"האמת היא שהדבר הטוב היחיד שאפשר לעשות זה פשוט להרוס את המקום עם בולדוזר. אי אפשר לנקות את האוויר, הוא מסוכן ביותר והופך את המקום למזוהם ביותר בכדור הארץ". כך צוטט ב"סאן" הבריטי לארי גראהם לשעבר מחוקק בפרלמנט של מערב אוסטרליה שהתייחס לתופעה המדאיגה של תיירים שמבקרים במסגרת טיולם באוסטרליה בעיירה וויטנום הנטושה והמזוהמת מאסבסט.
∙ לטייל בעקבות החורבן: מדריך לתייר בצ'רנוביל
∙ מסע בעיירות הנטושות של ארצות הברית
∙ סיביר: נוהרים לאגם המזוהם בשביל הלייקים
וויטנום באזור פילבארה הייתה בעבר עיירת כורים הומה. המתיישבים הראשונים הגיעו ב-1943 כשהחלה במקום כריה של אסבסט כחול, שסיביו נחשבים בעיני רבים כסוג הרעיל והמסוכן ביותר מבין סוגי האסבסט. באותם ימים תעשיית האסבסט הייתה רווחית והעיירה הפכה תוך זמן קצר לגדולה באזור עם אלפי גברים ונשים שעובדים במכרות. ב-1966 המכרות נסגרו והעיירה החלה לדעוך. כיום מתגוררים בה שלושה בני אדם בלבד שנאמר להם בתחילת השנה כי יהיו חייבים לעזוב.
לפי אגודת מחלות האסבסט באוסטרליה, יותר מ-2,000 פועלים ותושבים מקומיים מתו במהלך השנים כתוצאה ממחלות שקשורות באסבסט. הרשויות הסירו את שם העיירה ממפות מסוימות, זאת בנוסף להסרה של שלטי גישה - הכל כדי לא לעודד אנשים לבקר במקום. הממשלה גם ניתקה את העיירה מרשת החשמל, והחלה להרוס בניינים בעיירה ולאטום את המכרות ובורות הפסולות.
ולמרות הכל, התיירים ממשיכים להגיע, אולי בשל העובדה שוויטנום נמצאת בקצה של הפארק הלאומי קאריג'יני. אם תבצעו חיפוש באינסטגרם של ההאש-טאג Wittenoom תמצאו מאות תמונות של תיירים חסרי אחריות. חלקם אפילו מצולמים ליד שלטי האזהרה ומגדירים את הביקור בעיירה כהגשמת משאלה מדלי המשאלות הדמיוני.
בן ווייאט, שר האוצר והאנרגיה באוסטרליה המערבית, אמר לאתר חדשות באוסטרליה: "יש לי מסר פשוט לכל מי שחושב לבוא לטייל בוויטנום. אל! שלטי האזהרה האלה לא שם לקישוט או כדי להפוך לצילום בעמוד האינסטגרם שלכם. הם אזהרות רציניות בנוגע לסיכון בריאותי רציני. אני לא יכול להדגיש מספיק כמה זה מטופש לטייל בוויטנום. יש הרבה מקומות יפים במערב אוסטרליה שלא כוללים השלכות קטלניות".