חזרתם מאיטליה או תאילנד והכניסו אתכם לבידוד? נמאס לכם לטחון סדרות בנטפליקס, כל היום ואין לכם חשק לסיים את הספר "מלחמה ושלום" שהתחלתם לקרוא עוד בתקופת התיכון? יש לנו הצעה משכילה במיוחד עבורכם – סיור במוזיאונים וירטואליים, שבהם תוכלו לראות את יצירות האומנות החשובות בעולם, חלקן אפילו בתלת מימד, והנה – חסכנו לכם את כרטיס הטיסה, המלון, עלות הכניסה למוזיאון וכמובן – תשמרו על הבריאות שלכם.
סיורים במוזיאונים וירטואליים נעשים יותר ויותר נפוצים בשנים האחרונות, הודות לפיתוחים טכנולוגיים במציאות רבודה (VR), כאשר גולשים מהמחשב הביתי או הסמארטפון יכולים להגיע למקומות בהם לעולם לא היו יכולים לבקר בחיים האמיתיים (למשל, ביקור בעולם הפרה-היסטורי שמרגיש כמו הדבר האמיתי).
כאמור, קבלת אורחים דיגיטליים הוא תפקיד נוסף שמאמצים לעצמם כיום מיטב אוצרי המוזיאונים בעולם, וחלקם אף מציעים סיורים נפלאים שאינם נופלים מהדבר האמיתי. הביקור במוזיאון הוא גם ניצחון אדיר עבור תלמידים וסטודנטים ברחבי העולם, שזוכים לחקור בגישה ובקלות חסרת תקדים יצירות מדהימות, שחלקן נחשבות לעמודי תווך בהיסטוריה בתרבות העולמית.
מוזיאונים מסוימים בוחרים בסיורים וירטואליים בצורה של מפות מקוונות אינטראקטיביות, ואילו אחרים בוחרים לשתף רק את אוסף התמונות שלהם או מאגר של סריקות תלת-מימדיות של הפסלים והחפצים המעוצבים. בחרנו עבורכם 11 סיורים וירטואליים חביבים במוזיאונים ברחבי העולם, אך ראוי להדגיש כי מלבדם יש מגוון עצום של סיורים במגוון פלטפורמות דיגיטליות שונות וכל שעליכם לעשות כדי ליהנות מהם - הוא רק להתחבר למחשב או לסמארטפון, ולהתחיל לטייל.
המוזיאון הלאומי להיסטוריה של הטבע | National Museum of Natural History
מיקום במציאות: וושינגטון, ארצות הברית
ממשק: מציאות רבודה באינטרנט (Web VR)
במוזיאון הטבע המפורסם במדינת וושינגטון, יש מספר סיורים וירטואליים שלכולם ניתן לגשת דרך אתר המוזיאון. ולמי מכם שאינו מכיר, נסביר כי השימוש בטכנולוגיית Web VR פירושו, שמבקרים וירטואליים יכולים להשתמש בכל סוג של אוזניות, בתנאי שדפדפן האינטרנט מעודכן ומאפשר זאת.
הסיורים באתר כוללים תערוכות קבועות לצד מספר תערוכות זמניות מהעבר, כשסיור הליבה מציע עשרות תמונות פנורמיות מהעולם, שעל מנת לנווט ביניהן ניתן להשתמש במפה שעל גבי המסך או על ידי חצים אינטראקטיביים.
אמנם חסר מעט תוכן נלווה (אין מולטימדיה נוספת מלבד התערוכות), אך עם זאת הסיור בהחלט מפצה בהיקפו ובטווחיו, ובמהלכו אפשר לפגוש דינוזאורים, עשרות אלפי יצורים ימיים, מיצגי גאולוגיה ופריטים היסטוריים המתווספים לתצוגות מדי יום. המלצה שלנו: אל תפספסו את הממותה.
גלריית רנוויק, מוזיאון האומנות האמריקאי בסמית'סוניאן | Renwick Gallery, Smithsonian American Art Museum
מיקום במציאות: וושינגטון, ארצות הברית
ממשק: יישומון Wonder360 (iOS/Android)
הסיור הווירטואלי בסמית'סוניאן (אחד מהמוזיאונים החשובים בעולם) שבארצות הברית, נוצר באמצעות טכנולוגיית InstaVR, ומציג את גלריית רנוויק בצורה אינטראקטיבית.
במציאות, הגלריה נמצאת ממש ליד בלייר האוס - בית ההארחה אליו מגיעים אורחי הנשיא בוושינגטון. במציאות הרבודה - תשעה אומנים עכשוויים מובילים יצרו מיצבים ספציפיים לאתר, חלקם ביזאריים לחלוטין.
כל אומן קיבל אולם בגלריה הווירטואלית, ואתם יכולים לנווט בין האולמות השונים ולחקור אותם. שימו לב כי ניתן להקיש על תגיות מולטימדיה על מנת לקבל מידע נוסף אודות המיצגים, כמו גם על מנת לצפות בסרטונים.
