מלונות הכול-כלול, פארקי מים לילדים, אופניים למשפחות, הפלגות לזוגות - והכול במרחק של טיסה ישירה וקצרה. האי היווני קוס לא זכה לככב בצמרת רשימת האיים היווניים הפופולריים בשנים האחרונות, אך מצד שני גם אי אפשר לפספס בו את המוני התיירים האירופים שגילו אותו לאחר הקורונה, ובחרו בו כיעד מועדף. גם הם לא הצליחו לנטרל את השלווה היוונית שעושה נעים בלב.
אישית אני תמיד שמחה לחזור ליוון, לאיים שכבר ביקרתי בהם ובטח לאלה שעדיין לא. יוון, לדעתי, היא הרבה יותר מהתיאור הנדוש של ים ושמש וסלט יווני. לא כי זה לא נכון, זה נכון מאוד, אלא שעבורי יוון היא גם פשטות מיוחדת, גם פילוסופיה עמוקה, גם המון קילומטרים של ים, גם פסגות מושלגות וגם כפרים קטנים עם סמטאות משגעות.
ישיר ושעה מהבית
חופשה טובה מתחילה בטיסה ישירה. זה לא תמיד חייב להיות כך, אבל עבורי לפחות זה עושה את הכול הרבה יותר קל, בטח ביום הראשון לחופשה. אם נוסיף לזה את משך הטיסה, כשעה ועשרים דקות, זה ממש Win-Win. אגב, אני לא מוסיפה לזה את העיכובים המרגיזים בשדות התעופה לפני שתי הטיסות, הלוך וחזור, אבל זה נושא לכתבה אחרת.
קצת על תיאום הציפיות שיש לחלקנו עם חברות הלואו-קוסט: אין חמגשית, אין מים, לפעמים אפילו אין חיוך, אבל באופן מפתיע הטיסה עם בלו בירד הייתה נעימה ויותר מזה. מטוס מבריק, צוות שנראה שמח לראות אותנו ואפילו ברכה בעברית, במבטא יווני אותנטי. לפני ההמראה הטייס הסיט את הווילון ואמר לנו שלום. תהיתי איך הוא מרגיש לראות את הפנים של עשרות האנשים שהוא מטיס ככה בכיף שלו למדינה אחרת. בכל אופן, אחרי שעה וקצת עברנו למצב נחיתה בנמל התעופה היפוקרטס (Hippocrates) הגדול והמודרני, שמרוחק דקות נסיעה בודדות מאזור החוף והמלונות.
היה היה דוקטור
"האיליאדה" של הומרוס, אחת היצירות הספרותיות הגדולות של יוון העתיקה, מזכירה את תושבי קוס ברשימת הלוחמים שהצטרפו למלחמת טרויה, אבל חכם יווני עתיק, מפורסם ומכובד לא פחות שהעלה אותה על המפה היה היפוקרטס, האב המייסד של הרפואה. היפוקרטס נולד באי קוס, לימד בה רפואה וגם כתב את שבועת הרופאים המפורסמת. העץ של היפוקרטס נמצא עד היום ליד טירת נרנציה (Nerantzia) בקוס טאון, ונראה לי שעבר עליו הרבה. מצד שני, זה הכי קרוב שאפשר להגיע לרופא הכי מפורסם בעולם.
עוד קצת היסטוריה: בתקופה המודרנית האי הזה עבר מיד ליד בקצב של הגלים בים האגאי. אבירי סנט ג'ון הצלבנים הקימו בו מבצרים ושמרו עליו מפשיטות ימיות של השכנים העותמאנים, עד שנכנעו. בהמשך נכבש האי על ידי האיטלקים, הגרמנים והבריטים. בסופו של דבר, בשנת 1948 (נשמע מוכר?) התקיים טקס הסיפוח הרשמי של קוס למדינה היוונית.
שקיעות באדום-ורוד
ככה זה כשחיים באי: הנוף של קוס מורכב מכרמים, גפנים, פרחים, מישורים, גבעות והרים. ירוק, כחול, ורוד בהיר כשהשקיעה מתחילה. כדי לראות את השקיעה הכי יפה צריך לטפס אל הכפר זיה (Zia), שממוקם על צלע הר דיקאוס (846 מטר מעל פני הים). משם אפשר לראות עוד איים קטנים, ואפילו פיסה של אדמה טורקית. עוד לפני השקיעה וגם לאחריה, די נחמד לשוטט בכפר הקטן. מסעדות וטברנות, חנויות ובתים בלבן וכחול המסורתיים. תוסיפו לזה את ניחוח הלבנדר בסמטאות הכפר בלילה, ובלי קלישאות: זה רומנטי ומתוק להפליא.
