הרבה לפני שאיי סיישל הפכו להיות ספוט מושלם בצילומי אינסטגרם, כבר היו טיסות ישירות מישראל אל פנינת הטבע הזאת שבאוקיינוס ההודי. זה היה לפני 25 שנה, נמשך שנתיים בלבד, והופסק פשוט מפני שלא היה מספיק ביקוש, מספר איש התיירות הוותיק גיורא (גיגי) לוין. לוין, כיום מנהל מחלקת ההדרכה בחברת מיי טריפ, המתמחה בטיולי טבע ומסלולים גיאוגרפיים - בין היתר לאיי סיישל, הוא ככל הנראה בין הבודדים שזוכרים את האפיזודה הזאת. אז, לפני רבע מאה, הוא היה אחראי על הקו סיישל־תל־אביב מטעם חברת התיירות שבה עבד באותם ימים, וצבר עשרות טיסות ליעד המסקרן. מהר מאוד הפך לוין לאחד המומחים בתחום, וגם חיבר את ספר התיירות היחיד על סיישל שראה אור עד כה בעברית, ואף זכה בחותמת איכות של לונלי פלאנט.
כתבות נוספות למנויים:
לפני קצת יותר משנה חודש קו הטיסות אל היעד שחופי הים התכולים והחול הלבן עם הדקלים העולים ממנו מהווים אחד מסמליו הידועים. אז החל מה שלוין מתאר "הגל השני של סיישל". חברת אייר סיישל חידשה את הקשר עם ישראל לאחר שהצטיידה במטוסי איירבוס ניאו החדישים עם המנועים החסכוניים, הזולים והשקטים, והחליטה שישראל היא יעד חשוב וטוב לטוס אליו, אומר לוין.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עכשיו, כאשר הוחלט שישראלים מורשים להיכנס לשטח האיים בעיצומה של מגפת הקורונה העולמית, ביקשנו מלוין לחזור לזיכרונות מסיישל וגם אל דפי הספר שכתב, לרענן עבורנו את ההמלצות והטיפים, ובעזרתו יצרנו מדריך בזק עבור מי שכבר יושבים על האינטרנט כדי להזמין את הטיסה.
ראשית, לוין מבקש להבהיר שאם אתם חושבים רק על בטן־גב בהקשר של איי סיישל, כדאי שתדעו שחוץ מנופשונים מעוררי קנאה יש גם טיולי טבע, טרקים ונופים.
סיישל היא מדינת איים באוקיינוס ההודי, מזרחית לאפריקה, ששטחה היבשתי הוא כחמישית משטחה של ישראל. היא מורכבת מ־115 איים, שרק כ־30 מהם מיושבים, וקברניטיה מעדיפים שלא לאפשר כניסה של כמויות תיירים גדולות מדי, כדי לשמור על הטבע והסביבה. עדיין, מדובר ביעד תיירות מבוקש מאוד בשל השילוב של איים טרופיים המרוחקים 1,300 ק"מ מכל יבשה, מים צלולים ונקיים עם טמפרטורה אחידה כל השנה, מלונות ברמה הכי מפנקת שאפשר ואוכל קריאולי מענג.
בסיישל יש שלושה איים גדולים עיקריים - מאהה, שם גם נמצאת עיר הבירה ויקטוריה שנחשבת לעיר הבירה הקטנה בעולם, פראלין (מאוית Praslin), האי השני בגודלו, ולה־דיג. בדגל של סיישל חמישה צבעים: הכחול מייצג את השמיים והים, הצהוב את השמש, האדום את נחישות התושבים, הלבן מסמל צדק והרמוניה והירוק את האדמה, הטבע והצמחייה.
• מזג אוויר: טרופי ונוח לחובבי החום והלחות הגבוהה שמקורה באוקיינוס. הטמפרטורות נעות בין 28־30 מעלות במקסימום ו־22־24 מעלות במינימום, וטמפרטורת המים עומדת על 24 מעלות, מה שהופך את השחייה לאפשרית כל השנה. עונת המונסונים באיים נמשכת ממאי עד ספטמבר. אלה חודשי העונה ה"קרה" בסיישל, הנמצאת בחצי כדור הארץ הדרומי.
• סיישל על שום מה? האיים נקראים על שמו של שר האוצר של לואי ה־15, ז'אן מורו דה סיישל.
• דמוגרפיה: סיישל עברה הרבה ידיים לאורך השנים, ואת העצמאות שלה קיבלה מבריטניה רק ב־1976. שנתיים לאחר מכן התרחשה בה הפיכה, שבעקבותיה גורשו ממנה גם היהודים, שחיו בה לאורך השנים, ורכושם הולאם. לאורך השנים חיו בסיישל תושבים ממגוון רב של מדינות, ולכן גם המטבח שלה מגוון וטעים. בין התושבים אפשר למצוא אירופאים ששלטו כאן בעבר, אפריקאים שהובאו כעבדים והודים וסינים שעברו לחיות בה.
