התמונות שהחלו לצוץ באינסטגרם הבהירו שהגיעה התקופה הזו בשנה, זמן הדובדבן, וזה הזמן לעלות לרמת הגולן. צידי הדרכים כבר מנוקדים בבעלי המטעים שמציעים סלסלות מתפקעות מפרי התאווה הזה, שאין מדויק ממנו להעיד על בוא הקיץ. המחירים ממש לא מזכירים את אלה השערורייתיים שתשלמו אצל הירקן השכונתי — 10 עד 20 שקלים לסלסילה, תלוי בכמות. וכאשר העצים נדיבי היבול כבר משוועים לידיים הקוטפות — זו הזדמנות להגיע לקטיף העצמי שכבר הפך למסורת מקומית. כן, רבים מבעלי המטעים הפכו את החלקות המניבות לעסקי תיירות חקלאית, שמפרנסת אותם בכבוד. עלינו צפונה לסיור בין כמה מהמטעים שמלאים בפירות אדומים אדומים.

משק מלול, מושב שעל

"בעקבות המשבר בחקלאות החלטנו ללכת על תיירות חקלאית, ומכאן נולד הקטיף", אומר החקלאי הוותיק שמעון מלול ממושב שעל שבגולן. את עצי הדובדבן נטעו במשק שמעון ובנו יהודה לפני שש שנים, וכבר שלוש שנים הם מציעים מתחם מזמין וידידותי של קטיף עצמי. "זה חלום שהגשמנו אחרי 40 שנות ניסיון בחקלאות, כאשר כל המשפחה סביב המשק, וזה מה שחשוב לי, שכולם איתי, יש לנו רק עובד תאילנדי אחד", אומר שמעון ומצביע על הממלכה שבמרכזה המטעים המטופחים, וכן בית קפה ששוכן במבנה בוץ שבני המשפחה הקימו ומתפעלים. יהודה מוציא לנו פלטת גבינות ודובדבנים, שמעון הולך להביא את הערק שהוא מכין לבד, ומוזג גם לשלושה זוגות חברים שכבר מתמקמים בשולחן הסמוך, מוזיקה ישראלית נישאת על הרוח הנעימה של סוף מאי. וזה פשוט ונעים באופן שמשכיח כל מה שמשסע ומפלג אותנו בזמן האחרון. "היחסים פה בין כולם מדהימים, כולל היחסים עם הדרוזים", אומר שמעון, שהגיע לגולן ב־1979 כנחלאי, התאהב במירי ונשאר להקים איתה משפחה. הקטיף כולל כמה סוגי דובדבנים, "גם חמוץ", מדגישים באוזניי, פטל אדום ושחור ותותי עץ מסוגים שונים, התותים האפגאנים הבשרניים והמתוקים הם גולת הכותרת מבחינתי, אפילו יותר מהדובדבנים.
30 שקל תעלה לכם הכניסה, ועל התוצרת שקטפתם תשלמו לפי משקל ולפי העונה. המחירים ידידותיים. פתוח כל השבוע מ־8:00 עד 16:00. לפני שמגיעים רצוי לבדוק מה זמין לקטיף באותו יום, 052-7331357.

חאן הדובדבן

רוצים חוויה שמשלבת לינה בתוך מטע דובדבנים, תותים ופטל? ברוכים הבאים לחאן "הדובדבן שבגולן", שנמצא בין צומת ווסט למושב אודם, בלב הנוף המרהיב, ומציע מתחם של אירוח שטח לצד קטיף עצמי. תמצאו כאן תשעה זני דובדבן, תות פקיסטני (זה כמו אפגאני), פטל, אסנה, תות שדה ותות לבן, ובהמשך העונה — נקטרינות, תפוחים ואפרסקים. הקטיף הוא המשכו של המשק החקלאי שפועל פה כבר 30 שנה. מדריכים בשטח מלווים ומסבירים איך לקטוף, ואני פשוט התייצבתי ליד עץ התות הפקיסטני הראשון שפגשתי, וסולם קטן שחיכה לי למרגלותיו הביא אותי אל המתוקים שבפירותיו.
אם הגעתם רק לקטיף תשלמו 30 שקל בכניסה, ועל מה שקוטפים – לפי משקל ולפי העונה. מי שמגיע לחופשה בשטח בשילוב קטיף יכולל ללון בדומים או להביא איתו אוהל מהבית. במתחם יש מטבח משותף, שירותים, מקלחות, אזור להבערת מדורות קטנות וצליית בשר על האש, ובתוך הדום יש רצפה ושקעי חשמל. אין מזגן, תצטרכו לסמוך על אוויר הפסגות של הגולן.
חמישי עד שבת מ־9:00 עד 16:00, ובאמצע השבוע בתיאום. בכל מקרה, להתקשר לפני שמגיעים: 050-4614151.

