ארבעים ומשהו שנה חייתי מצוין מבלי להכיר את המילה "אסקלד" ופתאום, בלי שום הכנה מוקדמת, מצאתי את עצמי רודפת אחריו בכל העיר עם למפיון וחרב, בניסיון לחגוג אותו כמיטב המסורת הז'נבאית. אסקלד - הילי, הילי - אסקלד, נעים מאוד!
ולכל אלו שאינם גדלו על ברכיה של אם ז'נבאית (ובהנחה שגם אם גדלתם, היא לא נתנה לכם לשבת על ברכיה כדי לא לעשות לה רכבת בגרביון) - הנה כמה עובדות על "אסקלד" (Fête de L'Escalade), שנחגג מדי שנה בחודש דצמבר בעיר השוויצרית דוברת הצרפתית, ז'נבה.
החג הז'נבאי המקומי, מציין את ניסיון כיבוש העיר על ידי הדוכס צ'ארלס עמנואל מסבוי בשנת 1602; בלילה שבין ה-11 ל-12 בדצמבר, טיפסו חיילי הדוכס על סולמות העיר העתיקה, במטרה לכבוש אותה ולהפוך אותה לבירת ארצם. לרוע מזלם, הם התגלו מבעוד מועד ולאחר קרב ארוך ומתיש - גורשו ממנה בבושת פנים.
והעיר ז'נבה צהלה ושמחה!
פירושה של המילה "אסקלד" (Escalade) בצרפתית הוא "טיפוס", ובמקרה הזה היא אכן מציינת את טיפוס חיילי הדוכס על חומות העיר. האגדה המקומית מספרת, שכשחיילי הדוכס עמדו למרגלות העיר, אישה ז'נבאית קשישה לקחה את קדירת מרק הירקות שבישלה, השליכה אותה על ראשי החיילים ההמומים והודות לתושייתה - ניצלה העיר.
מהיכרותי בת השנתיים עם אוכלוסיית ז'נבה, אין ספק שהסיפור הזה מצוץ מהאצבע; הסיכוי שאישה ז'נבאית תבשל לעצמה את המרק אם היא לא הנני המקסיקנית, מהגרת עבודה ממולדובה, או קיבוצניקית ברילוקיישן - שואף לאפס, אבל הוא בהחלט תורם לקידום מכירת מרצ'נדייז של סירי שוקולד ומילוי תקופת בין המצרים של חלונות הראווה מהבלאק פריידיי עד הכריסמס.
ואכן, מדי שנה במהלך תקופה זו, נמכרים בעיר עשרות סירי שוקולד לזכר סיר המרק המפורסם, בשלל גדלים ובמחירים מופקעים ומנופצים, בטקסים חגיגיים. בנוסף, נוהגים להכין את מרק הירקות הידוע ולמכור אותו בדוכנים ברחבי העיר לאורך כל ימי החג.
וזה עוד לא הכל: מדי שנה, בתחילת דצמבר, מתקיים בז'נבה מרוץ האסקלד המפורסם וכל תושבי העיר - מקשיש ועד עולל - יוצאים למרתון ריצה ספורטיבי וחגיגי, בעשרות מקצים, המיועדים לגילאים שונים (עם ובלי תחפושות). תיעוד של אותה מסורת מבורכת סביר שלא תמצאו אצלי, שכן בחרתי לדבוק במסורת חגי ישראל על ברכיה חונכתי - אצלנו בחגים נהוג להרבות באכילה, ולא בריצה.
במשך כל ימי האסקלד מתקיימים אירועים חגיגיים בעיר העתיקה, בבתי הספר ובפארקים, ומתבצעות הדגמות חיות של ירי באמצעות תותחים ורובים עתיקים. השווייצרים הניטרליים ומוכי השלום והשלווה, זוכים במהלך החג המסורתי לכמה רגעי חסד מתוקים ומנחמים של אקשן, טודו בום בום בום ומלחמה.
בשנה שעברה, נשמעו קולות פיצוצים עזים מתחת לבית שלי ובעקבותיהם צווחות של ילדים. מנגנון החרדה הישראלי שלי מיד נכנס לפעולה, אך בסופו של דבר האירוע התברר כמתקפת חיילי שוקולד בטייץ, במפגן ירי חגיגי מול עוללי בית הספר הקרוב, לרגל האסקלד כמובן.
בנוסף לאירועי התרבות, הקונצרטים והטקסים, בני הנוער יוצאים למצעד תחפושות בעיר, רוקדים, שותים ודופקים את הראש עד דלא ידע עם אלכוהול וגראס (חוקי. הכל פה חוקי, גם הלבנת הון), ככל הנראה לזכר החיילים שדפקו את הראש בחומה, כשגילו שהסבתא הנחושה לא העבירה אותם סלקציה למסיבה הכי טובה בעיר.
בסך הכל, מדובר בחג שמזכיר מאוד את פורים עם נגיעות קצף של יום העצמאות, רק בלי האיום האיראני ופרג בין השיניים.
אסקלד 2019 - כל הפרטים:
האירועים המרכזיים יתקיימו בסוף השבוע הקרוב (8-6 בדצמבר) בעיר העתיקה של ז'נבה ובפארק דה בסטיון שלמרגלותיה, שם גם ייערך שוק חג המולד שיפעל עד סוף דצמבר.
מה בתכנית:
המחשת סצנות מחיי היומיום של התושבים במאה ה-17 בהשתתפות למעלה מ-2,200 חברים, שחזורי קרבות וירי בכלי נשק עתיקים, הצגת כלי נגינה עתיקים, מצעדי סוסים, סיורים במבנים שונים בעיר העתיקה ועוד.
תאריכים:
יום שישי (6 בדצמבר): האירועים יתקיימו החל מהשעה 18:00 בערב.
יום שבת (7 בדצמבר): האירועים יתקיימו לכל אורך היום.
יום ראשון (8 בדצמבר): האירועים ייערכו מהבוקר ועד ל-19:30 בערב.
לחוויות, טעמים ותמונות נוספות מטיולים בעולם – מוזמנים לביקור בבלוג BROOK - IT ובקבוצת הפייסבוק חו"ל עם שיק