כשמשוטטים בלי מטרה מיוחדת מגיעים למקומות יפים. כך הגענו לטברנה שמחה, עם להקה מקומית שגם הייתה באמצע סשן של ריקוד יווני מסורתי. מתברר שביוון יש יותר סוגי ריקוד מאשר איים: כ-4,000 ריקודים שונים ומשונים, כולל ריקוד הסירטאקי שהתפרסם בזכות "זורבה היווני", ועוד ריקודים שאפשר לעקוב אחריהם רק עם שוט קטן (טוב נו, שניים) של אוזו. אגב, האי המכונה "אי האופניים" מציע אלפי זוגות לרכיבה, ומתהדר בתוכנית פיתוח עתידית להקמת פארק אופניים ראשון ביוון.
הכול-כלול זה נוח: לונה פארק של פארקי מים
הנה ספוילר: מחירי המלונות של האי קוס לא ממש נמוכים, לפחות לא בעונת הקיץ, אבל חייבים להודות שמודל האירוח של הכול-כלול הוא עניין נוח ביותר, בטח אם נופשים עם הילדים.
במלון אקווה לנד קיפריוטיס (Kipriotis Aqualand), למשל, יש פארק מים לילדים עם מגלשות ובריכות, מסעדות, ברים וספא. אז נכון שהלכתי לצד הבריכה וחטפתי רסיסים של שמן שיזוף מתיירים אנגלים, אבל מה לא עושים בשביל הילדים? מחיר חבילה משפחתית לאדם, כולל העברות ונציג ישראלי לשלושה לילות ביולי (הכול-כלול), החל מ-429 אירו. 3 לילות באוגוסט יעלו החל מ-699 אירו.
עוד מלון שמתאים למשפחות הוא קיפריוטיס פנורמה (Kipriotis Panorama), בעל חמשת הכוכבים וקירות הזכוכית. יש בר על הגג, בריכות, מסעדות וגישה חופשית לפארק המים הסמוך. מחיר חבילה משפחתית - 3 לילות ביולי (הכול כלול) לאדם החל מ-439 אירו, 3 לילות באוגוסט לאדם החל מ-559 אירו.
על סולם ה-5 כוכבים ממוקם גם הבלו לאגון (Blue Lagoon) שמתאים לחופשה משפחתית, גם כן בסגנון הכול-כלול. מדובר במתחם ענק עם מדשאות ובריכות וכמובן, פארק מים. מחיר חבילה משפחתית לאדם, כולל העברות ונציג ישראלי - 3 לילות ביולי (הכול-כלול) החל מ-679 אירו, 3 לילות באוגוסט יעלו החל מ-699 אירו.
הולכים לסנטר
קוס טאון, האזור האורבני באי, מתחיל בטיילת הנמל היפה, שבה נחות להן עשרות סירות וספינות מכל העולם. הליכה בסמטאות הסמוכות סיפקה לנו כמה שעות של קניות מקומיות - בעיקר שמני זית ומוצריהם, תבלינים, בגדים ונעליים.
במרכז האי פזורים שלל מסעדות ובתי קפה, תיירותיים ומקומיים, עם מקומות ישיבה גלויים ונסתרים, כך ששווה להעמיק ולקבל המלצות מתאימות.
יין משמח לב
האדמה של קוס הצמיחה גפנים עוד בימים שהיפוקרטס הסביר לתלמידיו שלשתות יין זה בריא. לאי יש מסורת מכובדת של יין, ובשנים האחרונות הוקמו בו גם יקבים משפחתיים כמו יקב קטימה אקראני (Ktima Akrani) שבו ביקרנו. הזוג עם השם הבלתי אפשרי טריאנטפילופולו ייסד את היקב לפני כ-20 שנה, וכיום מארח מבקרים עם טעימות של אוכל מקומי טרי והסברים על תהליך הייצור. (הסיור עולה 3 אירו לאדם, מחיר בקבוק החל מ-4 אירו).
אליעזר הבנאי והקהילה היהודית
על משקוף הדלת של בית הכנסת הישן, שאינו פעיל וסגור למבקרים, יש שלט קטן ובו נכתב שמו של הבנאי אליעזר טריקה, יהודי מקומי שהקים אותו לראשונה במאה ה-18. המבנה נהרס ברעידת אדמה, שוקם ונבנה מחדש עד שנסגר, ויש גם תוכניות עתידיות לשפץ אותו.
באי נותרו כיום שני בתי קברות עם מצבות שעליהן שמות יהודיים, וההיסטוריונים מספרים שיהודים אלה, שברחו מספרד ומצאו כאן מקלט, עסקו במסחר וביצוא של צימוקים. על אף שסבלו מהתנכלויות מדי פעם, חברי הקהילה היהודית הקטנה שמנתה כמה עשרות בודדות של משפחות המשיכו לחיות בו בשקט יחסי. בשנת 1944 העמיסו הגרמנים את יהודי קוס על אונייה יחד עם יהודי רודוס בדרכם האחרונה, ובכך הסתיים הפרק היהודי של האי. כיום מתגוררים באי כ-45 אלף תושבים, כולם נוצרים אורתודוקסים.
הכותבת הייתה אורחת של חברת התעופה בלו בירד וחברת התיירות הדקה ה-90