"אני עובד 18 שעות ביממה. אני אוכל את ארוחותיי ליד שולחן העבודה" טען ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביום העדות הראשון של משפטו שהתקיים לפני כשבועיים. את המשפט הזה הוא אמר בתגובה להאשמה בחיי נהנתנות וכדוגמה לסגפנות, השקעת-יתר בעבודה, חריצות ויעילות.
אם גם אתם, ממש כמו נתניהו, מוצאים עצמכם אוכלים יותר ויותר ארוחות ליד המחשב, מסבירים לעצמכם שאין ברירה, ושבעצם ככה אתם חוסכים זמן ומייעלים את היום שלכם- עדיף שתפסיקו. מחקרים מגלים כי אכילה ליד מסכים בכלל, וליד המחשב בפרט עלולה לגרום למגוון בעיות בריאותיות, אכילת יתר והשמנה, ולא, אכילה כזו ממש לא מייעלת את העבודה שלכם אלא בדיוק ההיפך: פוגעת בה.
ד"ר עפרי ילין, דיאטנית קלינית, בבית החולים שניידר במרפאה להפרעות אכילה, ובעלת קליניקה פרטית המתמחה בהפרעות אכילה, תזונת ספורט, שינוי אורח חיים וריפוי באמצעות תזונה, מסבירה כי אכילה מול מסכים מאופיינת במספר היבטים שליליים, פיזיולוגיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים: "מחקרים שנעשו לאחרונה מצאו קשר ישיר בין שעות מסך ועלייה במשקל, וקשר בין אכילה מול מסכים ועלייה במשקל", מסבירה ד"ר ילין, "האכילה מול מחשב גורמת לנו להיות חסרי מודעות לתחושת שובע. מי שאוכל מול המחשב עלול להתמקד במסך, ובהספק העבודה, במקום באכילה, מה שמוביל לאכילה בכמויות גדולות ללא חיבור למנגנוני רעב ושובע פיזיולוגים מכיוון שתשומת הלב מוסחת".
האם מדובר רק בסגנון האכילה או גם במה שאנחנו בוחרים לשים בצלחת?
"אין ספק שאכילה מול מחשב גוררת איתה גם בחירות מזון לא מודעות. אכילה מול מסכים קשורה עם צריכת מזון מעובד, עשיר בשומן, מלח וסוכר כמו חטיפים ומשקאות ממותקים".
אוכלים וצופים
אכילה מול מחשב כבר נפוצה למדי בקרב עובדים, עד כדי כך שבשנת 2014 המציאו לה מונח העונה לשם "al desko", ומצוין במילון אוספורד. מעבר להשפעה על התזונה עצמה, לאכילה הזאת יש גם מאפיינים פסיכולוגיים שליליים. מחקר שנעשה בשנת 2019 באוניברסיטת אוקלנד, בדק את הקשר בין מצב ריסון תזונתי וצריכת אנרגיה. נעשה שימוש בתכנון ניסיוני מוצלב המחייב את המשתתפים (14 גברים ו-29 נשים) לאכול פיצה בשקט ובמנוחה, ותוך כדי עבודה על מחשב. המדידות כללוBMI, צריכת אנרגיה, חרדה, התנהגות אכילה מאופקת, רמות מתח (לפני ואחרי אכילה) ותיאבון (לפני ואחרי עבודה ומפגשי בקרה). הממצאים הראו כי צריכת מזון תוך כדי עבודה על מחשב העלתה משמעותית את רמות הלחץ והסטרס של המשתתפים אך לא הייתה לה השפעה על צריכת האנרגיה בהשוואה למצב הביקורת.
"אכילה מול מחשב היא אכילה רגשית", מסבירה ד"ר ילין, "אנחנו אוכלים מול המחשב כתגובה לשעמום, לחץ או צורך להירגע. בעצם אט אט אנחנו עלולים לפתח הרגל שבו האכילה הופכת להיות פעולה אוטומטית שמחוברת לפעילות של צפייה במסכים, מה שמחזק את הקשר בין מסך למזון, ויכול לבוא לידי ביטוי לא רק באכילה בגלל העבודה אלא בכזו שממשיכה בערב מול הסמארטפון או הטלוויזיה".
ויש גם מאפיינים התנהגותיים: "אכילה מול מסכים מסבה את תשומת הלב לתוכן שעל המסך ולא למזון, מה שעלול להוביל לאכילה לא מודעת, וכן לאכילה מתמשכת. כשהמסך דולק לאורך זמן, האכילה עלולה להימשך מעבר לארוחה עצמה. אכילה כזו תגרום לנו, בהמשך היום, לדלג על ארוחות מסודרות. חלק מהאנשים שאוכלים מול מסכים ממש משנים את זמני האכילה שלהם לפי לוח הזמנים של המטלות שקשורות עם מסכים".
אז הבנו שהאכילה הזו עלולה לעלות לנו במחירים רבים, ובכל זאת, הזמן דוחק, הבוס לוחץ ואנחנו מרגישים שאנחנו לא מספיקים. האם יש דרך לצאת מהלופ הזה?
לטענת ד"ר ילין המפתח נמצא במודעות שלנו לעניין, ובהחלט יש מספר דברים שכדאי לעשות: "מומלץ להכין מראש ארוחות או חטיפים בריאים שקל לקחת ולצרוך תוך כדי תנועה, כמו ירקות חתוכים בקופסה עם ממרח כמו חומוס או טחינה, כריכים קטנים עשירים בחלבון ופירות שטופים שזמינים בקערה".
בנוסף, מומלץ לתכנן את הארוחות במהלך היום: "גם אם יש עומס עבודה כדאי למצוא זמנים קצרים לאכילה, ממש לתכנן את היום כך שתהיה הפסקה ייעודית לאכילה, גם אם היא קצרה. אם אין זמן לאכול ארוחה מסודרת, רצוי לחפש “חלונות” קטנים ביום: לסיים משימה ולהקדיש 10-5 דקות לאכילת חטיף בריא או שתיית שייק".
כמו כן, כדאי להחליט על מקום, בבית או בעבודה, שיהווה עבורכם פינת אוכל, וכן לנסות לאכול אכילה מודעת: "במקום לשבת מול המסך, כדאי ליצור פינה ייעודית ונוחה לאכילה", גם אם זה לכמה דקות בלבד והכי חשוב - גם כשהזמן קצר, כדאי לנסות לאכול לאט יותר ולשים לב לטעמים. אפילו חמש דקות של ריכוז באוכל עוזרות להרגשה טובה יותר. נסו ככל האפשר להימנע מפעולות נוספות בזמן האכילה".
ומעבר לכך, צריך לזכור כי באכילה סביב השולחן, ולא מול המחשב, יש גם פן חברתי חשוב, כזה שיכול לעזור לנו ליצור קשרים במקום העבודה או אפילו סתם להתאוורר: "כדאי לשלב את האכילה עם הפסקה קצרה מהעומס. אפילו 10 דקות יכולות לעזור להתרכז ולהירגע, ובהחלט מומלץ לשתף אחרים. אכילה משותפת עם חברים במקום העבודה או יחד עם בני המשפחה, למי שעובד מהבית, יכולה להפוך את החוויה לנעימה יותר, וכזו שאינה קשורה למסכים".