לקראת חג שבועות, חג המים האהוב המשלב ימי חופשה מפנקים עם מזג אוויר נפלא של סוף האביב ותחילת החום הגדול של הקיץ, ביקשנו מחן יוסף, בלוגרית טיולים וחובבת מושבעת של טבילה במעיינות קפואים, להמליץ לנו על טבילה חגיגית במיוחד.
"סכר כפר בלום ההיסטורי", היא ענתה מיד וללא כל היסוס. "מדובר בטבילה מצוינת בנהר הירדן, מקום ממש מטריף עם מפלון רחב ויפה על מדרגות אבני בזלת שחורות. העוצמה של הזרימה מאוד מרשימה עכשיו עם צבע לבן, ממש שצף-קצף. לדעתי זאת אחת הפינות הכי יפות בנהר הירדן, אבל צריך להיזהר כשרוצים לשחות בקרבת המפל. בגלל הזרימה החזקה, אני ממליצה לטבול מעל המפל או במורד שלו, בכל כיוון יש פינות קצת יותר רגועות ונעימות".
המלצות קודמות של חן:
טיול וטבילה בטיילת מפגש הנחלים
בריכת טורקיז נסתרת ומפל סודי
טבילה מרעננת במעיין קטן וקסום
בניגוד לאתרי טבילה פופולריים אחרים, שהכניסה אליהם היא דרך קיבוץ או מושב השומר בקנאות קניינית על פרטיות השטחים שלו ויוצר חיכוכים עם השכנים וחובבי הטבע, דווקא בקיבוץ כפר בלום אין בעיות מיוחדות - זאת בהנחה שהמבקרים שומרים על הסדר הציבורי. יוסף טוענת כי באופן אישי מעולם לא נתקלה בבעיה או באי נעימות בכניסה לקיבוץ הנדיב.
"הכניסה למפל נמצאת בתוך קיבוץ כפר בלום", סיפרה. "פעם הייתה דרך עוקפת להגעה ללא כניסה לקיבוץ, אבל היא נסגרה. לכן צריך להיכנס דרך השין-גימל של הקיבוץ. בשעות היום השער פתוח ואין כל בעיה. אני מבקשת מכל מי שמגיע לכבד את התושבים של המקום, לשמור על הניקיון ועל השקט, ולהחנות את המכוניות במקומות המותרים בלבד ולא ליד שלטים שאוסרים על חניה".
מה מיוחד במקום?
"המפל הרחב הוא ממש יוצא דופן לישראל. כבר בחניה ניתן לשמוע את הרעש העוצמתי שלו. המפל מאוד יפה, שילוב של מים מוקצפים ולבנים עם אבני בזלת שחורות, המון צמחייה והרבה צל. היה לי מאוד קשה לצלם שם סרטון באיכות טובה בגלל הצל והאפלוליות, אבל זה מעולה לטבילה ביום חם בקיץ".
מהי הטמפרטורה של המים?
"קרים, אבל לא קפואים כמו הנחלים שמזינים את נהר הירדן. לא צריך הכנה נפשית מראש, פשוט להיכנס ולהיזהר מהזרם החזק".
מקור השם האנכרוניסטי של המפל, "סכר כפר בלום ההיסטורי", הוא בראשית תקופת ההתיישבות בעמק החולה. התהליך המצער בדיעבד של ייבוש האגם כלל גם חפירת תעלה מלאכותית, ופיצול והחלשה של הזרימה של נהר הירדן.
הסכר של כפר בלום ניצב בנקודה ההיסטורית והטבעית שבה זרם נהר הירדן, ולכן שמו המלא מציין זאת. מכיוון שמדובר בטבילה באזור של מפלים שוצפים, המכונים לעיתים בבדיחות "מפלי הניאגרה של ישראל", הטבילה צמוד לזרם החזק לא מתאימה לכולם ובטח לא לילדים.
ליוסף יש פתרון מושלם לזרם החזק: "בפינה הימנית של המפל יש פינות יותר רגועות, קסומות ומוצלות. אם הולכים בכיוון הנגדי במעלה הזרם יש לך עוד מלא פינות יותר שקטות ופחות מוכרות, המים יותר רגועים ויש חבל טרזן ומקומות לישיבה. אולי בגלל הזרם והכניסה דרך הקיבוץ לא באות לכאן הרבה משפחות, וזו יותר סצנה של מקומיים, חבר'ה צעירים ומאוד נחמדים מהיישובים בסביבה שבאים להתאוורר".
ויש גם כמה כללים שחייבים להכיר: "אסור להכניס כלים חד-פעמיים ובקבוקי זכוכית. אסור להכניס כיסאות פלסטיק ושולחנות. אסור להשמיע מוזיקה חזקה. אסור קמפינג ואסור להדליק אש, ולא להישאר לאחר שעות החשיכה. אין פחים, אז לא לשכוח להביא שקיות זבל ולנקות אחריכם".
למה יש כל כל הרבה חוקים?
"חוקים נועדו להיטיב עם הטבע ופחות עם בני האדם. כל החוקים האלה נועדו לשמור על המקום נקי ומסודר, ובנוסף עוברים שם פקחים. אני ממליצה לכל מי שמגיע למפלי כפר בלום לקחת רק מחצלת ומינימום של ציוד, ולא להתעסק עם נגלות. בתחילת המפל, ליד המקום שממנו זורמים המים, יש פינה קטנה ומיוחדת. הילדים המקומיים אוהבים לשבת על המדרגה הראשונה של המפל. זה אזור עם שמש, והם נהנים לשבת על הזרימה. מדובר בחוויה עוצמתית, ג'קוזי על סטרואידים.
"איך מגיעים? נוסעים בכביש 90 לכיוון קריית שמונה. בצומת האחרון לפני הכניסה לעיר פונים ימינה בכביש 997, ואז שמאלה בכביש 998 לקיבוץ כפר בלום. מאיטים ונכנסים בשער הקיבוץ, ובהמשך פונים ימינה אל החניה. אפשר גם לכתוב בווייז 'סכר כפר בלום'. מהחניה יש הליכה של כמה דקות בעקבות הרעש של המפל".
אזהרה: במפל ההיסטורי של כפר בלום אין שירותי הצלה, והרחצה היא על אחריות הרוחצים. בקרבת המפל זרם המים חזק ומסוכן. מומלץ לשחות מעל המפל או במורד שלו.