מי מאיתנו לא אוהב עיסוי מפנק? הרגע שבו כל המתחים מתפוגגים, השרירים נרפים, והגוף זוכה לתשומת לב שמגיעה לו כל כך. אבל עיסוי הוא הרבה יותר מפינוק: מדובר בכלי טיפולי.
"בעבר הייתה נטייה לחשוב שעיסוי הוא פינוק השמור רק לימי הולדת אבל מדובר בכלי עוצמתי לשיפור איכות החיים", מסבירה אריאלה ורנר, סגנית ראש מגמת העיסוי במכללת רידמן לרפואה אינטגרטיבית ומרצה בכירה במכללה. "עיסוי מהווה חלק בלתי נפרד מתחזוקת הגוף. כמו שבנאדם דואג לקחת את האוטו שלו לתחזוקה וטיפול עשרת אלפים, כך כל בנאדם צריך לתחזק את הגוף שלו לעיסוי ולא לחכות לכאב שיגיע".
10 צפייה בגלריה
אריאלה ורנר
אריאלה ורנר
עיסוי הוא חלק בלתי נפרד מתחזוקת הגוף. אריאלה ורנר
(צילום: אלבום פרטי)
עם זאת, היום עולם העיסויים מציע שפע אדיר של סוגים – משוודי ותאילנדי ועד אבנים חמות ולומי לומי – מה שעלול לבלבל אפילו את חובבי העיסויים המנוסים ביותר. אז אילו סוגי עיסויים קיימים, למי הם מתאימים, ומה כדאי לדעת רגע לפני שנכנסים לחדר הטיפולים? התשובות לפניכם.

עיסוי שוודי

מאיפה זה בא? עיסוי שוודי פותח בסוף המאה ה-19 על ידי הנריק לינג משוודיה שחיפש מזור לבעיות רפואיות מהן סבל. "הוא היה אבי העיסוי השוודי, סייף במקצועו שסבל מדלקות פרקים וחיפש איזושהי גישה טיפולית שתעבוד על מערכת השלד-שריר", מגלה ורנר, "זהו עיסוי עוטף ושלם שמתייחס לא רק לגוף הפיזי אלא גם לגוף הרגשי והאנרגטי של האדם. מסיבה זו השם השני שלו הוא גם 'עיסוי הוליסטי'".
מה זה? העיסוי השוודי הוא ככל הנראה העיסוי הידוע והמוכר מבין העיסויים הקיימים היום בשוק. "כל סטודנט שמגיע ללמוד טכניקת מגע עם שמן, העיסוי השוודי תמיד יהיה העיסוי הראשון שהוא ילמד", אומרת ורנר. "מדובר בעיסוי שעובד על כל הגוף למעט כמובן איברים אינטימיים, בין אם מערכת הנשימה, עצבים, שלד-שריר. מבין כל העיסויים, הוא ידוע כעיסוי הרך העוטף והמפנק ביותר. הוא מעולה להזרמה של דם וחמצן ופתיחה של תקיעויות – אזורים תקועים בגוף אשר גורמים להגבלה בתנועה".
10 צפייה בגלריה
עיסוי שוודי
עיסוי שוודי
הכי מפנק, הכי מוכר. עיסוי שוודי
(צילום: shutterstock)
למי זה מתאים? לכולם, למעט אנשים עם בעיות לבביות. "אצל אנשים אלו יש לנהוג במשנה זהירות, עם עבודה קצת יותר רכה ופחות מהירה וזאת מכיוון שהעיסוי ממריץ את הדם. מסיבה זו גם אנשים עם בעיות לחץ דם צריכים לנקוט במשנה זהירות. אורך הטיפול לרוב יהיה בין 45 דקות לשעה וחצי".

