1 מדריכה ב"בני עקיבא" סיפרה לי שלקראת שבת היא צילמה את המילים האלה, כדי ללמוד עם החניכים שלה בפעולה. אולי בסיומו של עוד שבוע סוער ראוי להושיב את כולנו לפעולה כזו, לקחת נשימה וללמוד יחד. אלה המילים שכתב לעצמו דוד יהודה יצחק הי"ד, לוחם אגוז שנהרג בג'נין.
המתנחלים צוירו בשבועות האחרונות כאויבים מרים לעצם קיומה של ישראל. בפורעי חוק צריך לטפל ביד חזקה כמובן, אבל האם זכרנו בכלל שבעיקר על דוד יהודה יצחק מהיישוב בית אל אנחנו מדברים, כשמסבירים שיש פה "כשל חינוכי" ו"אנרכיזם"? הרב יאיר גזבר, ראש הישיבה שבה למד דוד, אמר השבוע שהציבור שלו מרגיש לעיתים כמו יוסף. הוא אוהב ורוצה בקשר עם אחיו, והם זורקים אותו לבור.
אז הנה מה שבחור צעיר, שכולו התנדבות ותרומה, כתב לעצמו בכתב ידו:
"תהיה טוב, פשוט טוב, בלי רעש וצלצולים, בלי לבלבל את המוח, פשוט להיות טוב. אל תפסיק לחשוב על התכלית.
לטייל זה מצוין, גם כשאתה לבד, יש לך הרבה זמן לחשוב... תזכור שעוד מעט אתה כבר לא פה, אז תאזור אומץ... תהיה איכותי! איכותי! אל תחפש פוזות, שטויות והנאות, תהיה טוב בכל!
אל תהיה סמרטוט, תהיה עם עמוד שדרה. אל תתבייש לעשות מה שצריך כדי להשיג את המטרה, כדי להיות טוב, כדי להיטיב... שוב, בלי פוזות, בלי בלבולים, פשוט לעשות.
ככל שתחשוב יותר, בכללי לחשוב על החיים, וגם לפני כל דבר שתעשה, ככה אתה תעשה טוב יותר, ופחות תעשה דברים שאתה לא רוצה... כמובן שצריך גם את הרצון ברגע האמת, אבל החשיבה שלפני משפיעה".
בהלוויה אמר שכנו ליישוב, שי אלון, ראש מועצת בית אל: "דוד, תדע שאנחנו מרגישים שחיית בדיוק לפי מה שכתבת".
2 זה פרק שעוד לא סופר מספיק בהיסטוריה שלנו: מה קדם להישג המדיני הדרמטי של התקופה, הסכמי אברהם?
אנה עמיר, ילידת רוסיה, עובדת היום בחברת אדריכלים. השבוע היא פנתה אליי בעקבות תמונה שפירסמתי בביקורי בדובאי, והוסיפה פרטים מרתקים. בתמונה ראו צב מעיסת נייר, קישוט בביתם של לירון זסלנסקי ואוהד חורסנדי. לירון היא הקונסולית הכללית בדובאי, אוהד הוא סגן השגריר באבו־דאבי, אבל שני בני הזוג פעלו שם מטעם ישראל עוד לפני ההסכמים הרשמיים.
בתוך הצב, הם סיפרו לי, מסתתר קלף של מזוזה. כשבאמירויות פעלה נציגות חשאית, כשאסור היה להציב מזוזה על פתח הבית שלהם, הם שמו בסלון את הצב, כתזכורת.
אנה עמיר זיהתה את הצב. היא זו שהכינה אותו. לפני 13 שנה בן זוגה סיים קורס קציני ביטחון במשרד החוץ, ואז ביקשו לשלוח את שניהם לנציגות סודית שמוקמת במדינה שאין לישראל יחסים דיפלומטיים איתה. כך הגיעו לבחריין. הם בנו זהות שאינה יהודית או ישראלית, ויצאו לדרך. "היינו חלק ממשהו גדול, היום אני גאה להגיד שלא סיכנו את עצמנו לחינם. רקמנו במדינות המפרץ יחסים עדינים שהיו מבוססים על אמון".
