איסלנד - אחד המקומות הכי מיוחדים ומרגשים שאפשר לטייל ולצלם בהם. בשנים האחרונות האי המיוחד הזה הפך מיעד שהיה מוכר רק ליודעי דבר, לאחד היעדים הפופולריים והמבוקשים בעולם. לא סתם איסלנד נחשבת ליעד יוצא דופן – מדובר על אי וולקני הגדול פי 5 מישראל, עם אוכלוסייה של כ-350 אלף תושבים בלבד. הוא אוצר בתוכו מגוון ייחודי של נופים ותופעות טבע כגון הרי געש, קרחונים ענקיים, עשרות מפלים, לגונות קרחוניות, חופים וולקניים, מערות קרח וכמובן את ההזדמנות לראות את הזוהר הצפוני.
כאוהב טבע מושבע וכצלם שהתשוקה העיקרית שלו היא צילום נופים ובעלי חיים, איסלנד הייתה ברשימת היעדים שלי כבר לפני כמה שנים טובות, כשהתיירות אליה עוד הייתה בחיתוליה. בשנים האחרונות טיילתי והדרכתי טיולים לאיסלנד, מה שזימן לי הזדמנויות מדהימות לראות מגוון של אתרים באי המופלא הזה ובעונות שונות של השנה.
לכל הכתבות של מדור "נזכרים בטיולים" - הקליקו
אחד הדברים החשובים שאני עושה לפני שאני יוצא לטייל או להדריך ביעד מסוים זה ללמוד עליו, להבין מה כדאי לראות, איפה לבקר, באילו עונות של השנה ומהם היתרונות והחסרונות שלהן. מרבית המטיילים מגיעים לאיסלנד בקיץ, מכיוון שמזג האוויר נחשב ליותר נעים ובגלל שעות האור המרובות (כמעט 24 שעות של אור בשיא הקיץ). מצד שני, בתקופה הזו ישנם כמה חסרונות לא קטנים – העומס של התיירות גורם לצפיפות לא מבוטלת בהרבה אתרים, המחירים בדרך כלל יותר גבוהים בגלל הביקוש הרב ואולי הכי חשוב – הסיכוי לראות זוהר צפוני נמוך עד אפסי מפני שכמעט שאין חושך.
העונות האהובות עליי והכי מומלצות לטיול באיסלנד לדעתי הן עונות המעבר, לרוב בחודשים מרץ, ספטמבר ואוקטובר. בחודשים הללו יש שילוב מעולה של תנאים לטיול מוצלח: טמפרטורות קרירות אך נעימות יחסית, פחות תיירות וצפיפות, מחירים יותר טובים ושעות אור וחושך דומות למה שאנחנו רגילים - כך שאפשר לטייל במשך כל היום, לחזות בשקיעות ובזריחות ארוכות ומיוחדות וגם ליהנות מסיכוי גבוה לצפייה בזוהר צפוני במהלך הלילה.
איך אפשר לדבר על איסלנד בלי לדבר על הזוהר הצפוני, אחת מתופעות הטבע המפורסמות בעולם? אני חושב שכמעט כל מי שמגיע לאיסלנד מצפה ומקווה לצפות בפלא הזה. האור של הזוהר הצפוני נוצר כתוצאה מתגובה כימית בין חלקיקים טעונים המגיעים מהשמש ("רוח סולארית") וחודרים לאטמוספרה של כדור הארץ לגזים שבאטמוספרה. כדי לראות זוהר צפוני ישנם כמה תנאים שצריכים להתקיים במקביל – סביבה מספיק חשוכה, שמיים נקיים יחסית מעננות ופעילות של רוח סולארית שהגיעה לכדור הארץ וחדרה לאטמוספרה (ישנן אפליקציות שמומלץ להיעזר בהן, החוזות את הסיכוי לכך בטווח של כמה ימים).
