אני יושב על כורסא מתכווננת בחדר קטן בשעת בוקר מוקדמת, הרגליים פרושות קדימה ומונחות על ההדום שלפניי. מוזיקה נעימה מתנגנת ברקע. אני לוקח נשימה עמוקה של אוויר שממלאת את הריאות ומרגיש צריבה קלה, אבל זה לגמרי בסדר. מסביבי כל החדר צבוע בלבן, עמוס לעייפה בערימות של מלח הפזורות על הכל, גם עלי.
מעולם לא הייתי פנאט של מלח, לפחות לא כשמדובר בהעדפות קולינריות, אבל היום המעמד מחייב. היום אני מבקר בחדר מלח טיפולי, ועל כן אני מתמסר. כמה מתמסר? ממש כמו שהדריכו אותי – לוקח נשימות עמוקות. נותן למלח להיכנס פנימה לתוך הגוף. הרי לכל זה בסוף יש מטרה. לא חבל?
4 צפייה בגלריה
סולטי
סולטי
כלי טיפולי למגוון בעיות בריאות וגם סתם פינוק. חדר מלח בסולטי
(צילום: עידן ארד)
כבר שנים שמלח הוא כלי טיפולי (הלותרפיה) למגוון מצבים בריאותיים או אפילו סתם בילוי לשוחרי בריאות ולייף סטייל. מדובר בפרקטיקה שמתבצעת בעולם מזה עשרות שנים. כמה דקות קודם לכן, כשרק הגעתי לכאן, שאלה אותי הפקידה בכניסה מה הבעיות הבריאותיות שמהן אני סובל. בתור אחד שחי עם נזלת אלרגית וסינוסיטיס כרוניים התלהבתי לשמוע שאולי דווקא מכיוון לא צפוי תגיע הישועה.
"תשתדל לקחת נשימה מהאף ומהפה לסירוגין", היא מדריכה אותי, "בפנים נמצאת מכונה שמפזרת חלקיקים מיקרוסקופיים של גרגירי מלח שינקו את כל הפסולת ממערכת הנשימה שלך. אם תצטרך לקנח את האף תרגיש חופשי, זה קורה פה המון – וזה למעשה סימן שהטיפול עובד", היא אומרת ומושיטה לי כיסוי לבגדים וערדליים לנעליים. "עוד מעט תהיה כולך אפוף במלח, ויש כאלה שלא אוהבים שזה נשאר על הבגדים".
אני נמצא בחדר כבר מספר דקות. העור כבה. אני עוצם עיניים ומרשה לעצמי לרגע להיכנע לעייפות של תחילת השבוע. אם כבר להתחיל שבוע חדש – זו בהחלט דרך ראויה. מבעד למוזיקה בוקע קולו של מכשיר שמזרים אל החדר גרגירי מלח. לנשימות כבר התרגלתי. בסוף אני אפילו נרדם.

הסודות של המלח

"חדר מלח בעצם מדמה מערת מלח, והוא מאפשר לבנאדם שבתוכו לנשום חלקיקי מלח יבשים שחודרים לריאות ולדרכי הנשימה. על ידי כך ניתן לעבור לא מעט תהליכים טיפוליים ומרפאים", מסביר לי אייל גולדנברג, מנכ"ל רשת סולטי שבאחד מסניפיה אני מבקר כעת.
"מימים ימימה ידוע שמלח הוא אנטי דלקתי. תראה את האנשים שהולכים לים המלח. בנוסף, בתהליך הגריסה של המלח נוצרים יונים שליליים והם הוכחו מחקרית כמשהו שמחזק את מערכת החיסון של האדם וספציפית את מערכת החיסון של הריאה".
סגולות הבריאות של המלח ידועות כבר מאות שנים. להפתעתי, אני מגלה כי שורשיה של שיטת הטיפול בחדר מלח נעוצים בהיסטוריה הרחוקה של מזרח אירופה. "הכול התחיל בסוף המאה ה-19, כשברוסיה אסירים היו נשלחים בתור עונש למערות מלח כדי לבצע עבודות פרך בכפייה. למרבה ההפתעה אותם אסירים היו בריאים יותר. לאחר מכן גילו שחלקיקי המלח שנדבקים לריאות מסייעים לשיפור הנשימה"", מספר גולדנברג.
4 צפייה בגלריה
סולטי
סולטי
השפעה מיטיבה על מערכת הנשימה. סולטי
(צילום: עידן ארד)
ואכן לטיפול בחדר מלח מיוחסים לא מעט יתרונות בריאותיים. בעיקר השפעות מיטיבות על מערכת הנשימה. "מדובר בחלקיקים בגודל מאוד קטן, מיקרונים. הם חודרים לריאה ומתיישבים על הנאדיות של הריאות, שם הם סופחים לחות", מסביר גולדנברג, "ניסית פעם לשים מלח על מים? הוא סופח את כל המים לתוכו. בגלל זה הטיפול טוב גם למעשנים ולאנשים אלרגיים. הוא סופח את כל הלכלוך שקיים על הריאות. מלחים רוצים לצאת מהגוף בתהליך ביולוגי טבעי, וכך הם יוצאים יד ביד עם אותם נוזלים ולכלוך ומשפרים את הבריאות".
