שישי יזרעאלי (תהל בלומנפלד)

התקופה הזו בשנה היא תקופה חגיגית בעמק יזרעאל. השדות מוריקים ונמתחים עד לאופק, הפריחה בשיאה וכמויות הגשם האדירות העירו לחיים גם נחלים חרבים. היופי הזה, שקשה להפריז בערכו, הוא סיבה נהדרת לקפוץ לעמק לטיול של שישי בבוקר. בעלי העסקים המקומיים עושים את מה שהם יודעים לעשות הכי טוב: לארח בגובה העיניים ולעטוף את המבקרים בחום אותנטי. הנה כמה המלצות לבוקר, שיהיה יופי של התחלה לסופ"ש.
13 צפייה בגלריה
עמק יזרעאל
עמק יזרעאל
עמק יזרעאל
(צילום: אלעד גרשגורן)

משתלת יזרעאלה, גבת: מקום להתחבק בו

סמוך לשדות של קיבוץ גבת, במקום שבו שכנה הנגרייה ההיסטורית של הקיבוץ, כולל סליק מימי ההגנה, גדלה משתלה שהפכה עם הזמן לאבן שואבת לתושבים המקומיים וגם למבקרים שמגיעים במיוחד. מעבר לצומח, במשתלת יזרעאלה יש מבחר גדול של מוצרים לבית שהבעלים, ניר ומירב אלמגור, מייבאים מהולנד. אפשר למצוא אצלם מבחר רציני של פריטי נוי – מריהוט גינה ועד מטריות ושטיחים. וכמובן גם היצע רציני של צמחים לגידול בבית.
נזקי המלחמה לא פסחו עליהם: ניר היה מגויס מאז 7 באוקטובר במשך 80 יום, ומירב נאלצה להתמודד במהירות עם המצב החדש ולפתוח לבד. "רצינו לתת לאנשים מקום להתחבק בו", היא אומרת. בבוקר שישי הראשון בכל חודש הם מארחים דוכני אמנים, מתכשיטים ועד ציורים, "וזה עוזר לעסקים שהיו בהדממה רצינית".
פתוח כל יום חוץ משבת, בשעות 8:30-16:00.
13 צפייה בגלריה
משתלת יזרעאלה. צמחים ומוצרים לבית
משתלת יזרעאלה. צמחים ומוצרים לבית
משתלת יזרעאלה. צמחים ומוצרים לבית
(צילום: תהל בלומנפלד)

קרון האוכל של אייל גימשי, גבת: ביס אבוקדו

זה השם – קרון האוכל של אייל גימשי. בלי גימיקים ובלי שטיקים. מקום לקפה טוב, אוכל טעים ופינוקים. כמות הלקוחות שצובאים על המקום בשעת בוקר מוקדמת אומרת הכל. גימשי, לשעבר שף במסעדת כתית המיתולוגית של מאיר אדוני ובעל קייטרינג מצליח לאירועים, החליט שהאהבה הגדולה שלו היא כריכים משובחים. ואת האהבה הזו הוא מיישם בקרון שלו הצמוד למשתלת יזרעאלה.
הפריט הנמכר ביותר הוא "צנים אבוקדו" – צמד מילים סגפני שאפילו לא מתחיל לתאר את איכויות המוצר. מדובר בפרוסת לחם קלוי שעליה מורכב במלאכת מחשבת שילוב הטעמים המסחרר הבא: שכבה דקה של לבאנה, ואז פרוסות אבוקדו, עלי רוקט ומעל זילופי טחינה גולמית, אריסה מתוקה, שקדים קלויים, בצל סגול וקישוטי שומשום (39 שקל). צריך להגיע לעמק כדי לאכול ביס אבוקדו כזה.
פתוח בראשון-שישי בשעות 8:30-14:00
13 צפייה בגלריה
קרון האוכל של אייל גימשי
קרון האוכל של אייל גימשי
פינוק ליד הקפה בקרון האוכל של אייל גימשי
(צילום: תהל בלומנפלד)