עיסוי תאילנדי

ומשוודיה הקרה נעבור לתאילנד האקזוטית. וכמו ששתי המדינות שונות עד מאוד אחת מן השנייה כך גם סוג העיסוי שמגיע ממנה.
מאיפה זה מגיע? העיסוי התאילנדי מתבסס על עקרונות היין-יאנג להשגת איזון "אנרגטי" בגוף ובנפש שמקורן ברפואה הסינית . יש הטוענים שהמקור הוא בכלל בהודו, בגלל הדמיון ליוגה העושה שימוש רב בתרגילי גמישות ורפיון. כך או כך, בתאילנד מקפידים לקרוא לו "מסאז' תאילנדי מסורתי" כי לדידם, לא משנה על מה ומי השיטה מבוססת הם פיתחו אותה בעצמם.
מה זה? "הגישה של עיסוי תאילנדי שונה לגמרי", אומרת ורנר, "הוא עובד על ערוצי האנרגיה התאילנדיים ולא ממוקד בגישה המערבית כמו העיסוי השוודי. העבודה מתבצעת על מזרון ולא על מיטת טיפולים. בנוסף, העיסוי כולו מתבצע עם בגדים וללא חומר סיכוך – עבודה יבשה לחלוטין".
לפי ורנר, היתרון הטמון בסוג זה של עיסוי, המתבצע על ידי מתיחות ולחיצות, הוא שיפור הגמישות והגדלת טווחי תנועה.
10 צפייה בגלריה
עיסוי תאילנדי
עיסוי תאילנדי
עם בגדים וללא חומר סיכוך. עיסוי תאילנדי
(צילום: shutterstock)
למי זה מתאים? "העיסוי מתאים לאנשים שחוששים או לא מעוניינים להשיל את הבגדים מעליהם ולא אוהבים שמורחים עליהם שמן", היא מסבירה, ומוסיפה כי לא כל העיסויים התאילנדים נולדו שווים: "רצוי לקבל עיסוי תאילנדי ממי שלמד את העיסוי התאילנדי המסורתי. אנשים שמגיעים לתאילנד חושבים שבכל מקום הם יקבלו את העיסוי המסורתי אבל לא כך הדבר. מדובר בטיפול ארוך שיכול להגיע עד לשעתיים וחצי אם עושים אותו לפי הספר. לא תמצא עיסוי תאילנדי איכותי של פחות מתשעים דקות – זה המינימום".

עיסוי רקמות עמוקות

מאיפה זה מגיע? מקור העיסוי הוא בטכניקת טיפול בשם 'רולפינג' אשר פותחה על ידי אידה רולף האמריקאית בשנות החמישים המוקדמות של המאה הקודמת. "גישה זו עובדת על הבאת הגוף למצב יציבה מאוזן יותר", מסבירה ורנר ומדגישה: "חשוב להבין כי יש הבדל בין עיסוי חזק לעיסוי עמוק. עיסוי רקמות הוא עיסוי הרבה יותר איטי, קשוב ומדויק. ככל שאנחנו עובדים על שכבות יותר עמוקות אנחנו עובדים הרבה יותר גם על אלמנטים רגשיים. הדיוק שלו זה מה שמייחד אותו. זה עיסוי שיכסה כל סיב וסיב של השריר ממש מתחילתו ועד סופו. הוא לא קליל אלא מאוד מאוד ממוקד".
מה זה? עיסוי רקמות עמוקות (ולא "רקמות עמוק" כמו שרובנו טועים לחשוב) כשמו כן הוא – עובד על הרקמות העמוקות של הגוף ועל מערכת המאיו-פאשיה שהיא רקמת החיבור שעוטפת את הגוף. "זהו עיסוי מאוד ממוקד ומותאם לבעיות ספציפיות", היא אומרת, "בנאדם שמגיע לעיסוי רקמות עמוק לא יספיק בשעה של טיפול עיסוי של כל הגוף כי העיסוי הזה עובד הרבה יותר על הגדלה של טווחי תנועה ופתיחה של הידבקויות של רקמות אחת לשנייה, מצב אשר אחראי לרוב לכאבי גב, אגן וברכיים הנפוצים מאוד באוכלוסייה".
10 צפייה בגלריה
עיסוי רקמות עמוקות
עיסוי רקמות עמוקות
ממוקד ומותאם לבעיות ספציפיות. עיסוי רקמות עמוקות
(צילום: shutterstock)
למי זה מתאים? "כל בנאדם שיש לו כאב שהוא סוחב איתו שנים ולא מצליח לפתור אותו יצא נשכר מעיסוי רקמות עמוקות. זה העיסוי הכי איכותי שיש לטיפול בכאבים שהפכו לכרוניים. עם זאת הוא פחות יתאים לאנשים עם אוסטאופורוזיס או לאנשים שעברו סמוך לטיפול תאונת דרכים. לאחר טראומה צריך לתת לגוף איזושהי רגיעה ולוודא שאין שום תזוזות או פגיעה בחוליות".

