כדי להציל את עונת התיירות בקפריסין מנסים למשוך את הישראלים עם חבילות מיוחדות ובדיקות קורונה בחינם בחלק מבתי המלון, ששופצו אחרי חודשים ארוכים שבהם היו סגורים. התיירים הבריטים לא מגיעים, והתפוסה דלילה. "זו דווקא הזדמנות נפלאה", סיפר ל-ynet בכיר במשרד התיירות המקומי.
פחות בריטים, יותר רוסים וביקוש גבוה לישראלים
התיירות באי השכן צמחה בהדרגתיות לאורך השנים, וב-2019 טרום פרוץ הקורונה, נרשם שיא במספר התיירים שהגיעו לקפריסין – 3.97 מיליון בני אדם. עם כל הכבוד לישראלים, ויש כבוד בקפריסין, מאגר התיירים הפוטנציאלי החשוב ביותר עבור הקפריסאים הוא דווקא בריטניה – 1.3 מיליון הגיעו לשם מהממלכה ב-2019. אחריה ניצבת רוסיה עם 780 אלף תיירים, ורק במקום השלישי ישראל, עם 293 אלף תיירים.
למרות זאת, הרשויות בניקוסיה ובכירי הענף מפנים בימים אלו את מבטם לעבר ישראל, לאור העובדה שבריטניה מונעת הלכה למעשה מאזרחיה להגיע לקפריסין. האי מוגדר כ"כתום" על ידי הרשויות בלונדון, אף שלמעשה נתוני התחלואה בקפריסין זעירים כעת. משמעות הגדרת האי כ"כתום" היא שהבריטים המגיעים לאי נדרשים להיכנס לבידוד ביתי, כשהם חוזרים לארצם, ולשלם על שתי בדיקות קורונה בנוסף לזו שעברו לפני העלייה למטוס. מגבלה זאת איננה נוחה כמובן לרוב התיירים הבריטים.
מי שיעשה סיור בימים אלו ביעדי התיירות המרכזיים בקפריסין, מהטיילת של פאפוס, דרך הכפרים המסורתיים בעומק האי ועד למועדונים של איה נאפה, יתקשה לשמוע את המבטא האנגלי, שעד לפני תקופת הקורונה היה הנפוץ ביותר בין התיירים באי. כרגע לפחות, מתבלטת באזורי התיירות בקפריסין השפה הרוסית.
אולם האמת היא שגם רוסיה לא מעודדת את אזרחיה להגיע לקפריסין. רוסיה איננה מאפשרת למשל טיסות צ'רטר אל האי. במשרד התיירות המקומי מסבירים כי רוסים רבים מצליחים בכל זאת להגיע לקפריסין, בין היתר בעזרת "טריק" של חברות תעופה, המגדירות את הטיסות שלהן כטיסות מטען. ג'ורג' מינאס, בכיר במשרד התיירות המקומי, אמר בשיחה עם ynet כי להערכתו בכל שבוע מגיעים כעת לקפריסין כ-10,000 תיירים מרוסיה.
אך למרות התיירים הרבים הזורמים לאי מרוסיה וממקומות נוספים בעולם, באתרי התיירות ברחבי קפריסין עדיין מורגשת דלילות ביחס לתפוסה שהייתה לפני ימי הקורונה. בבתי מלון רבים התפוסה חלקית ביותר. גם התיירים הישראלים לא חזרו עדיין בהמוניהם לקפריסין כפי שהיה בעבר, ולדברי מינאס רק 6,000 מהם הגיעו בכל חודש מאי.
זה הזמן הכי טוב לנפוש בקפריסין
אבל כעת, הדברים משתנים. ישראל מקלה יותר ממדינות אחרות בהגבלות שהיא מטילה על אזרחיה החוזרים מחו"ל – ולא דורשת כידוע ממחוסנים וממחלימים להיכנס לבידוד אחרי הנחיתה בארץ. ילדים שלא החלימו אומנם נדרשים להיכנס לבידוד, מה שמשאיר משפחות רבות לנפוש בתוך ישראל, אך העובדה שכעת גם בני 12 עד 15 יכולים להתחסן צפויה לשנות מעט את פני הדברים.
"השוק הישראלי חשוב מאוד לקפריסין", אומר מינאס, הבכיר במשרד התיירות המקומי. "אנחנו מוכנים לקבל תיירים. עכשיו זה לא צפוף כמו פעם, אך הבעיה היא לא ביעד – אלא במדינות המקור, שלא מקדמות ומעודדות את האזרחים שלהן לטייל", הוא מוסיף. לדבריו, מדובר אף ביתרון עבור התייר הישראלי. "זו הזדמנות נפלאה לישראלים לבוא עכשיו – לבחור את המלון שאתם רוצים, וגם אין כל בעיה למצוא מקום בכל חוף שרוצים להיות בו".