א גרויסע מציאה, יפעת: נוסטלגיה עם ברק

דרור ברק הוא טיפוס, במובן הכי חיובי של המילה. ברק (55), חבר קיבוץ יפעת, רפתן בעברו, ועירוני בעברו הרחוק יותר, אוסף חפצים מאז שהיה בן עשר, ואת השיגעון תירגם למוזיאון נוסטלגיה קטן וקסום, שגודלו נמצא ביחס הפוך לעושר המוצגים בו. שבע תחנות יש במוזיאון, כל אחת מהן מתמקדת בהיבט אחר של החיים בישראל של פעם. שעתיים אורך הסיור המודרך, ובעל הבית לא חוסך באביזרים. כדי להדגים את עבודת המקרר הישן הוא משתמש בגוש קרח אמיתי, ומאחורי ארון תרופות הוא חושף סליק ומדגים הסתרת אקדח בתוך ספר עב-כרס.
בתיאום מראש: 052-8048222.
13 צפייה בגלריה
א גרויסע מציאה. מוזיאון נוסטלגיה
א גרויסע מציאה. מוזיאון נוסטלגיה
א גרויסע מציאה. מוזיאון נוסטלגיה
(צילום: תהל בלומנפלד)

לחם בקדירה, כפר ברוך: בזכות האובניים

ביתה של אסנת יריחובר נמצא בפאתי המושב כפר ברוך. במונחי העמק, זה אומר שמהמרפסת שלה נשקפים שדות חיטה ירוקים עד האופק, שפריחת החרדל מנקדת אותם בכתמים צהובים. איזו מין שלווה. בסטודיו שלה מציעה יריחובר חוויה מיוחדת במינה: סדנת קרמיקה הכוללת יצירה על האובניים בארבע ידיים, שבסופה יוצאים עם לחם מחמצת שנאפה בתוך קדירה, וגם עם כלי מעשה ידכם. בשולחן במרפסת מוגשת ארוחה קלה עם מטבל יוגורט יווני, זיתים מהעץ הסמוך, ריבת תפוז סיני מעץ עוד יותר סמוך, טחינה עם כוסברה, דבש מהעמק וגולת הכותרת – לחם עם אגוזי מלך וחמוציות שנאפה הבוקר. יריחובר, מעצבת פנים במקצועה, החליקה לפני שש שנים על כתם שמן ברחוב ונפצעה. במשך שנתיים לא עבדה, וכך נולד התחביב שהפך לעיסוקה החדש. "קיבלתי אובניים וזה מה שהציל אותי", היא מספרת בסטודיו שלה, שבו מוצגים על גבי מדפי עץ אינספור כלים יפהפיים שעיצבה. את האהבה לקרמיקה היא מעבירה הלאה בסדנאות שנמשכות כשלוש שעות וחצי ומתאימות כחוויה זוגית.
סדנת קרמיקה זוגית: 950 שקל (יוצאים עם חמישה כלים). בתיאום מראש: 052-3893151.
13 צפייה בגלריה
סדנת קרמיקה ולחם מחמצת בקדירה
סדנת קרמיקה ולחם מחמצת בקדירה
סדנת קרמיקה ולחם מחמצת בקדירה
(צילום: תהל בלומנפלד)

משק חגואל, כפר ברוך: שף פרטי

למשפחת חגואל איטליז ותיק שדורות של בני המשפחה מפעילים, ושאיכות הבשר שלו יצאה למרחוק. סהר חגואל (25), הנכד הצעיר, לקח את המסורת הקולינרית צעד אחד קדימה, ומציע בחצר המשק ארוחות פארם טו טייבל – כלומר מאדמת החווה ישר לצלחת. הוא עושה שימוש בבשר בגידול מקומי מהאטליז המשפחתי ובירקות מגינת הירק שהוא מטפח. גם שאר המוצרים בארוחה מגיעים מיצרנים מקומיים, מיין ועד שמן זית.
"תמיד היה לי פאשן לבישול", מספר סהר אגב שיטוט בחצר המטופחת. עם ביתן עץ בקצה וסככה שעליה משתרגים צמחי פסיפלורה, היא נראית כמו משהו שנתקלים בו באזורים הכפריים של איטליה. לפני האוכל, מסיירים בגינת הירק, שם מגדל סהר בכמויות קטנות ומדודות צמחי תבלין וגם חסות, כרובית סגולה, ברוקולי ושאר ירקות. הם טעימים במיוחד כשהם נאכלים זמן קצר לאחר הקטיף. למבקרים הוא מציע ארוחת שף פרטית, מזוג ומעלה. "זו לא מסעדה, זו חוויה קולינרית אחרת", הוא אומר. ואכן לשולחן זורמים שלל מטעמים כמו כריכי פוקאצ'ה עם בשר אונטריב בבישול ארוך, עתיר טעמים וניחוחות, ברוקולי שצבעו ירוק בוהק מונח על קרם קייל, קרפצ'יו שומר, קרם חצילים, וסטייק טרטר בחיתוך גס, שמחמיא לטריות הבשר. לקינוח: פנקוטה זעתר עם קרמבל שקדים.
בתיאום מראש: 054-7731174.
13 צפייה בגלריה
משק חגואל. כפר ברוך
משק חגואל. כפר ברוך
משק חגואל. כפר ברוך
(צילום: תהל בלומנפלד)

