כאשר חושבים על בולוניה ועל מודנה, שתי ערים-אחיות איטלקיות, ישר חושבים (ובצדק) על אוכל. שמותיהן של שתיהן נקשרו באבות המזון האיטלקי - פסטה בולונז (או בשמו האיטלקי טליאטלה אל ראגו), חומץ בלסמי, טורטליני, לזניה, נקניק מורטדלה, גבינת גרנה פדנה ועוד. שתי הערים שוכנות במחוז אמיליה-רומאניה, שנחשב לבירת הגסטרונומיה האיטלקית, אבל יש להן עוד הרבה מה להציע לצד העושר הקולינרי.
בזכות הטיסות הזולות של חברת ריינאייר, שמציעה קו דו-שבועי וישיר לבולוניה, יצאתי לחקור מה עוד אפשר לעשות בהן חוץ מלאכול טוב, וחזרתי עם תריסר המלצות למבקרים בבולוניה ובמודנה, אבל נתחיל עם כמה פרטים טכניים: משדה התעופה יש רכבת מהירה שמגיעה עד למרכז בולוניה. אורך הנסיעה שש דקות, ואפשר גם לקחת אוטובוס או מונית ואז הנסיעה אורכת 20 דקות.
קורונה: נכון לעכשיו אין עלייה חדה במספר המאומתים לקורונה באיטליה, והכול פתוח. מחוסנים ומחלימים עם חיסון אחד יכולים להיכנס לאיטליה בלי בידוד, אבל צריכים להציג בדיקת PCR שלילית לפני העלייה למטוס. יש באיטליה הקפדה רבה על התו הירוק, ובכל מסעדה או אתר תיירות שבהם ביקרתי ביקשו לסרוק את תעודת המתחסן שלי.
בולוניה
בולוניה היא עיר הבירה של מחוז אמיליה-רומאניה, והעיר השביעית בגודלה באיטליה. את הקריירה הרצינית שלה כעיר היא החלה כמושבה רומאית בשם Bononia, בימי הביניים ובתקופת הרנסנס היא הפכה להיות עיר משמעותית מבחינה תרבותית ומסחרית, והדי תקופות אלו באים לידי ביטוי עד עצם היום הזה במראה הייחודי של העיר - מבנים בצבעי אדום וכתום (גוון שנוצר בזכות אבני הטרה קוטה שמהן נבנו המבנים הראשונים של העיר ונשמר באדיקות עד היום - לכן היא גם מכונה "בולוניה האדומה") ואכסדראות.
אכסדראות
לכל עיר יש את הדבר הזה שמייחד אותה, ובמקרה של בולוניה אלו הן האכסדראות (porticoes). 62 קילומטר של רחובות מקורים בקמרונות פרושים ברחבי העיר (מהם 42 ק"מ ממש במרכז העתיק), והאכסדראות הוכרזו לאחרונה כאתר מורשת עולמית של אונסקו.
ניתן למצוא בעיר אכסדראות מתקופות שונות (החל מימי הביניים ועד למאה ה-20), ולפיכך כל אכסדרה שונה במראה שלה מהאחרות. ישנן אכסדראות ארוכות ברחובות הראשיים של בולוניה כמו למשל Via Zamboni, הרחוב המוביל אל רובע האוניברסיטה, Via Galliera, מדרחוב הקניות Via dell'Indipendenza או Via Santo Stefano המוביל לכיכר גדולה ומרשימה.
יש כמובן גם אכסדראות קצרות ברחובות הצרים והיפהפיים של העיר, כמו למשל Via Marsala או Via del Carro.
מעבר ליופיין, האכסדראות של בולוניה הן גם אלמנט עירוני פרקטי מאוד - אפשר להלך בעיר ללא מורא כאשר יורד גשם, כמו גם לתפוס מחסה מהשמש הקופחת בקיץ.
האכסדרה אל מקדש Madonna di San Luca (שנמצא מחוץ למרכז העיר) היא הארוכה ביותר בעולם. אורכה 3,796 מטרים, והיא כוללת 666 קשתות.
אוניברסיטת בולוניה
בבולוניה נמצאת האוניברסיטה הראשונה באירופה ובין הוותיקות בעולם כולו, שהחלה לפעול בשנת 1088. אוניברסיטה זו אחראית להתפתחותה ולפרסומה של העיר בימי הביניים: בזכות הסטודנטים העשירים שהגיעו מרחבי איטליה ואירופה הוקמו האכסדראות לעיל, שווקים, מסעדות ועוד. האוניברסיטה הקנתה לעיר את השם "בולוניה המלומדת" ("Bologna la dotta"). חלק מהמבנים המקוריים של אוניברסיטת בולוניה, הממוקמים במרכז העיר, עדיין משמשים את הסטודנטים של ימינו אנו, ובחלקם - כמו למשל בספריית האוניברסיטה המרשימה - אפשר לבקר.