קיבוץ אל רום

מתחם הקטיף המטופח נמצא בלב עמק הבכא ספוג הסיפורים ההרואיים. בתוך הנוף הפסטורלי, בגובה של יותר מאלף מטר, בין מטעים של תפוחי עץ וכרמי יין, תמצאו מגוון של עשרה סוגי דובדבנים הממתינים לידיים קוטפות — ממתוקים מאוד ועד הווישנייה החמוצים, משחורים ועד אדומים וצהובים. יש פינות ישיבה מוצלות, קפטריה עשירה, תצפית נוף מהמרהיבות והמרגשות בארץ, אפשרות לרכוש שתילי פירות יער, וכן פירות יער ארוזים למכירה, כמו דובדבנים, אוכמניות, אסנה, פטל ועוד.
בקיבוץ יש גם אירוח כפרי למשפחות באווירה ביתית, נעימה ומטופחת מאוד, שבה עשינו את הלילה מול המרחבים פותחי הלב של הקיבוץ. האכסנייה מציעה חדרים ללינה משפחתית נעימה ונוחה מאוד, עם מיטה זוגית ואופציות שונות של מיטות נוספות לילדים, חדר אמבטיה מטופח ומעוצב וחלונות גדולים לנוף. בשטחים הציבוריים יש לובי, מועדון רחב ידיים עם טלוויזיה, פינת קפה, משחקים, כורסאות וספות ישיבה ופעלתון לילדים קטנים. בשטח החיצוני יש מטבח לבישול עצמי, אזור מנגלים, אזור משחקים לילדים, אזורי ישיבה ופינות מדורה. הכל מטופח מאוד ומזמין, כולל המחירים. את ארוחת הבוקר הישראלית של סלט־גבינות־חלה־ביצה ועוד אוכלים עם קריצה לחדר האוכל הקיבוצי של פעם, כולל שלט שמבקש לפנות את הכלים בסוף הארוחה. אם לא התעייפתם, אפשר לסגור את הלילה בבר של הקיבוץ, ובמהלך היום גם לצאת לטיולים וסיורים שמציעים כאן. המחירים נעים בין 500 ל־800 שקל לחדר.
לפרטים והזמנות: 04-6838111.

בוסתן בראשית, עין זיוון

בבוסתן בראשית בקיבוץ עין זיוון ניתן לקטוף סוגים רבים של דובדבנים, פירות יער ופירות קיץ — בהתאם לעונה. לצד הקטיף יש פעילויות לילדים כמו פארק חבלים, סיור על טרקטור ועגלה, פארק חי, מתנפחי מים, עמדות יצירה, תערוכת כלים חקלאיים, וכן פינות צל ופיקניק. מה אוכלים בפיקניק? אם תגיעו ביום שישי, שבו מתקיים בקיבוץ שוק האיכרים המקסים, תוכלו להצטייד בגבינות, מאפים, כריכים, חומוס, פלאפל, לחמים, ירקות, פירות, מיצים ועוד הפתעות טעימות.
37 שקל כניסה לקטיף לאדם, ותשלום נוסף על פי מה שקוטפים הביתה. שעות פתיחה לקטיף: א'-ה' 10:00 עד 16:00, שישי ושבת 9:00 עד 16:00, 073-7576880.