אחת התצפיות הבלתי נשכחות שהיו לי בזוהר הצפוני הייתה באוקטובר 2015, כשהדרכתי קבוצה של צלמים וחובבי טבע. באחד הערבים, כשהיינו בנסיעה לאגם מיוואטן בחלקה הצפוני של איסלנד, ראינו שיש סיכוי גבוה לזוהר צפוני חזק בערב. במהלך הנסיעה בתחילת הערב התחלנו לראות אותו מרקד בעדינות בשמיים, וכבר אז האדרנלין שלנו עלה לשמיים. בדרך עצרנו לארוחת ערב זריזה, ויצאנו כל חמש דקות לראות מופע זוהר קטן. כשהגענו לבית המלון שלנו ליד האגם ידענו שכנראה יהיה מופע חזק ומיוחד, אז שלחנו את הקבוצה להתארגנות זריזה על לבוש חם וישר יצאנו לשטח. את מה שקרה בהמשך הערב נראה לי שאף אחד מאיתנו לא ישכח לעולם! במשך כמה שעות ראינו מופע ממושך ועוצמתי במיוחד של זוהר צפוני. הוא זז ורקד בשמיים מאופק לאופק, הופיע כמעט בכל כיוון אפשרי ובצבעים מרהיבים של ירוק, סגלגל ואדמדם.
ישנם לא מעט מיתוסים לגבי הזוהר הצפוני שעולים מדי פעם. אחד הנפוצים שבהם זה שכמעט שאי אפשר לראות אותו, או שרואים אותו בעיקר בצילום ולא בעיניים. את הזוהר הצפוני בהחלט אפשר לראות בעיניים, וזה תלוי בעיקר בעוצמה שלו. כשהוא חזק מספיק רואים אותו בצורה מדהימה, עם מגוון של צבעים (הצבע הירוק הכי נפוץ, במיוחד כשהוא יחסית חלש) וגם בתנועה. בצילום בדרך כלל אפשר לראות אותו טוב יותר בגלל יכולת קליטת האור של מצלמות טובות, במיוחד כשהעוצמה שלו יחסית חלשה.
מלבד הזוהר הצפוני, יש מגוון אדיר של נופים יוצאי דופן ומרשימים בפני עצמם באיסלנד. איסלנד נקראת גם "ארץ הקרח והאש", שם המרמז על שניים מהמאפיינים הכי בולטים באי, שמתווים חלק גדול מהאופי שלו. האש מתייחסת לעובדה שאיסלנד היא אי וולקני פעיל – יש באי הרי געש פעילים, שדות לבה וכל החופים מורכבים מסלעים ומחול וולקני שחור. הקרח מתייחס לעובדה שבאיסלנד ישנם הרבה קרחונים: הם מכסים כ-11% משטחו של האי, הגדול שביניהם נקרא Vatnajokull והוא נחשב לקרחון הגדול באירופה (מכסה כ-8% משטחו של האי). הפעילות הוולקנית והקרחונים יוצרים באי מגוון מיוחד מאוד של נופים בלתי רגילים כמו חופים שחורים עם קרחונים, לגונות קרחוניות, מערות קרח ומפלים בגבהים ובצורות שונים.
אחד המקומות המפורסמים באיסלנד הוא "חוף היהלומים". הוא נמצא בחוף הדרומי של האי, צמוד ללגונת הקרחונים המפורסמת. הקרחונים שנמצאים בלגונה (הצמודה לים) מתנקזים לים, והגלים מחזירים את חלקם אל החוף הוולקני השחור, מה שיוצר מראה מיוחד של שברי קרחונים מנצנצים בצורות שונות הבולטים על החוף השחור. אם תגיעו לשם ואתם מתכננים לצלם, מאוד מומלץ להצטייד במגפי גומי גבוהים, מכיוון שהגלים יכולים להיות חזקים ולהגיע לחלקים עמוקים בחוף ולהרטיב אתכם. לא פחות חשוב להיות זהירים, כי יש פעמים שעוצמת הגלים יכולה להיות מספיק חזקה כדי לסחוף אתכם או להזיז קרחונים על החוף שיפגעו בכם. בכל פעם שהגעתי למקום הקדשתי לפחות כמה דקות כדי להעריך את התנהגות ועוצמת הגלים לפני שהתחלתי לצלם, ואפילו עם מגפי גומי נרטבתי לא מעט פעמים! אבל זה בהחלט היה שווה את זה.
