האי כרתים מוכר לציבור הישראלי בעיקר בזכות המלונות הכול-כלול הענקיים שמעטרים אותו, עם הילדים ששורצים בבריכה והאלכוהול החופשי שהצעירים (לרוב) נהנים ממנו. אבל יש גם כרתים אחר: כזה שפחות מוכר לישראלי הממוצע. כרתים של מלונות יוקרה, עם ווייב של רוגע ושלווה וחופים כמו בתאילנד או בפיליפינים. האמינו לי, הייתי שם. וכמה קשה לחזור.
תקופת הקורונה, שבימים האחרונים עושה רושם שמסרבת להיגמר, גרמה ללא מעט אנשים לצורך בנופש אמיתי - כזה שמנתק אותך לחלוטין מחיי היומיום, משרה עליך רוגע ומאפשר לך לטעון מצברים. יוון, אם כן, נפתחה לתיירים בטיימינג מושלם – אומנם משעה 01:30 לפנות בוקר ועד 05:00 יש עוצר לילי, אך חוץ משעות אלה כל המקומות פתוחים, המוזיקה חזרה לטברנות, אזורי הבילוי שוקקים והמסכות בחוץ הן בגדר המלצה.
נחתנו בשדה התעופה בבירת כרתין, הרקליון. אספנו את הרכב השכור משדה התעופה – ומשם נסענו במשך כשעתיים למלון היוקרה Domes Zeen שבעיר הנמל חאניה בצפון-מערב כרתים. הדרך מזכירה מעט את המזרח הרחוק – נופים מרהיבים של חופים והרים, בכביש שברובו נתיב אחד. ממה שחווינו, מצלמות המהירות שפרוסות לאורך כל הדרך מבטיחות נסיעה בטוחה ורגועה, שכן רוב מוחלט של הנהגים נוסעים לאט, לא מנסים לעקוף ומצייתים לתמרורים.
חדרים עם בריכה פרטית וחלונות שפונים לים
כבר בכניסה למלון, אחרי שהבל בוי ביקש להחנות לנו את הרכב והודיע שידאג להעביר את המזוודות לחדר, הבנו היכן אנחנו נמצאים. חדר ההמתנה מלא בפירות, עוגות, שתייה קלה, חמה ואלכוהולית, והנוף לחוף הים הפרטי של המלון, שנראה מהמרפסת - מבטיח שקיעות בלתי נשכחות. כל איש צוות שתיקרו בדרכו ידאג לברך אתכם בקלימרה או קליספרה, בהתאם לשעה ביום, והעיצוב הטרופי-בוהמייני והשקט משרים אווירה נינוחה. בשעות הערב והבוקר, אגב, תוכלו להשתתף ביוגה על שפת הים.
ברחבי המלון ישנם 101 חדרים, שכוללים וילות עם שלושה חדרים, בריכה ושני חדרי רחצה, לצד סוויטות, בונגלוס משפחתיים ועוד. החדרים עוצבו כך שיתאימו לסביבה החיצונית של המלון, ובכולם יש חצר. החלונות השקופים בחדר ההורים פונים לים, כך שהנוף שתראו איך שתפתחו את עיניכם בבוקר הוא עוצר נשימה. כל אורח יכול לקבל לחדרו סלסלת פירות, יין משובח או יין מבעבע וייהנה גם מרמקולים המשובחים שיש בחדר, מכונת קפה ובחלק מהחדרים גם בריכה. אם אתם מתארחים בסוויטה המפוארת ביותר - תוכלו למצוא בנוסף לבריכה גם אמבט.
המלון עצמו בנוי על מעין גבעה – כך שמהחדר הגבוה ביותר יש ירידה של כשתי דקות עד לחוף הים. מי שלא מעוניין בהליכה יכול לבקש מהצוות להסיע אותו בקלאב קאר למעלה ולמטה, אך ההמלצה שלנו – ההנאה האמיתית היא ללכת.