עיסוי איורוודי

מאיפה מגיע? האיורוודה היא שיטת המגע בין העתיקות בעולם, פרי פיתוחה של הרפואה ההודית האלטרנטיבית. מכיוון שהאיורוודה היא תורה מפותחת ומסועפת, העיסוי האיורוודי הוא בעצמו שם כולל למגוון עיסויים שונים.
מה זה? "יש המון גישות לעיסוי איורוודי אבל בגדול זהו עיסוי שמתבצע עם שמן שומשום להבדיל מעיסויים אחרים", מספרת ורנר, "אם מדובר על העיסוי המסורתי של כל הגוף, לרוב הוא מתבצע בעירום, כמובן עם כיסוי של האיברים המוצנעים, והוא מתבטא בתנועות מאוד ארוכות שחוזרות על עצמן במחזוריות כמה וכמה פעמים – בדרך כלל בין שלוש לשמונה חזרות בכל טכניקה וטכניקה".
10 צפייה בגלריה
עיסוי איורוודי
עיסוי איורוודי
עם שמן שומשום. עיסוי איורוודי
(צילום: shutterstock)
למי זה מתאים? לדבריה של ורנר אנשים שמחפשים איזון בחיים יצאו נשכרים מטיפול בעיסוי איורוודי. "האיורוודה מביאה את המטופל להומאוסטזיס, לאיזון מבחינה אנרגטית. עצם החזרתיות של התנועות והאורך שלהן. התנועות מאוד עמוקות – מכף הרגל עד לסוף הגוף בתנועה אחת. יש לזה אלמנט מדיטטיבי".
אם אתם פחות אוהבים להתמרח בשמן כנראה שהעיסוי הזה הוא פחות בשבילכם אך למי שלא פוחד – שווה מאוד לנסות. "כל מי שמגיע לעיסוי הזה יוצא ממנו בהיי מטורף", מסכמת ורנר.

עיסוי אבנים חמות

מאיפה זה מגיע? שום תפריט טיפולים בספא שמכבד את עצמו לא יהיה שלם ללא טיפול באבנים חמות, ויש לזה גם סיבות טובות. לעיסוי זה, ששורשיו נעוצים בתרבות הטקסית של השבטים האינדיאנים בצפון אמריקה, מגוון יתרונות.
מה זה? "עיסוי מסורתי ומאוד טקסי שמטרתו להביא את האדם לחיבור עם הקרקע, ליקום, ממש קשר ישיר לאלוהות", מסבירה ורנר, "הוא עובד על שבעת מרכזי האנרגיה הלוא הם הצ'אקרות. במהלך הטיפול המטפל מניח אבני בזלת חמות על המרכזים האנרגטיים בגופו של המטופל כשהוא נמצא במנח של שכיבה על הבטן. לאחר מכן, הוא עובר לשכיבה על הגב ובמצב זה הוא גם שוכב על אבנים וגם מניחים עליו אבנים נוספות".
האבנים שבהן נעשה שימוש הן אבני בזלת שמקורן בהרי געש והן ידועות ביכולת שלהן לשמור על חום לאורך זמן. "החום של האבנים מהווה יתרון בפני עצמו", מסבירה ורנר, "ההזעה המוגברת כתוצאה מהחום עוזרת למערכת הלימפה להגביר את התפקוד של המערכת החיסונית. הטיפול הוא מנקז נהדר – הוא מנקה פסולת דרך הזיעה. בנוסף, החום עצמו מאוד מרגיע ומרכך את השרירים על אף שהעבודה עצמה נעשית על מרכזים אנרגטיים ולא על השרירים עצמם".
10 צפייה בגלריה
עיסוי אבנים חמות
עיסוי אבנים חמות
החום מרגיע ומרכך את השרירים. עיסוי אבנים חמות
(צילום: shutterstock)
למי זה מתאים? לכל אדם אשר זקוק לאיזון אנרגטי, ריסטרט או רוגע. עם זאת, הוא לא מתאים לכולם. "לאנשים עם בעיות לב מומלץ להימנע מהטיפול. גם אנשים עם כוויות או אנשים עם בעיות של ויסות חושי הטיפול אינו מומלץ. לנשים בהיריון הוא אסור בתכלית. העיסוי נהדר בחורף. מסיבה זו לא הייתי ממליצה על הטיפול לאנשים שסובלים מחום, כמו למשל נשים בגיל המעבר".

עיסוי לומי-לומי

מאיפה זה מגיע? מהוואי. לדבריה של ורנר מטרתו של העיסוי הוא להביא את האדם להתעלות רוחנית, או למקום מאוד גבוה מבחינה רוחנית. והנה עוד עובדה מעניינת: המילה "פה" בהוואית – פירושה הוא דווקא "שם" – מקום מאוד רחוק וגבוה מבחינת התודעה.
מה זה? "הגישה הטיפולית ההוואית דוגלת בעבודה של כמו מחזוריות של הגלים בים", אומרת ורנר, "ממש כמו סימן האינסוף, האינפיניטי, הדומה לספרה שמונה. גם כאן מדובר בטכניקות מאוד ארוכות עם המון חזרתיות. במקור המטופל היה שוכב על מיטת הטיפולים במשך 24 שעות והמטפלים עצמם היו מתחלפים".
אמנם בארץ כנראה לא תמצאו עיסוי לומי-לומי של 24 שעות אך גם כאן הטיפול עצמו ארוך באופן יחסי. "בארץ העיסוי המסורתי מתבצע במשך שעתיים וחצי ובשונה מרוב העיסויים הוא מתבצע על ידי אמות הידיים", מסבירה ורנר, "העיסוי יכול להיות מאוד עמוק כי האמה מכסה שטח פנים מאוד גדול. הוא בעיקר עובד על להביא את המטופל למקום מאוד מאוד מדיטטיבי ומאוד רגוע. עיקר ההשפעה היא על מערכת העצבים".
10 צפייה בגלריה
עיסוי לומי לומי
עיסוי לומי לומי
שעתיים וחצי של טיפול. עיסוי לומי לומי
(צילום: shutterstock)
למי זה מתאים? למי שהסטרס שולט בחייו ומחפש רגיעה. "מלבד אנשים הסובלים מאוסטאופורוזיס אין כל הגבלות לסוג זה של טיפול", מוסיפה ורנר, "עם זאת חשוב להיות שטחיים כי עבודה עמוקה מדי יכולה לפצוע".

