האמת היא שאני די בהלם שטרם היה כאן מדור שהוקדש לאחד מחומרי הגלם הכי אהובים עליי בעולם – קינואה. זו שנכנסה אלינו בסערה לפני למעלה מעשור והפכה לאהובה ופופולרית, למרות שבתחילת הדרך רבים הסתייגו ממנה וחשבו שמדובר בעיקר באוכל של ציפורים.
קינואה, שהיא צמח פרחוני, נתפסת לעיתים כדגן למרות שאינה דגן. יש בה חלבון מלא ואין בה גלוטן, מה שהופך אותה לממש טעימה - וגם נפלאה תזונתית.
1 צפייה בגלריה
yk13527339
yk13527339
(צילום: טל סיון-ציפורין)
מעבר למראה משובב הלב שלה ולעובדה שממש קל לבשל אותה (בדיוק כמו אורז), קינואה משתלבת נפלא כמעט בכל קטגוריה של מתכונים. מסלטים ומאפים ועד תוספות, עיקריות ואפילו קינוחים. תראו לי עוד חומר גלם שיודע להשתלב טוב כל כך.
אז אם עד היום אכלתם קינואה רק בצורתה הבסיסית, או שלא אכלתם בכלל, אני מקווה שאחרי שתכינו את המתכונים האלה תכניסו אותה יותר לבישול הביתי שלכם. ואגב, חמש שנים שאני כותבת את המדור הזה, וזה ככל הנראה המדור הטעים ביותר שיצא לי להכין. ולאכול.
סלט קינואה של בתי קפה, עם סלסולי בטטה אפויים
במקום לטגן בשמן עמוק את הבטטה כמו שעושים בדרך כלל, הפעם בחרתי לאפות את הרצועות ויצא פשוט אדיר. ואל תוותרו על הנקטרינות.
מה צריך:
• 1 כף שמן זית
• 1 כוס קינואה לא מבושלת – לבנה או מיקס
• 1/2 כפית מלח
• 1 ו־3/4 כוסות מים רותחים
• 20 עלי נענע או כוסברה או פטרוזיליה או גם וגם
• 4 ענפי בצל ירוק, ללא החלק הלבן
• 3/4 בצל סגול, קלוף
• 1/2 כוס שקדים קלויים (אפשר גם טבעיים)
• 2 נקטרינות מתוקות או 2 תפוחים
לסלסולי הבטטה:
• 1 בטטה גדולה, קלופה
• תרסיס שמן זית
• מעט מלח
לרוטב:
• 3 כפות שמן זית
• 2 כפות מיץ לימון
• 2 כפות סילאן או כף מייפל
• 1/2 כפית מלח
• 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
כך עושים:
1. מטגנים את הקינואה בסיר בינוני, עם שמן זית, במשך 3 דקות. מוסיפים מים ומלח, מערבבים ומבשלים על האש הכי קטנה עם מכסה סגור, במשך 20 דקות. מכבים את האש, ממתינים 10 דקות עם מכסה סגור, ורק אז פותחים ומאווררים את הקינואה עם מזלג. מצננים מעט.
2. בזמן שהקינואה מתבשלת, מחממים תנור ל־190 מעלות.
3. יוצרים ג'וליינים מבטטה (רצועות דקות) עם קולפן ג'וליינים, או מעבד מזון שמייצר ספגטי מהירקות, או בעזרת סכין חדה. מעבירים לקערה ומשמנים היטב עם תרסיס שמן. ממליחים ומערבבים. חשוב שכל רצועות הבטטה יהיו עטופות בשכבה דקה של שמן.
4. מעבירים את רצועות הבטטה לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, חשוב שיהיו בשכבה אחידה, ואופים במשך 20-15 דקות, או עד שהרצועות יזהיבו בקצוות. חשוב מאוד לערבב מדי פעם כדי שלא יישרפו. מוציאים ומצננים בצד.
5. מעבירים את הקינואה לקערה גדולה. קוצצים דק עלי נענע, בצל סגול ובצל ירוק. מעבירים לקערה עם הקינואה.
6. קוצצים גס את השקדים ומוסיפים לקערה. חותכים את הנקטרינות או התפוחים לקוביות קטנות ומוסיפים לקערה.
7. מערבבים את מצרכי הרוטב, מזלפים על הסלט ומערבבים היטב. מגישים עם הר סלסולי בטטה מעל.
