בין כל הכאוס של ימינו, רגע של אסקפיזם: כשאומרים שווייץ, התמונות שקופצות לראש הן של הרים מושלגים או ירוקים, שמיים תכולים ובעיקר מראות מאוד רגועים. אז זהו, שלא בהכרח.
אלכס פורסט (Alex Forst) צלם גרמני בן 36 מברלין, עבר לגור בשווייץ לפני שש שנים. שם החל ללמוד צילום באופן מעמיק יותר, ולתפוס בעדשת מצלמתו את המדינה, היפה גם כך, באופן לא רגיל ולפעמים אף מפתיע.
בכללי אוהב פורסט לצלם הרבה בחשיכה, במקומות שבהם השמיים נקיים מתאורה מלאכותית, ובכך לתפוס את הכוכבים ובעיקר את שביל החלב בצורה בולטת ומוארת יחסית. זאת כמובן גם בעזרת עבודת עריכה שנעשית לאחר הצילום.
למה דווקא תמונות בחשיכה?
"מאז שאני זוכר את עצמי אני מעריץ מדע בדיוני, אוהב לצפות בכוכבים וזה תמיד היה החלום הגדול שלי כילד - לטייל בין כוכבים. חלום שכנראה לא אצליח להגשים כבר בחיי אבל אני כן אוכל לצלם אותם. וכך לפחות אוכל לראות יותר מהחלל החיצון מאשר העין יכולה לראות", מסביר פורסט.
מה גורם לתמונות שלך להיראות כאילו מתוך סרט מדע בדיוני?
"אני משתמש בטכניקה של חשיפה ארוכה אבל לא רק", מסביר פורסט ומוסיף, "אני מעמיד את המצלמה על החצובה ומצלם לאורך זמן, מספר תמונות בזמני חשיפה שונים. לאחר מכן אני 'מערבב' אותן, כלומר מניח אחת על השנייה אבל מאותו מקום בדיוק. וכך יוצאת תמונה שנראית דרמתית יותר ועם פחות 'רעשי רקע'". הכוונה ב"רעשי רקע" היא לכאילו לכלוך שיוצא בתמונות שמצולמות בחושך, גירעון, אם תרצו.
מה התמונה האהובה עליך עד כה?
התמונה המועדפת עליי היא כנראה התמונה הבאה שאצלם. אני לא נוהג להסתכל הרבה על התמונות שכבר צילמתי או על חומרים ישנים שלי. אני מחבב אותם אבל 'מאוהב' אהיה רק בפרויקט הבא שלי".
איך הגעת לצלם תמונות בסגנון הזה?
"התחלתי ללמוד צילום מתוך טעות", מספר פורסט. "כשהגעתי לשווייץ קניתי אופנוע ובאחת מנסיעותיי עליו צילמתי כמה תמונות באמצעות הטלפון הנייד שלי, אבל אז הרגשתי שהתמונות לא ממחישות מספיק טוב את מה שהעיניים שלי רואות", מתאר פורסט.
בשלב הזה החליט פורסט לרכוש מצלמה טובה יותר וקנה מצלמת סוני a5100, "גם אז התמונות שלי לא היו מספיק טובות, אז התחלתי להתעניין בצילום מקצועי ובעיבוד שאחרי הצילום. רציתי לתעד את הנופים באותה דרך שאני רואה ומתרשם מהם במציאות".
לאחר מכן הצטרף פורסט לקבוצת צילום שמתמחה בצילומי לילה. "תחילה, כשראיתי את הצילומים של שביל החלב מצילומי הלילה של אותה קבוצה, לא האמנתי שהם אמיתיים. רציתי לבחון את העניין עם המצלמה הקטנה שלי וזה אכן היה אמיתי". בשלב הזה פורסט כבר רכש מצלמה רצינית יותר והחל ללמוד על טכניקות צילום, עיבוד תמונות, קומפוזיציות וחשיפות ארוכות.
פורסט מספר על עצמו ואיך התגלגל לתחום הצילום הספציפי הזה. "בגלל שלמדתי בברלין אמנות קונספטואלית, אני תמיד מחפש צילומים עם קונספט מסוים ולא רק ללכוד נופים במצלמה. לכן אני משלב צילומים של שביל החלב עם צילומי קונספט".
"כשאני מטייל בעולם אני תמיד לוקח איתי את המצלמה שלי ובכל אפשרות שיש לי - מצלם נופים בלילה", מוסיף פורסט ומציין כי היה גם בפורטוגל, תאילנד, הודו ובגרמניה כמובן.
מה היית רוצה שאנשים ייקחו מהצילומים שלך?
"אני אוהב שהתמונות שלי מעוררות רגש מסוים או גורמות לצופה בהן להתחיל לחלום. אני אוהב כשאני פוגע בדמיון של מישהו אחר, אם זה קורה - אני יודע שאת העבודה שלי אני עשיתי".
פורסט מתגורר כרגע בכפר קטן במרכז שווייץ בשם Walchwil, ועובד כמהנדס שטח אך מקפיד לקחת איתו את המצלמה שלו לכל מקום - גם לנסיעות עבודה, שם יצא לו לצלם לא מעט מהצילומים הכי מרהיבים שלו, לדבריו.