האי היווני האייקוני סנטוריני מצטרף למחאה המתפשטת באירופה נגד תיירות היתר שמשבשת את חייהם של התושבים המקומיים. בשנה שעברה ביקרו בסנטוריני מספר שיא של כ-3.4 מיליון תיירים ומאז המספרים ממשיכים לטפס. כעת, הרשויות באי שבו מתגוררים כ-20 אלף תושבים קוראות לקבוע מכסת מבקרים שתקל על הצפיפות הבלתי נסבלת.
חמושים במקלות סלפי ובטלפונים ניידים התיירים נוהרים בהמוניהם לאי שמוכר בזכות הבתים הלבנים והכנסיות עם הכיפות הכחולות. חלקם עומדים במשך שעות מתחת לשמש הקופחת רק כדי לשמור לעצמם מקום טוב לקראת השקיעה הפוטוגנית. כשהשמש שוקעת רבים מצטרפים אליהם, מצטופפים לאורך הצוק או מרפסות עם המצלמות מוכנות.
"זה היה החלום שלי מאז התיכון", אמרה מריה טאווארז תיירת אמריקנית בת 40. תיירת אחרת מפורטוגל בשם ריטה קריטובאו הוסיפה: "קשה ללכת ברחובות הצרים, אבל זה מאוד יפה, אני ממליצה לכולם לבוא".
ראש העיר ניקוס זורזוס מזהיר כי מספר התיירים הגדול מכביד על התשתיות הישנות ודוחק את המקומיים משוק הנדל"ן. זורזוס אמר כי הפציר ברשויות במשך שנים שלא לאפשר הוספה של מיטה אחת נוספת באי, והציע להגביל את מספר המבקרים מהקרוזים ל-8,000 ביום, במקום הכמות הנוכחית שנעה סביב 17 אלף מבקרים ביום. "זה האינטרס של האי שתהיה מגבלה", סיכם ראש העיר.
אפילו בעלי עסקים שמרוויחים מתיירות מודאגים. "רמת החיים שלנו ירדה. פשוט ככה", אמר ג'ורגי'וס דמיגוס שמנהל מלון עם 14 חדרים ששייך להוריו. "סנטוריני זה פלא של הטבע, אבל הוא בסכנה להפוך למפלצת".
מנגד, סגן נשיא התאחדות הסוחרים בסנטוריני, אלכסנדרוס אלאקאנוס, חושב שהפתרון נמצא בשיפור התשתיות ולא בהגבלת מספר התיירים. "האם אנחנו רוצים כסף, או לא? האם אנחנו רוצים שתהיה לנו עבודה ורווחים, או לא? אתה לא יכול שיהיה לך שקט ושלווה ועדיין לעשות כסף".
יוון כולה נמצאת בצמיחה תיירותית חדה. הרווחים מהענף זינקו ב-16% בחמשת החודשים הראשונים של השנה, והתחזית היא שב-2024 יבקרו במדינה יותר מ-33 מיליון תיירים.
הכיבוש התיירותי של אירופה יצא משליטה
תושבי הערים המתוירות מנהלים מלחמה על איכות חייהם בעיר. אם עד עכשיו, המאבק התרכז בתקנות עירוניות שנועדו למנוע את הגעת התיירים או למנוע את ההפרעות שהם יוצרים לסדר הציבורי של התושבים – איסור על גרירת מזוודות בדוברובניק או תשלום של חמישה אירו לכניסה לוונציה או הסרת לוחות הזמנים הדיגיטליים של אוטובוסים עירוניים בקווים פופולריים בברצלונה, הרי שחוסר ההצלחה של הצעדים הללו, גרמה למקומיים לצאת לרחובות במטרה להילחם בתיירות היתר ולהשבת חלק מהנורמליות לחייהם.