משק אברהם, נווה אטי"ב

בין מורדות החרמון, בפינה נסתרת ליד מושב נווה אטי"ב, במעין בקעה קטנה ויפהפייה, שוכן מטע אורגני לקטיף עצמי, מכוסה ברשת נגד פגיעה של ציפורים. גם כאן, מספרת לנו נגה, בת המקום ותושבת חוזרת שמלווה אותנו בסיור, היה פעם משק חקלאי ומטע דובדבנים שהוסב למתחם לקטיף עצמי. השיטוט משיב נפש, כמו בתוך גלויה של נוף רחוק. בשקט ובאווירה אינטימית והכי צפונית, תקטפו כאן דובדבנים ופטל אדום ושחור, תותי עץ, אוכמניות, דומדמניות, ובהמשך תאנים, שזיפים ועוד, והכל מול נוף פראי וירוק, והכי עסיסי ללא ריסוסים וחומרי הדברה.
יש גם עגלת קפה בריאותית ברוח המקום, שנקראת "קטיפינה", עם פינות ישיבה מוצלות, מוסיקת צ'יל, קערות אסאי על בסיס הפירות שמגדלים כאן, והכל בהכנה מקומית — הסלטים, הכריכים, המאפים ועוד. בתום הסיור במטע התיישבנו מול ההר, שתינו תה כורכום ג'ינג'ר נהדר והתענגנו על הרגע והרוגע. המשפחה, אגב, מנהלת גם חדרי אירוח.
30 שקל דמי כניסה לקטיף, והתשלום על הפירות לפי משקל ובהתאם לעונה. פתוח בשישי מ־8:00 עד 16:00 ובשבת מ־8:00 עד 17:00. באמצע השבוע רק בתיאום. קבוצות רשאיות להגיע רק באמצע השבוע. מומלץ להתעדכן לפני הגעה לגבי שעות פתיחה ופירות זמינים לקטיף:
054-8040254, 053-2839948.

סיור רגלי בעמק הבוסתנים

מסלול עמק הבוסתנים יוצא ממצפה רונן (מצפה קונייטרה), על כביש 98 מצפון לעין זיוון, ויורד בשביל רחב ונוח שעובר בין עצי פרי וטרסות חקלאיות. לאורך המסלול המעגלי, שאורכו קילומטר, ספסלי ישיבה ומנוחה בטבע, וכן נקודות תצפית יפות לעבר עמק קונייטרה, מטעי התפוח והדובדבן של קיבוצי האזור, הגבול הסורי והעיירה קונייטרה הישנה.

פודטראק אלקע בר במצפה רונן

ממש בכניסה למצפה רונן מחכה לכם "אלקע בר" – הפודטראק הכי איכותי שפגשנו בזמן האחרון, ופגשנו. המקום נפתח ממש לפני כמה שבועות על ידי השף דור אלקלעי, בנקודת תצפית מרהיבה לנוף, שמולו יושבים על בר ארוך או בשולחנות עם שמשיות. לאלקלעי, שנולד בגולן, ותק של עשור במסעדות תל־אביב עם התמחות בבשר איכותי בחוות צוק. עכשיו, את כל הטוב הזה הוא מביא הביתה, ומציע מנות המבוססות על הגידולים החקלאיים וחומרי הגלם המקומיים. בתפריט מגוון מפתה של כריכי בייגלס ביתיים. למשל: פרייד צ'יקן – עוף מטוגן, קולסלואו, מיונז פסטו, פלפל חמוץ ורוטב ברביקיו; בקר ג'רסי – שייטל דק ושום קונפי, מיונז, חרדל, חמוצי הבית; פורל צרוב עם טחינה, סילאן, שמן צ'ילי, פלפל מוחמץ וירקות. עוד בתפריט מנות של גבינת ברי צלויה בדבש וזעתר, כבד קצוץ ביתי, בירות ויינות מהגולן, סלטים וקינוחים.
שלישי־שבת 10:00 עד 16:00, 052-6904407.

פודטראק פיצה דה קוואליטה, עין זיוון

לפני תשעה חודשים, ואחרי 20 שנות ניסיון בתחום הבישול והקונדיטוריה, פתח חיים לרנר את הפודטראק פיצה דה קוואליטה בכניסה לקיבוץ עין זיוון, סמוך לפינת החי המרשימה. לפני שנתיים הוא עבר לגור כאן עם משפחתו. כשאנחנו מגיעים, לרנר עומד ומותח את הבצק בריכוז מוחלט, ואנחנו מתבוננים סביב. הדבר הראשון שצד את העין הם מאפי הספוליאטלה האיטלקיים, שנראים כמו צדפה וממולאים בקרם עשיר. אבל אנחנו פה בשביל הפיצה, שמהווה מוקד עלייה לרגל למתארחי הצימרים ותושבי הסביבה. יש פיצות מרגריטה, פוטנסקה, קרבונרה, פיצת גבינות עזים וגם פסטות שלרנר מכין על המקום וסלטים. ויש יין, בירות ומיצים. "אני בערך המקום היחידי שפתוח פה בשישי בערב, ומשפחות מגיעות לאכול", אומר לרנר.
שני עד רביעי מ־15:00 עד 20:00, חמישי מ־15:00 עד 21:00, שישי מ־12:00 עד 21:00, שבת מ־12:00 עד 16:00. לפרטים והזמנות: 053-6279954.