• יחסי הציבור של האיים: לאורך השנים סיישל שימרה קונוטציה נפלאה של גן עדן, הרבה בזכות יחצנות טובה של הסיישולווה - כך נקראים התושבים המקומיים. כאמור, למקומיים אין עניין בתיירים רבים, ולכן לאורך השנים הם מקפידים על הקצאת מכסות לא גבוהות לתיירות, וכן על סינון של האוכלוסייה שמגיעה לטייל במדינה באמצעות קביעת מחירים לא נמוכים, בלשון המעטה, ללינה, לאוכל ולבילויים.
• האוכל: מטבח קריאולי שהוא פיוז'ן של אוכל צרפתי, הודי, אנגלי ואוכל מחצי האי ערב - כאשר הכול יחד מתחבר למטבח טעים ובריא, המבוסס על הרבה מאכלי ים ודגים (כולל כרישים שנאכלים בתאווה), הרבה פירות אקזוטיים, ירקות מקומיים שלא תמיד שמענו עליהם בישראל, אה, ויש גם 20 סוגים שונים של בננות. המטבח הקריאולי מציע אוכל שמח, עשיר בטעמים ובצבעים, ובעיקר חדש ומסקרן לחך המערבי. חובבי החריף יתענגו על המנות הבוערות שמקורן במטבח ההודי. מי שאוהבים פירות טרופיים ימצאו אותם כאן למכביר. אוהבי הדגים ופירות הים יהיו מרוצים אף הם. והצמחונים לא ירגישו ששום דבר חסר להם, בזכות מגוון עצום של סלטים, גם אקזוטיים, שמוגשים בכל ארוחה ובכל מזנון בארוחות של בתי המלון. אגב, במאהה, לא רחוק ממפרץ בו־ואלון (Beau Vallon), נמצא בית הספר לתיירות של סיישל, ובמקום ניתן ליהנות ממגוון רחב של מנות קריאוליות המוכנות בידי תלמידי בית הספר במחירים זולים יחסית.
• סיישל הרומנטית: או במילים אחרות - בלי ילדים. כן, תשאירו את הילדים בבית וקחו לכם חופשה מענגת באחד מבתי המלון המפנקים, תיהנו מהחופים הלבנים והתכולים ומהמסעדות הטעימות בלי שתצטרכו לחתוך את השניצל לחתיכות קטנות. הטבע הרגוע והנפלא של סיישל יוגש לכם במנות נדיבות ומרגיעות, בטח אחרי סגרים וזומים מתישים בחודשי הקורונה. זה מגיע לכם.
• עם ילדים: שימו לב - חלק קטן מהמלונות אינם מקבלים משפחות עם ילדים מתחת לגיל מסוים. שווה בדיקה מראש. בסיישל מגוון של פעילויות שבהן יכולים להשתתף גם ילדים מגילים שונים, כולל ספורט מים ושנירקול. במאהה המקומות המועדפים לבילוי של כל המשפחה הם הפארק הלאומי סנט אן, פורט לואיז מול חופי האי פראלין, ובסביבות האי פטיט סואר שסמוך לאי לה־דיג. כמו כן אפשר ליהנות מגלישת רוח, גלישת גלים, שיט מפרשיות, טיפוס סלעים, מסלולי קנופי באורכים שונים, רכיבה על סוסים ועוד. הליכה: במאהה ופראלין מספר מסלולי הליכה מקסימים וקלים למשפחות. באי לה־דיג תוכלו ללכת רגלית מאזור הנמל, שאליו הגעתם בהפלגה מפראלין, אל עבר אחוזת ל'אוניון - בערך 15 דקות הליכה. באחוזה הנטושה אפשר לבקש מאחד המקומיים שידגים בפניכם כיצד קולפים את פרי דקלי הקוקוס הרבים הפזורים במקום ומה השימושים שלו.
• קצת היסטוריה: במאהה ניתן לבקר במוזיאון ההיסטוריה הלאומי וכמובן בשוק סר סלוו'ין קלארק (Sir Selwyn Clarke).
• שימו לב לפני שמזמינים מלון: בסיישל מספר רב של מלונות, ובדרגות שונות - החל מבתי הארחה פשוטים וזולים ועד למלונות פאר, למשל באי קוזין (Cousine) שליד פראלין, שמחירם מגיע גם ל־4,000 דולר ללילה, ואף יותר. חובה לבדוק אם יש מזגן במלון שהזמנתם. יש מקרים שבהם אין, וזה לא עניין פשוט במקום כל כך לח.
• חיי לילה: חולמים לקרוע את העיר? תמשיכו לחלום, כי כאן הכול הולך לישון בעשר. סיישל אינה מפורסמת בחיי הלילה שלה, התושבים המקומיים מבקרים במועדוני ריקודים מקומיים בעיקר בסופי השבוע; בעיר הבירה ויקטוריה נמצאים מספר מועדונים וחלק מהמלונות הגדולים מציעים מופעי בידור לאורחיהם. באי הגדול מאהה יש כמה אזורים שבהם ניתן לבקר בקזינו; הידועים הם במלון Beau Vallon ובמלון The Plantation Club.