יקב נחמני, מרחביה: היין של היינץ

יקב נחמני הוא יקב משפחתי במלוא מובן המילה, במקור מהיישוב גן נר בגלבוע, המייצר יין מאז 2003. כל בקבוק נעשה בעבודת יד מוקפדת ובאהבה גדולה, מה שמורגש בכל לגימה. את האיור שעל תוויות הבקבוקים צייר סב המשפחה, היינץ קורט ז"ל, והוא לקוח מספר שכתב בשנת 1982 ועוסק בייצור יין בבית. את ייצור היין החל אב המשפחה בחצר הבית, ועם הזמן השתכללו שיטות הייצור והיקב התייצב על כמות של כ-5,000 בקבוקים בשנה. במקביל למדה הבת שקד ייננות וכורמות, ועם הזמן לקחה את המושכות. ביולי האחרון פתחה עם בן זוגה את מרכז המבקרים במבנה משנות ה-50, ששימש כחדר קירור לפירות וירקות בקיבוץ. שם אפשר להתוודע ליינות ולסיפורים שמאחוריהם. למשל, לעובדה שיין הרוזה המהולל של היקב, ג'והנה, נקרא על שם אם המשפחה, פרנסיס ג'והנה נחמני.
13 צפייה בגלריה
יקב נחמני
יקב נחמני
יקב נחמני
דרך החרוב, מרחביה, 050-9349111.

שוק איכרים בעמק יזרעאל

החל משישי הקרוב ובכל שבועיים יתקיים במוזיאון העמק, קיבוץ יפעת, יריד איכרים מתוצרת הארץ, עם מגוון עצום של דוכנים, פעילויות לילדים ודוכני אוכל רחוב, כך שאפשר יהיה לטעום, להריח ולקנות תוצרת מקומית של חקלאים ויצרנים בעמק יזרעאל, הגליל, הגולן והעמקים. הירידים ייערכו במימון המשרד לפיתוח הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, ויוצגו בהם יותר מ-40 דוכנים של תוצרת חקלאית, אמנות ומוצרים של עסקים מהעמק והצפון. דוכני המזון יציעו פירות וירקות, שמן זית, דבש, תבלינים, מאפים, גבינות, יין, בירה, ממרחים. כמו כן ניתן יהיה לרכוש צמחי נוי, אמנות בזכוכית ובעץ, כלים לבית וכלי קרמיקה מעוצבים. בין הדוכנים יהיו גם תכשיטים בעיצוב מקורי, ביגוד, טקסטיל וספרים. לצד הדוכנים, הירידים יציעו מגוון אטרקציות ופעילויות לילדים.
מוזיאון העמק, קיבוץ יפעת. שישי 09:00-16:00.

האוצרות של עמק חפר (גילי מצא)

עמק חפר הפך בשנים האחרונות לאזור אטרקטיבי במיוחד, עם היצע נאה של קולינריה, אמנות ופנאי וגם טבע מרהיב ונגיש בשמורת נחל אלכסנדר, באגמון חפר, במצפור ויקר, במאגר משמר השרון ובפארק השרון, שבהם ניתן לערוך תצפיות, לטייל בשבילים מסודרים או לרכוב על אופניים, וגם לערוך פיקניק. ואגב פיקניק, בקורונה החלה פה מגפה של עגלות קפה, ספרנו כ-15 ועוד היד נטויה.
העמק מזמין לגיחת יום שישי חורפית וכיפית שבסופה חוזרים לישון בבית, גם מכיוון שהוא קרוב וגם כי אין בו עדיין מלון או צימר.