גריל בר חוות הג'ילבון

בא לכם על האש? לכו למסעדת חוות הג'ילבון, על כביש 91 בקרבת קדמת צבי. המסעדה מציעה ארוחות בסגנון ברביקיו אמריקאי, עם מגוון מנות בשר, בהן המבורגרים טובים, כריכים בשריים, שיפודי אנטרקוט, סינטה, סטייק קצבים, פילה, קבבונים, והספיישל — ארוחת חוואים של קילו בשר שכולל אנטריקוט, סטייק קצבים, סטייק פרגית, נקניקיות מרגז, קבב וסלטים מקומיים. הכל טרי וטעים, מוגש עם לחם ומטבלים, צ'יפס וסלט כפרי עשיר מאוד. יש בירה מהחבית, יינות, קינוחים ושתייה, והאווירה שמחה מאוד.
פתוח כל השבוע חוץ מראשון, מ־17:00 עד 22:00, 04-6850393.

קפה סמסם

אחד המקומות המקסימים, המטופחים והטעימים שהיינו בהם בזמן האחרון. קפה סמסם שבמושב קדמת צבי יושב בתוך שדה הדסים, בקרון רכבת ישן ששופץ על ידי הבעלים, גונן אבידור, במקור מקיבוץ החותרים. הוא התמקם בקדמת צבי לפני כמה שנים, וביחד עם הקונדיטורית המנוסה נועם שרון, שהיא גיסתו והפכה לשותפה שלו, הקים את פינת החמד הזו. הכל כאן נאפה במקום, ומוכרים גם מתוצרת משקי הסביבה — דבש ממשק פלס, בירה "הצבי" שמיוצרת במושב, מאפים עם פטל שמגיע ממגדל בסביבה, תות אפגני מהעץ בחצר. המיצים של מושב קשת, היינות של יקבי רמת הגולן, הגבינות ממחלבת מינס בקדמת צבי, והרבה מהירקות מגיעים מגינת המסעדה. בשישי יש חלות ועוגות שמרים, ובשוטף – קרקרים, לחמי מחמצת, עוגיות, לחמניות בריוש על בסיס שמן זית וקראסט של חמאה, כריכים מעולים, כמו למשל של סלק מוחמץ עם גבינת בושה, של ריבת עגבניות, גאודה ומטבל רוקט, כריך טבעוני בבייגל עם כרישה, ארטישוק ירושלמי, טחינה וחריף, ויש גם מתוקים מעלפים, כטוב ליבה של הקונדיטורית. הבסבוסה עם הדובדבנים וסירופ הוורדים עם שאנטי יוגורט זה משהו שצריך לבוא בשבילו במיוחד. אל תגידו שלא אמרנו. ויש גם עוגות בחושות, גבינה באסקית ומגוון מטורף של עוגיות. כדי לקחת את הטעם איתנו הביתה קנינו עוגיות שוקולד עם הל, שחוסלו בפקקים הארוכים לתל־אביב.
רביעי עד שישי בשעות 9:00 עד 14:00, 050-7204631.

יקב אסף

ואיך אפשר בלי יקב בגולן? אז הפעם עצרנו בכפר היין קדם, על כביש 91. הקימו אותו החקלאים אסף והדסה קדם. את כרמי הענבים ליקב הם שתלו בגולן עוד בשנות ה־90, וב־2004 נפתח רשמית היקב, בסמוך לקדמת צבי, מתוך רצון לעסוק לא רק בייצור יין, אלא בתרבות היין. היום המקום הוא כפר אירוח שמפעילים בני המשפחה ושסובב סביב יין ומציע, לצד בקתות לינה מטופחות ויקרות מאוד (מי שניסה אומר שזה חלום), גם מרכז מבקרים וטעימות, חדרי טעימות של יין, גראפה, ברנדי (נהדר) שמיוצרים במקום, סיורים בכרמים, ומסעדה מקומית פארם טו טייבל בשם עדיקא, המתבססת על תוצרת הגולן ומיועדת לקהל הרחב ולא רק לאורחי הכפר.
המסעדה ומרכז המבקרים פתוחים כל השבוע מ־10:30 עד 16:30, וצריך להזמין מקום. מחיר סיור בכפר היין, כולל טעימות: 85 שקל. לפרטים: 054-3915552.