אם תרצו לראות את מקום מושבה העתיק של האוניברסיטה שהיה פעיל עד שנת 1803, קפצו לבקר באחד המבנים המפורסמים והיפים של העיר - Archiginnasio of Bologna, המשמש כיום כארכיון העיר וכולל גם את התיאטרון האנטומי ההיסטורי של הפקולטה לרפואה.
כתובת: Piazza Galvani, 1
שוקי אוכל
בתוקף היותה מרכז קולינרי מתהדרת בולניה בכמה שווקים עמוסי כל טוב, אשר השיטוט בהם יגרה אצלכם מיידית את בלוטת התיאבון. Quarilatero הוא השוק/רובע קניות הכי ותיק בעיר, הוא מתפרש, כעולה משמו, על פני רובע שלם.
הוא החל להתפתח בימי הביניים, עם פתיחתה של אוניברסיטת בולוניה, נחשב כיום לרובע הקולינרי של בולוניה וכולל דוכני ירקות, פירות ומזון, מעדניות קטנות המוכרות מזון טרי ושלל מסעדות.
Mercato delle Erbe הוא השוק המקורה הגדול ביותר במרכז העיר ההיסטורי, ובו ניתן לקנות פירות וירקות, בשר, גבינות, יין ועוד. בשנת 2014 חלק מהאזורים בשוק הפכו למתחם אוכל. זהו גם אחד המקומות המומלצים לחיי לילה בעיר, הן בשוק עצמו והן במסעדות ובברים שנמצאים ברחובות הקטנים שליד השוק.
כתובת: Via Ugo Bassi, 25
Mercato di Mezzo היה כבר מימי הביניים מקום של טעמים, מפגשים, מסחר, זיכרון ומסורת גסטרונומית. לאחר איחוד איטליה הוא הפך לשוק המקורה הראשון של העיר, ולאחר הפיתוח המחודש שלו בשנת 2014 הוא הפך למקום פופולרי שבו ניתן לרכוש או לאכול מוצרי מזון, יין ומעדנים.
כתובת: Via Clavature, 12
הגטו היהודי
שורשיה של הקהילה היהודית של בולוניה נטועים אי שם במאה ה-12, אך הגטו הוקם בשנת 1566. המילה גטו מגיעה מהשפה האיטלקית ומשמעותה שער. המתחם שהוקצה ליהודים כלל מספר רחובות צרים שנסגרו בשערים. הגטו כיום עדיין שומר על צורתו המקורית שמזכירה כף יד, ולכן בעת שימור המקום נתלו חמסות ועליהן מפת הגטו. כיום יש בו מספר מוסדות יהודיים (בית כנסת, מוזיאון לתולדות היהודים) כמו גם גלריות, ברים, מסעדות אוריינטליות, בוטיקים וחנויות מיוחדות, וכמו במקומות אחרים בעולם, גם הגטו היהודי הולך ונעשה אזור של אמנים ויוצרים.
איך מגיעים: הרחוב הראשי של הגטו נקרא Via dell'Inferno, וממנו מתפצלים שאר הרחובות.
מגדלים ותצפיות
קו הרקיע של בולוניה מפורסם בזכות המגדלים שלה - 18 במספר שנותרו על כנם. מכל מגדלי העיר שני הידועים ביותר, המהווים גם את סמלה של העיר, הם שני המגדלים "האחים", האחד גבוה והשני נמוך, הממוקמים ממש בלב ההיסטורי של בולוניה, ב-Piazza Di Porta Ravegnana. שמותיהם של המגדלים הם מגדל Garisenda ומגדל החמור (Torre degli Asinelli), והם נבנו בימי הביניים למטרות צבאיות. מגדל החמור מתנשא לגובה 97.2 מטר, והוא היחיד שפתוח למבקרים. טיפוס של "רק" 486 מדרגות יוביל אתכם לתצפית מרהיבה על העיר. Torre Garisenda, המגדל הנמוך, בגובה 42 מטר, הוא גם הנוטה מבין השניים ומזכיר במקצת את מגדל פיזה.
תצפיות נוספת על העיר אפשר לעשות ממרפסת התצפית, ששופצה לאחרונה, של מגדל השעון שהינו חלק מ-Palazzo d'Accursio - הכניסה למגדל השעון כוללת גם סיור בחדרי הארמון, ובין היתר תוכלו לראות את חדר השעון מבפנים ולהתרשם מיצירות האמנות של האוסף העירוני שנמצא בארמון.
