התרגשות אחזה לאחרונה בקרב קהילת המטיילים ובלוגרי הטיולים בישראל בעקבות גילויה של באר מים יפה וסודית. בתמונות שפורסמו ברשת לא נכתב היכן נמצאת אותה באר מסקרנת, וכדי לגלות פרטים נוספים פנינו למדריך קבוצות המטיילים הוותיק, חיים חבשוש, שמוכר גם כבלוגר של הבלוגרים, שהסכים לחלוק פרטים כלליים בלבד על אודות פינת החמד הנסתרת.
הצצה לבאר הסודית
(צילום: גל טוויג)

"הבאר נמצאת באזור עמק האלה", אמר חבשוש. "היא מלאה במי תהום צלולים וטובים. מטיילים התקינו במקום סולם באורך של 15-10 מטר, שמאפשר גישה למים שעומקם בערך ארבעה מטרים. הבאר נגישה, וניתן להגיע עם הרכב עד למרחק קרוב".
חבשוש הוסיף וסיפר: "מחוץ לבאר לא רואים הרבה, רק עץ תאנה ופתח של בור, אך כשמתקרבים ניתן לראות את עומק הבור, את הסולם ואת השורשים של התאנה שיורדים למטה. המים נגלים במלוא יופיים כאשר השמש חודרת פנימה ומאירה. הבאר מציעה חוויה טבעית קסומה למבקרים בה, אך יש לזכור שהגישה אליה היא על אחריות המטיילים בלבד".
לקראת סוף השיחה חבשוש ביקש מאיתנו שלא לחשוף את המיקום המדויק של הבאר, ואנחנו בחרנו לכבד את בקשתו. "לאחר שפרסמתי מידע על אודות הבאר קיבלתי המון תגובות, אבל סירבתי לפרסם איפה זה. זו גם הייתה בקשה אישית של האנשים שבנו את הסולם". בנוסף, חבשוש הדגיש כי אסור להיכנס לבאר או למקומות אחרים מסוג זה בלי להשאיר לפחות אדם אחד בחוץ שיוכל לסייע אם משהו משתבש.
חבשוש וחבריו חוששים שנציגים מטעם הרשויות יגיעו ויסגרו את הבור כפי שכבר קרה בעבר עם מקומות אחרים, למשל בעין אל מרג' בירושלים ובמעיין אליהו.
4 צפייה בגלריה
הבאר הסודית
הבאר הסודית
הבאר הנדירה
(צילום: גל טוויג)
4 צפייה בגלריה
הבאר הסודית
הבאר הסודית
הבאר הסודית
(צילום: גל טוייג)
4 צפייה בגלריה
הבאר הסודית
הבאר הסודית
וכך זה נראה כשמסתכלים למעלה מבפנים
(צילום: גל טוייג)