• ניתן להוסיף גבינה מלוחה מפוררת, קוביות חלומי מטוגנות, 1/4 כוס אפונה עדינה מבושלת או כל תוספת שאתם אוהבים בסלט שלכם.
עוף בבצלים וסילאן עם קינואה מקורמלת
מעט מאוד מצרכים, שהופכים בקלות לסיר שמפיץ ריח של קרמל. חכו שתטעמו את הבצלים שממש נמסים בפה מרוב שהם רכים, ואת הקינואה שסופגת את טעמי הבצל, הסילאן והשומן של העוף.
מה צריך:
• 3 כפות שמן זית
• 10 בצלים קטנים או 6 בצלים בינוניים, קלופים
• 6 ירכיים או 4 כרעיים – עם העור
• 1 כפית מלח גס
• 6 כפות סילאן
• 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
• 4 כוסות מים רותחים
• 2 כוסות קינואה לבנה או מיקס קינואה
כך עושים:
1. בסיר רחב ונמוך (סוטאז' בגודל 28 ומעלה) מחממים שמן זית וצורבים את חלקי העוף, עם הצד של העור כלפי מטה, עד הזהבה יפה.
2. אם משתמשים בבצלים קטנים אין צורך לחתוך, ואם משתמשים בבינוניים ומעלה חותכים לחצי.
3. הופכים את העוף לצידו השני ומוסיפים את הבצלים. מפזרים אותם בסיר בין חלקי העוף. ממשיכים לצרוב במשך 10 דקות.
4. מזלפים מעל סילאן ומתבלים במלח ופלפל שחור. מבשלים יחד במשך 10 דקות.
5. מוסיפים מים רותחים, מנענעים מעט את הסיר וממשיכים לבשל עד שהתנור יהיה חם.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות. סוגרים את הסיר עם מכסה שמתאים לתנור או בעזרת נייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום, ואופים בתנור במשך שעה.
7. פותחים את הסיר, שופכים את הקינואה לתוך הרוטב בצדדים, ומשתדלים מאוד שהקינואה לא תתפזר מעל העוף. אם זה קורה, מרטיבים את החלק העליון של העוף עם הרוטב עד שהקינואה יורדת. ואם נשאר קצת, לא נורא.
8. מנענעים מעט את הסיר, סוגרים שוב ואופים בתנור במשך 40-30 דקות או עד שהקינואה רכה־רכה. בשלב הזה אני אוהבת להוריד את המכסה של הסיר ולתת לעוף להיצרב עוד קצת ללא כיסוי עד שהוא שחום ויפה.
שברי שוקולד מריר עם קינואה, שומשום וחמוציות
כן, קינואה בקינוחים! זה אדיר. דמיינו פצפוצים קטנטנים שמזכירים פופקורן קטנטן. שימו לב רק להשתמש בקינואה לא מבושלת, וחשוב לקלות אותה היטב כדי שלא תהיה קשה מדי. אתם גם תבחינו שהקינואה מתפוצצת בסיר בדיוק כמו פופקורן.
מה צריך:
• 2/3 כוס קינואה לבנה או מיקס
• 1/2 כוס חמוציות
• 1/4 כוס שומשום
• 200 גרם שוקולד מריר איכותי
• 1 כף שמן מכל סוג שאוהבים
כך עושים:
1. בסיר נמוך קולים את הקינואה על אש בינונית, תוך כדי הזזה של הסיר מדי פעם (כמו שעושים עם פופקורן) עד ששומעים צליל של פצפוץ. ממשיכים לצרוב ככה את הקינואה במשך 8 דקות עד שכמעט ואין פצפוצים יותר. תשגיחו רק שהקינואה לא תישרף, ואם היא הופכת חומה - פשוט תורידו את הלהבה או תזיזו את הסיר מהאש לכמה דקות. כשהקינואה מוכנה, מעבירים לקערה בינונית שתצטנן קצת.
2. בקערה נוספת שוברים את השוקולד לקוביות וממיסים במיקרו, בפולסים של 30 שניות, עד שנוצר רוטב שוקולד חלק ומבריק. מוסיפים שמן ומערבבים היטב.
3. מוסיפים את השוקולד, השומשום והחמוציות לקערה עם הקינואה ומערבבים היטב.
4. מעבירים את השוקולד המשובץ בכל טוב לתבנית (שיכולה להיכנס למקרר) עם נייר אפייה בתחתית ומשטחים כמה שיותר דק.
5. מעבירים למקרר לשעתיים או עד שהשוקולד יציב, ורק אז שוברים לצ'אנקים וזוללים בהנאה.