במסר שלו לתייר הישראלי, מינאס מזכיר גם את הקרבה המדינית והתרבותית בין ישראל לקפריסין: "ישראל היא במקום עוין, אין לה הרבה שכנות ידידותיות, והעם הישראלי קרוב מאוד לעם הקפריסאי. יש הרבה דמיון, אנחנו נראים אותו דבר. אתה מרגיש כמו בית. אם יש לך בעיה כלשהי מישהו יעזור לך, אם אתה בא לאכול מישהו יבוא לדבר איתך, כאן כמו אצלכם קל יותר קל לתקשר".
ג'ייסון פרדיאוס, מנכ"ל רשת מלונות "לואיס" הקפריסאית, מוסיף: "התיירות מישראל ממלאת תפקיד מרכזי בשנה הנוכחית, ולא בכדי עיקר המאמץ שלנו השנה מכוון למשוך את התיירים הישראלים אלינו". הרשת שלו, שמחזיקה ב-18 בתי מלון היא הגדולה ביותר באי, מציינת החודש 80 שנות פעילות, ומנסה כעת להתאושש מהמשבר הגדול שפקד גם אותה.
הדרכים למשוך את הישראלים ליותר מ-72 שעות
כדי למשוך את התייר הישראלי, ברשת "לואיס" מציעים בדיקת קורונה בחינם למי שיבצע עד סוף חודש יוני הזמנה של לפחות ארבעה ימים במלונותיה. הבדיקה, לשם הנוחות, תתבצע בתוך שטח המלון. המטרה: לעודד את הישראלים לצאת לחופשה שתימשך יותר מ-72 שעות – התקופה שאם הנופשים הישראלים חורגים ממנה הם נדרשים להציג תוצאה שלילית של בדיקת קורונה לפני העלייה למטוס חזרה לישראל, בנוסף לבדיקת הקורונה שעל כולם לעבור לאחר הנחיתה בנתב"ג.
הרשת מציעה גם שורה של חבילות והטבות, כמו הסעה בחינם משדה התעופה, לינה חינם עבור שני ילדים במלונות משפחתיים ו-30 דקות עיסוי חינם במלונות הספא. בחלק מהמלונות הרשת מספקת גם מטבח כשר לקבוצות גדולות, אם כי הדבר דורש תיאום מיוחד מראש. ברשת אומרים כי הבחינו מתחילת יוני בזינוק במספר ההזמנות מישראל דרך אתר האינטרנט שלה: 40% יותר בהשוואה למאי. 70% מההזמנות באתר הן של זוגות, והיתר הן של משפחות עם ילדים, מרביתן לתקופה של עד 72 שעות.
"אנו משיקים מלונות חדשים, משפצים מלונות קיימים, משדרגים, מתקנים, מרעננים את צוותי הבידור ומוסיפים חוויות מקומיות כמו הצגות והרצאות – כל זאת כדי לייצר חוויה בלתי נשכחת עבור לקוחותינו במלון שבו הם שוהים, בהתאם לאופי הבילוי שמעניין אותם", מוסיף פרדיאוס.
לרשת המלונות הזו, כמו גם לאתרי נופש אחרים בקפריסין, מסייעת רבות הממשלה בניקוסיה: היא מסבסדת 60% משכר העובדים, שעד עתה רבים מהם שהו בחל"ת. גם הקפריסאים נקראים לסייע ולבלות בתוך האי שלהם: כדי לשכנע אותם לא לצאת ליעדים מתחרים כמו איי יוון השכנים, הממשלה הקפריסאית מממנת 60% מעלות החופשה של המקומיים.
"שלום, וולקאם טו קפריסין": המקומיים משוועים לתיירים
המלון "איבי מארה" שלחופיה היפהפים של העיר פאפוס, היה סגור במשך 14 חודשים שלמים. רק בחודש שעבר נפתח מחדש תחת המיתוג כמלון "למבוגרים בלבד" – בעיקר לזוגות. "בלי התיירים הישראלים והרוסים בתקופה הנוכחית, לא היינו יכולים לפתוח", אומר אנטוני, מנהל אחת המסעדות במלון בעל חמשת הכוכבים – שאחת האטרקציות המרכזיות בו היא בריכה ענקית, באורך של 58 מטר.
כריסטוס, מוכר צעיר בקיוסק הצמוד למלון, מספר כי הוא מחכה בעיקר לתיירים הבריטים. "בלי תיירים – אין עבודה", אומר כריסטוס, שעובד בענף זה כבר שבע שנים, וכשהקורונה פרצה בשנה שעברה יצא לחל"ת לחודשים ארוכים. ומה הוא חושב על הישראלים? "הם קמצנים", אמר, אם כי תיקן את עצמו והבהיר מיד שכוונתו הייתה שהם מעדיפים חבילות "הכל כלול", ואינם מעוניינים לשלם על כל דבר בנפרד.
