"ברגע שראיתי את סמריטי ידעתי שזו אותה ילדה קטנה שצילמתי לפני 17 שנה. העיניים המיוחדות והמבט החודר לא השאירו לי כל ספק". ארז כגנוביץ, צלם ומרצה על החברה הישראלית, יצא בחודש שעבר לטיול בהודו שבמהלכו הצליח לאתר בצפון המדינה צעירה מקומית בת 19 שאותה צילם בעבר בשתי הזדמנויות שונות בשנים 2006 וב-2008. "זה היה מרגש, סוג של סגירת מעגל", סיפר ארז ל-ynet Live. הצלם הישראלי שוחח עם הצעירה ההודית וכמובן צילם אותה פעם נוספת, כשהיא מחזיקה צילום של עצמה מלפני שני עשורים.
תחילתו של הסיפור בשנת 2006, כאשר ארז צילם לראשונה את סמריטי, שהייתה אז בת שנתיים, במנאלי שבצפון הודו, כפר שפופולרי במיוחד בקרב מטיילים ישראלים. "הסתובבתי עם המצלמה ופתאום ראיתי את הילדה הזאת, ותפסתי את הפריים הזה", סיפר. "ב-2008, כשחזרתי, אמרתי, 'או.קיי, בוא נלך לראות מה קורה בכפר, אם היא באמת נמצאת שם' – והצלחתי לתפוס אותה".
חלפו 15 שנים נוספות, וארז הגיע שוב לטייל באזור מנאלי. הוא ידע שסמריטי גדלה והיא אמורה להיות בת 19, והיה נחוש למצוא אותה. "הסתובבתי עם התמונה שלה ועברתי בית-בית במנאלי, עד שהגעתי לבית האחרון בכפר שהיה הבית של דודה שלה", סיפר. "הדודה זיהתה את התמונה וחיברה אותי אליה. התברר שהיא סטודנטית ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה בעיר קולו, שמרוחקת כארבע שעות נסיעה. נסעתי לשם ונפגשנו".
היא התרגשה לפגוש אותך?
"היא מאוד הופתעה, היה לה זיכרון מעורפל של הפעם הקודמת שצילמתי אותה, אבל היא זכרה את התמונות כי השארתי לה אותן בזמנו. הודו מלמדת אותך שהכול אפשרי, ככה שיש סיכוי שהיא עוד תהפוך לשגרירת הודו בישראל. יהיה מגניב לצלם אותה עוד 30 שנה בתל אביב".
המפגש עם סמריטי לא היה הדבר המרגש היחיד בטיול של ארז. בשנת 2006 השיק כגנוביץ תערוכה של צילומי פורטרטים בבית הישראלי החם במנאלי, וכעת הוא רִענן אותה עם צילומים חדשים. הבית הישראלי הוא מוסד ותיק שמנהלים חיה ומנוח שמלץ שמסייעים לישראלים שנקלעים לצרות או נפגעים מסמים במהלך הטיול בהודו.
"עשינו אירוע גדול, והתקשורת המקומית אפילו סיקרה את הפתיחה", סיפר ארז. "הגיעו גם הודים שבאו לראות את הרבגוניות המטורפת שיש במדינה שלהם".
אתה ממליץ לנסוע להודו עם משפחה וילדים?
"הייתי בהודו חמש פעמים, עכשיו כשהגעתי סביב גיל 40 אז הסטייט-אוף-מיינד הוא אחר - אתה כבר מחפש יותר נוחות, והודו, כמה שאתה מגיע אליה מוכן, היא מדינה מאוד מורכבת, אבל בהחלט ראיתי המון משפחות עם ילדים. גם חשוב לפעמים לצאת קצת מישראל, לעשות זום-אאוט ולראות מקומות אחרים".
כשארז צילם את אהרון ברק
בשנת 2022 יצר ארז פרויקט בשם "אנשי השואה" שבו ביקש להנגיש מחדש את זיכרון ולקחי השואה לדור הצעיר, ובחר באמצעות תמונות מפתיעות, אופטימיות וייחודיות. באותו פרויקט מצולמים, בין היתר, נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרון ברק, מיכאל סידקו השורד האחרון מהטבח הנורא בבאבי יאר ואהרון פצרקובסקי שהיה מהילדים הבודדים ששרדו בגטו לודז'.
בנוסף, יצר ארז פרויקטים נוספים בשם "אנשי תל אביב" ו"אנשי ישראל". "עד עכשיו צילמתי יותר מ-2,000 ישראלים שונים והמטרה היא להציג את הרב-תרבותיות והגיוון של החברה הישראלית", סיפר בשיחה עם ynet. "פרויקט 'אנשי השואה' נולד מתוך הצורך לחבר מחדש את הדור הצעיר ברחבי העולם עם זיכרון ולקחי השואה".