• השוק של ויקטוריה: מומלץ לא לוותר על השוק המקומי של עיר הבירה. קומת הקרקע מיועדת לפירות, ירקות, דגים ובשר, ואילו בקומה השנייה יש מבחר לא גדול של מוצרים מקומיים - תיקים, בדים, תכשיטים שונים וכו'.
• אטרקציות: רוב האטרקציות הנמצאות בסיישל קשורות בצורה זו או אחרת לשהות בים או בחופים ולפעילות ימית. באי לה־דיג יש מספר אתרים המומלצים לטיפוס סלעים. בפראלין נמצא יער עצי דקל הקוקוס ובו כ־7,000 עצים ענקיים, המניבים את פירות הדקל הגדולים ביותר בעולם. מומלץ מאוד לטייל ביערות האלה, אבל ההליכה בהם מחייבת ליווי של מדריך מקומי. אטרקציות נוספות הן הפארק הלאומי הימי במאהה, חופי הגרניט של האי לה־דיג, כביש הנוף Grand Pond בפראלין, ומסלול קנופי/גלישת אומגה באזור Port Launay שבמאהה.
• התוכים השחורים: רבים מדברים על כך שאוכלוסיית בעלי החיים ביער עצי הדקל כוללת מאות תוכים שחורים (שחיים בזוגות), שייחודיים לאי בלבד. לוין מבקש לציין שלמרות ההבטחות, ואף שהיה עשרות פעמים בסיישל, מעולם לא זכה לפגוש את זוגות התוכים הללו.
• חופים: איך בוחרים מבין עשרות החופים המושלמים כאן? מקשיבים למי שחרש ברגליו את החול, ומקבלים את המלצותיו של לוין המנוסה על מספר חופים בולטים ויפים בשלושת האיים הגדולים:
צפון מאהה - חוף בו־ואלון הוא מהגדולים והפופולריים באי. בחלק הצפון מערבי שלו נמצא Port Launay, חוף מדהים ובו מפרצים טבעיים מהממים. חוף נוסף מומלץ ביותר הוא Anse Major.
דרום מאהה - חוף אנס רויאל, אנס פארנל, אנס פורבאנס ואנס מארי־לואיז.
האי פראלין - החוף היפה ביותר לדעתו של לוין נמצא בחלק הצפוני של האי - חוף אנס לאזיו. דרומית לשדה התעופה הקטן נמצא חוף גרנד אנס, ואילו בצידו השני של האי נמצא החוף פטיט אנס.
האי לה־דיג - בצד המערבי של האי נמצא החוף גרנד אנס, ובחלק הדרומי יותר נמצא החוף הנחשב היפה והמצולם ביותר באי - Source d'Argent.
• טרקים: גם במאהה וגם בפראלין תמצאו מספר טרקים מקסימים - חלקם מעגליים וחלקם חוצים את האי מצד לצד. אחד המומלצים ביותר הוא טרק בל אומברה (Bel Ombre). הטרק יוצא מחלקו הצפון מערבי של מאהה, מפרברי כפר קטן הנושא את השם הזה. הולכים כשעתיים בנוף מהפנט, חלקו ביער טרופי וחלקו על גבי צוקי גרניט חשופים, כשהשביל יורד במתינות עד שמגיעים לחוף נפלא בשם אנס ז'סמין. לא לשכוח לקחת כובע, שתייה ובגד ים. רוב הסיכויים שתהיו היחידים בחוף. טיפ: על אחד העצים יש שלט ובו טלפון למונית ימית שתיקח אתכם בחזרה לחוף בו־ואלון. אם לא תנצלו את המונית הזאת תצטרכו לעשות את כל הדרך חזרה בעלייה.
• קסם הווניל השחור: יש שטחים בסיישל שבהם מגדלים וניל שחור, שנחשב לאחד הגידולים הנחשקים של המקום, ומקורו כנראה ממקסיקו. המקומיים משתמשים בווניל גם להעשרת משקה הרום המקומי, המיוצר בחלקו הדרומי של מאהה.
• גן עדן לפחדנים: האיים נקיים לגמרי מבעלי חיים ומשרצים מסוכנים. אין בכלל נחשים, והתנין האחרון שנצפה ניצוד בסוף המאה ה־19, מרגיע לוין. יש מגוון מהפנט של ציפורים וציפורי שיר, וצמחייה מגוונת. במספר מוקדים יש מכלאות פתוחות ובהן צבי ענק.
• שופינג: זה לא המקום לשופינג. ראשית, לא זול, ושנית, אין קניונים, וכל המסחר מתבצע בחנויות קטנות ומקומיות. אפשר לקנות פריטים מקומיים בעלי אפיל תיירותי, אבל אם חשבתם על מסע קניות, תשכחו מזה.