שיאצו

מאיפה זה מגיע? שיאצו ("שי": אצבע, "אצו"- לחץ) היא שיטת טיפול במגע שמקורה ביפן, שם היא נחשבת לטיפול רפואי מורשה. ישנן שתי אסכולות שיאצו: האחת מבוססת על אנטומיה ופיזיולוגיה מערבית, והשנייה מבוססת על רפואה סינית מסורתית.
מה זה? שיאצו היא אומנות מגע אשר משלבת בתוכה מודעות וקשב לגוף כאשר המטרה העיקרית בטיפול היא הזרמת אנרגיה, הפחתת מתח ושיפור זרימת הדם בגוף. הכלי הטיפולי הוא בעצם הגוף של המטפל. הוא משתמש בידיים, ברגליים, במרפקים ובברכיים שלו כדי לבצע לחיצות, מתיחות ועיסוי מפרקים בגוף המטופל.
הטיפול נעשה בלבוש ארוך ומלא - רצוי לבוש נוח כמו חולצת טריקו, טרנינג וגרביים. אין שימוש בשמן.
10 צפייה בגלריה
טיפול שיאצו
טיפול שיאצו
הכלי הטיפולי הוא בעצם הגוף של המטפל. שיאצו
(shutterstock)
למי זה מתאים? השיטה עשויה לסייע בבעיות אורתופדיות בעמוד השדרה ובעיקר למי שסובל מכאבים בגב התחתון. כמו כן, השיטה ידועה כיעילה לטיפול במתח, חרדה ודיכאון. הטיפול פחות מתאים במצבים דלקתיים חריפים.

עיסוי ספורטאים

מאיפה זה מגיע? העיסוי האחרון הוא גם הפרקטי מכולם – עיסוי ספורטאים. הוא פותח ברוסיה מתוך מטרה לשפר הישגים ולהפחית אחוזי פציעה בקרב הספורטאים הרוסיים, אשר ידועים במסירותם למקצוע.
מה זה? "עיסוי זה מותאם גם לספורטאי החובבן וגם לספורטאי המקצועי", מסבירה ורנר, "זהו עיסוי שמתקיים לפני פעילות עצימה או לאחריה. ספורטאים מקצועיים רבים נעזרים בעיסוי זה כחלק מהליווי המקצועי שהם מקבלים. העיסוי מתאים גם לזמנים מאוד קצרים בין אימונים או תחרויות וגם לעזרה של מילוי וחידוש החוסרים של הגוף לאחר פעילות עצימה. הוא עוזר להרגיע את השרירים בין לבין פעילויות ועובד גם על גמישות והחזרה של אלסטיות".
לפי ורנר אופן עיסוי זה תלוי מאוד בסביבה שבה הספורטאי מתאמן. "חשוב להבדיל בין סביבה קרה או חמה, למשל, יש הבדל בין ספורטאי שהפעילות שלו היא במים לבין ספורטאי המתאמן באתלטיקה קלה".
10 צפייה בגלריה
עיסוי ספורטאים
עיסוי ספורטאים
בין אימונים או תחרויות. עיסוי ספורטאים
(צילום: shutterstock)
למי זה מתאים? במכוני הספא בישראל לרוב לא יגיעו ספורטאים מקצוענים אלא אנשים שמתאמנים בחדר כושר. הטכניקות האלה פחות יתאימו לכל מי שלא עוסק בספורט, אבל שוב, גם מי שיוצא עם קבוצת הרכיבה שלו לרכיבה על אופניים שלוש פעמים בשבוע הוא ספורטאי חובב, כך שהעיסוי יכול מאוד לעזור לאיכות החיים ולתחזוקה של הגוף: הוא עוזר להגמשת השרירים ולהורדת מתח מהסיבים של השריר לאחר פעילות, ולרוב יותאם לקבוצות שרירים שעבדו קשה".
פורסם לראשונה: 23:32, 02.01.25