סדר וניקיון הם סוג של פעילות גופנית – אבל עד כמה הם אפקטיביים ככאלה? ד"ר מייקל מוסלי, רופא־סלב בריטי, נתן במשך תשע עונות תשובות נחרצות לשאלות בריאות במסגרת תוכנית הטלוויזיה שלו Trust Me, I’m A Doctor בערוץ ה־BBC הבריטי, ונכנס לעומק הסוגייה.
ההמלצה המקובלת היא לעסוק בפעילות גופנית במשך 150 דקות בשבוע כדי למנוע השמנת יתר והתפתחות מחלות. בתוכנית הטלוויזיה של ד"ר מוסלי בדקו האם ניקיון הבית נחשב לפעילות גופנית. ד"ר אנדי בלאנין, מומחה לספורט ופעילות גופנית מאוניברסיטת ברמינגהם באנגליה, בדק אנשים שביצעו כמה פעילויות שכיחות בתחזוקת הבית. הפעילויות נבדקו לפי מדד שמדרג פעילות גופנית בציונים מ-1 עד 23 לפי מידת המאמץ, כשהציון 1 מתייחס לישיבה, ורק החל מהציון 3 זו נחשבת לפעילות גופנית מתונה (Metabolic Equivalent):

השורה התחתונה: אפשר להחשיב חלק מפעולות הניקיון בבית לפעילות גופנית בתנאי כמובן שמבצעים אותן מספיק זמן. ד"ר בלאנין ממליץ לחלק את ניקוי הבית ולעשות בכל יום קצת ולא הכול ביום אחד. הסיבה לכך היא שהיתרונות הבריאותיים של הפעילות הגופנית נמשכים 14-12 שעות, ולכן כדאי לבצע פעילות גופנית בכל יום.

הקשר בין ביצוע מטלות הבית לנפח המוח

ויש עוד סיבות בריאות להתמסר למטלות הבית. מחקר שנערך ב-2021 במרכז לגריאטריה בקנדה בדק את הקשר בין ביצוע מטלות הבית לנפח המוח ולתפקוד הקוגניטיבי, ונמצא שאצל הנבדקים שהשקיעו את הזמן הרב ביותר במטלות כמו סידור הבית, ניקיון, הכנת ארוחות, קניות ובישול, חל שינוי ניכר בהיפוקמפוס, אזור במוח שאחראי על הזיכרון והלמידה, ובאונה המצחית, שקשורה לתפקוד הקוגניטיבי.
לדברי החוקרים, מטלות הבית כרוכות בתכנון ובארגון, מה שמסייע ליצירת קשרים עצביים חדשים במוח. כמו כן, אנשים שעוסקים במטלות הבית מבלים פחות זמן בישיבה. יושבנות נמצאה במחקרים רבים כקשורה לבריאות לקויה, כולל בריאות המוח.
לילך ארז, פיזיותרפיסטית ומרצה למדעים, מונה עוד שלושה יתרונות גופניים בהתאם לסוגי המטלות השונות:
לשיפור גמישות המפרקים: ניקוי חלונות ואבק ממדפים גבוהים
הושטת יד ארוכה למעלה לצורך ניקוי אבק ממדף גבוה, הורדת חפץ או ניקוי חלונות מעודדים את הגדלת טווחי התנועה במפרק הכתף ובכך מסייעים בשיפור של גמישות המפרקים. זאת ועוד, כשעולים על קצות האצבעות כדי להגיע למקום גבוה יותר, תורמים גם לחיזוק שרירי התאומים ברגליים.
טיפ: כשאתם מבצעים את הפעולות האלה עמדו בצעד פסיעה ושמרו על מרחק קל מהמדף או מהחלון. בעמידה קרובה מדי קיימת נטייה להקשית את הגב, מה שעלול לגרום לאי נוחות בגב התחתון.
לחיזוק שרירי הירך והברך: סידור מגירות תחתונות
פעולת כיפוף הברכיים לצורך הכנסה או הוצאה של הכלים מהמדיח או סידור המגירות התחתונות תורמים לחיזוק שרירי הירך והברך. אגב, זו גם הזדמנות מצוינת לבצע סקווטים במהלך הפעולה.
טיפ: אנשים עם טווח תנועה מוגבל שמונע מהם להתכופף בנוחות יכולים להיעזר בשרפרף קטן כדי לשבת עליו ולהקפיד על עבודת שרירי הרגליים במהלך הקימה ממנו.
לשיפור שיווי המשקל: שטיפת הבית
בזמן שטיפת הרצפה או טאטוא אנו נדרשים לייצב את עצמנו ובכך מעודדים את תפקודי שיווי המשקל.
טיפ: הקפידו על מוט מגב או מטאטא ארוך כדי לשמור על מנח יציב ומוארך. למניעת החלקה הקפידו גם על נעליים עם סוליה מחורצת, והימנעו מהרטבת הרצפה בכמויות גדולות של סבון ומים.
פורסם לראשונה: 09:02, 12.04.22