לאחר למעלה משנה שמרכז המבקרים הפופולרי בגליל העליון היה סגור למבקרים, נפתח הבוקר (יום א') אגמון החולה של קק"ל. אלפי עגורים צווחניים קיבלו את פניהם של המבקרים הראשונים ששבו אל הטבע שהיה מסוכן, תחת אש ומלחמה.
"כל כך כיף לשוב לכאן שוב כמטיילים ולראות את הטבע והאטרקציות נפתחות למבקרים", סיפר נדב ברקאי, ממרכז הארץ, שהגיע לכאן הבוקר עם בת זוגו שני רופאייזן. הוא יצא לחופשה קצרה משירות המילואים שלו ורצה כל כך להגיע למקום שבו היה לא מעט כלוחם וכעת חוזר אליו כנופש. את היום שלהם בצפון פתחו השניים בסיבוב ביקבים שגם הם החלו להיפתח ולהתחדש. "תכננו לנסוע לצימר בדרום, אבל כשהצפון נפתח וחזר להיות בטוח שינינו את התכניות ולקחנו צימר בחד נס", סיפרה רופאייזן.
אל אגמון החולה, אחד מעוגני התיירות והטבע המרכזיים בגליל, הגיעו עד פרוץ המלחמה כ-400 אלף מבקרים בכל שנה. הם הגיעו לצפות בכ-500 מיני ציפורים נודדות שחולפות בשמי עמק החולה בעונות הנדידה ועוצרות למנוחה בשטח האגמון הפרוס על פני כ-6,000 דונם של מערכת אקולוגית ייחודית.
בשנה רגילה חולפים באגמון כ-50 אלף עגורים, אך השנה רבים מהם ברחו מאימת מטחי הירי מלבנון ורעש התותחים. כ-15 אלף עגורים נותרו כעת במרחב, אך ההנחה היא כי בהמשך עם התארכות שעות אור היום והשקט ששב למרחב, ישובו לכאן עגורים שנחים כעת במקומות אחרים במדינה.
"מלחמה לא כיפית לאף אחד, בטח לא לאדם ובטח לא לציפורים ובעלי חיים", אמרה ענבר שלומית רובין, מנהלת השטח באגמון החולה-קק"ל. "הרעשים, הנפילות, הרס בתי הגידול - הכל השפיעו על בעלי החיים כאן במרחב, אבל לאט-לאט אם השקט באמת יישמר וכולם יחזרו - הכל יבוא על מקומו בשלום".
רובין התקשתה להסתיר את התרגשותה ודמעה אל מול המבקרים שנכנסו מבעד למרכז המבקרים שאירח אלפי חיילים במהלך המלחמה. "זה כמעט בלתי נתפס, ההתרגשות היא כל כך גדולה", אמרה. "במשך יותר משנה המקום הזה היה סגור ועכשיו סוף סוף אפשר להזמין לחוות את הריפוי, היופי והטבע המדהים הזה. הטבע הוא מתנה".
בתוך שבוע היא ואנשי האגמון הכשירו את המתחם לקליטת מבקרים. מרבית העובדים שעבדו בו עד ערב המלחמה פונו ולא שבו, ורבים מהם כבר לא ישובו כנראה. "זה היה אתגר גדול גם לקלוט ולהכשיר 90 אחוז מהעובדים, ועבורם זה יום העבודה הראשון. אני מקווה שהמבקרים יגלו אורך רוח וסבלנות ויתרגשו ביחד אתנו מהחזרה לשגרה", הוסיפה רובין.
הצפון ממשיך להיפתח
לצד אגמון החולה נפתחו בצפון אתרים נוספים של קק"ל שהיו סגורים למבקרים בשל המלחמה והנחיות פיקוד העורף. באזור האגמון נפתחו לקהל גם החניונים במשמר הירדן, רפטינג נהר הירדן וחניון דרדרה. בגליל העליון ובגולן נפתחו מחדש 22 אתרים ובהם אתרי המורשת: מצפה אורי, בית כנסת נבוריה, מגדל ברעם. חניון קצרין, יער הלוחמים ועוד. בגליל המערבי חניוני הסרנים, שרך ולימן נפתחו אף הם.
במהלך המלחמה סייעו בקרן הקיימת לישראל במעל ל-1.5 מיליארד שקל למען קהילות המפונים, כיתות הכוננות ביישובים הנטושים ובשמירה על הטבע והיערות. כ- 30 אלף דונם של יער נשרפו בצפון וכעת עם תום המלחמה, בתקווה שהפסקת האש תישמר, נערכים בקק"ל לפעולות הריפוי.
"זה בוקר מאוד מרגש, ובטח עם גשמי הברכה", אמרה יפעת עובדיה-לוסקי, יו"ר קק"ל, שהצטרפה היום אל המטיילים בעגלות המסתור שיצאו אל שטחי הכינוס של העגורים. "אנחנו מתרגשים שהמבקרים חוזרים לפה לאגמון. מבחינתנו זה סמל לכל מה שהולך להיות בצפון. אני בטוחה שתהיה פה שגרה מבורכת ואנחנו בקק"ל נהיה חלק מהשגרה והשיקום".
עובדיה-לוסקי הוסיפה ואמרה: "יש לנו פה שטחי יער רבים לשקם בגלל אירועי השריפות שהיו במלחמה וגם האתגר הציוני העכשווי הוא כמובן החזרת התושבים לכאן וגם הבאת אוכלוסיות חדשות שתגענה לפה ותחזק את הקהילות הותיקות. אני צופה צפון ירוק ועתיד טוב".