המלון עצמו מיועד הן למשפחות והן לזוגות, אך לא תמצאו בו מגלשות מים או צווחות של ילדים. הוא כולל ספא מפואר, שמתאים את העיסוי לבחירות שלך, חדר כושר פתוח ומועדון ילדים שכולל גם בריכה, עובדות מסורות לאורך כל שעות היום והקרנה של סרטים בערבים. המסעדה במלון, שנמצאת ליד הבריכה וסמוך לחוף הים הפרטי, מציעה מגוון מאכלים ויינות משובחים – הכל בהשפעה ים-תיכונית.
כדי להרכיב את התפריט, מספר לנו מנהל המסעדה, שצוות המלון ביקר במסעדות יוקרה במדינות רבות באזור, כולל סיור בתל אביב, והשף שגב משה אף התארח שם וסייע במלאכה. כלומר, מלבד אוכל יווני מסורתי, תוכלו ליהנות מסטייקים משובחים, ריזוטואים, מאכלים טבעוניים ועוד ועוד.
למבוגרים בלבד: מלון ל"פארטי פיפול"
מי שמעוניין בנופש באווירה יותר צעירה, יכול להתארח במלון Domes Noruz שמיועד לבני 16 ומעלה בלבד. מדובר בריזורט רחב ידיים, שזכה בעיטור על עיצוב הפנים והחוץ שלו. ריזורט הבוטיק למבוגרים בלבד כולל 83 חדרים וסוויטות, כשלכל אחד מהם בריכה וג'קוזי חיצוניים. כיאה למקומות בסגנון הזה יש פה כמובן גם ספא סומה (SOMA) עם מגוון טיפולים: חמאם, סאונה ואמבט עיסוי.
שתי בריכות המשקיפות אל הים הכחול והאיים הסובבים. המסעדה במלון, שבה אכלנו פעם אחת בשקיעה מרהיבה, שמה דגש על מוצרים מקומיים ואורגניים כדי ליצור מנות מקומיות בינלאומיות. בבריכה ממוקם בר שבו מגישים שמפנייה איכותית ומאכלי ים טריים. גם כאן יש חדר כושר פתוח, יוגה ופעילויות אחרות. בשעות מסוימות תהנו גם ממוזיקה, ומנהלת המלון מדגישה שבניגוד ל-Domes Zeen, כאן מתארחים ה"פארטי פיפול".
חופשה בזמן קורונה - כך זה עובד
בשני המלונות מקפיד הצוות על הנחיות הקורונה, עוטה מסכות ומחלק ערכת סטריליזציה לאורחים. בנוסף לכל אלה, במקום לבזבז זמן בחופשה על בדיקת קורונה, המלון דואג להביא מדי יום איש צוות ממעבדה חיצונית שעורך את הבדיקות לאורחים ושולח את תוצאותיהן במייל. עלות השירות היא 60 אירו, ומבדיקה שערכנו היא לא יקרה בהרבה מלעבור את הבדיקה במקומות אחרים.
אגב, האורחים עצמם מחויבים במסכה רק על הנייר, ובפועל מי מהם שעוטה מסכה עשה זאת באופן וולנטרי. עם זאת, הדבר לא משפיע על הצוות כלל – שנוהג קלה כבחומרה בהנחיות. דוגמה משעשעת הייתה כשביקשנו מצת מהקבלה, וקיבלנו אותו עטוף במגבון סטרילי.
האזור הפחות מוכר של כרתים וחוף בצבע ורוד
במחוז חאניה עצמו ישנם חופים יפייפיים, נופים ירוקים, אוכל משובח, שווקים צבעוניים, חיי לילה עשירים ואפילו קהילה יהודית קטנטנה. זו העיר השנייה בגודלה בכרתים, אך היא פחות מוכרת לציבור הישראלי – וחבל שכך. מלבדה היותה עיר תוססת, היא גם משמשת כנקודת יציאה לטיולים – בין היתר לחוף באלוס (Balos), שנחשב לאחד היפים בעולם, ולחוף אלפוניסי, ששפת הים שלו ורודה. אמיתי.
