• דו"חות על שימוש בטלפון בזמן נהיגה הפכו לפופולריים, גם כשלא מדובר בשיחה או הודעה
  • השימוש הרווח באפליקציות ניווט בכלי רכב שאינם מצויידים בהן, דורש מגע במסך
  • את המשטרה זה פחות עניין, בית המשפט פסק כי אין הבדל בין מסך מגע ברכב לטלפון
שופט בית המשפט לתעבורה בחיפה, אור לרנר, זיכה נהג שקיבל דו"ח של 1,000 שקלים ושמונה נקודות חובה לאחר ששוטר זיהה כי נגע שוב ושוב במכשיר הטלפון הנייד שברכבו, כשזה האחרון הוצמד למתקן ייעודי. החלטה זו מהווה מכה קשה למשטרת התנועה שהתרגלה לחלק כמות עצומה של דו"חות מסוג זה, גם כאשר לא מדובר בהפעלת שיחה, שליחת הודעה או גלישה.
לדברי השופט, בניגוד לאיסור מפורש לשלוח מסרונים מהנייד, אין בחוק איסור על שימוש במכשיר הסלולרי כשהוא מונח בדיבורית. עוד ציין כי גם במקרה שברכב מותקנת מערכת מולטימדיה עם מסך מגע המאפשר שימוש דרכו בנייד, ההפעלה מותרת. בכך לא רק קבע כי המשטרה מחלקת דו"חות שלא כחוק, אלא גם הדגיש כי אין מקום לאפליה בין נהגים עם רכב הכולל מסך מגע ומאפשר את הקרנת הטלפון הסלולארי עליו - במקרים רבים דגמים חדשים ויקרים יותר - לבין בעלי רכב מיושן וזול יחסית.
לאחר שסקר את הליך חקיקת התקנה המקורית ב-2007, הסביר השופט שהמחוקק לא קבע כי הסרת יד אחת מההגה לשם חיוג או מענה לשיחה, היא עבירה. יש להזכיר כי ב-2017 עודכנה אותה תקנה בידי ועדת הכלכלה, אז בראשות ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), שציין בפרוטוקול הדיון במפורש כי "התרנו לדבר בטלפון ולענות לשיחה, והתרנו GPS ותו לא".
השופט לרנר גם ציטט פסקי דין בנושא שבהם קבעו בתי משפט כי נגיעה בנייד לצורך ביצוע שיחה אינה אסורה. "אבקש להדגיש כי כוונתי לשימוש פשוט בטלפון הנייד כטלפון, קרי נגיעה רגעית לצורך מענה וחיוג ולא ביצוע פעולה אחרת כמו שימוש בספר הטלפונים", הדגיש. הנהג אגב זוכה מחמת הספק, כי טען בניגוד לקביעת השוטר שלא נגע בנייד אלא במערכת המולטימדיה, וזה לא ראה במדויק את מעשיו.
יש לציין כי פסיקה ברוח דומה התקבלה לפני כשנה בבית הדין הצבאי מחוזי של פיקוד דרום. השופט סא"ל מאיר ויגיסר זיכה בו קצינה בדרגת רס"ן שהודתה כי נגעה במכשיר סלולארי שהוצב במתקן ייעודי ובו השתמשה לצרכי ניווט. השופט קבע כי מדובר בשימוש סביר.
עו"ד תומר גונן, שייצג את הנהג, אמר כי "המשטרה המציאה עבירה שכאשר אתה עונה לטלפון במתקן זו הסחת דעת, וחילקה אלפי דו"חות. השופט קבע שאין עבירה כזאת. מותר לענות לשיחה או להוציא אחת, וגם להשתמש במערכת ניווט מהנייד. לנהג אסור לגלוש דרכו ברשת או לסמס גם כשהמכשיר במתקן". מהמשטרה נמסר בתגובה: "מדובר בזיכוי שניתן מחמת הספק. החלטת בית המשפט תילמד ואנו נבחן הגשת ערעור על תוצאותיה".
מה אנחנו חושבים: יש שופטים בחיפה. טוב שעוד נשארו במערכת בתי המשפט לתעבורה שופטים שמפעילים את הראש ולא מהווים חותמת גומי לתביעה המשטרתית. השופט לרנר הוכיח בפסק דין ארוך ומנומק שהמשטרה פעלה במקרה זה בניגוד לכוונת המחוקק ולהגיון. היא תתקשה להתמודד עם הפסיקה שלו בערעור, ולא תרצה להסתכן בכך שיהפוך לתקדים משפטי מחייב. ההימור שלנו: לא יוגש ערעור.