הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סודן ייצור לראשונה מצב שבו יש רצף יבשתי של יותר ממדינה אחת שמקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל – ואנחנו לא יכולנו שלא לחשוב ישר על רוד-טריפ אפריקני.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
אבל האם באמת נוכל בעוד כמה חודשים לצאת עם הרכב הפרטי מרעננה ולנסוע היישר אל מקורות הנילוס ואל אגם ויקטוריה, או אולי היישר לטנזניה ומשם להפליג לזנזיבר, להגיע בנסיעה למוזמביק ולתפוס מעבורת למדגסקר, או אפילו להמשיך עד קייפטאון? מתברר שזו תהיה משימה קצת קשה, על גבול הבלתי-אפשרית.
כתבות נוספות למנויים:
"זה יכול להיות מסע מרתק למי שקרא ספרים של מגלי ארצות, והרעיון מצית את הדמיון", מסכימה ד"ר אירית בק, מומחית לחקר אפריקה מאוניברסיטת תל אביב. "אבל כרגע זו בעיקר פנטזיה. אולי זה יהיה אפשרי בעתיד הרחוק". לדבריה, הסיכוי להצליח להשלים מסע כזה נמוך מהסיכוי שהמסע לא יושלם.
בשנות ה-90 ואף בתחילת שנות ה-2000, היו ישראלים שיצאו ל"רוד-טריפ" שכזה – אף שסודן נחשבה אז למדינה עוינת – אולם מאז המצב במדינות אפריקה השתנה. משטרים דיקטטוריים שהתפוררו והתחלפו באנרכיה, מלחמות אזרחים, פשיעה גואה לצד עוני כבד וארגוני טרור שהתבססו בשטחי ההפקר העצומים, גרמו לכך שאזורים רבים כבר אינם בטוחים לתיירים.
"אין איזה Highway שאתה יכול לקחת ולנסוע בבטחה, קשה להבטיח שבכלל יהיה רצף של כבישים עבירים לרכב", מסבירה ד"ר בק. "אפילו בקניה, אתיופיה ומוזמביק, שנחשבות ליעדים תיירותיים מצוינים, שיטוט עצמאי זה משהו שיהיה מאוד הרפתקני. בכל אחת מהמדינות יש אזורים מסוכנים שההגעה אליהם אינה מומלצת. גם בתוך הערים המרכזיות יש אזורים שעדיף לא להיכנס אליהם".
לדברי ד"ר בק, "כרגע גם סודן וגם דרום סודן שאותה אולי עוברים בדרך, אלה לא אזורים בטוחים לתיירות. בסודן המצב הכלכלי והפוליטי כרגע אומנם די סביר, והיו גם תקופות שהבירה חרטום וסביבותיה נחשבו בטוחים למדי, אבל כרגע אלו לא אזורים מומלצים לתיירים. בטח לא באזורים הפריפריאליים יותר במדינה, שם נמצאים כמה יעדים אטרקטיביים".
במטה ללוחמה בטרור ממליצים לתיירים הישראלים להימנע בשלב זה מכל ביקור בסודן. ייתכן שאזהרת המסע תעודכן לאחר נרמול היחסים בין המדינות, אך סביר להניח שהחשש מפני איומי טרור יישאר על כנו. "יש גם אזורים כמו הנילוס הכחול, שממש נמצא בסוג של מאבק עם השלטון המרכזי, ומאוד לא בטוח להגיע לשם", מסבירה בק.
תחילת המסע במעבר טאבה ומשם אל תוך סיני, אך כדי להמשיך אל מצרים ומשם דרומה יש צורך לחצות את תעלת סואץ על אחד הגשרים – מה שדורש נסיעה לכיוון צפון חצי האי סיני, שם יש נוכחות יחסית משמעותית של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש). בעוד שאזהרת המסע של המטה ללוחמה בטרור למצרים היא חשש מ"איום קונקרטי בסיסי", אזהרת המסע לחצי האי סיני חמורה יותר ומדברת על חשש מ"איום קונקרטי גבוה מאוד".
ומשם לסודן, איום נוסף כאמור, אך אם יבוא היום ונוכל לטייל בה - נפגוש לא רק סכנות. הבירה חרטום, ששוכנת בנקודת המפגש של הנילוס הלבן והנילוס הכחול, היא עיר מודרנית יחסית – ובניגוד לאזורים אחרים בסודן מציעה תשתית תיירותית יחסית מפותחת עם מלונות ברמה טובה, מסעדות עם אוכל מערבי ואינטרנט. תשתיות תיירותיות מפותחות ימצאו המבקרים גם בעיר פורט סודן שלחופי הים האדום, מרחק של כ-800 ק"מ מחרטום. בחופים הסמוכים לעיר יש שוניות אלמוגים מרהיבות ואתרי צלילה בעלי שם עולמי.
את הפירמידות במצרים כולם מכירים, אך לא הרבה יודעים שאצל השכנה מדרום כמות הפירמידות גדולה בערך פי שניים (גם אם הן פחות מרשימות). הפירמידות הנוביות בסודן מרוכזות בשלושה מוקדים: אל-קורו, נורי שעל גדות הנילוס ומרואה, כ-100 ק"מ צפונית לחרטום.
העיר העתיקה מרואה, שהייתה בירת ממלכת כוש במאות ה-4 וה-3 לפני הספירה, נחשבת לאתר הפירמידות הגדול ביותר שהתגלה בסודן וקבורים בו כ-40 בני אצולה. באתר כ-200 פירמידות אשר מזדקרות מתוך דיונות החול. דרומית לאתר הפירמידות התגלו גם המקדשים העתיקים של מוסאוואראט אס-סופרא ומקדש אפדמק בעיר נאקה.
