוריה והעביר לישראל מידע רב-ערך, לפני שנתפס והוצא להורג בתלייה ב-1965.
נגדים מצה"ל המשרתים באזור שיפצו וסיידו את החדר בהתנדבות. כעת הוא גדוש בתמונות ארכיון ובמידע על אודות סיפורו של כהן. מועלם הידען מספר כי "לפי עדויות שונות, אלי כהן היה מבקר בחדר המסוים הזה בקביעות כדי לקבל טופס אישור תנועה לאורך רמת הגולן ולבקר במרחצאות החמים במלון אל-חמה (חמת גדר - א"ק), אבל למעשה מכאן הוא יצא למלא את שליחותו למען המדינה הצעירה, ולספק מודיעין איכותי על צבא האויב והביצורים הסוריים לכיוון ישראל".
לאחר הביקור המרגש בחדר ההנצחה הנסתר, מועלם מוביל אותנו לגרם מדרגות נוסף שלא נפגע בהפצצות, ואנחנו עולים לגג המבנה. הנוף שעוטף אותנו מכל כיוון מהווה ניגוד גמור לאווירת המחנק והקלאוסטרופוביה של המסדרונות הפנימיים. בצפון ניצב בשיא יופיו הר החרמון המושלג, ממערב משקיף אלינו הר בנטל, ובמזרח אפשר לראות את הריסות העיר הסורית קוניטרה. בנוסף אנחנו רואים בסיס או"ם בצבעי לבן בוהק במרכז רצועת ההפרדה, ומתרשמים מתצפית כמעט נקייה לתוך הרמה הסורית. כולם מתחילים להתרוצץ על הגג ולצלם, אבל מועלם עוצר אותנו ומזהיר: "צריך להיזהר בתנועה על הגג, יש כאן הרבה חורים כתוצאה מהפצצות ישנות".
אנחנו יורדים בגרם מדרגות צדדי שמוביל אותנו אל מרתף חשוך. האפלה מתגברת, ציורי הגרפיטי הולכים ומתמעטים, וסימני קרבות העבר ממלאים את הקירות בדמות חורי קליעים. על אף שמלחמת ששת הימים הסתיימה לפני 55 שנה, הנוכחות הצה"לית במרתף עדיין בולטת: מטרות אימון מקרטון ממלאות את החדרים, וניתן למצוא גם שרידי תחמושת מסוגים שונים, כולל תרמילים ורימוני דמה. באחד החדרים מישהו עשה מדורה והשחית את הקירות. "ממש חבל על ההזנחה וההרס", אומר מועלם. "מדובר בבניין מאוד ישן אבל עם סיפור חשוב, וצריך לשמור על הניקיון ועל השימור שלו".
לסיכום: הביקור במפקדת הקצינים הסורית ברמת הגולן הוא חוויה מרתקת ברמה האדריכלית וההיסטורית, ובזכות ציורי הקיר גם ברמה האמנותית. חדר ההנצחה הנסתר לאלי כהן מרגש, והנוף הקסום שעל הגג הוא חוויה בפני עצמה. מכיוון שמדובר במבנה נטוש, ובחלק מהחדרים קיימת סכנת התמוטטות, למען ביטחונכם האישי כדאי להגיע עם מדריך מוסמך שמכיר את הסכנות ואת ההיסטוריה של המקום.
תגובות
ראש המועצה האזורית גולן חיים רוקח מסר כי "המבנה-בית החזית הסורי/המפקדה, לא בטיחותי במצבו הנוכחי. במבנה חסרים מעקות בחדרי המדרגות ובגג הבניין. בנוסף, קיימת קריסה חלקית באזור חדר המדרגות בעקבות פגיעת חימוש. אומנם מבחינה קונסטרוקטיבית אין חשש קריסה, אך המבנה כולו מוגדר כלא בטיחותי. המבנה נמצא בתחום אחריות מנהל מקרקעי ישראל-רמ"י. חדר ההנצחה ע"ש אלי כהן הוקם על ידי אדם פרטי וחטיבה 474 והאוגדה עשתה בעבר פעולות פיתוח ותחזוקה במקום באופן חד פעמי ובהתנדבות, זאת מתוך רצון לסייע ולשמר את המקום אך היא אינה מתחזקת את המקום באופן קבוע".
בצה"ל אומרים שמפקדת המודיעין הסורי ברמת הגולן הינה שטח אזרחי ועל כן לא מתקיימים אימונים צבאיים במקום. מקור הציוד הצבאי המדובר הוא ככל הנראה מאימונים שהתרחשו לפני מספר שנים במרחב. כוחות צה"ל המשרתים בגזרה עתידים לנקות את שרידי התחמושת בנקודה בתחילת שבוע הבא. בחודש אוגוסט האחרון יזמו נגדי הלוגיסטיקה באוגדה 210 באופן פרטני שיפוץ של אחד החדרים במבנה הנטוש מתוך כבוד והוקרה לאלי כהן ז"ל. היוזמה נבעה מתוך מקום חינוכי אישי במטרה לעשות מעשה משמעותי בגזרה בה הנגדים משרתים. משפחת החלל הכירה את הפרויקט ואף השתתפה בו. נציין כי הפרויקט לא בוצע במסגרת פעולת הנצחה מוסדרת מטעם צה"ל.