הבלוגר של הבלוגרים

הכתבה על הבאר הסודית היא הזדמנות מצוינת להכיר, למי שעדיין לא מכיר, את חיים חבשוש, הבלוגר של הבלוגרים והאב הרוחני של משפיענים רבים מתחום הטיולים בישראל. חבשוש, בן 46, נשוי ואב לשלושה ילדים, שירת בצבא בתפקידים משמעותיים. במהלך שירותו למד לקרוא מפות, לתכנן מסלולים ולנווט בתנאי שטח קשים, כולל בלילה, במיוחד בתקופת הלחימה בלבנון.
לאחר שחרורו מהצבא החל להקדיש זמן רב לטיולים, תחילה לבד ולאחר מכן עם משפחתו. הוא חקר מקומות שונים ברחבי הארץ, עם דגש מיוחד על מקורות מים. ב-20 השנים האחרונות מיפה וצילם מאות מקורות מים, והפך למוביל דעה בתחום הטיולים והחקירה הגיאוגרפית.
במהלך מגפת הקורונה חבשוש החל להוביל קבוצות מטיילים אוהבי הארץ, וגילה את התשוקה להדריך ולהוביל גם מטיילים שאינם בני משפחה או חברים. הוא הקים קהילה איכותית של מטיילים תחת השם "חשמבא" (חברים שבאמת מטיילים בארץ) ומתחזק גם חשבון אינסטגרם עם יותר מ-8,500 עוקבים. הקהילה מתמקדת באהבת הארץ, חקר מסלולים חדשים ושמירה על טבע ואתרים ייחודיים.
כאשר בלוגרים הפכו למפורסמים, חבשוש מצא את עצמו במרכז השיח. הוא הצטרף לקבוצת הבלוגרים הישראלים שנועצו בו ושאלו שאלות רבות, ובמקביל השיק את הטיול הראשון של הקבוצה בדצמבר 2021, שכלל משתתפים כמו ארז דגן, עמית בחובר, גל טוויג, חן יוסף ועוד.
4 צפייה בגלריה
חיים חבשוש
חיים חבשוש
חיים חבשוש באחד מטיולי חשמבא
"היה כיף לראות שהם מצליחים לאורך השנים", אמר חבשוש. "אני מרגיש שליחות ללמד לאהבת הארץ. לבלוגרים יש שליחות, הם מחברים את האנשים לטבע ולארץ. עבורי כל גילוי של מקור מים חדש הוא חוויה מרגשת שמביאה איתה קסם ואדרנלין. הטיולים והחקירה הם חלק בלתי נפרד מחיי, ואני מאמין שהם גם צריכים להיות חלק מחיי כולם".
בלוגר הטיולים ארז דגן סיפר בשיחה עם ynet: "את חיים הכרתי דרך אח שלי שהוא מ"פ בסיירת גולני, והשם שלו היה בולט בכל הסיפורים. ברגע שנפגשנו ראיתי שיש לו אהבה של מאה אחוז לטיולים ואנשים, ויש לו סבלנות להסביר על המקומות היפים והוא מוציא טיולים למקומות מיוחדים, ויש לו ידע ייחודי בארץ ישראל בגלל שירות המילואים. הוא היה הראשון שהראה לעמית בחובר ולי את המקומות הכי יפים ולא ביקש תשלום. אבל יש אבל גדול – הטיולים המעולים שלו מתחילים בזריחה, מאוד מוקדם בבוקר".
חבשוש מאמין שחוויית הטיול וחשיפת מקומות חדשים לציבור הרחב הם חלק מהותי מהחיבור שלנו לארץ ישראל, אולם מטיילים רבים חולקים עליו, וטוענים כי פרסום וחשיפה של פניני חן סודיות בחיק הטבע מייצרים השפעה שלילית ופוגעים בערכי טבע. חבשוש מודע לביקורת, אך סבור שהיתרונות עולים על החסרונות.
"הכי חשוב לחבר את העם שלנו לארץ שלנו, כדי שכמה שיותר אנשים יכירו מקומות ויטיילו", הסביר. "במיקרו, גם אם במקום מסוים נוצר לכלוך בעקבות פרסום, אז עדיין במאקרו זה תורם לחיבור של האנשים לטבע. הבעיות הקשות הן מול חוסר מודעות וידיעה של אנשים, ומה הטבע נותן לנו. זה מתנגש מול גופים גדולים ותאגידים שרוצים לבנות ולהשפיע על הסביבה הטבעית. אם נטייל במקומות הנסתרים, אז אולי מישהו יראה אותנו מטיילים שם ויזכור שזה חשוב ואולי גם הוא ירצה לטייל. החשיפה של נחל סעדיה והבור הסיני הן דוגמאות למקומות שהיו נסתרים ובסכנת הרס מצד הרשויות וגורמים נוספים, ולבסוף נשמרו בזכות המטיילים.
"יש הרבה אנשים שמבקרים את הבלוגרים וטוענים שהם הורסים את המדינה, בגלל שיותר אנשים באים ומלכלכים. אני תמיד בצד של הבלוגרים, נותן את הצד החיובי והיכולת להשפיע. היום לא כולם קוראים ספרים, והבלוגים הם דרך מודרנית לחינוך ולהעברת מידע".