כדי ליהנות באמת ממקום כזה מיוחד ולצלם תמונות טובות, מומלץ להקדיש מעט יותר זמן מהרגיל. כשאנחנו מתכננים טיולים לאיסלנד, הלו"ז שלנו יחסית מרווח לעומת טיולים אחרים, בדיוק בשביל להפיק את המקסימום מהמקומות הללו.
לא פחות מפורסם הוא המגוון הענק של המפלים באיסלנד, שאותם תמצאו בגבהים, בצורות ובעוצמות שונות. אחד היפים שבהם הוא מפל סליילנדפוס, שגובהו כ-12 מטרים והוא נראה כמו וילון עדין. לעומתו מפל סקוגפוס מתנשא לגובה של 60 מטרים, ועוצמת הזרימה החזקה שלו יוצרת רסס שלפעמים גורם ל"קשת בענן".
מערות קרח הן אחת מתופעות הטבע הכי מיוחדות שאפשר לראות באיסלנד. מדובר על מערות טבעיות שנוצרות מתחת לקרחונים בעקבות המסה והתנקזות של מים. רוב המערות נוצרות ונהרסות כל שנה מחדש, הקירות שלהן יכולים להיווצר במגוון של צורות וצבעים, וחלקן נראות כמו חללים קריסטליים מפוסלים בצבעי כחול עמוקים. את מערות הקרח אפשר לראות רק בעונת החורף, כשהן יציבות מספיק ואפשר להיכנס אליהן בבטיחות.
את הדרך לשם לרוב תעשו על גבי סופר-ג'יפ – רכב מפלצתי עם גלגלי ענק שמסוגל לנסוע בשטח הסלעי והקרחוני המוביל אל המערות. את הסיורים למערות הקרח עם הקבוצות שלנו אנחנו עושים בשעות מוקדמות של הבוקר, כדי ליהנות ולצלם בשקט ובנוחות לפני שמגיעות קבוצות אחרות של תיירים. אל המערה עצמה נכנסים עם קסדה ודוקרנים מיוחדים לנעליים כדי לסייר בבטחה.
איפה שלא תטיילו באיסלנד, תמצאו טבע פראי ונופים מיוחדים ממש בכל פינה. לדעתי האישית מומלץ לתכנן טיול של לפחות שבעה ימים כדי להספיק וליהנות ממגוון של אתרים, וגם כדי להגדיל את הסיכוי לצפות בזוהר הצפוני.
איסלנד היא יעד מיוחד שנחשב כמעט חובה לאוהבי טבע ולכל מי שרוצה לראות זוהר צפוני. מקום שאני ללא ספק מתכנן לחזור אליו, בתקווה אפילו בשנה הקרובה כשמצב הקורונה העולמי ישתפר.
תומר רצאבי הוא צלם טבע בעל תואר ראשון בביולוגיה, בעלים של חברת Wild Travel המתמחה בטיולי טבע, הרפתקאות וצילום ליעדים מיוחדים בעולם בקבוצות קטנות. אתם מוזמנים להתרשם מתמונות נוספות באתר האינטרנט ובחשבון האינסטגרם שלו.
רוצים לפרסם סיפורים, חוויות, תמונות וסרטונים מטיולים מיוחדים שעשיתם? כתבו לנו הודעה בעמוד הפייסבוק של ערוץ החופש - ואולי גם הסיפור שלכם יתפרסם אצלנו.