בהליכה לאורך הטיילת של פאפוס, סמוך לטירה המפורסמת בנמל שלה, שהוקמה עוד בימי הביניים, ניתן היה לראות לא מעט תיירים, שכאמור, רבים מהם נשמעו דוברי רוסית. גם בשיטוט קצר זה אפשר היה לראות מיד כי המקומיים משוועים לתעסוקה – והמסעדנים במסעדות הדגים שלאורך הטיילת עמדו בפתח וקראו לעברנו: "שלום, שלום, וולקאם טו קפריסין".
המדריכה בסיור, מירקה מרקורי, לחצה בחום את ידו של אחד מהם וסיפרה לנו כי הוא למד איתה בתיכון: "פאפוס זה כמו כפר", היא אומרת, "כולם מכירים את כולם". מרקורי הביעה תקווה שהתיירים יחזרו לקפריסין במהרה, אך הוסיפה כי היא חוששת שהדרך עוד ארוכה: "זה חוזר לאט-לאט", אמרה, "נחכה ונראה". על הישראלים, היא אומרת, שבקפריסין "מעריצים" אותם – כיוון שהצליחו בעזרת מבצע החיסונים המוצלח להיפטר ראשונים מהקורונה. "כל אירופה מעריצה אתכם".
בין מועדונים שנפתחו ועד שמורת טבע: ההמלצות השוות באי
קפריסין מלאה כמובן באתרים נפלאים נוספים מלבד פאפוס, ובסיור באי נגענו אך במעט מהם. בין היתר ניתן למנות את "פטרה טו רומיו" - "סלע הרומאים", המוכר גם בשם "סלע אפורדיטה", בעקבות אגדה שלפיה נולדה שם האלה מהמיתולוגיה היוונית.
הסלע הענק שוכן במים סמוך לחוף על הדרך הראשית שבין פאפוס לעיר הנמל לימסול. דרך שאולי תזכיר לישראלים את כביש החוף באזור הרי הכרמל. הנוף דומה מאוד, וברקע ניתן לראות את הרי טרודוס שבמערב האי – הרים שבחורף מושלגים בחלקם וניתן לגלוש בהם. בשיחים הסמוכים ל"סלע אפרודיטה" קשורים סרטים רבים, כחלק ממסורת מודרנית שצמחה שם, למרות התנגדות הרשויות. עידן הקורונה הביא ל"עדכון" המסורת הזו: לשיחים נקשרו בעיקר מסכות.
בלימסול עצמה תוכלו ליהנות ממלונות פאר מפנקים וגם ממלונות לכל המשפחה, אך גם מחיי לילה עשירים. "היא קוסמופוליטית", הגדיר אותה המדריך שלנו. הרשויות, יצוין, הסירו בחודש שעבר את הגבלות הסגר הלילי שלא אפשרו לנוע ברחבי האי מסיבה שאינה חיונית בשעות הלילה המאוחרות, וגם המועדונים יכולים כעת לפתוח את שעריהם.
העיירה שאתם רוצים לנפוש בה
בירת חיי הלילה בקפריסין היא כמובן איה נאפה, יעד שמושך אליו בשגרה צעירים ישראלים רבים (ב-2019 זה נגמר כידוע בפרשת הנערים והטענות לאונס תיירת בריטית). אולם ממש בסמוך נמצאת העיירה השקטה הרבה יותר פרוטאראס, עם חופים בעלי מים תכולים וצלולים. שני ישראלים צעירים שפגשתי במלון בעיירה התחננו בבדיחות: "אל תהרסו לנו את הפינה השקטה הזו, תפנו אותם לאיה נאפה".
החוף המוכר ביותר בעיירה הזו נמצא במפרץ "עץ התאנה", עמוס יחסית במטיילים. סמוך מאוד לחוף שוכן אי קטנטן שכמה רוחצים אולי יעזו לשחות את הדרך הלא-מאוד ארוכה אליו – אך אם לא ידאגו לנעליים יסבלו מאוד, כמוני, מהסלעים שלו, שחלקם מכוסה בגבישי מלח. מי שיעדיף מקום שקט יותר יוכל למצוא אחד בסמוך, לפחות בתקופה זו שאינה עמוסה מאוד במטיילים: לא הרחק מהחוף הצפוף מצאתי מפרץ קטנטן ומקסים, שגם בו היו המים צלולים ותכולים.
לאוהבי הטבע שביניכם, בין איה נאפה לפרוטאראס שוכנת שמורת טבע רחבת היקף בשם "קייפ גרקו" ("הכף היוונית"), שבה ניתן לצאת לטיולי ג'יפים או אופניים. בשמורה עשרות מיני ציפורים, חלקן ציפורים נודדות, ובעלי חיים נוספים כמו שועלים, ארנבות, קיפודים ולטאות. בשמורה מצוקים רבים, ואחד המקומות היפים שם הוא "קונוס ביי", שלצידו עוגנות יאכטות רבות שמוסיפות בעצמן לנוף המרהיב.
הכותב היה אורח של רשת המלונות "לואיס" בקפריסין