דניאל וולפסון (43) הפכה אתמול (ראשון) לאישה הישראלית הראשונה שהצליחה להעפיל לפסגת האוורסט – ובכך הפכה לישראלי השישי שהגיע לפסגת ההר הגבוה בעולם. קדמו לה חמישה גברים ישראלים, הראשון היה דורון אראל שטיפס על ההר בשנת 1992.
אראל הפך לאחר מכן גם לישראלי הראשון שהשלים את הטיפוס על שבע הפסגות הגבוהות בכל היבשות. במאי 2006 העפיל לפסגה ישראלי נוסף שלא היה מעוניין להיחשף בשמו, ובאותו יום הגיעו לפסגה גם מדריכי הטיפוס הישראלים מיכה יניב ודודו יפרח. בשנת 2008 העפיל לפסגה גם דניאל קרן.
בשנת 2012 ניסה נדב בן יהודה, אז בן 24, להפוך לישראלי הצעיר ביותר שהעפיל לפסגת האוורסט – אך בדרכו לשם, כ-300 מטרים לפני הפסגה, ויתר על המשך הטיפוס כדי להציל את חייו של מטפס הרים טורקי פצוע. לצורך חילוצו הוא הסיר את כפפת יד ימינו – וסבל מפגיעות קור קשות בידיו.
100 שנה של ניסיונות
פסגת האוורסט מתנשאת לגובה של 8,848 מטרים מעל פני הים – בערך פי ארבעה מגובהה של פסגת החרמון הישראלי. ההר הוא חלק מרכס הרי ההימלאיה, ונמצא בגבול שבין נפאל לבין טיבט שבסין.
על פי הנתונים העדכניים, נכון לאוגוסט 2020, אל פסגת האוורסט הצליחו להעפיל 5,790 בני אדם – בהם 772 נשים. הרעיון לטיפוס על האוורסט עלה לראשונה כנראה ב-1893 על ידי אנשי צבא בריטים, אולם ניסיון ממשי לעשות זאת יצא לפועל רק 20 שנה לאחר מכן – כשאיש צבא אחר, ג'ורג' נואל, עמד בראש משלחת חשאית שיצאה אל מרגלות האוורסט. עם זאת, לאחר שאזל המזון למשלחת היא נחשפה ואולצה לחזור על עקבותיה.
מלחמת העולם הראשונה קטעה את העניין באוורסט, אך אחריה, ב-1919, הציג נואל את מסעו בפני החברה הגיאוגרפית המלכותית – ובעקבות כך החליטו הבריטים לנסות לכבוש את מה שכונה אז "הקוטב השלישי" – אחרי כיבוש הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי. ב-1922 יצאה משלחת ראשונה במטרה להעפיל אל הפסגה והקימה מחנה בגובה של 7,620 מטר מעל פני הים, אך שלושת ניסיונות ההעפלה שיצאו משם נכשלו.
ב-1924 יצאה לאוורסט משלחת מחקר בראשותם של אדוארד נורטון וג'ורג' מאלורי. נורטון וחבר משלחת נוסף ניסו להעפיל לפסגה ללא בלוני חמצן, אך החבר ויתר ונורטון המשיך לבדו והצליח להגיע לשיא גובה של 8,570 מטרים, אך לא הגיע לפסגה. ארבעה ימים לאחר מכן ניסו מאלורי ואנדרו אירווין להעפיל אל פסגת ההר – מצוידים בבלוני חמצן משופרים – אך לא נראו שוב בחיים. מאלורי הבטיח להטמין בפסגה את תמונתה של אשתו, והתמונה לא נמצאה בארנקו שאותר על ההר – מה שביסס תיאוריה ולפיה הוא הצליח להגיע לפסגה, ונהרג בדרכו חזרה למטה. אולם לא נמצאה לכך שום הוכחה ממשית. מצלמתו של מאלורי, שאולי הייתה יכולה לשפוך אור על התעלומה אם הוא תיעד עצמו בפסגה – לא אותרה מעולם.