אפילו 670 מיליארד אירו שמכניסים התיירים למדינות הללו בתוך סיטואציה כלכלית לא ברורה, לא יכולים כאמור לחפות על עובדה שבמשך חודשיים-שלושה שגרת החיים של המקומיים יוצאת מכלל שליטה והערים שלהם עוברות כיבוש תיירותי.
פעם אלו היו רק האמריקנים, עם הדולר החזק שלהם, שבחודשי הקיץ היו כובשים את הערים הקסומות לצילם של האלפים בשווייץ, או את הגונדולות בוונציה, אתרי גאודי בברצלונה או החופים האדריאטיים המפתים בקרואטיה. אז זה היה נסבל. אבל התגברות מעמד הביניים בארצות ענק כמו הודו, סין, ברזיל ומדינות המפרץ, הפכו את אתרי הנופש הפופולריים באירופה לבלתי נסבלים עבור תושביהם.
"בהתחלה, היה בזה משהו בתולי ויפה וזה גם נתן לנו תרומה יפה לכלכלה המקומית, ואלו היו תיירים שחלקו איתנו את אותה תרבות", סיפרה תושבת אחת הערים האלפיניות בשווייץ ל"שפיגל", "אבל עכשיו בקיץ העיירה שלנו היא פקק אחד גדול של אוטובוסים אחד אחרי השני, אלפי מקלות סלפי הם חלק מהנוף העירוני, אנשים התחילו להביא רחפנים, וכדי להתגבר על כל הפקקים של האוטובוסים, התחילו לארגן פה סיורים בהליקופטרים. כל יום נכנסות לעיירה עשרות משאיות אוכל. זו כבר לא העיר שהייתה, והיא בטח כבר לא שלנו. שום הכנסה לא יכולה לחפות על זה".
בשנה שעברה הגיעו 709 מיליון תיירים לאירופה כדי לבקר את המוזיאונים, הכנסיות, חנויות המעצבים, החופים ואת המורשת ההיסטורית של מדינות אירופה, עלייה של 22 אחוז בהשוואה ללפני עשור
בשנה שעברה, בהמשך לעלייה התלולה מאז הסרת תקנות הקורונה, הגיעו 709 מיליון תיירים ליבשת הישנה כדי לבקר את המוזיאונים, הכנסיות, חנויות המעצבים, החופים ואת המורשת ההיסטורית של מדינות אירופה, עלייה של 22 אחוז בהשוואה ללפני עשור.
קחו לדוגמה את האי הספרדי מיורקה: השנה ייכנסו אליו 20 מיליון תיירים, שלושה מיליון יותר מאשר אשתקד. באי עצמו חיים כ-900 מאות אלף תושבים שנחשפים מדי קיץ לכמויות עצומות של תיירות, שתייה ומסיבות (שלא לדבר על מלחמות מיטות השיזוף בחופים בין התיירים הבריטים והגרמנים).
ערים מתוירות אחרות כמו ליסבון, אתונה, ומספר ערים ואיים בספרד הצטרפו למאבק. באמסטרדם מתקיים פרויקט ענק להורדת התיירות עד שנת 2035, כולל הגבלת לינות בבתי מלון, איסור על בניית בתי מלון, העברת החלונות האדומים ממרכז העיר, הגבלה על מכירת מריחואנה ועישון ברחובות, ואיסור על כניסה של ספינות תענוגים "במטרה להחזיר את אמסטרדם לתושביה".
הפגנות "פחות תיירים" שהתחילו במיורקה ובאיים הקנריים מתפשטות ליותר ויותר ערים באירופה. תושבים רבים מתלוננים על כך שהתעשייתיות של התיירות לקחה מהערים שלהם את האותנטיות שבגללה תיירים הגיעו אליהן מלכתחילה. תושבים רבים מתארגנים כדי לדרוש חלוקה צודקת יותר של ההכנסות, מיסוי גבוה יותר על ענפי התיירות, והגבלה של רכישות נכסים על ידי זרים.