סלט נחשב לכוכב־על בכל תפריט דיאטה, ודי בצדק. אחרי הכל, צלחת ירקות גדולה הכוללת חסה, עגבנייה, מלפפון ופלפל יכולה להסתכם בכ־120 קלוריות בלבד ובשפע של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חשובים.
אבל הבעיה היא שרבים מאיתנו נסחפים עם התוספות, גם הבְּרִיאוֹת, צעד שעלול להפוך את הסלט התמים למלכודת שעלולה להגיע גם ל־1,000 קלוריות בקערה. "אין דבר כזה 'אסור' בדיאטה", מחדדת איריס אינגבר פסקין, דיאטנית קלינית וכימאית ומנהלת פורום תזונת ילדים בעמותת עתיד, אבל כדי לא להיכנס למלכודת של קלוריות עודפות, חשוב לדעת מה אנחנו אוכלים וכמה בדיוק אנחנו משלמים על כל מיני תוספות - גם כשמדובר בסלט". אז רגע לפני שאתם מסתערים על קערת הסלט הבאה, הנה כמה כללים ומספרים שכדאי להפנים:
התוספות הבריאות עלולות להקפיץ את המחיר ל־1,000 קלוריות
סלט שמכיל 3 כפות שמן זית, 50 גרם אגוזי מלך, 50 גרם גרעיני חמנייה ו־100 גרם גבינה בולגרית יכיל יותר מ־1,000 קלוריות וכמות שומן שחורגת בהרבה מהמומלץ. כל המרכיבים האלה בריאים ומומלצים, אבל בכמות גדולה הם מהווים תוספת משמעותית מאוד של קלוריות ושומן והיא עלולה לחבל במטרה שלשמה התכנסנו לקערה - הרזיה.
תוספת השומן צריכה להסתכם בלא יותר מ־150־250 קלוריות
איך הגענו למספר הזה? כמות השומן המומלצת ביום היא בין 20% ל־30% מצריכת הקלוריות היומית, כך שאישה ממוצעת שצורכת 1,600 קלוריות ביום אמורה לצרוך 320־480 קלוריות משומן שקיים במאכלים רבים באופן טבעי. לכן תוספת השומן בסלט צריכה להיות לא יותר ממחצית כמות השמן היומית (150־250 קלוריות), שזה כף עד כף וחצי שמן זית בלבד, בלי תוספת של שומן ממקור אחר לסלט.
במים או בשומן? הפער יכול להסתכם ב־200 קלוריות
יש הבדל אם הגבינה מכילה 5% שומן או 20% שומן ואם הטונה במים או בשמן. ההפרש יכול להגיע לתוספת של עוד 200 קלוריות לסלט.
אם מדובר בסלט שהוא ארוחה, רצוי להוסיף חלבון
אם הסלט אמור להיות ארוחה מלאה ומשביעה בצהריים או בערב, אפשר להוסיף לו חלבון, כמו קטניות, גבינה, טופו, ביצים, טונה או נתחי חזה עוף. התוספת הזאת תסתכם בעוד 200־300 קלוריות אבל תספק שובע לשעות ארוכות.
אין צורך להיבהל מפחמימות
אפשר להוסיף לסלט גם מנת פחמימה כדי לגוון ולסגור את הפינה - קוביות בטטה, גרעיני חיטה, קינואה או אורז מלא. חצי כוס של פחמימות מבושלות תוסיף לסלט עוד 100־200 קלוריות.
כמה קלוריות ושומן מסתתרים בתוספות?
סלט ירקות הוא מנה בריאה ומומלצת, אבל כלל האצבע פשוט: האם מדובר בסלט שהוא הארוחה או במנה הנלווית למנה עיקרית? אם מדובר במנה נלווית, כדאי לשים לב במיוחד לתוספות שעלולות להפוך את הסלט שלכם למשמין מאוד, כמו קרוטונים, רטבים עשירים ואגוזים למיניהם.
(הערכים מתייחסים ל־100 גרם מזון, אלא אם צוין אחרת)
פורסם לראשונה: 08:08, 05.08.21