כמעט 30 שנה לאחר מכן התרחשה ההעפלה המתועדת המוצלחת הראשונה לפסגת האוורסט, כאשר ב-29 במאי 1953 עלו לשם אדמונד הילרי הניו-זילנדי וטנזינג נורגיי בן עם השרפה שחי ברכס ההימלאיה. השניים שהו בפסגה כרבע שעה והניפו מעליה את דגלי האו"ם, בריטניה, נפאל והודו. יותר מ-20 שנה לאחר מכן, ב-16 במאי 1975, הייתה ג'ונקו טבאי היפנית לאישה הראשונה שהעפילה אל הפסגה.
מפולות שלג – וצפיפות בתור לפסגה
אולם לא כל מי שניסה לטפס על ההר שב בחיים. 3.5 אחוזים מהמטפסים, שהם 304 בני אדם, נהרגו בניסיון להגיע אל הפסגה הגבוהה בעולם - 13 מתוכם נשים. למעשה, בשל קשיי פינוי ושיקולי תקציב, רוב הגופות של ההרוגים הושארו עד היום על ההר.
עם זאת, עם השנים התמסד הטיפוס על האוורסט כענף תיירותי לכל דבר ועניין – ונעשה בטוח יותר. בעוד שבין השנים 1923 ל-1999 נהרגו 14.5 אחוזים מהמטפסים – בין השנים 2000 ל-2019 עומד שיעור ההרוגים על 1.5 אחוזים בלבד. את הצניחה בשיעור ההרוגים ניתן לזקוף בין היתר לשיפורים שנעשו עם השנים בציוד הטיפוס ולדיוק תחזיות מזג האוויר.
זאת למרות תאונות קשות שהתרחשו בשנים האחרונות: ב-2014 נהרגו 16 מטפסים במפולת שלגים באוורסט, ושנה לאחר מכן נהרגו 20 מטפסים ונפצעו 80 במפולת שלגים שנחשבת לאסון הכבד ביותר בתולדות ההר.
במהלך עונת הטיפוס של 2019, שהייתה גדושה במיוחד, נהרגו 11 מטפסים – ונטען כי חלקם מתו בשל הצפיפות בדרך אל הפסגה. בתמונה שפורסמה בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP נראה שביל ארוך מאוד של מטפסים הממתינים לתורם לגעת בפסגה, ובשל ההמתנה מסתכנים בכוויות קור ובמחלת גבהים. ועדה של משרד התיירות הנפאלי המליצה בעקבות עונת הטיפוס הקטלנית לחייב את המטפסים להתמודד תחילה עם טיפוס על הר נמוך יותר בנפאל וכן להעלות את אגרת הטיפוס שכל מטפס נדרש לשלם ל-35 אלף דולר לפחות.
השלטונות בנפאל מצביעים על האוורסט גם כ"מזבלה הגבוהה ביותר בעולם". עשרות שנים של מבקרים שביקשו לטפס אל פסגת ההר גבו מחיר גם מהטבע - והותירו את האוורסט מזוהם. במסגרת מבצעי ניקיון בתחילת 2019 הוריד צוות נפאלי מההר גופות של מטפסים שנהרגו וגם 11 טונות של אשפה. המטפסים שניקו את האוורסט אמרו שמדרונות ההר מלאים בצואה, בקבוקי חמצן משומשים, אוהלים קרועים, חבלים, סולמות שבורים, פחיות ועטיפות ניילון שהשאירו המטפסים בהר.
וגם הקורונה הגיעה לכאן: בתחילת החודש דווח על התפרצות של הנגיף באחד ממחנות הבסיס שמהם יוצאים המטפסים לנסות לכבוש את הפסגה. לפי הטענות, למרות שנפאל חווה עלייה גדולה במספר הנשאים החדשים - לא הייתה במחנה שום הקפדה על הנחיות הריחוק החברתי ועטיית המסכות.
"טענו שיש לי מחלת גבהים ולא הציעו בדיקת קורונה. רק בבית החולים אובחנתי", סיפר אחד המטפסים. העיתונאית הנפאלית רוג'יטה אדהיקרי צייצה בתחילת החודש: "ממשלת נפאל ממשיכה להכחיש שיש התפרצות קורונה במחנה הבסיס של האוורסט למרות שהראיות לכך הולכות ומצטברות. אני אובחנתי כנשאית קורונה מיד אחרי שחזרתי מהמחנה. מדוע הממשלה מסתירה את האמת? מדוע הם מסכנים מאות מטפסים? למען כסף מתיירות?"