כולנו מכירים את ספרו המפורסם של ז'ול ורן, שנחשב בזמנו לפורץ דרך בתעוזתו. הרווק המתבודד והעשיר, פיליאס פוג, מתווכח עם חבריו במועדון הרפורמה שאפשר להקיף את העולם בשמונים יום בלבד. הם כמובן סבורים שהדבר בלתי אפשרי, ומוכנים להתערב עימו על 20 אלף ליש"ט שהוא טועה. פוג מקבל על עצמו את האתגר, ויוצא למסע מסביב לעולם כדי להוכיח לכולם שכדור הארץ קטן עליו.
פוג ההרפתקן עושה את דרכו באמצעות רכבות ואוניות קיטור, ובקושי רב מצליח לעמוד בהתערבות. הוא מגיע חזרה למועדון הרפורמה ממש בדקה התשעים – עשר שניות לפני הדד-ליין הסופי שנקבע. אילו היה יוצא למסע הזה כיום, כנראה היה לוקח לו כשבוע בלבד.
במחווה לחוש ההרפתקנות המפותח של ז'ול ורן, נשחזר את המסלול כיאה לדור המילניום – קצר וקולע. אם ב-1872 פיליאס פוג הקיף את העולם בשמונים יום, כמה מהר אפשר לעשות זאת ב-2020? תתפלאו, אבל אם אתם ממש מזדרזים, אין סיבה שלא תצליחו בשמונה יממות. מתערבים?
זמן הגעה: פוג התחיל את מסעו בנסיעת רכבת ממושכת בת שלושה ימים עד שהגיע לדרום איטליה. כיום מדובר בפחות משלוש שעות טיסה מלונדון היישר לנאפולי, בירת הדרום.
המלצה על-זמנית: פיצה, פיצה, פיצה (נו, הגעתם למעוז הפיצה, למה ציפיתם?). לא משנה איפה תסעדו בבירת הפיצה הרשמית, זו תהיה הפיצה הכי טעימה שאי פעם אכלתם. חסר לפוג שהוא לא נשנש כמה משולשים בדרך ליעד הבא שלו.
מובן שאי אפשר לוותר על ביקור מאלף בחורבות העיר העתיקה פומפיי, שנהרסה בהתפרצות הר הגעש וזוב בשנת 79 לספירה והתגלתה מחדש בחפירה ארכיאולוגית ב-1710, כ-160 שנה טרם הגעתו של פוג לאיטליה. ויאללה, עוד משולש פיצה לדרך.
המלצת 2020: אל תפספסו את דרך אמאלפי, רצועת חוף יפהפייה שהוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו ב-1997, ואת הביקור בעיירות הציוריות סורנטו, אמאלפי, ראבלו ופוזיטנו (האהובה עליי מבין כולן). וחבל לעזוב בלי איזה צ'ייסר לימונצ'לו – מומחיות מקומית.
זמן הגעה: לפוג נדרשו כמעט שבועיים עד שהצליח לעבור דרך תעלת סואץ, שהייתה חדשה באותם ימים, ולהגיע למומבאי (שבעבר נקראה בומביי). גם בימינו מדובר במסע מפרך למדי, שיכול להימשך בין 14-10 שעות טיסה פלוס עצירת קונקשן – אבל זה עדיין קצר בהרבה ממה שהיה אפשרי באותם ימים.
המלצה על-זמנית: באי אלפנטה, שמשמש מקום מפלט מהמולת העיר, תוכלו למצוא מערות ומקדשים חצובים בסלע עוד מהמאה השמינית לפני הספירה.
המלצת 2020: תצטלמו לסרט בוליוודי! מומבאי היא ביתה של בוליווד, לב תעשיית הסרטים ההודיים (צ'ורי צ'ורי ושות'), ומסתובבים בה שפע של מלהקים שישמחו לגייס אתכם כנציבים לסרט הגדול הבא – אולי אפילו "מסביב לעולם בשמונים יום" בגרסה הבוליוודית.
זמן הגעה: ממומבאי הגיע פוג בשלושה ימים קצרים לעיר קולקטה (לשעבר כלכותה) ברכבת החדשה שחוצה את חצי האי ההודי, מה שכיום אפשרי לעשות בטיסה בת שעתיים וחצי. הוא העביר שבועיים נוספים באוניית קיטור עד שהגיע להונג-קונג, מה שכיום אפשר לסגור בארבע שעות טיסה. יחי ההבדל הקטן.
המלצה על-זמנית: פסגת ויקטוריה הייתה מוקד עלייה לרגל למבקרים אירופאים החל מהמאה ה-19, ולכן פוג היה יכול לבקר בה בכיף. מובן שכיום אפשר להחליף את העלייה התלולה והמפרכת בשמונה דקות של נסיעת רכבל עם נוף עוצר נשימה. בקיצור, יותר שווה לבקר במאה שלנו.