הם חיו שם בדריכות תמידית. "בלי עברית, ברמה שגזרנו את הפתקיות בעברית מהבגדים שלנו. בכל פעם שהגענו לארץ לביקור הרגשנו שחרור מטורף. אבל כשאתה מחויב לנהל אורח חיים אחר, אתה חושב באופן יצירתי איך לשמור על הזהות האמיתית שלך. הצוות הפך למשפחה אחת, עם ארוחות שבת וחג יחד, עם שפת קודים שבה יכולנו להשתמש גם בחוץ, כשהעברית אסורה. חנוכיות היו אסורות כמובן, אז אילתרנו חנוכייה מנרות יום הולדת פשוטים. קנינו דונאטס במקום סופגניות והתאספנו באחד הבתים להדלקת נרות חנוכה בשקט־בשקט, שאף שכן לא ישמע אותנו חלילה".
בערב פסח היא נתקלה בחבילת מצות ברשת "קרפור". "עד היום אני לא שוכחת את ההתלהבות שהציפה אותי, ויחד איתה את הפחד. ואם הקופאי ישים לב ויחשוד בי? נשמתי עמוק ואמרתי לעצמי שזה רק עוד מוצר, וכך המצות הגיעו בסוף לשולחן החג".
וכאן מגיע סיפור הצב. "בפברואר 2011, באביב הערבי, הכל השתנה. הפגנות אלימות, עשן של גז מדמיע, היינו נצורים בבתים. משרד החוץ הודיע על פינוי הנשים לארץ. הגברים נשארו לשמור על הנציגות. נסעתי לארץ, כולי דאגה, וחשבתי איך אני יכולה בכל זאת להביא מזוזה לכל בית של נציגים שלנו שם. רכשתי קלפי מזוזה ועטפתי אותם בניילון כדי שלא יינזקו. בעזרת עיסת נייר, דבק וצבעים יצרתי חמש יצירות: צב, אגס, שתי ציפורים ורימון. בתוך כל יצירה החבאתי קלף מזוזה. על אחת היצירות העתקתי את התווים של ירושלים של זהב. אם אסור לכתוב ירושלים, לפחות נרמוז אליה בכמה צלילים. מזוזת הצב הוענקה לאוהד ולירון, ועכשיו הם סוגרים מעגל והם נציגים רשמיים שם".
חשבתי שסיפורים כאלה נגמרו בתקופת הקומוניזם. מתי שמענו על מסירות נפש על חנוכייה ומזוזה? היום, לשמחתנו, מזוזות וכיפות ודגלי ישראל מוצגים באמירויות בגלוי. מעניין אם ממש עכשיו יש נציגים סמויים כאלה שלנו, במקומות אחרים, במצב דומה.
3 קצת על הדופק השבועי:
• פרשת השבוע היא פרשת "פנחס", הפרשה השמינית בספר במדבר.
• הפרשה היא השנייה באורכה בתורה כולה, והיא עוסקת בעניינים רבים: מפקד של העם, חלוקת הנחלות לשבטים, חגי השנה ועוד ועוד.
• אלוקים מודיע בפרשה למשה רבנו על מינוי יהושע בן נון ליורש. לא הבנים של משה יקבלו את התפקיד אלא יהושע, התלמיד המסור, מה שמלמד אותנו שהנהגה לא עוברת בפרוטקציה ובירושה, אלא בזכות כישרון והשקעה.
• ביום חמישי השבוע צוין צום י"ז בתמוז, שפותח את תקופת "שלושת השבועות", או "בין המצרים", שבה מתאבלים על חורבן הבית, עד תשעה באב.
• אחרי הקריאה בתורה, קוראים את ההפטרה, והשבוע מופיע בה פסוק מפורסם ויפה על הנאמנות של עם ישראל במשך ארבעים שנה במדבר, ובעצם לאורך אלפי שנים: "כֹּה אָמַר ה': זָכַרְתִּי לָךְ חֶסֶד נְעוּרַיִךְ אַהֲבַת כְּלוּלֹתָיִךְ לֶכְתֵּךְ אַחֲרַי בַּמִּדְבָּר בְּאֶרֶץ לֹא זְרוּעָה".
שבת שלום.
הסטטוס היהודי: "אני קובע בכל האחריות המוטלת עליי בשעה זו: הנביאים ניבאו על חורבן ראשון ועל חורבן שני, אך חורבן שלישי לא יהיה" (הרב יצחק הרצוג על הדור שלנו, בשבת מציינים 64 שנים לפטירתו)