פארק תעשיות עמק חפר: אוכל ובירות

שוק האוכל בהאנגר 09: בימים אלו, כשחקלאים משוועים לתמיכה, שוק האוכל הפועל כבר שנה בפארק תעשיות עמק חפר, מציע שפע מרשים: פירות וירקות טריים (גם אורגניים), גבינות, יינות, דבש, דגים, נקניקיות, עציצים ופרחים, לחמים ומאפים, ממרחים, שייקים טבעיים ובירה מהחבית. בשוק הקרוב ייערכו טעימות של זני פירות הדר ממטעי העמק. ב-1 בכל חודש נערך שוק אוכל בפארק התעשיות האזורי, שהפך למתחם הכי איני בעמק.
השוק הקרוב ייערך בשישי, 1 במארס, בשעות 14:00-8:00. פארק תעשיות עמק חפר.
נורד: זוהי חנות קסומה המציעה מוצרי מזון ולייף סטייל ממדינות נורדיות. יש פה מטעמים עתירים באומגה 3, נטולי גלוטן וגם כאלו הנחשבים ל"סופר־פוד". בימי שישי עומדים פה בתור כדי לאכול את כריכי ההרינג, שהם מעדן אמיתי. ויש גם סלמון כבוש, למי שמעדיף. אהבתי לגלות פה את מוצרי העץ המינימליסטיים בהשראת המומינים החמודים מספריה של טובה ינסון, שנמכרים בחנות בתרגום לעברית.
נורד, בית הראשונים 22, פארק תעשיות עמק חפר.
בירה אלכסנדר: את מבשלת הבירה "אלכסנדר" הקים אורי שגיא, מפקד טייסת של מסוקי אפאצ'י, שנמצא במילואים מאז 7 באוקטובר. במקום יש כ-16 סוגי בירות, שחלקן כבר זכו במדליית זהב בתחרויות בחו"ל. בימי שישי נערכות טעימות ממבחר הבירות ואפשר להזמין מהתפריט פלטת גבינות, פרעצל עם דג מעושן ופיצות. כשהמצב מאפשר פועלת פה בימי שישי גם טברנה עם הופעות חיות. כדי להגיע לסיור וטעימות במרכז המבקרים המרשים יש להירשם מראש באתר.
בירה אלכסנדר, צבי הנחל 13,פארק תעשיות עמק חפר.
13 צפייה בגלריה
מבשלת בירה "אלכסנדר". מרכז מבקרים מזמין
מבשלת בירה "אלכסנדר". מרכז מבקרים מזמין
מבשלת בירה "אלכסנדר". מרכז מבקרים מזמין
(צילום: גילי מצא)
גלריה זוזו: שם הגלריה, "זוזו", נובע מהמוטו שלה - להזיז אנשים להנעה תרבותית. בכל חודשיים מתחלפת פה התערוכה. כעת, ועד לסוף חודש אפריל, מוצגת התערוכה "מסע בין כוכביות", המזמינה אתכם "להרפתקה קוסמית בשמונה כוכביות, שמונה עולמות, שמייצגות מהויות שונות בקיומנו האנושי".
במקביל לתערוכה מתקיימים בגלריה מפגשי אמן, סדנאות, הרצאות, אירועי מיצג ועוד. באתר הגלריה ניתן למצוא סיורים וירטואליים של תערוכות העבר. הגלריה פתוחה בשישי־שבת.
גלריית זוזו, גשר העץ 46, פארק תעשיות עמק חפר.
דקלבאום: המאפייה שחלון שקוף חוצץ בינה לבין החנות נראית סטרילית כמו מפעל מתוקתק. יש ב"דקלבאום" מבחר גדול של מאפים מעוררי תיאבון שיוצר קונדיטור הבית יואב, ובהם קרמבואים, פרלינים עם שוקולד לבן, מאפינס עם קרמל מלוח, פיסטוק שוקולד מריר, טארט פסיפלורה ולימון. בימי שישי העוגות שאופים פה נחטפות במהירות ומוטב להקדים ולהגיע סביב 9:00-8:00. בימים נאים יש שולחנות וספסלים בחוץ.
דקלבאום, בית הראשונים 22, פארק תעשיות עמק חפר.
אמירי ביסטרו: הביסטרו, של השף גיל אמירי ואשתו רונית, הוא מקום טעים ומסביר פנים. בעזרת חומרי גלם משובחים מהאזור ועם המון אהבה מכינים פה שישקבב רומני, דג על הפלנצ'ה, ראגו פפרדלה ועוד ועוד. הביסטרו מציע גם כריך סביח, שקשוקה ועוד דברים שיתאימו לכם לבראנץ' בשישי. פעמיים בחודש מתקיימות פה הופעות.
צבי הנחל 2, פארק תעשיות עמק חפר.