המוזיאון הלאומי של עיראק | National Museum of Iraq
מיקום במציאות: בגדד, עיראק
ממשק: יישומון Google Expeditions (iOS/Android)
סביר להניח כי מרבית הישראלים לא יצליחו להגיע לבקר במוזיאון הזה, בשל מיקומו בבירת עיראק, ועל כן החלטנו להוסיף אותו לרשימה.
מדובר באחד מהמוזיאונים הלאומיים של עיראק (ויש לא מעט כאלה), ובגדול - זו הזדמנות נהדרת לבקר ולהסתובב באופן וירטואלי במדינה העתיקה (יש גם אופציה לסיור משותף עבור תלמידי בתי ספר, תוך התחברות בין כמה מחשבים).
המוזיאון עצמו מוקדש לתרבויות העתיקות של מסופוטמיה, ויש בו את האוסף הגדול ביותר של תרבויות אשור, שומר ואכד, שהתגוררו לאורך נהרות הפרת והחידקל. כמה גדול? 5,000 פריטים ב-28 חדרי גלריה שונים.
לאחר נפילתו של סדאם חוסיין בשנת 2003, נבזזו עתיקות רבות מן המוזיאון ונהרסו אגפיו, אולם בשנת 2010 המוזיאון נפתח מחדש לאחר שיפוצים וסידורי אבטחה חדשים, למרות שעדיין ישנם פריטים רבים שנשדדו וטרם נמצאו.
הינצה הול, NHM לונדון | Hintze Hall, NHM London
מיקום במציאות: לונדון, בריטניה
ממשק: SketchFab
סריקה תלת מימדית של אולם ההינצה במוזיאון הטבע ההיסטורי של לונדון, תאפשר לכם ליהנות משימוש מסקרן בטכנולוגיה חדשה.
עם מספר נקודות מיקוד, המבקר הווירטואלי יכול להתקרב בקלות לכמה מהמוצגים המדהימים, כל אחד מלווה בהערות המשתפות מידע נוסף. סקירות טקסטואליות קצרות אלה (באנגלית) מלוות בהיפר-קישורים לפרטים נוספים על המיצגים הכוללים מבחר יונקים, ציפורים, חרקים וצמחים מכל העולם.
זה אולי לא הסיור המוזיאוני הגדול ביותר, השלם ביותר או אפילו הכי מלוטש ברשימה זו - אך הוא מבשר על עתיד שבו יותר ויותר מבקרים יוכלו לעשות סריקת של 360 מעלות לביקור שלהם (באמצעות הטלפון הנייד), ויבנו לעצמם סיורים וירטואליים.
הלובר | Musée du Louvre
מיקום במציאות: פריז, צרפת
ממשק: YouVisit) Web VR/iOS/Android)
בשנים האחרונות, ממשק YouVisit נמצא בשימוש במרבית האוניברסיטאות בעולם, וניתן לבקר באמצעותו גם בכמה אוניברסיטאות בארץ. בסיור מודרך זה אפשר לעבור במוזיאון הלובר בפריס, אליו ניתן לגשת דרך האינטרנט, או ישירות דרך אפליקציית ה-VR החינמית שלהם.
הסיור מתחיל בחוץ ועובר דרך עשרה אגפים במוזיאון. כל מיקום מציע תמונות נוספות, קטעי וידיאו ומידע על התערוכות.
ומה יש בלובר? חלק גדול מהתמונות והפסלים החשובים ביותר בתולדות האנושות. ונגלה לכם גם סוד קטן – כשאתם צופים בתמונתה של המונה ליזה, הרבה יותר מרגש לראות אותה מקרוב ובאיכות טובה דרך המחשב הביתי, מאשר לפגוש את התמונה הקטנטונת במציאות.
המוזיאון הבריטי | The British Museum
מיקום במציאות: לונדון, בריטניה
ממשק: Boulevard) Oculus Rift/Gear)
אפליקציית בולווארד, מציעה מגוון חוויות למוזיאונים וירטואליים, אולם המומלצת ביותר היא של המוזיאון הבריטי. המוזיאון, שנמצא ברובע קמדן שבלונדון, מציג בעיקר עתיקות, אולם יש בו יותר משישה מיליון (!) מוצגים, ביניהם אבן הרוזטה, מומיות מצריות, מנסרת סנחריב ועוד.
במהלך הסיור, אל תפספסו את תקרת החצר שתכנן נורמן פוסטר, המורכבת מ-1656 לוחות זכוכית. דרך אגב, הממשלה הבריטית החליטה כי המוזיאון יהיה חינם למבקרים ובכל מועד. ובכל זאת, בזמנים כאלו בהם הקורונה מתפשטת ושדה התעופה הופך לאטלרנטיבה פחות מוצלחת - הסיור הוירטואלי הוא הפיתרון המושלם.
מוזיאון המטרופוליטן לאומנות | Metropolitan Museum of Art
מיקום במציאות: ניו יורק, ארצות הברית
ממשק: YouTube 360
במוזיאון המטרופוליטן שבניו יורק, יצרו מיזם סיור וירטואלי ייעודי בשם Met 360⁰, המציע סדרה של 360 סרטונים מתוך המוזיאון. הקליפים מתארחים ביוטיוב, וכל אחד מהם מלווה בתיאור קצר של התוכן. הסדרה עצמה, מאפשרת לצופים לחקור את ה-Met (קיצור למטרופוליטן), דרך זוויות מצלמה ייחודיות ואף מכניסה אותם למספר תערוכות שטרם נחשפו לקהל הרחב.