כתובת: פיאצה מאג'ורה.
כיכרות
כל עיר שמכבדת את עצמה כוללת כמה וכמה כיכרות גדולות וגם כמה קטנות, בטח ובטח ערים איטלקיות שהחיים בהן סובבים סביב הפיאצות.
בבולוניה יש שתי כיכרות ראשיות מחוברות - פיאצה מאג’ורה ופיאצה דל נטונו - כיכרות שוקקות חיים המוקפות ארמונות ומבנים עתיקים ויפים. בין המבנים הידועים תמצאו את בזיליקת פטרוניוס הקדוש (Basilica di San Petronio), היא הכנסייה הראשית של בולוניה, בניין העירייה, מוזיאון הארכיאולוגיה, Palazzo d'Accursio ומגדל השעון שהוזכרו וגם מזרקת נפטון המעוטרת בפסלו של נפטון.
החל מסוף נובמבר ייערך במתחם הכיכרות שוק חג מולד כהלכתו. בנוסף יש בעיר גם כיכרות קטנות ומלאות חן שמהן יוצאות סמטאות ציוריות, כמו למשל Piazza San Martino סמוך לגטו היהודי או Piazza Vittorio Puntoni ברובע האוניברסיטה בעיר העתיקה.
אמנות
בולוניה אינה רק מרכז קולינרי אלא גם עיר של תרבות ואמנות, שמארחת פסטיבלים בינלאומיים ותערוכות לאורך כל חודשי השנה. כעת מתקיימת בה ביאנלת הצילום Foto/Industria 2021, שהנושא שלה השנה הוא צילומים בתחום המזון. הביאנלה שתהיה פתוחה עד סוף נובמבר מתקיימת בעשרה מוקדים בעיר. אחד מהם הוא ארמון פאבה, קומפלקס של גלריות ששווה ביקור בפני עצמו.
בבולוניה יש גם מספר מוזיאונים מעניינים ונחשבים כמו למשל גלריית הציורים הלאומית (Pinacoteca Nazionale) של בולוניה, המציגה את אחד האוספים החשובים ביותר בעולם האמנות.
כתובת: Via delle Belle Arti, 56
מוזיאון נוסף הוא ה-MAMbo, המוזיאון לאמנות מודרנית, הממוקם במאפייה לשעבר ומתחקה אחר תולדות האמנות האיטלקית מהתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה ועד היום ומתחדש. בנוסף לאוסף הקבוע, נערכות בו גם תערוכות מונוגרפיות גדולות המוקדשות לאמנים איטלקים וזרים מובילים.
כתובת: Via Don Minzoni 14
קניות
בולוניה היא עיר מושלמת לחובבי הקניות, בין אם אלו קניות של אוכל, פריטים לבית או בגדים. האלגנטיות של חלונות הראווה עושה חשק להיכנס לכל חנות וחנות ולבדוק מה יש בתוכה.
רחוב/מדרחוב Via dell'Indipendenza מרכז לאורכו את מבחר הרשתות הבינלאומיות הידועות, כמו גם שלל רשתות איטלקיות.
גלריה קאבור (Galleria Cavour) היא מרכז קניות יוקרתי שהוקם בתוך מבנה היסטורי בשנת 1959, ומרכז בתוכו את כל המותגים.
בכיכר Piazza VIII Agosto רחבת הידיים מתקיים בכל שישי ושבת שוק פשפשים בשם Mercato Piazzola, ייתכן שניתן למצוא בו מציאות אולם לתחושתי הוא היה יותר בסגנון של שוק רמלה-לוד.
בסופי שבוע ישנם שווקים קטנים של עבודות אומנות ואמנות ברחובות הקטנים של העיר, כמו Mercato Artigianale ברחוב Giuseppe.
בכל סוף שבוע שני של החודש מתקיים שוק עתיקות גדול בכיכר Santo Stefano והרחובות הסמוכים אליה. כתובת: Via S. Stefano, 24.
מודנה
חצי שעה נסיעה ברכב או ברכבת ממרכז בולוניה ומגיעים לאחות הקטנה מודנה, העיר והחומץ, זו שגם מפורסמת בזכותם של שניים מבניה - לוצ'יאנו פאברוטי ואנזו פרארי. בהתחלה הצבעוניות האדומה-כתומה של המבנים והסגנון שלהם יזכירו לכם את בולוניה, אולם במבט שני תגלו שלכל עיר האופי שלה. אם בולוניה מתאפיינת באכסדראות, אזי במודנה תמצאו סמטאות צרות ומרוצפות מעוטרות במבנים בגוונים חמים ותריסי עץ בצבע תכלת - אגב, אזרחי מודנה צריכים לכבד את המורשת שלהם עד כדי כך שהצבע של כל הבניינים חייב להתאים להנחיות המועצה המקומית, על מנת לשמר את האסתטיקה של העיר.