מרכז עמק חפר: גן בוטני ואמנות

הגן הבוטני חוות הנוי: הגן שליד מכללת רופין הוא אוצר שרק מעטים מכירים. הוא אחד מ-11 הגנים הבוטניים הקיימים בארץ, והוא הוקם ב-1949 במטרה לאקלם צמחים מרחבי העולם ולהדגים את התוצאות המוצלחות לגננים המקומיים. פגשתי פה לסיור את אילן למדני, שניהל את המקום ומכיר את הסיפור של כל עץ, שיח וצמח, ומדובר באלפים. הכניסה לגן בחינם.
עגלת קפה ארטורה: שתי דקות מהגן הבוטני נמצאת עגלת הקפה "ארטורה", הנחשבת לעגלה הכי משודרגת וגדולה בעמק. בעלת העגלה מגדירה את הטעמים שהיא מציעה פה כנעים על הסקאלה שבין שחיתות לבין בריאות, עם קערות אסאי שכבר צברו מוניטין ארצי, סלטים, מלאווח, פיצות, מרקים, שייקים ועוד. יש בחצר כ-120 מקומות ישיבה. העגלה פתוחה בכל יום, בסופ"שים עמוס פה והווייב חביב.
13 צפייה בגלריה
עגלת קפה ארטורה. בין שחיתות לבריאות
עגלת קפה ארטורה. בין שחיתות לבריאות
עגלת קפה ארטורה. בין שחיתות לבריאות
(צילום: גילי מצא)
גלריית אמנות ארטורה: הגלריה הצמודה לעגלת הקפה היא בית לאמנות המקדם יוצרים מעמק חפר. התערוכות מתחלפות פה אחת לחודשיים, וביניהן מוצגת תערוכת הפופ־אפ "רוקמות למענם", שנעשתה בעקבות אירועי 7 באוקטובר. זה פרויקט חברתי שבו השתתפו 230 רוקמות, וכל אחת מהן קיבלה יריעת בד מרובעת, חוט אדום ומחט כדי ליצור את הפרשנות שלה לטבח ולחטופים. מוטיבים חוזרים שזיהיתי: דמעות, לבבות, מגיני דוד ושעון חול.
ב-16 בפברואר נפתחה פה תערוכת "שקר מתוק", שבה משתתפים כ-20 אמנים מהאזור. "התערוכה מבקשת להציף את העיסוק בסוכר לא רק כרכיב מזון ותוסף, אלא להביט עליו כחומר גלם, כדימוי, כמטפורה, כאמצעי", נכתב בדף התערוכה. הגלריה פתוחה גם בשישי ושבת.