גם פאיה ספקטור, בעלת חדר המלח "פשוט לנשום" בפתח תקוה מסכימה עם הדברים. "זו הדרך הכי טבעית לטפל בליחה ונזלת כי לא נמצא כאן שום דבר מעבר למלח עצמו", היא אומרת. חדר המלח שמחזיקה ספקטור מעט שונה מחדר המלח שבו ביקרתי. כאן המלח מופץ על ידי הצבת בלוקים ענקיים של מלח בחלל בשונה מהזרמת מלח אל החדר על ידי מכשיר. "הוא בנוי מגבישי מלח טבעיים שנחצבים במכרות מלח כ-300 מטר מתחת לאדמה. יש לנו ממש בלוקים מקוריים שמשחררים לחלל האוויר רסס של מלח ויונים שליליים".
אצל ספקטור רוב המטופלים הם דווקא ילדים. "תינוקות עד גיל שנה מגיעים לטיפול אחד וכבר באותו יום יש להם הטבה משמעותית. זה ממש עוזר להם. הילדים נהנים, הם משחקים עם המלח על הרצפה כמו בחול, ממלאים דליים, ממש כאילו הם בים".
אך לא רק מערכת הנשימה יוצאת נשכרת מהטיפול, כך אני מגלה. מי ידע שמלח על העור דווקא יכול לעשות פלאים? "המלח עצמו הוא אנטי-דלקתי ומזין את העור מבחוץ, אומר גולדנברג, "אנחנו רואים מחלות כמו אטופיק דרמטיטיס, פסוריאזיס, סבוריאה, אקזמה שבעצם מקבלות הטבה במצב לאחר הטיפול".
4 צפייה בגלריה
פשוט לנשום
פשוט לנשום
הדרך הכי טבעית לטפל בנזלת. פשוט לנשום
(צילום: יח"צ)
אני מופתע, כי לרוב באזכורים במדיות השונות למלח לא יצא שם כל כך אידיאלי ורבות דובר על הגבלת צריכתו, אבל גולדנברג ממהר להסביר ולתקן אותי: "המלח כאן הוא לא מלח שולחן רגיל. למלח רגיל מוסיפים נוגדי קרישה מה שאוסר על נשימה שלו. כאן מדובר במלח טבעי ומזוקק – 99% אחוזי נתרן ועוד אחוז אחד של מינרלים שונים כמו מגנזיום וברום. אגב, היום נותנים אותם לאנשים עם אסתמה כדי להקל ולהרגיע את מערכת הנשימה".
"ועדיין, אומרים שצריכה עודפת של מלח אינה בריאה", אני מנסה להקשות, אך גם כאן גולדנברג מתקן אותי. "צריכה בעיכול יכולה להיות מוגזמת אך פה מדובר בצריכה דרך מערכת הנשימה כך שהמלח אינו מגיע לאותם מקומות שמדברים על הסיכון בהן. אדם שמגיע לטיפולים פעמיים בשבוע נושם אחוז מזערי מהמלח שנמצא בחדר. לא יהיו כאן תופעות של עלייה בלחץ הדם בעקבות הטיפול, אך כן הייתי ממליץ לאנשים עם בעיות כליות ואנשים עם לחץ דם מוגזם להתייעץ עם רופא. המקרה היחיד שלא ניתן להיכנס לחדר מלח זה של אלרגיה למלח וזה נדיר מאוד".
נו, בסדר, השתכנעתי: לא כל המלחים נולדו שווים. ומתברר אפילו שלא מעט אנשים נעזרים בהם לבעיות בריאותיות ספציפיות. "אנחנו רואים ילדים החל מגיל שלושה חודשים עד גיל 90", אומר גולדנברג, "התועלת הכי גדולה שאנחנו רואים היא בארבע בעיות בריאותיות: אטופיס דרמטיטיס, אסטמה, נוזלים באוזניים וכל מה שקשור לנזלת כרונית – ברונכית, שיעול שלא עובר. כל הדברים האלה. השליחות שלי מבחינתי היא שאנשים יפסיקו לקחת סטרואידים על כל שטות, אנטיביוטיקה, לבצע ניתוחים מיותרים".
4 צפייה בגלריה
פשוט לנשום
פשוט לנשום
רוב המטופלים הם ילדים. פשוט לנשום
(צילום: יח"צ)
"זה טיפול מצוין לאלרגיה, אסטמה, אפילו COPD (מחלת ריאות כרונית)", מוסיפה ספקטור, "במקרה של נוזלים באוזניים זה ממש עושה פלאים, מחליף ניתוח".
אני מתעניין מהו מספר הטיפולים הנדרש כדי להבחין בתוצאות משמעותיות. "בדרך כלל אנחנו ממליצים על סדרה של לא פחות מעשרה טיפולים פעמיים בשבוע", מציין גולדנברג, "אנשים עם אסטמה כרונית מן הסתם יבואו כל השנה, אך אנשים עם נוזלים באוזניים באים, מסיימים וכנראה לא יצטרכו להגיע יותר. זה מאוד אינדיבידואלי".
"תלוי עם איזו בעיה מגיעים", אומרת ספקטור, "לרוב חמישה-שישה טיפולים לבעיה שהיא פשוטה כמו נזלת או שיעול ובעיה כמו אסטמה אלה 14 טיפולים. בדרך כלל הקלה משמעותית בחולי אסטמה מרגישים בין הטיפול החמישי לשישי".
וכמה זה עולה לנו? מחירו של טיפול היכרות הוא 99 שקלים. בהמשך, טיפול בודד יעלה 250 שקלים ב"סולטי" וכ-200 שקלים ב"פשוט לנשום", תלוי בסדרת הטיפולים שבחרתם.
***
האור נדלק והפקידה נכנסת לחדר לבשר לי על תום הטיפול. בחיי שיכולתי בכיף לישון פה עוד כמה שעות. בדרך הביתה אני מוצא את עצמי מקנח את האף לא מעט פעמים. התחלה נקייה לשבוע חדש.