מי מאיתנו לא מתחיל את היום עם כוס קפה? מסע הקפה החל באתיופיה, שם רועה עיזים בשם קאלדי הבחין בהתנהגות אנרגטית של עיזיו לאחר שאכלו מפירות מסוימים. מאז התגלגלה תעשיית הקפה עד שכיום הקפה הוא המצרך השני הנסחר ביותר בעולם (אחרי שמן גולמי) עם יותר מ-500 מיליארד כוסות קפה שנצרכות בכל שנה, מה שהופך אותו למשקה הפופולרי ביותר בעולם.
הקפה הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, אולם מתברר שיש לנו לא מעט מה ללמוד על המשקה הזה. הנה 5 הטעויות שלא ידעתם שאתם עושים:

לא מאזנים בין כמות המים לקפה

היחס בין כמות המים לקפה הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר בהכנת כוס קפה מושלמת. איזון מדויק בין השניים יבטיח חילוץ אופטימלי של הטעמים והארומות מהפולים, ויצירת משקה עשיר ומורכב. אם נשים כמות קפה גדולה מדי נקבל מרירות מוגברת מה שהופך את המשקה למר ולא נעים לשתייה, בנוסף, הקפה שלנו יהפוך לעכור וחמוץ . לעומת זאת, כמות קפה קטנה מדי תוביל למשקה חלש וחסר גוף, ללא עומק טעם והקפה שלנו יהיה דליל.
3 צפייה בגלריה
קפה
קפה
איזון מדויק יבטיח טעם וארומה. קפה
(צילום: shutterstock)

משתמשים במים חמים מדי

גם לטמפרטורת המים השפעה משמעותית על הטעם. מים חמים מדי עלולים לשרוף את הקפה, לפגוע בשמנים הארומטיים שלו ולהוביל לטעם מר ושרוף. מים קרים מדי יובילו לחילוץ לקוי של הטעמים, והקפה יהיה חלש וחסר אופי. טמפרטורת המים המומלצת 92-96 מעלות צלזיוס.

שותים את הקפה הראשון מוקדם מדי

אם גם אתם גם אתם מתעוררים בבוקר וחייבים מיד את הקפה הראשון של היום, אתם לא לבד. מספר מחקרים שבוצעו בארה"ב מראים ש-65% מהאנשים נוהגים לשתות את הקפה שלהם מיד עם היקיצה או בשעה הראשונה מהרגע שהתעוררו. העניין הוא שהגוף שלנו לא באמת צריך את זה. מדענים גילו שרמות הקורטיזול, ההורמון המעורר של הגוף, עולות בכ-50% מיד אחרי שמתעוררים. הקפאין שבקפה גם הוא מעורר חזק. לכן אם נרגיל את הגוף למנת הקפאין שלו מיד כשהתעוררנו אנחנו עלולים להיות ערניים מדי ואפילו עצבניים. בנוסף, אנחנו גם מרגילים את הגוף לרמות קפאין גדולות כדי להתעורר. ההמלצה היא לשתות את הקפה הראשון לפחות שעה אחרי שהתעוררתם, כך הגוף יתרגל להתעורר בעזרת הקורטיזול, הכי טבעי שיש. אם אתם מתקשים להתרגל לרעיון של ההמתנה ומתעקשים לשתות קפה דקה אחרי שפקחתם את העיניים, נסו קפה ללא קפאין.
3 צפייה בגלריה
קפה
קפה
שותים את הראשון בעודכם במיטה? חבל
(צילום: shutterstock)
ומה לגבי הקפה האחרון של היום? השאלה האם כוס קפה לפני השינה היא טעות מורכבת ומעוררת מחלוקת. קפאין, החומר הפעיל בקפה, הוא ממריץ ידוע המשפיע על מערכת העצבים המרכזית ומעכב את ייצור המלטונין, הורמון השינה. לכן, צריכת קפה קרוב לשעת השינה עלולה להקשות על ההירדמות ועל איכות השינה. עם זאת, הרגישות לקפאין משתנה מאדם לאדם, וכמות הקפה, הזמן שחלף מאז שתייתו והגורמים האישיים של כל אחד גם הם בעלי השפעה. בעוד שחלק מהאנשים יתקשו להירדם לאחר שתיית קפה בערב, אחרים יוכלו להירדם ללא קושי ואפילו יראו בקפה האחרון של סוף היום מעין טקס הכנה לשינה. בשורה התחתונה, התשובה לשאלה איננה חד משמעית. מומלץ להתנסות ולראות כיצד גופכם מגיב לקפה בשעות הערב, ולהתאים את צריכת הקפה לשגרת השינה האישית.

לא טוחנים נכון

הדרך שבה אנו טוחנים את פולי הקפה שלנו משפיעה באופן משמעותי על הטעם והארומה של המשקה הסופי. טחינה נכונה היא המפתח לחילוץ מושלם של הטעמים והשמנים הארומטיים מהפולים. מצד אחד, כאשר הפולים נטחנים בגסות, המים חולפים דרכם במהירות יחסית, ולא מספיקים לחלץ את כל הטעמים והשמנים הארומטיים. התוצאה היא קפה חלש ודליל, חסר עומק ורבדים. מצד שני, טחינה עדינה מדי גורמת למים להיתקע בין הגרגירים הקטנטנים, מה שמוביל לחילוץ יתר של חומרים מרים. הקפה הופך מר, חמוץ ועשוי להותיר תחושה לא נעימה בחך. הטחינה הנכונה נמצאת איפשהו באמצע.
3 צפייה בגלריה
פולי קפה
פולי קפה
לא גס מדי, לא עדין מדי. טחינת פולי קפה
(צילום: shutterstock)
בנוסף, חשוב להקפיד לטחון את הפולים ממש לפני ההכנה. קפה טחון חשוף לאוויר מאבד במהירות את טעמו וארומתו, ולכן כדאי להימנע מקניית קפה טחון מראש. שמרו את הפולים במקום קריר, יבש וחשוך, הרחק מאור שמש ומקורות חום והשתמשו בכלי אטום לאוויר כדי לשמור על הטריות והריח.

המים עושים את ההבדל

מים הם המרכיב העיקרי בקפה, והאיכות שלהם משפיעה באופן משמעותי על הטעם הסופי. מים שמכילים ריכוז גבוה של מינרלים מומסים, בעיקר סידן ומגנזיום או עם כלור יכולים להשפיע על הטעם באופן שלילי. מינרלים אלו יכולים להגיב לחומרים בקפה וליצור משקע שמשפיע על הטעם. בנוסף, מים קשים יכולים לגרום להצטברות אבנית במכונות קפה, להשפיע על חיי המכונה ולפגוע באיכות הקפה. מים מסוננים או מינרליים בעלי מינרליזציה נמוכה הם הבחירה המומלצת, מכיוון שהם מספקים בסיס נקי וטהור לחילוץ הטעמים האמיתיים של הקפה.

הכותבת היא חוקרת אורח חיים בריא ודוקטור לגרונטולוגיה