הכירו את השווקים של קזבלנקה. ביקור בעיר המרוקאית אינו שלם בלי גיחות לאזורי הקניות הצבעוניים. בקזבלנקה יש שלושה שווקים עיקריים והם שונים במהותם ובמראה שלהם. יצאנו להסתובב ולהתרשם.
השוק הראשון והגדול ביותר הוא שוק חובוס. ההגעה לשוק ממרכז העיר מצריכה נסיעת במונית בעלות של 25 דירהאן (8 שקלים). בדרך לשוק וממש לידו חולפים על פני הארמון המקומי של המלך בקזבלנקה. הארמון הראשי, נזכיר, נמצא בבירה רבאט.
שוק חובוס נמתח על פני רחוב ארוך ומעוקל שחלקיו מחוברים בקשתות. מה קונים שם? מה לא. מזכרות, אביזרים לבית, סטים של ספלי תה מרוקאי, אריגים, כפתנים, שמלות מסורתיות, שטיחים מפרוות בעלי חיים, מנורות ואפילו רהיטי עץ מסורתיים קטנים לבית.
כדאי ומומלץ לשוטט ולא רק להשוות מחירים, אלא גם את איכות הסחורה: חלק מהחנויות מציעות סחורה טובה, בחנויות אחרות האיכות ירודה. פעולת המקח היא בבחינת חובה - דיון קצר של דקה עם המוכר, בתוספת בימוי של עזיבת החנות לטובת חנות אחרת, תפעל כמטה קסם ותוזיל את המחיר בחצי. מניסיון.
המוכרים בשוק ידידותיים ומורגלים לישראלים - הם יברכו אתכם בברכת "ברוכים הבאים" במבטא מרוקאי מקסים.
אם המקח והשופינג עשו אתכם רעבים, המשיכו אל קצה השוק, שם תמצאו עשרות דוכני קבב ובשרים על האש, בתוספת סלטים מרוקאים. בשוק כמו בשוק: הישיבה היא בשולחנות פשוטים בחוץ. חובבי אוכל רחוב יאהבו את האווירה, רק קחו בחשבון את עשן המנגלים הענקיים שמקיף אתכם מכל עבר.
אחד השווקים האהובים ביותר על המקומיים הוא באב מרקש. זהו שוק אוכל ברובו וכמעט לא תמצאו בו תיירים. השוק נמצא במרכז העיר ומספק לא רק חוויה אנתרופולוגית מעניינת, אלא משמש כתחנת חובה עבור חובבי אוכל רחוב.
על גבי דוכנים או דלפקים נפרשות מנות אוכל רחוב רבות, מסירי קדירה מלאים תבשילי בשר וקטניות, דרך טאג'ינים לוהטים המאכלסים תבשילים ריחניים, בשרים צלויים על מנגלים גדולים, פיתות נינוחות ומלאות כל טוב, מיני מאפה ומתוקים, פירות וירקות.
רחובות השוק לא מצטיינים בניקיונם, אבל האוכל טרי וטעים ברובו. השוטטות בשוק בטוחה שוטרים מפטרלים בו. המחירים מצחיקים: 5 דירהאם לבקלאווה מופלאה, 25-15 דירהאם לפיתה עם תוספת בשרית ו-35 דירהאם לתבשיל טאג'ין.
השוק האחרון, שנמצא גם כן במרכז העיר, הוא שוק העיר העתיקה, או בפי המקומיים "סוק עוד מדינה". מיד עם היכנסכם לשוק, תחוו תחושת דז'ה וו של ממש ולא בכדי - השוק דומה להפליא לרובע הנוצרי בעיר העתיקה של ירושלים.
משני צידי הסמטאות הרחבות יחסית נפרשים דוכנים לממכר מזכרות, תלבושות מסורתיות, קטורת, אביזרים דקורטיביים וכלי בית. השוק לא גדול מאוד אבל היתרון שלו הוא במיקומו - בטבורה של קזבלנקה.
נערכים לטיסות הישירות למרוקו: 5 שעות ב-400 דולר
אז מתי יהיו טיסות ישירות למרוקו? בחברות התעופה המקומיות כבר נערכים לחתימה על הסכם השלום עם מרוקו ולפתיחת השמיים בין המדינות. ההערכה בקרב גורמי התעופה היא כי הטיסות יתחילו בעוד שלושה חודשים עד חצי שנה. הכל תלוי כמובן בקצב חתימת ההסכמים, בהסדרי התעופה והוויזות שייקבעו ובעיקר בתחלואת הקורונה בשתי המדינות.
מרוקו היא כעת מדינה אדומה, שכמו ישראל לא מתירה כניסת זרים לתחומה, ובכל מקרה חלה חובת בידוד על כל מי שמגיע ממנה לישראל. התקווה היא שעד מרץ-אפריל, התאריך המשוער להתחלת הטיסות, התחלואה תרד בשתי המדינות. בניגוד לאיחוד האמירויות, מרוקו איפשרה במשך השנים לתיירים ישראלים להיכנס לתחומה בוויזה קבוצתית (50 דולר לאדם), כלומר רק בטיולים מאורגנים. כעת הציפייה היא שהוויזות יבוטלו כליל. גם אם בשלב ביניים תידרש ויזה, לראשונה גם יחידים יוכלו להיכנס למרוקו.
אין ספק כי מדובר במדינה פופולרית בקרב התיירים הישראלים. אחד הנתונים המפתיעים הוא שלמרות ההגבלות והעובדה שאין טיסה ישירה בין המדינות, קזבלנקה היא מהאתרים המובילים במספר הישראלים שביקרו בהם לפחות בקרב הארצות שאליהן אין לישראל טיסות ישירות. ההערכה היא כי 30 אלף ישראלים מבקרים מדי שנה במרוקו, וכעת מצפים שמספרם יזנק לכ-150 אלף בשנה. בארקיע, באל על ובישראייר כבר נערכים ומעריכים כי הטיסות מנתב"ג לקזבלנקה, נמל התעופה הבינלאומי של מרוקו, יחלו לקראת פסח, ואולי ייצאו טיסות גם למרקש. בשלב ראשון יפעילו ארקיע, ישראייר ואל על טיסה ליום, תלוי במצב הקורונה באותה העת. הרווח העיקרי מהסכם השלום לתייר הישראלי יהיה קיצור זמן הטיסה מכ-14-11 שעות לחמש שעות בלבד.
לצד קיצור זמן הטיסה יוזל גם מחירה: חברות התעופה מעריכות כי כרטיס טיסה למרוקו יעלה כ-500-400 דולר. לא ניתן להשוותו למחיר כיום, משום שעד כה לא נמכרו ליחידים כרטיסי טיסה, וסוכנויות הנסיעות שיווקו לישראלים רק טיולים מאורגנים. מאשת טורס ומנתור, שזה שנים מוציאות טיולים מאורגנים למרוקו, נמסר כי הטיסה הישירה תוזיל את מחיר החבילה בכ-400 דולר. בישראייר מעריכים כי חבילת נופש (טיסה, מלון והסעות) של ארבעה לילות לאדם במרוקו תעלה כ-600 דולר, טיול מאורגן של שישה לילות יעלה כ-800 דולר לאדם, וטיול מאורגן פרימיום של שבעה לילות, יעלה כ-1,500 דולר לאדם.