למרות הצו הטרי המאפשר לטוס לסעודיה לצורך פגישות עסקים או חיפוש השקעות, עבור מרבית הישראלים נופש בממלכה הערבית עדיין נשמע על גבול הטירוף. אבל יש גם מי שקפץ על ההזדמנות. הבלוגר הישראלי-רוסי אלכס לפשין הוא אחד הישראלים הראשונים, אם לא הראשון, שביקר במדינה לאחר שהשמיים נפתחו באופן רשמי.
"הסעודים ידידותיים במיוחד, גברים ונשים כאחד", מספר לפשין, אך מזהיר: "בגלל שהמדינה הייתה סגורה לזרים במשך שנים רבות הם לא כל כך רגילים לתיירים. אני חושש שהתייר הישראלי הממוצע ייתקל כאן בבעיות בקלות".
לפשין נכנס אמנם לסעודיה בדרכון הרוסי שלו, אך במעבר הגבול השוטרים הסעודים גילו שאין לו חותמת יציאה מקפריסין, משם הגיע בטיסה. הוא הראה להם את הדרכון הישראלי והשוטרים הסעודים חייכו ואמרו לו: "הפעם תטייל כאן כישראלי, אינשאללה". בכלל, לפשין סיפר שהסעודים שפגש וידעו שהוא מישראל התעניינו ושמחו על היחסים בין המדינות. "אנשים אמרו שהחלום שלהם להגיע לישראל כתיירים", אמר.
במסעו חרש לפשין את סעודיה מהגבול התימני בדרום ועד לירדן בצפון ושהה גם באזורים הרריים עם יערות ומזג אוויר קריר. בגבול עם תימן הוא פגש אלפי קופי בר שלא חוששים מבני אדם ומתקרבים לבקש אוכל, לעיתים בצורה תוקפנית. על היעד הייחודי מספר לפשין כי "סעודיה היא ענקית ושונה. דומה יותר לאמריקה מאשר למזרח התיכון. יש כאן מלא אירופאים ואמריקנים שהגיעו לעבוד. המשכורות שהם מקבלים כאן מטורפות, החל מ-10 אלפים דולר לחודש נטו".
לפשין ציין שסעודיה היא מדינה זולה מאוד בהשוואה לישראל. "דלק עולה 2 שקלים לליטר, שווארמה 10 שקלים, התעריף למונית הוא שקל אחד לקילומטר, ואילו מלון ברמה בינונית עולה בממוצע 30 דולר ללילה".
סעודיה לא מצטיינת בתחבורה ציבורית. "הזדעזעתי שאין אוטובוסים או רכבות למרכז הבירה ריאד משדה התעופה הבינלאומי שלה", הוא מספר. "למרבה המזל, זה מתקזז על ידי טוב ליבם של הסעודים והנכונות שלהם להסיע תיירים בטרמפים".
לפשין מוסיף כי המלך החדש נאבק לפתוח את המדינה לעולם, ועם זאת בנושא התיירות הכל קצת מקרטע. "אין משרדי מידע לתיירים, וספקי השירותים לא דוברים מספיק טוב אנגלית. מסובך מאוד להתמודד עם מוזיאונים, פארקים או אטרקציות משום שאלו נסגרים בעיקר מסיבות לא ידועות".
עוד הוא מוסיף על הכללים המוזרים: "אסור לצלם תמונות של מסגדים. למה? שום הסבר. בגלל צילום תמים בריאד כמעט נתקלתי בצרות. בנוסף, יש חמש תפילות ביום כך שאם תשהה במסעדה בזמן תפילה תתבקש לצאת ממנה, גם אם לא סיימת את הארוחה. המסעדה פשוט נסגרת לחצי שעה ואז אפשר לחזור".
הסקרנות של הבלוגר הישראלי סיבכה אותו בעבר. לפשין, שביקר באופן לא חוקי בשטחים המוחזקים באזרבייג'ן, נידון לשלוש שנות מאסר בבית המשפט לפשעים חמורים בבאקו. אחרי שבעה חודשים בכלא באזרבייג'ן הוא קיבל חנינה מהנשיא ושוחרר. לפשין לא קיבל את גזר הדין של בית המשפט האזרבייג'אני ופנה לבית הדין לזכויות אדם בשטרסבורג נגד מדינה זו והאשים את הרשויות של אזרבייג'ן בניסיון רצח ומאסר בלתי חוקי בגלל פעילותו העיתונאית.
"סעודיה היא המדינה האחרונה במזרח התיכון שביקרתי בה", אמר, "כל השאר נעשה בשנים 2004-2002, כולל עיראק, סוריה, תימן ולוב".