לצד הנופים המדבריים, סודן מציעה גם נוף של סוואנה אפריקנית – בפארק הלאומי דינדר הסמוך לגבול עם אתיופיה. בשמורה מינים רבים של בעלי חיים אופייניים לאפריקה, בהם אריות, נמרים, ברדלסים, ג'ירפות, קופים ואנטילופות.
לאחר המעבר בסודן, ניתן להמשיך אל דרום סודן – או לחילופין אל אתיופיה. אתיופיה נחשבת יחסית בטוחה לתיירים, אך במזרח המדינה, ובמיוחד באזור הגבולות עם סומליה וג'יבוטי, ישנן תשתיות טרור של ארגון א-שבאב המזוהה עם אל-קאעידה. המטה ללוחמה בטרור ממליץ לישראלים להימנע מנסיעות שאינן חיוניות לדרום ולמזרח אתיופיה, ואזהרת המסע מדברת על חשש מ"איום פוטנציאלי מתמשך".
לגבי דרום סודן אומנם לא קיימת אזהרת מסע, אך ב-2013, כשנתיים לאחר יציאתה של המדינה הצעירה לעצמאות, פרצה בה מלחמת אזרחים קשה ואלימה שהחייתה סכסוך עתיק יומין בין שבטי הדינקה ונואר שמרכיבים את אוכלוסייתה. מלחמת האזרחים אומנם הסתיימה ב-2015, אך גרמה בין היתר לפגיעה קשה בתשתיות ברחבי המדינה.
"כיום זו מדינה עם תשתיות מאוד חסרות, ויש חוסר יציבות שלטוני שלא מאפשר פיתוח משמעותי מאז היציאה לעצמאות", מסבירה בק. "יש תקופות ארוכות של שיטפונות שבהן המעבר בין האזורים כלל אינו אפשרי. המציאות כרגע בדרום סודן היא לא מציאות של תיירות, למרות שיש שם פוטנציאל".
מאתיופיה או דרום סודן, המסע באפריקה ממשיך לקניה – המפורסמת בטיולי הספארי שהיא מציעה לתיירים. עם זאת, המטה ללוחמה בטרור ממליץ לישראלים להימנע מביקור בכל שטחי המדינה, כולל בבירה ניירובי, בעיקר בשל נוכחותו של ארגון הטרור א-שבאב. בינואר 2019 נרצחו 21 בני אדם בפיגוע במלון ובמתחם משרדים בעיר. ארגון א-שבאב מסר בהצהרה כי אנשיו יצאו למתקפה "כתגובה לדבריו חסרי השחר של נשיא ארה"ב והכרזתו שירושלים היא בירת ישראל".
אזהרת המסע לקניה מדברת על חשש מ"איום קונקרטי בסיסי", ואילו באזור הגבול עם סומליה ורצועת החוף יש אזהרה מפני "איום קונקרטי גבוה". על פי המטה ללוחמה בטרור, גורמי הטרור מצהירים על כוונתם להמשיך במאמציהם לבצע פיגועים בקניה ולפגוע גם ביעדים ישראליים ויהודיים במדינה.
אחרי מעבר הכרחי ליד אגם ויקטוריה הענק, ממשיכים במסע מקניה אל טנזניה – שמפורסמת גם היא בטיולי הספארי, ואין לגביה כל אזהרת מסע. האי זנזיבר, שנחשב ליעד תיירותי אהוב במיוחד, הוא חלק מטנזניה.
מטנזניה המסע ממשיך אל מוזמביק. מוזמביק קיבלה את עצמאותה מפורטוגל ב-1975, אך העשור הראשון לעצמאותה לווה במלחמת אזרחים עקובה מדם שבה, על פי ההערכות, נהרגו כמיליון בני אדם. בשנות ה-90 הושג הסכם שלום בין הממשלה למורדים, והמדינה שנחשבה לאחת העניות בעולם החלה להתפתח בצורה מרשימה. עם זאת, מלחמת האזרחים הממושכת הרסה את התשתיות במדינה וגם הותירה מוקשים רבים בשטחים נרחבים, ורק בשנים האחרונות היא מתחילה להתפתח גם מבחינה תיירותית.
באזור קאבו דלגדו שבצפון-מזרח מוזמביק ניכרת פעילות טרור של קבוצות איסלאמיות קיצוניות, הן נגד יעדי ממשל וצבא והן נגד יעדים אזרחיים, ועל פי המטה לביטחון לאומי קיים סיכון גם לחייהם של ישראלים השוהים באזור. אזהרת המסע לאזור זה מדברת על "איום קונקרטי גבוה", בעוד שלשאר האזורים במוזמביק אין כל אזהרת מסע.
לאחר מעבר גם בזימבבואה, שבשטחה נמצאים מפלי ויקטוריה (בגבול עם זמביה), מגיעים אל היעד האחרון במסע – דרום אפריקה. לגבי דרום אפריקה אין אזהרת מסע של המטה ללוחמה בטרור, אך יש אזהרת מסע של משרד החוץ בשל רמת הפשיעה הגבוהה במדינה.
על פי משרד החוץ, עיקר מקרי הפשע בדרום אפריקה מתרכזים בעיירות עוני ופרברים הרחוקים מהעיר וממרכזי תיירות, אך גם במרכזי הערים הגדולות מומלץ לשמור על ערנות, לשהות במתחמים מאובטחים ולהימנע מתנועה בשעות החשיכה.
בינתיים, בכל אופן, המסע הזה הוא רק בגדר פנטזיה.