כשהגענו לחוף הצבע הוורוד ניכר אך לא היה בולט, אבל הבחור שגבה מאיתנו כסף על כיסאות נשבע שבעונות אחרות המראה מרהיב אפילו יותר. בכל מקרה מדובר בחופים מדהימים, ולא מעט אנשים שדיברנו איתם העידו שהם היפים ביותר שהיו בהם. הנסיעה אליהם ולמקומות אחרים באזור עוברת בכבישים הרריים צרים ומאוד ומפותלים, שיש לנהוג בהם בזהירות רבה. לנהגים לא מנוסים מומלץ להשתמש בשירותי הסעות. למי שלא אוהב להרחיק לכת, חאניה כולה מוקפת בחופים יפייפיים – ופקידי הקבלה במלון ישמחו להפנות אתכם אליהם.
בין חומה ונציאנית לבית כנסת יהודי: מה עושים בעיר?
בעיר חאניה עצמה, בירת המחוז, תוכלו להתפעל ממבנים ששומרו במשך מאות שנים, וההשפעות של הכיבושים השונים באי ניכרות עליהם היטב. בין היתר, ניכרים בעיר השפעת העות'מאנים, הרומים והוונציאנים – עם מרפסות כמו בוונציה, חלונות כמו בטורקיה ומוזיקה שיש רק ביוון. האזור המרכזי והמעניין הוא כמובן העיר העתיקה, שמשופעת במבנים עתיקים, סמטאות צרות, מסעדות וחנויות.
את העיר אגב, עדיין מקיפים שרידי החומה הוונציאנית שהקיפה אותה בעבר, ובכלל, מבין כל הכיבושים שעבר המקום, ניכר שהכיבוש הוונציאני הוא שהשפיע עליו יותר מכל. את הסיור מומלץ להתחיל בכיכר טאלוס, ופשוט להתקדם ממנה אל עבר העיר שנמצאת מאחורי החומה.
באזור העיר העתיקה נמצא גם הנמל הוונציאני הישן – שנחשב למקום הפופולרי ביותר בעיר. שם תוכלו למצוא מסעדות, ברים, טברנות וחנויות קטנות, וליהנות מחיי הלילה התוססים של חאניה. אנחנו אכלנו במסעדת Salis (ממליצים במיוחד על הבשרים וקינוח נמלקה), וזכינו לשירות טוב ולאווירה ססגונית.
בעיר העתיקה תוכלו לראות גם לא מעט כנסיות נוצריות, אך גם מסגד מוסלמי - זכר לתקופה העותמאנית, ובית כנסת יהודי אחד שנקרא "עץ החיים". מדובר בשריד היסטורי של קהילה היהודית שחיה בחאניה במאה ה-15, ובימי שישי ושבת עדיין מתקיימות בו תפילות.
מקומות מומלצים נוספים הם שוק אגורה (Agora), שבנוי בצורת צלב וכולל עשרות חנויות ומסעדות. תוכלו למצוא בו (וגם בצידי הדרך בכבישים המפותלים של מחוז חאניה) סוגים שונים של מאכלים מקומיים - בהם שמן זית, עשבי תיבול, תה מקומי, דבש, מלח ועוד.
אז כמה זה עולה?
חברת WTC מציעה חבילות מיוחדות שכוללות טיסה להרקליון עם מזוודה של 20 קילוגרם ותיק יד עד חמישה קילוגרם, רכב ידני שכור ושלושה לילות באחד המלונות על בסיס חצי פנסיון. המחירים עבור שהייה במלון Domes Noruz מתחילים ב-1,059 אירו לאדם, ועבור שהייה במלון Domes Zeen המחירים מתחילים ב-1,169 אירו לאדם. הרכב, הטיסה והמזוודה, כמובן, כלולים במחיר.
ב-WTC אומרים גם שיוכלו למלא אחר בקשות מגוונות מצד הנופשים, כדי לספק להם את החוויה שמותאמת עבורם. כך למשל, בחגים יכולה החברה לארגן ארוחות חג מיוחדות לנופשים שמעוניינים בכך, בין אם במסעדה חיצונית ובין אם במלון עצמו, לבקשתם.
הכותב היה אורח של חברת WTC, המתמחה בטיולים ובנופשונים יוקרתיים.