ביתן אהרון: קטיף ותוצרת מקומית

גינת אוכל משק הלברכט, ביתן אהרון: זוהי גינה משגעת עם ערוגות של ירקות, בוסתן פרי, שולחנות וספסלים הפזורים ביער קטן. יש פה משתלה שווה שבה אני אוהבת לרכוש צמחי בית וסוקולנטיים, אחרי ישיבה על קפה ומאפה או על כריך מהעגלה שפועלת פה בסופי השבוע.
ב"גינת אוכל משק הלברכט" מוכרים ריבות, ממרחים, חליטות, דבש, בדגש על תוצרת מקומית. בימי שישי מציעים פה גם מגשי פיקניק לזוג, שצריך להזמין מראש. אופציה מרעננת היא קטיף עצמי של כל מה שגדל בשטח - לוקחים שקית שעולה 35 שקל וממלאים אותה לפי מה שחסר לכם כרגע במטבח.
קטיף עצמי בית ראשונים, ביתן אהרון: שי מלר מציע לכם לקטוף מההדרים שגדלים בשטח העצום של סבא שלו. ב"קטיף עצמי בית ראשונים" תמצאו על העצים קלמנטינות מסוג מיכל, מירב ואור, ותפוזים מזן ולנסיה ושמוטי. מדובר בחוויה יותר גדולה מרק לקטוף ככל יכולתכם ב־32 שקל. מלר יצר מרחב מזמין עם מחצלות, ארגז חול, כיסאות פלסטיק ומסחטות שבעזרתן אפשר לשתות את המיץ היישר מהעץ. המקום פתוח בשישי־שבת, ויש חניה צמודה.
13 צפייה בגלריה
קטיף עצמי בביתן אהרון. מהעץ לפה
קטיף עצמי בביתן אהרון. מהעץ לפה
קטיף עצמי בביתן אהרון. מהעץ לפה
(צילום: גילי מצא)
שמורת טבע ביתן אהרון: מול הקטיף של בית ראשונים נמצאת שמורת הטבע ביתן אהרון, שבה צמחייה אופיינית לאזור וסדרת מערות קבורה קדומות. השמורה, הפורחת בימים אלו, נושקת למבנה ההיסטורי שבמתחם בית ראשונים, ששופץ לאחרונה וכולל גם גלריה, אך הוא סגור בשישי־שבת.

כפר ויתקין: פיקניק לצד הנחל

נחל אלכסנדר וגשר הצבים: חמש דקות נסיעה ממושב כפר ויתקין יביאו אתכם אל גשר הצבים שמעל נחל אלכסנדר. כאן אמורים לראות את הצבים שחיים בנחל, אך האמת היא שלפחות ביום שישי, כשאני הייתי פה, הם לא נצפו. ריכוז חביב שלהם מצאתי דווקא ליד אחת מהתצפיות באגמון חפר.
מה שכן יש פה זה מגדל תצפית, ספסלים ושולחנות פיקניק והמקום מטופח ונגיש. חלקו המערבי של הנחל עבר תהליך שחזור ושימור, שזיכה את המועצה האזורית במספר פרסים.
13 צפייה בגלריה
גשר הצבים
גשר הצבים
הנוף ממגדל התצפית בגשר הצבים
(צילום: אסף רוזן)
13 צפייה בגלריה
נחל אלכסנדר. טיול קצר ופיקניק טעים
נחל אלכסנדר. טיול קצר ופיקניק טעים
נחל אלכסנדר. טיול קצר ופיקניק טעים
(צילום: גילי מצא)

בורגתה: עגלת קפה ופסלים

פוזה לקפה: עגלת הקפה הזו נמצאת במושב בורגתה במרחב דשא גדול, עם קירוי של אוהל בחורף. ב"פוזה לקפה" יש אפשרות לשבת על כיסאות בר ולנגוס בכריכים משודרגים, מגוון מאפים, קערות בריאות מפנקות, שייקים, שוקו לילדים ועוד. יש פה גן שעשועים, גינת כלבים, חניה צמודה ושירותים, וגם עמדת עבודה לאלו שמגיעים עם לפטופ. בימי שישי יש הפנינג פוצ'יוולי - הקפצת כדור במעגל. הקהל המגוון מורכב ממשפחות ומצעירים פליטי מסיבת הנובה ומחיילים מרחבי העמק.
פוזה לקפה, דרך הארז 735, בורגתה.
גן הפסלים של יגאל תומרקין: על המדשאה הצמודה לעגלת "פוזה לקפה" מוצבים כ-20 פסלים של יגאל תומרקין. האמן הנודע, שזכה בפרסים רבים, בהם פרס ישראל לפיסול, החזיק בעבר סדנה במושב ומיקם פה מקבץ מיצירותיו מברזל, מתכת וגרוטאות. טיילתי בין פסי קרוניות, פסלי טוטם ומתחם פולחני קדום. הגן פתוח והכניסה חינמית.
13 צפייה בגלריה
גן הפסלים של יגאל תומרקין בבורגתה. מוזיאון חי
גן הפסלים של יגאל תומרקין בבורגתה. מוזיאון חי
גן הפסלים של יגאל תומרקין בבורגתה. מוזיאון חי
(צילום: גילי מצא)
גילי מצא היא עיתונאית-צלמת ובעלת הבלוג "לטייל עם גילי". מוזמנים לעקוב אחריה גם באינסטגרם.