מוזיאון פרארי
מודנה ידועה גם בכינוי עמק מכוניות היוקרה, היות שמסביב לעיר נבנו מפעליהן של כמה מיצרניות מכוניות המרוץ הידועות.
הכל קשור לאנזו פרארי, יליד מודנה, שהקים בה בשנת 1929 את מפעל מכוניות המרוץ המפורסם שלו, ובעקבותיו הגיעו לאזור גם חברות נוספות. אם מכוניות מרוץ מעניינות אתכם, תוכלו לבקר בבית שבו גדל ושהפך למוזיאון קטן. אל המבנה המקורי של הבית נוסף עוד חלק מודרני בצורת מכסה קדמי של מכונית. החלל המרכזי של המוזיאון מציג מספר מכוניות פרארי, וכאמור הוא בעיקר מתאים לחובבי הז'אנר.
כתובת: Via Paolo Ferrari 85
בפרברי מודנה במראנלו נמצאים מפעל פרארי ומוזיאון גדול יותר, שלצד המכוניות גם כולל מוצגים מיוחדים מעולם מכוניות המרוץ, סימולטורים של מכוניות מרוץ, אופציה לסייר במפעל וגם אפשרות (בתשלום נוסף) לנהוג בעצמכם במכונית פרארי, בהדרכה של נהג מרוצים מקצועי.
כתובת: Via Dino Ferrari, 43, 41053 Maranello Modena
טעימה של מוצרים ממודנה
Enoteca Ducale היא חנות יין שנמצאת במרכז מודנה, והיא מציעה טעימות של יין מקומי, טעימות של חומץ בלסמי ממודנה ושל מוצרים מקומיים נוספים. הטעימות נערכות עם מדריכים בינלאומיים המספרים למשתתפים על ההיסטוריה והסודות שמאחורי המוצרים הללו. בנוסף עורך המקום סיורי אוכל ויין לקבוצות קטנות, עם התאמה לתחומי העניין או הטעם (תרתי משמע) של המשתתפים.
כתובת: Corso Vittorio Emanuele II
כיכרות
שתי כיכרות ראויות לביקור במודנה - את הראשונה, Piazza Grande, לא תוכלו לפספס, זוהי כיכר רחבת ידיים ממש במרכז העיר העתיקה, שלצידה שתי כיכרות קטנות יותר. על הכיכר חולשת הקתדרלה של מודנה (Duomo di Modena), הנחשבת ליצירת מופת רומנסקית והוכרזה כאתר מורשת עולמית. ליד הקתדרלה מתנוסס בגאון מגדל הפעמון (Torre Ghirlandina), הבולט למרחוק ומשמש נקודת התמצאות בעיר. עוד סביב הכיכר - הארמון של מועצת העיר (Palazzo Comunale) ומוזיאון Palazzo Comunale.
הכיכר השנייה היא כיכר קטנה ומתוקה, Giuseppe Mazzini, שבמרכזה נטועים עצים ויש בה תעלת מים קטנה וספסלים לרוב. בית הכנסת של מודנה נמצא בכיכר, זו והוא מוקף במבנים ססגוניים ופוטוגניים, במסעדות, בברים ובחנויות נאות. מומלץ מאוד לקנות גלידה בקרמרייה המעולה GIOELIA שנמצאת בכיכר ולאכול אותה בהנאה על אחד הספסלים.
שוק אוכל
Mercato Storico Albinelli הוא שוק האוכל המקורה של מודנה. שוק לא גדול במיוחד, שמאז שהוקם בשנת 1931 משמש כמקום מפגש לתושבי העיר. בשוק תמצאו ירקות, פירות, מאפים, דגים, בשר, גבינות, חומצים ושלל מוצרים מקומיים טריים, וגם מתחם של מסעדות. לעיתים נערכים בשוק אירועי תרבות ומוזיקה. בכיכר שלפני השוק ישנם דוכנים של מוצרי מזון, וברחובות סביבו יש מבחר של מסעדות טובות.
כתובת: Via Luigi Albinelli, 13 או via Mondatora and piazza XX Settembre
בשורה התחתונה, אם תשאלו אותי במי כדאי לבחור, בבולוניה או במודנה, אמליץ לכן לבקר בשתיהן, כי טובות השתיים מהאחת.