מה כדאי לראות שם? למעלה משני מיליון מיצגים יתחרו על תשומת לבכם ברחבי המוזיאון - מתחום האומנות הקלאסית והאומנות העתיקה, דרך האומנות האסייתית, האוקראינית והאפריקנית, ועד האומנות האיסלאמית והמודרנית.
אחד מהמסקרנים ביותר, אם תשאלו אותנו, הוא דווקא אוסף האומנות המצרית העתיקה הכולל את המקדש המצרי - מקדש דנדור, שהובא בשלמותו ממצרים. כמו כן, המוזיאון מציג חדרים שעוצבו בידי האדריכל פרנק לויד רייט, וכן אוסף גדול של כלי נשק ושריון.
המוזיאון למדעי הטבע | The Museum of Natural Sciences
מיקום במציאות: בריסל, בלגיה
ממשק: Google Street View (אינטרנט/iOS/Android)
Street View של גוגל, הוא ממשק נוסף שמציע סיורים רבים במוזיאונים וירטואליים. אם תקישו על הלינק המצורף שלמעלה, תוכלו בין היתר לבקר בגן החיות של סנט לואיס, בחוף הים בברזיל ובגנים הבוטניים של ברוקלין.
הסיורים הללו הם מהמקצועיים ביותר שיצאו דרך המכון התרבותי של גוגל, ומומלץ להשתעשע גם באוסף הענק של תמונות הפנורמה הנמצאות גם במציאות במוזיאון הבלגי. כל מיצג כאן מלווה בתמונה בעלת רזולוציה גבוהה עם כמה פרטים נוספים, מה שמעניק חוויית צפייה מהנה ביותר.
אגב, חובבי הפרה-היסטוריה שביניכם ודאי ישמחו לדעת כי מוזיאון זה בבריסל, כולל את האולם הגדול ביותר בעולם המוקדש כולו לדינוזאורים.
המוזיאון הלאומי למחשוב | The National Museum of Computing
מיקום במציאות: לונדון, בריטניה
ממשק: Matterport
זהו כנראה האתר עם צילומי התלת-מימד המרשימים ביותר ברשימה זו. הסיור במוזיאון המחשוב בבריטניה כולל שני חדרים עיקריים המלאים במיצגים מתולדות עולם המחשוב, ולצד זה משובצות נקודות מידע המסבירות אותם ביתר פירוט.
הסיור מכסה רק חלק מהמוזיאון, אך הוא כולל את המחשב הוותיק בעולם ועוד אינספור חפצים מרתקים מתחום התקשוב. אגב, על פי הנחיית המוזיאון, כל המיצגים, המחשבים והאביזרים השונים, גם הישנים ביותר – חייבים לעבוד!
מוזיאון מגדל דוד
מיקום במציאות: ירושלים, ישראל
ממשק: סיור וירטואלי-קולי 360ᵒ (אינטרנט)
אצלנו יש מבחר גדול של מוזיאונים שמאפשרים סיורים וירטואליים - חלקם עובדים בטכנולוגיה מעט מיושנת ומסורבלת, חלק אינם משוכללים כלל או סובלים מנחיתות דיגיטלית (מוזיאון תל אביב, למשל), ובאחרים אפשר ליהנות מסיורים מרשימים ומהסברים מרתקים.
לרשימה זו, בחרנו להכניס את הסיור הווירטואלי במגדל דוד (חלק מהמוזיאון לתולדות ירושלים). כאמור, מצודת ירושלים, הידועה גם בשם "מגדל דוד", היא נכס היסטורי וארכיאולוגי בעל חשיבות עולמית; היא נבנתה בימי-הביניים בסמוך לשער יפו, ובמהלך השנים נוספו לה תוספות ארכיטקטוניות מתקופות מאוחרות יותר.
מוזיאון VR לאמנות יפה | The VR Museum of Fine Art
מיקום במציאות: לא קיים
ממשק: HTC Vive
יש כאלה שמכנים את זה כרמאות, ואחרים טוענים שזו בכלל גאונות; כך או כך, מוזיאון VR לאמנות יפה אינו מוזיאון אמיתי. למה הכוונה? מדובר ביישומון חינמי, האוסף כמה מיצירות האומנות המפורסמות ביותר בעולם, מכל תקופות ההיסטוריה, ומציג אותם בחלל מדהים אחד.
כך למשל, בתחילת הסיור הווירטואלי, פסל דוד יברך אתכם לשלום, ולצידו תפגשו דמויות נוספות בהן המונה ליזה, צבא טרקוטה הסיני ויצירות רבות ונוספות.
הציורים מפורטים להפליא ותוכלו להתקרב אליהם כל כך, עד שתוכלו לראות את מהמרקם והגוון שלהם. אגב, אם אי פעם חלמתם לראות את כל השרידים המצריים העתיקים של העולם במקום אחד - זו ההזדמנות שלכם לעשות זאת.