המלצת 2020: תוכלו לטייל ברחבי העיר באמצעות המדרגות הנעות הארוכות בעולם, באורך מצטבר של 800 מטר, וכמובן לבקר בפארק דיסינילנד הונג-קונג שנחנך בשנת 2005 – שתי אטרקציות שלפוג לא הייתה הפריבילגיה ליהנות מהן.
זמן הגעה: כיום, במקום שישה ימי הפלגה לעיר הנמל הוותיקה, תוכלו לטוס ישירות לטוקיו בארבע שעות.
המלצה על-זמנית: כבר מאות שנים שאנשים טוענים כי הצפייה בפריחת הדובדבן – ה"סאקורה" – היא חוויה שמימית. תוכלו למצוא ביפן שלל אתרים כדי לחזות בפלא הזה. אחד הידועים בהם הוא "דרך הפילוסוף" בקיוטו, הקרויה כך כאות כבוד לאחד הפילוסופים המפורסמים ביפן, קיטארו נישידה, שנהג לצעוד בדרך זו כל יום ונהנה במיוחד מהסאקורה.
המלצת 2020: אמליץ בחום על רובע אקיהברה החדשני בטוקיו, שיגרום לכם להרגיש כאילו פסעתם אל העתיד. תוכלו למצוא שם כל גאדג'ט אלקטרוני או חידוש טכנולוגי שאי פעם חלמתם עליהם. אפילו ז'ול ורן ההרפתקן לא היה יכול לדמיין דבר כזה.
זמן הגעה: טיסה של תשע שעות במחלקת תיירים במקום שלושה שבועות של הפלגה באוניית הקיטור החדישה ביותר, זה שדרוג לא רע בכלל - וגם הרווחנו כמעט יממה בחזרה בזכות הפרשי השעות.
המלצה על-זמנית: מתברר שגם צ'יינה טאון וגם איטליה הקטנה הוקמו בסן פרנסיסקו במאה ה-19, כמה עשורים לפני הגעתו של פוג לארה"ב, מה שאומר שהוא יכול היה לסעוד את ליבו במסעדה איטלקית אותנטית ולקנח את הארוחה בעוגיית מזל בלי שום בעיות.
המלצת 2020: כאשר פוג ביקר בסן פרנסיסקו אפילו לא התחילו לבנות את כלא אלקטרז, אבל אתם יכולים לבקר באי המפורסם שהפך לאחד האתרים התיירותיים ביותר בעיר. גם גשר הזהב, הסמל המזוהה ביותר עם סן פרנסיסקו, לא היה קיים בתקופתו של פוג – אז אתם חייבים לו כמה תמונות סלפי משם.
זמן הגעה: זמן הנסיעה ברכבת התקצר משבעה ימים בתקופתו של פוג לשלושה ימים כיום, אבל הדרך הקצרה והפשוטה ביותר היא בטיסה ישירה שאורכה חמש שעות וחצי.
המלצה על-זמנית: הסנטרל פארק, שהוקם ב-1856, היה כבר אז ולעד יהיה הספוט הכי שווה בעיר.
המלצת 2020: כמה מסמליה הבולטים ביותר של העיר – כמו בניין האמפייר סטייט, בניין הקרייזלר ואפילו פסל החירות – כלל לא היו בסביבה כאשר ז'ול ורן כתב את ספרו המפורסם, אז אל תעזבו את העיר בלי להצטלם עם קו הרקיע המפורסם בעולם.
זמן הגעה: מסע מפרך של תשעה ימים, הכולל רכבות והפלגות, מסתכם כיום בשש וחצי שעות טיסה. מדהים כמה התקדמנו ב-150 שנה.
המלצה על-זמנית: לא משנה באיזו מאה תבקרו בלונדון, תמיד יהיו אטרקציות שקשורות למשפחת המלוכה. ארמון בקינגהם וטקס חילופי השומרים קיימים עוד מהמאה ה-18, ועל אף שנדמה לנו שאין זה כך – אני מבטיחה לכם שבזמנו הייתה שם מלכה אחרת.
המלצת 2020: הילדה שבי לא יכולה להחמיץ הזדמנות להמליץ לכם לעלות על גלגל הענק הידוע London Eye וליהנות מנופה של העיר, וגם מהעובדה שאתם בגובה 135 מטר באוויר.
כחובבת מתח מושבעת, לא אוכל לפסוח על גיחה לרחוב בייקר וביקור בביתו של הבלש האגדי שרלוק הולמס. פוג לא יכול היה לבקר במקום בשום שלב בחייו, כי הכתובת המקורית מהספרים – רחוב בייקר 221 ב' – כלל לא הייתה קיימת עד שנות ה-30 של המאה העשרים! בתקופתו של פוג המספרים הגיעו רק עד 100. ועל כך נאמר, עד 120!
אז ניצחנו בהתערבות, ועכשיו נותרת השאלה: מי ישלם לנו 20 אלף ליש"ט?
דנה מויסון היא סופרת צעירה שספריה הפכו לרבי-מכר בינלאומיים. ניתן ליצור איתה קשר דרך עמוד הסופרת שלה או באינסטגרם