מור ברזני, שידועה גם בכינוי mermaid_mor, השתתפה בימים האחרונים בפרויקט צילום מיוחד באיי סיישל. ברזני, בת 21 שמתמחה בצלילה חופשית ובמרמיידינג (אמנות ההופעה והשחייה בסנפירי בנות ים), הצטלמה במים הצלולים של היעד האקזוטי שזמין לישראלים – והתוצאה פשוט מקסימה.
"הפכנו כאן לאטרקציה במהלך הסשנים של הצילומים", סיפרה בשיחה עם ynet. "בכל לוקיישן, כבר בשלב שצפתי על פני המים ורחפן צילם מעליי, שמעתי את קריאות ההתלהבות של התיירים שהופתעו לראות בת ים עם זנב של דג בסיישל".
ברזני מתמחה בצלילה חופשית ויכולה לשהות מתחת למים יותר משלוש דקות, ולצלול לעומק של 35 מטרים, ללא מכלי אוויר. "הטבע כאן עוצר נשימה", סיפרה, האנשים המקומיים כל כך חמים ואוהבים, פשוט כיף להיות סביבם. כבר בהכנות ובהורדת הדופק לקראת הצלילה הבחנתי בראות המרשימה של המים. בעומק של כ-30 מטרים ראיתי את הצלמים כאילו שהם בעומק של 10 מטרים.
מי שעומד מאחורי היוזמה להוציא את המשלחת, שהייתה אורחת של משרד התיירות של סיישל, הוא דוד (פילו) פילוסוף, המייסד של מגזין הצלילה IDIVE וצלם תת-ימי מקצועי ובעל ותק רב.
הצלם, אורן כהן שעובד גם כמהנדס תוכנה, סיפר: "אחת הנישות שסחפו אותי בשנתיים האחרונות היא הכמיהה לצלם את בנות המרמייד, ואז הסתבר לי שיש בארץ 'קהילה של בנות הים'. הרגעים הטובים ביותר לצילום הם רגעים בתנועה. הרגעים האלו מאוד אותנטיים כי כשאנחנו בתנועה אנחנו חושבים פחות ומגיבים באופן יותר אינסטינקטיבי. כשאני תופס את הרגע הזה דרך העדשה, אני מרגיש שאני מצליח להעביר דרכה משהו דינמי ומעניין יותר".
כהן, שמצלם גם מחול ונוף, סיפר עוד: "כצולל ותיק אחד התחביבים שלי הוא גם צילום תת-ימי. התנועה בים מתחברת לעולם המחול שאני מאוד אוהב. האתגר שלי הוא לתפוס תנועה בלחיצה אחת. את המצלמה הראשונה רכשתי בשנת 2000 בבוליביה בטיול של אחרי צבא ומאז התחיל סיפור האהבה שלי עם עדשת המצלמה.
"ביקרתי וצילמתי ביותר מ-40 יעדים אקזוטיים ברחבי העולם. עולם הצלילה והצילום לקחו אותי למסע משוגע בין יעדים מיוחדים: החל ממערות נטיפים במקסיקו עד צילום כרישים מתחת למים בקובה ועכשיו לאיי סיישל".
על הצלילות והצילומים עצמם סיפר אורן: "אחרי 40 דקות של הפלגה מהירה מאוד עצרנו באתר הראשון: Biter Rock. העומק: בין 14 ל-30 מטרים. מגוון בעלי החיים הפתיע –דגי ליצן, סנאפרס, ברקודות, סטינג רייס, כרישי ווייט טיפ וגריי ריף, גרופרים בשפע, דגי אריה, נפוליאונים, דג חרב והשמחה רבה".
דוד פילוסוף הוסיף ואמר: "עם הגעת הקורונה גם הצוללים נכנסו, ומוקדם מהצפוי, לתרדמת החורף. העולם נסגר ועימו גם אתרי הצלילה. בעוד שאחת המדינות הראשונות שהחלו לקבל בברכה את התייר הישראלי, עם היציאה מהסגרים, הייתה איי סיישל. היעד הפופולרי, שכיכב בלא מעט אלבומי חתן-כלה, הפך ליעד ירוק ועימו גם הביקוש הישראלי. מכאן נולד הרעיון להוציא משלחת ליעד הנשגב".
בסיישל ניתן לצלול רוב השנה – בתנאי אחד: שלומדים היכן ברגע נתון הוא המיקום לצלילות. על פי רוב, החודשים המועדפים הם אפריל-מאי, ואוקטובר נובמבר (עם טמפרטורת מים של עד 30 מעלות). בחודשים דצמבר וינואר מנשבות רוחות צפון-מערביות, אך התנאים זהים לתקופה השקטה יותר וממאי עד ספטמבר, הרוחות מתחזקות ואז מרבית הצלילות עוברות לצדדים המוגנים של הצפון והמערב של האיים.
מזג האוויר די קבוע ונע בין 24 ל-30 מעלות, וטמפרטורת המים נעימה גם לסובלים מקור. באוגוסטפח הטמפרטורות יורדות לסביבות 25 מעלות ומומלץ ביותר לעבור לחליפה רטובה של לפחות 3 מ"מ.
מחירי הצלילות די זהים במרכזים השונים: צלילה מספינה בטווחים קצרים, כ-15 דקות הפלגה, תעלה סביב 60 אירו. שתי צלילות יעלו כ-120 אירו וארבע צלילות יעלו כ-220 אירו. יש תוספות של כעשרה אירו להשכרת הציוד עבור כל צלילה, ועוד כ-20 אירו עבור כל צלילה לטווחים של מעל חצי שעה הפלגה. הפלגות שנירקול של שעתיים יעלו 25 אירו ומי שחושב לצלול באזור הפארק הימי, צריך לקחת בחשבון תוספת של עוד 15 אירו.
עוד כמה עובדות: בסיישל יש 115 איים, מה שאומר הרבה מאוד ים. ב"מעגל" הראשון נמצאים איי סלעי גרניט דוגמת מאהה, פראלין ולה-דיג. המבנה האופייני - סלעים גדולים, הרבה צמחייה ירוקת עד וחולות לבנים לבנים. האיים במעגל החיצוני פחות מתוירים והם עשויים רובם ממושבות אלמוגים שהתאבנו, הם כמעט ואינם מיושבים והמוכר שבהם הוא האי אלדברה, אי האלמוגים הפראי הגדול בעולם.